• Anonym (fkl)

    Hur gick det för er ofrivilliga pappor?

    EnAnonumius skrev 2023-02-18 22:10:10 följande:
    Javisst finns de dessa 10dagar.

    Nu är du där igen och dömer ut TS engångsligg utan grund och så försöker du tala för alla andra som deltar i tråden samtidigt genom att använda "vi b.la b.la..."  "b.la b.la" baserat på dina egna förutfattade meningar.

    Sant att TS inte har kontakt med sitt engångsligg. Det som har framgått ärt att han har gjort kontakt försök  men det gick inte så bra.
    Det säger absolut inget i sig, hur det blir i när hon skall väl föda. Hon kan ju förmedla detta strax innan eller direkt efter förlossningen. Det är något ingen av oss kan veta hur det blir där.
    Så det är direkt dumt att döma ut TS engångsligg i förväg baserat på noll fakta.
    Anonym (fkl) skrev 2023-02-18 19:41:06 följande:
    Det vet man redan via inställningen hos mamman, hon vill inte ha kontakt och dom har inte kontakt.

    Som sagt, bara för att de inte har någon kontakt i dag, så säger det inget, om hur det blir när hon föder barnet. Hon kan ju mycket väl ringa och meddela att barnet är fött.
    Du tro det blir bättre när hon har fullt upp med att få till amning och rutiner, hamna i en helt annan värld med slängar av amningspykos ?

    Vi vet att detta är inget läge o börja kräva umgänge med barnet för en pappa som inte ens hört av sig innan.
  • Anonym (fkl)
    EnAnonumius skrev 2023-02-18 22:58:03 följande:
    TS har visst hört av sig till henne.
    Han skrev själv att han gjort kontakt försök.

    Men ja det har inte kontakt, (pratar  med varandra med jämna mellanrum) med varandra  är en helt annan sak. 
    Vi börjar med denna, vem har samarbetsproblem? mamman eller TS?

    Måste mamman svara till TS, nej hon har inget krav på svara TS i detta läge.
  • Anonym (fkl)
    EpicF skrev 2023-02-18 23:33:22 följande:

    Anonym (fkl): Han behöver inte närvara vid födseln utan kan ta de dagarna när barnet har kommit hem för att ha än ska kunna knyta an. Bara han tar det mellan dag 1 och dag 60. 


    Enligt lag måste han ha en anknytning till barnet, han är inte ens skriven pappa i detta lag, tro att han ens hinner få ett dna test utfört och registrerat är ett önsketänkande på ett ultra snabbt system som inte existerar. 
    Dvs det finns inger rätt till pappa ledighet för ett barn man inte är utsedd eller ens konstaterad pappa till, där du tror om mamman har ev tre pappor som kan vara den riktiga pappan kan ta föräldraledigt alla tre samtidigt, nå nä så fungerar det inte.
  • Anonym (fkl)
    EnAnonumius skrev 2023-02-18 22:54:16 följande:
    Så var det dags igen. Tillskriver mig åsikter jag inte har, eller yttrat mig i text.

    Din fråga innehåller en tes, en tes som tillskriver mig åsikter jag inte har, och inte ens yttrat i text. 
    Vad jag menar är att man inte startar någon utredning direkt en mamma kommit hem, där hon sprucken o i smärtor efter förlossning måste genom gå en familjerätts utredning på studs, nå nä, inget utförs i panik och på engång.
    Man tar det när mamman funnit sig och har en stabil situation.
  • Anonym (fkl)
    EnAnonumius skrev 2023-02-18 22:49:41 följande:
    Det står inte alls i lagen att han begår ett brott om han inte deltar i födelsen.
     
    Jag har använt mig av länken du bäddade in i texten.
    (De som svara för "Lagen.nu, borde anlita en webbutvecklare och få i ordning på den sidan).

    Så här står det i  Kap 13 §2  och Kap13 §10 och även §14 (citerar):

    "[K13]2 §  Rätt till tillfällig föräldrapenning har en försäkrad förälder som avstår från att utföra förvärvsarbete i samband med ett barns födelse eller behov av vård eller i samband med att ett barn har avlidit.

    [K13]10 §  Rätt till tillfällig föräldrapenning har en far som avstår från förvärvsarbete i samband med sitt barns födelse för att


    närvara vid förlossningen,
    sköta hemmet, eller
    vårda barn.

    [K13]14 §  Tillfällig föräldrapenning enligt 10-13 §§ lämnas under högst tio dagar per barn, dock inte för tid efter sextionde dagen efter barnets hemkomst efter förlossningen. Vid adoption räknas tiden från den tidpunkt föräldrarna fått barnet i sin vård."

    (slut citat)

    Som det står i §14, mycket tydligt, så skall det ske inom 60 dagar från från förlossningens dagen. Så nej det finns inget krav att fadern måste ta ut det i samband med förlossningen alls. De 10 dagarna, fadern har laggäst rätt till, skall tas ut mellan dag 1 (förlossningsdagen) dock senast 60:nde dagen efter förlossning.  Så från dag 61 så är det kört.  

