• Anonym (Beror på)
  Fri 2 Dec 2022 22:17
  2350 visningar
  15 svar
  15
  2350

  Spruckna tänder

  Anonym (88888) skrev 2022-12-02 20:48:55 följande:
  Spruckna tänder

  Vad är mest troligt att bli utkomsten om ens tand har en spricka? Jag fattar att det beror på hur tanden har spruckit men vad händer och vad görs om en spricka hittas? Man måste göra någon speciell röntgen för att se en spricka väl eller kanske tom öppna upp tanden för att se om den är sprucken? Vad gör tandläkarna när dom misstänker spricka? Hur brukar man själv veta att man har en spricka innan diagnos? 


  Det beror på hur sprickan går i tanden. Är det en spricka som går ner i tanden, ner i roten, går det inte att göra något. Då drar man ut tanden. 


  Sprickor syns ibland på röntgen, inte alltid. Ibland öppnar man upp tanden för att se hur sprickan löper. Ibland får man ont i tanden och då upptäcks sprickan. 

 • Anonym (Beror på)
  Sun 4 Dec 2022 00:30
  #8
  Anonym (88888) skrev 2022-12-03 22:53:08 följande:
  Thanks. 
  Anonym (Beror på) skrev 2022-12-02 22:17:44 följande:

  Det beror på hur sprickan går i tanden. Är det en spricka som går ner i tanden, ner i roten, går det inte att göra något. Då drar man ut tanden. 


  Sprickor syns ibland på röntgen, inte alltid. Ibland öppnar man upp tanden för att se hur sprickan löper. Ibland får man ont i tanden och då upptäcks sprickan. 


  Vet du om det är en specialist av något slag som öppnar tanden? Vanliga tandläkare har ju inte tillräckligt starka mikroskåp för att kunna se sprickan. 

  Om sprickan går ner i roten så gör det så ont att man måste ha akut hjälp gissar jag?Du måste ha haft en spricka ner i roten då som "beror på" skrev om? Hur länge höll dina ilningar på innan du sökte hjälp?
  Anonym (A) skrev 2022-12-03 22:11:16 följande:
  Sök hjälp.
  Tandläkaren kan inte hjälpa mig och remissen som har skickats till specialisten kommer det att ta 2-3 månader innan jag får en tid för undersökning. Efter det vet jag inte hur länge det tar innan specialisten också gör något åt problemet som att öppna tanden, rotfylla eller vad som nu behövs göras. 
  Räkan77 skrev 2022-12-03 22:27:50 följande:
  Jag har haft sprickor i tänder som lagats med amalgam, väldigt vanligt tydligen. En har jag tvingats rotfylla, för en räckte det med att ersätta amalganet med komposit (iaf än så länge) och en har fortfarande en sån liten spricka att den inte påverkar mig än och tandläkaren anser att vi ska vänta med att åtgärda den tills jag får problem med ilningar och tandvärk. 
  Amalgan var ingen hit i tänderna minsann. Vad hade du för symptom i den rotfyllda tanden innan den rotfylldes och hur länge gick du med problemen? 
  Det är ingen specialist , det är en helt vanlig behandling som alla allmäntandläkare gör hela tiden. 


  Sprickor syns oftast med blotta ögat om de är lite större så det används inte mikroskop. 


  Är sprickan ytlig eller inte går ner i tanden kan man laga eller rotfylla - också en rutinbehandling. Går den ner i rötterna eller djupt drar man ut tanden - också rutinbehandling. 

