• Mathilda88

    Vi som startar IVF 2023

    Björkenli skrev 2024-04-23 19:26:22 följande:
    💛

    Det känns inte så nu dock. 
    Tänk om man inte känner så sen?
    Jag tycker det känns konstigt att inte veta något om donatorn personlighet... barnet kan komma att bli väldigt olik en själv personlighetsmässigt. 

    Jag läste nyligen email från min pappa och insåg att vi formulerar oss så lika.. kunde ha varit jag som skrivit det.  Och min kompis mamma, har exakt samma handstil som min kompis! Det är häftigt att se hur slumpmässigt det kan bli att barn ärver vissa egenskaper.  Hade varit så häftigt att få se vilka egenskaper barnet ärvde. Men det veta att absolut inga av mina, eller mina släktingars, egenskaper kommer finnas hos barnet... Det känns så sorgligt..
    Har samma orostankar även om det har landat till en del nu - men har ju också haft tankarna i snart ett år nu sen vi gjorde vårt första försök.. Tar tid att bearbeta.
    Försöker söka tröst i det här med epigenetik, att man iallafall indirekt påverkar vilka gener som aktiveras eller inte medan man bär barnet. Sen påverkar miljön fortfarande mkt, att man blir lika varandra till sättet exempelvis. Om det kan vara till liten tröst. Men förstår precis dina tankar och sorgen, går i samma banor. Ledsen över ex inte kunna ge en chans att förärva ridtalangen som jag fått av mamma som gett mig så mkt glädje i hela mitt liv - och att slippa tonårstrots (alla tre syskon slapp det) är några grejer jag tänkt på. 
  • Mathilda88
    WinnerBirdie skrev 2024-04-22 22:58:53 följande:

    Men vad ledsen jag blir för er skull Mathilda, hoppades så att det skulle få bli din tur nu❤️ stor kram

    Alla motgångar är så fruktansvärt kämpiga - för man bygger upp ett så stort hopp till att det är denna gång det ska gå vägen! 😥 Hemsk berg&dalbana. 

    Sköterskan sa tydligen priset för 3pack med donerade spermier rabatterat då de inte hade skrivit ut det på hemsidan än. Men jag tolkade det som priset de skulle ta i vanliga fall. Så lite dyrare blev det; ca 81tkr med rabatten 25%. Straxt under 100tkr annars. Nu lutar det ändå åt det, för jag känner mig inte riktigt klar. Men tankarna snurrar fortsatt? Varför ska man behöva ta sådana här beslut? ÄD ger ju väldigt mkt högre chans, men finns ju tyvärr inga garantier för det heller. Men om jag inte hinner ångra mig, så får det bli ÄD efter försöken. 


    Tack så mycket för omtanken Hjärta Hjärta
    Ja dom är ju det, fruktansvärda, bara mer ovisshet tillförd till berg&dalbanan..
    Okej, ja fortfarande bra %, landar runt/precis strax under de priser flertalet andra kliniker har på 3-pack? De känns spännande med tanke på att de verkar duktiga hemma i Finland, hoppas de kan utföra lika bra jobb här, plus nytt labb.

    Hur ser det ut med ÄD hos dom, är det främst finska donatorer eller de har samarbete med andra länder också? Lång väntetid? {#emotions_dlg.flower}
  • Mathilda88
    LMSM skrev 2024-04-23 09:26:25 följande:
    Å Mathilda. Jag är så oerhört ledsen för din skull och jag känner verkligen med dig. SÅ jävla tungt. Smärtan man behöver gå igenom. Fy fan alltså. 
    Jag förstår att du inte orkar mer, verkligen helt förståeligt. Samtidigt har du ändå kliniken som säger att de tycker att du kan försöka igen med egna ägg. Det är ändå positivt att de tror på er! Även om det såklart kan vara så att det mentalt har tagit slut och man faktiskt inte tycker att det är värt fler försök. Man ska ju faktiskt må bra också och att leva och andas IVF så här länge kanske faktiskt inte är värt det.

    Gud vilken deppig podd. Lär ju bara vara en liten % som är traumatiserade av att vara donationsägg eller spermier. Finns det inte länder där man inte. behöver berätta att det ör donation? så svåra frågor, jag vet inte allts vad som är bäst. 

    Skickar massa styrka till dig! Hjärta
    Tack fina du Hjärta
    Ja det är tveeggat svärd. Fysiskt hade jag nog varit beredd på att kunna köra flera omgångar till, men mentalt tär det med alla misslyckade försök som inte funkar och att se tiden rusar iväg - blev extra tydligt när man nu insåg att det föds ett barn tidigast nästa år samtidigt som övriga barnen i familjen hinner fylla flertalet år till. Och så får man fundera över hur långt man vill stretcha ekonomin. Initialt var jag beredd på att ta lån för det, men nu mer räntor o allt känns det nog förnuftigast att undvika om vi kan. Extra tufft att leva på föräldra-peng med extra lån tänker jag, särskilt då jag har största lönen. Men man hade säkert löst det.