    I lagtexten så står det "har rätt till", så det är en rättighet, avstår fadern att göra detta så begår han inte ett lagbrott faktiskt. Det är inget lagbrott man begår om man avstår från en "lagfäst rättighet". 

    Hade det handlat om en "lagfäst skyldighet", då hade man kunnat snacka om att det skulle vara ett lagbrott. Men nu står de inte s"skyldighet" utan "har rätt till (rättighet),
    Ännu har vi, i Sverige, straff för att avstå en  "lagfäst rättighet".
    Är det den riktiga pappan? man skriver inte ut föräldrapenning till alla som påstår man eventuellt är pappa. för många är detta självklart, annars kan man titta runt vem som föder, skriva ut föräldrapenning och sedan, hopps jag trodde jag var pappan, sorry, jag hade fel.
  • Anonym (fkl)
    EpicF skrev 2023-02-19 00:01:43 följande:

    Ett faderskapsutredning är inte en familjerättsutredning. Man kallas för dns test, för barnet och mamma kan testet tas redan på BB. Pappan kan också lämna dna test till familjerätten så snart barnet är fött. Att få svar tar några dagar. 

    I ts fall är det en pappa som är aktuell och tar en utredning inte lång tid alls. Det tar lite längre tid om det är flera potentiella pappor med i bilden eller om mamman inte vet vem som kan vara pappan. 


    Vem har sagt att man måste göra det på BB, man kan göra det efteråt.
    Sedan får man inte tid på studs, att pappan ska stå i givakt under en fyra veckors period , dna testning. Vi har satt in beredskap för detta, vi lever inte i någon ddr stat.
  • Anonym (fkl)
    EpicF skrev 2023-02-19 00:04:21 följande:

    Anonym (fkl): Föräldrapenning är inget man får utskrivet. Det får man ansöka om till fk när man har ett barn registrerat. Då kan man ansöka om både föräldrarpening (fp) för att vara föräldraledig under en längre period, tillfällig föräldrapenning (tfp)för de 10 pappa dagarna och eller tfp för vård av barn (vab). Det är inget som skrivs ut av någon speciell person. 


    Man kan bara ansöka föräldrapenning efter fastställt faderskap, trodde alla visste om detta sorry skulle informerat dig om detta.
  • Anonym (fkl)
    EpicF skrev 2023-02-19 00:22:54 följande:

    Anonym (fkl): Mamman och barnet kan toppsas redan på BB. Dvs dna testet tas redan på BB. Ts som pappa.kam också toppsas tidigt. Man kan få en tid för faderskapsutredning innan fyra veckor. Svaret tar ca en vecka. 

    Det där med att läsa vad som står är uppenbarligen inte din grej. 


    Sluta tramsa, man vet inte vem pappan är, får jag barn med en kvinna menas inte att det kommer andra män o kräver dna testning, detta har dom ingen rätt till.

    Man startar allt efter barnet är fött, inte i direkt samband.
  • Anonym (fkl)
    EpicF skrev 2023-02-19 00:30:26 följande:
    Vet inte vem pappan är? 

    Kvinnan/blivande mamman har sagt att ts är pappan, dvs det finns inga andra potentiella pappor i ts fall. 

    Jag ska förtydliga till dig eftersom du uppenbarligen inte klarar av att läsa: Mamman och barnet kan toppsas redan på BB. Dvs dna testet tas redan på BB. Efter att barnet är fött, inte i samband. Utan efter. På BB. Inte under förlossning, utan efter. Oftast dagen efter. 
    Ja , men det menas inte man startar en utredning direkt på förlossningen, tror ingen har upplevt detta, vi ska kolla om du är barnets riktiga far.
    Det är viktigt för barnet o veta att du är hens riktiga far.

    Det fungerar inte som du tror. toppsa ett barn gör man senare efter man pratat med mamman och barnet är fött, man fastställer inte före att vi ska utföra dna test osv.
  • Anonym (fkl)
    EnAnonumius skrev 2023-02-19 02:19:28 följande:
    Va? "Skriver ut föräldrapenning"?
    "Skriver ut föräldrapenning" är inget som görs..
    Föräldrapenningen får man ansöka om. får man ansöka om.

    Under de 10 dagarna så skall det också ansökas om. Står upplyst på Försäkringskassans hemsida.

    Jag citerar från Försäkringskassan:

    "Så ansöker du om ersättning för 10?dagar
    1. Ansök

    När du har börjat arbeta eller söka arbete igen loggar du in på Mina sidor för att ansöka om pengar för de dagar du varit ledig. Du måste ta ut 10?dagarna innan det har gått 60 dagar sedan hemkomsten efter förlossningen. Kom ihåg att ansöka senast 90 dagar efter den första dagen som du var hemma med barnet.


    (slut på citat)

    https://www.forsakringskassan.se/privatperson/foralder/10-dagar-vid-barns-fodelse
    Som sagt, TS vet inte ens vem han ska söka föräldrapenning för.
    innan hela processen med faderskap är klar har tiden gått ut.
    Dna testning tar en stund, prover ska tas och skickas sedan själva processen. till fastställd pappa.
Svar på tråden Hur gick det för er ofrivilliga pappor?