 • Anonym (Beror på)
  Sun 4 Dec 2022 16:29
  #13
  Anonym (88888) skrev 2022-12-04 14:11:21 följande:
  Det där är ingen allmän sanning som gäller rakt av. Jag har haft ett flertal tandläkare som har tittat på just den här tanden och samtliga har sagt att sprickor- alltså inte kluven i två delar- syns så gott som aldrig på vanlig röntgen och att det är otroligt svårt för dom att se exakt vad problemet är just för att dom inte har starka mikroskåp och andra tricks som specialister har. Samtliga tandläkare har även haft konsensus i att jag måste till en specialist för att det här går ovanför deras egen expertis så jag tycker inte att du kan säga att sprickor är "helt vanlig behandling och rutinbehandling". 
  Jag jobbar i allmäntandvården:)

  Vi träffar på tänder med sprickor varenda vecka. Det är inget ovanligt eller utöver det vanliga. Sprickor är svåra att se på röntgen ja, det har jag inte ens diskuterat. Det är just därför tandläkare ofta öppnar upp tanden och tittar om det syns - alltså rent visuellt i munnen. Det finns hjälpmedel, man kan tex färga in områden mm.  

  Det finns sprickor som är svårare att se och är det en tand man gärna vill rotfylla kan det vara klurigt. Det är dock ändå något allmäntandvården gör hela tiden och oftast inget som remitteras till specialist.

  Har inte du gjort mängder av inlägg om detta under väldigt lång tid? Om rotfyllning och sprickor? 
 • Anonym (Beror på)
  Sun 4 Dec 2022 22:43
  #15
  Anonym (88888) skrev 2022-12-04 17:47:29 följande:
  Ingen av tandläkarna har pratat om att öppna tanden utan samtliga har sagt att jag behöver en specialist nu när det som har testats som att byta lagning och fila ner tanden inte hjälper mig. Ingen har heller kunnat se något kliniskt fel på tanden på otaliga undersökningar och röntgen under många månader. Jag har haft ett par trådar förut eftersom att det här har pågått länge utan förbättring. 

  Eftersom att du jobbar hos tandläkare så passar jag på att fråga vad din bästa gissning är om det är rotproblem eller en spricka jag har? 

  Första 5 månaderna bara ont ibland när något hårt slog i tanden när jag tuggade.
  5-8 månader när tanden har filats ner, bytt lagning, bytt bettskena så var det först symptomfritt i en månad kanske och sen efter ett hygienistbesök så har det ömmat, värkt, gjort ont, gjort ont vid dryck ibland och ibland inte och samma  sak med mat. Det verkar även värka mer vissa dagar än andra och jag gissar att det beror på hur hårt jag har pressat tänderna på natten. Ibland klarar tanden inte bettskena och ibland klarar den inte att vara utan. 

  Om det var någon infektion i roten så borde det väl synas på mer än 6 månader så är det inte mer troligt en spricka? 

  Angående att jag misstänker att något hände vid hygienistbesöket var att hon använde en ultraljudsapparat som vibrerar och det har varit non stop problem sen dess och jag var ju symptomfri i några underbara veckor innan. Jag läste igår på facksidor att ultraljudet kan skada tänder som har sprickor och jag misstänker nu att jag hade någon mindre spricka som blev större pga vibrationerna och därav har jag värre problem än förut. Det är inget jag kan bevisa förstås eller vet till 100% men det verkar ju väldigt troligt och ett antal engelska facksidor backar upp den teorin. Eller det var där jag fick teorin när jag gjorde en djupdykning ännu en gång för tandläkaren säger att hygienisten inte kan skada tänderna men det stämmer inte. 

  Det är inte jätteovanligt att ha sådana besvär efter en lagning. Ibland sitter det i några månader, ibland går det inte över. Besvär som inte ger med sig kan bero på  en spricka, det kan vara en infektion som man inte ser på röntgen. Ibland är det svårt att hitta vad som spökar.


  Ultraljud kan inte skada tänder som har sprickor. På vilket sätt har besvären blivit värre? Isar det mer? Det är inget konstigt om hygienisten har tagit bort tandsten. Du borde lyssna mer på utbildade yrkesmän som faktiskt arbeta med detta dagligen än sidor du hittar på nätet. Det är väldigt jobbigt och irriterande med sådana tänder som man inte bliv av med besvären i men det är inget unikt direkt. Vi jobbar med kroppen och ibland fungerar inte det man trodde i praktiken. 

Svar på tråden Spruckna tänder