    Nej det är nog helt sant, har nog gjort grejen större i mitt huvud än vad det egentligen är. Man har ju inte heller hört mkt andra upplevelser från donatorsbarn. Sen kanske inte majoriteten pratar mkt om det heller, främst kanske om man har missnöje med det.

    Ja det är ändå bäst att berätta från bebisstadiet om donationen, det värsta är nog ändå om det framkommer i vuxen ålder ex vid vård-behov eller annan skarp situation - det blir tveklöst ett trauma. 

    Tack så mycket HjärtaHjärta
  • Mathilda88
    Quincey skrev 2024-04-23 09:58:22 följande:
    Bästa Mathilda, så tråkigt att höra. Förstår att det är riktigt tufft nu. Hoppas mensvärken går över snart. Som att det inte räcker med den psykiska smärtan redan. Låter ändå bra att göra ett nytt försök med egna ägg. Nu fick ni första blastisen, så ett stort framsteg! Förhoppningsvis blir det en blastis eller fler när ni kör med bara egna spermier. Jag hoppas verkligen att det ska gå bra ❤️❤️❤️

    Har inte hört den podden men det är så svårt att förutspå hur det framtida barnet skulle känna om att komma från en donator. Tycker inte du ska bli tyngd av detta och se det som ännu en grej att ha ångest över. Blir det tillslut ett barn med hjälp av donator så var det menat ❤️
    Tack, den har börjat lätta av nu tack o lov, om än lite av o på.{#emotions_dlg.flower}
    Ja precis, blev ändå vår första blastis, så får ge det en chans till, annars kommer man ångra sig. Ja det var ju bara sambons sperma som fixade de bättre av embryona Hjärta

    Nej så sant, det kommer man aldrig kunna veta i förhand hur just det barnet tar det. Som i podden var ett tvillingpar där killen var supernöjd med livet och inget ville veta om manliga donatorn, medan tjejen ville och sökt väldigt intensivt och bla hittat "dyskon" (donator-syskon). Tack, ska försöka släppa det, för som du säger, man kan inte påverka det ändå. Räcker med den ångest man redan har för så mkt annat.. Tack Hjärta
  • Mathilda88
    WinnerBirdie skrev 2024-04-24 00:11:12 följande:
    Tack, blev lite chockad över att det kostade >20tkr extra per eventuell FET och att man måste göra det innan nästa försök i paketet. Hittills har det ju inte ens varit när någon till frysen, men det kan ju bli betydligt mkt dyrare än paketpriset om det skulle bli många FET som sen inte tar sig? Tur jag fick en okej löneökning idag 🤯😬💸💸💸 får höra mer på torsdag.
    Ja jag med första gången jag hörde om det ifjol.. Hos Sellmer gick det på drygt 13 000 för att återföra. Redan glömt vad det kostade att frysa ner den.. 
  • Mathilda88
    WinnerBirdie skrev 2024-04-24 07:18:29 följande:
    ❤️

    3pack med donerade spermier är dyrare så det blir en rätt stor skillnad. ÄD sker än så länge i Finland, ca 4mån väntan för att tajma. så ET där och sedan ev FET i Stockholm. De måste hinna få in ÄD här, så minst 6mån. 
    Visstja, glömde räkna med spermiedonationen! Ja då blir det ju ett mkt bra pris Hjärta. Okej {#emotions_dlg.flower}
  • Mathilda88
    Björkenli skrev 2024-04-24 10:08:09 följande:

    Mathilda88 

    Jag har lyssnat väldigt mycket på evolutionspsykologi och behavioral genetics, och de som forskar inom detta är väldigt överens nu om att miljön har väldigt mycket mindre betydelse än man tidigare trott för hur en person blir. Nästan allt beror på gener. Hade jag trott att man som förälder kunde påverka mer skulle jag sannolikt se lite annorlunda på donerade ägg. 

    Samtidigt ändrar ju inte detta betydelsen av att vara en bra förälder för barnet för att barnet ska få en så bra upplevelse som möjligt, alltså trivas med livet, och så bra förutsättningar som möjlig. 

    Mina föräldrar behandlade mig väldigt dåligt stor del av uppväxten. Min högsta önskan var att få bli adopterad till en familj där jag skulle känna mig omtyckt och bli behandlad som jag såg att kompisar blev behandlade av sina föräldrar. 
    Så gener är verkligen inte allt. 


