• Tue 22 Nov 2022 20:22
    3057 visningar
    17 svar
    17
    3057

    I vilken ålder fick din dotter mens? (tidig pubertet)

    Jag själv var inte överdrivet tidig och fick mens som 14-åring men nu verkar min stackars 8,5-åring ha fått mens 😭

    Har befarat detta eftersom hon alltid varit lång och stor till växten och visat tecken på pubertet. Men när jag frågat vården om råd har de varit totalt okunniga och typ mest verkat tycka att frågan är jobbig.

    Någon som fått mens i så tidig ålder? Kan man göra något?

    Hur hjälper man sitt barn på bästa sätt? för det är ju verkligen skitjobbigt i normala fall. Att vara fem år före kompisarna, fy fan.

    Hjälp!

  • Svar på tråden I vilken ålder fick din dotter mens? (tidig pubertet)
  • Tue 22 Nov 2022 22:17
    #9

    Fast det är ju skitjobbigt och det tänker jag inte hymla med. Klart att hon får vara ledsen och arg för det här, men att vi ska göra det så bra som möjligt.

    Nej det är inte normalt med pubertetstecken vid 5 års ålder eller mens innan 9. Men vården har varit helt ointresserad. Nu detta vilket tyvärr bekräftar mina misstankar. Ska kontakta dem igen och be om kontakt med specialist för utredning för att se att hon bara är onormalt tidig och att inget annat är fel.


    FuckGoggleAskMe skrev 2022-11-22 21:17:58 följande:

    Ha inte attityden att det är skitjobbigt, förmedla ingen negativ bild till henne. Det är ett naturligt steg i livet och berätta för henne att det är spännande.
    ?
    Läs på tillsammans om vilka förändringar som händer i puberteten så att hon vet vad hon kan förvänta sig. Min son lärde sig om puberteten (och sexualkunskap) på skolan när han var 10år (fast han visste redan det mesta), men jag antar att din dotter inte redan lärt sig på skolan. 

    När jag var ung för ungefär 100 år sedan, var det också en stor spridning på ålder då man fick mens. En kompis fick när hon var 9 år, jag var 11, en annan var 16 osv. Hon är inte så udda, det kommer tidigt för en del. 

    Det är ingen katastrof att komma i puberteten tidigt, ta det lugnt och upplys henne om detta. Om du frågar vården om råd, tycker de väl bara att du är konstig som inte själv pratar med henne om detta. Vad förväntar du dig att vården ska göra? Hon är inte sjuk. Detta är naturligt. 


  • Wed 23 Nov 2022 15:48
    #15

    Är du kvinna själv?

    Jag ljuger inte för mitt barn. Så nej jag kommer inte lägga fram mens som något rosenskimrande och myzigt. Ingen panik heller. Men kul är det inte. Fattar att hon inte jublar. Det är liksom bara som det är och man lär sig att leva med det. Jag kommer stötta, hjälpa och peppa henne men nej inte genom att vara klämkäck och verklighetsfrånvänd. Men kul om det brukar funka för dig i ditt föräldraskap!

    Vården sa ingenting och verkade helt villrådigiga, okunniga och ointresserade. Har tagit upp det vid flera tillfällen på både BVC och vårdcentralen med samma resultat tyvärr.


    FuckGoggleAskMe skrev 2022-11-22 22:52:59 följande:

    Tydligen är det inte ovanligt att det börjar vid 9 år. Om du presenterar det som skitjobbigt, ja då blir det ju så. Du förväntar dig att hon ska bli arg och ledsen, ja då blir det så. Du är nog inget pedagogiskt snille, synd för din dotter. 
    Pubertetstecken vid 5 årsåldern var ny info, men nej det är förstås inte normalt. Vad sa vården om det när hon var 5?


    https://www.unizonjourer.se/ung/ungdomsguiden/kropp-och-halsa/mens/


Svar på tråden I vilken ålder fick din dotter mens? (tidig pubertet)