    Forskningen är klart splittrad på den fronten och av viss egen erfarenhet utifrån hästaveln så både håller jag med och säger att nej det stämmer inte. Jag ser ju att vi tre syskon saknar tonårstrots och att jag ärvt en ridtalang från mamma. Men! ET körs rätt mkt inom hästaveln sen flertalet år tillbaka och där har man definitivt fått känna på epigenetikens genomslagskraft. Man betäckte  högpresterande energiska ston, sköljde ut embryot och återförde i ett annat sto. För att göra det kostnadseffektivt så använde man initialt stora kallblod som är väldigt lugna av naturen. Detta blev inte bra då fölen blev precis lika loja och sega som sina surrogatmödrar istället för så nerviga och explosiva som sina föräldrar och generationer bakåt i leden var. Alltså fick man ändra taktik och nu använder man ston av samma eller liknande prestations-ras för att inte riskera påverka utfallet.
  • Mathilda88
    Björkenli skrev 2024-04-24 10:14:34 följande:
    Ah ok jag skippade Olgas seminarie i söndags! Dels för att jag sett presentationen och förstod att d
    inte fanns någon chans att jag skulle gå pengarna tillbaka garantin.  Och dels att jag vaknade förkyld och bara ville stanna i soffan. 

    Men hade ju varit intressant att höra om ÄD, låter ju intressant att man kan välja lite egenskaper där!

    Jag känner stressen för jag fyllde 40 i januari så även för ÄD vill jag inte vänta så länge. Kommer vara en process när man väl bestämt sig också, och ta tid innan man ev blir gravid. 

    Önskar jag hade mer tid att fundera...

    Min granne fick barn när hon var 42 och hon är 75 typ nu.  Det känns lite "konstigt" att se hennes dotter så mycket yngre än man kan förvänta sig. De flesta i den åldern fick ju barn mycket tidigare. Jag ville aldrig bli en gammal mamma men det är ju för sent men vill inte att tiden ska gå mer än nödvändig iaf..

    .....
    Jag kan inte komma över att jag inte frysta ägg för några år sedan. Att jag inte kollade upp mer.  Bara stoppade huvudet i sanden och hoppades att det skulle lösa sig om jag nu skulle skaffa själv så småningom. Ett misstag som jag får ångra resten av livet. 

    Jo du kan mest troligt också få pengarna tillbaka garanti, ❤️ dock troligen inte som ex tre pack äggplock utan isåfall skulle jag gissa att de kanske erbjuder en eller ett par äggplock och sen en eller ett par ÄD som ett paket med garanti på. Är det jag förväntar mig få som förslag den som för egen del med då de misstänkte mina ägg redan på beskrivningen av våra försök. Var bla sådana lösningar de presenterade på ett seminarium de höll i februari i Malmö som jag gick på. 


    Förstår vad du menar. Tror också att vi är många som ångrar att vi inte gjort något åt det här tidigare. ❤️

  • Mathilda88
    LMSM skrev 2024-05-02 18:34:17 följande:
    Ja juste ! Jag fick min sån extra chans första gången när ingen blev befruktad 😅 så skönt att de har så!

    jag hoppas verkligen på celldelningen och att det var så att jag inte åt det tillräcklig länge senast.

    nej har faktiskt inte märkt senare ägglossning. läste att det kunde skjuta upp den i en vanlig cykel men verkar inte ha gjort det för mig hittills . nu har jag bara haft två stycken sedan min ivf i februari/mars men tom efter den( långa metoden ivf ) kom mensen den dag den var beräknad och ägglossningen nu verkar ha skett på dagen den brukar. kanske om man fortsätter lite längre.
    jag har dock inte tagit tre tills nu utan 1-2 men ska börja med 3 nu idag tånkte jag då det är ca en månad innan start nu :) 
    Vad är det du har tagit 1-2 utav? Solig
  • Mathilda88
    Zaro skrev 2024-05-02 18:58:32 följande:

    Hej alla kämpar. Jag följer er fortfarande då och då och hejar på er alla. Hjärta Jag har ju hängt här sen i augusti förra året och ville bara meddela att vår bebis är här nu. Trots flera sjukdomar hos mig, vattenavgång redan i vecka 18 och att bebisen föddes prematurt på neointensiven har allt gått bra. En kollega sa till oss när vi påbörjade IVF-processen att hon, som fått två barn via IVF, inte skulle ha varit så ledsen under processen om hon visste att det skulle sluta som det gjorde.


    Så underbart att höra att allt gått bra till slut trots mkt problem på vägen! Hjärta
Svar på tråden Vi som startar IVF 2023