• Tue 3 Jan 16:01
  6005 visningar
  6 svar
  6
  6005

  Grav diabetes, Vad äta under förlossningen?

  Jag har senare delen av min graviditet haft graviditetsdiabetes som jag lyckats behandla med kost. 
  Nu är BF nära och jag tänker och planerar inför förlossningen. Packat förlossnigsväskan och laddat upp med godis, tänkte att det inte spelade nån roll vad man åt under förlossningen, men tänkte jag fel? Ska jag äta "diabetes-mat" även under den aktiva förlossningen? Tänker typ när man ligger med värkar och vill ta en chokladbit för energi, eller är det feltänkt? Ska man behöva käka finncrisp och typ naturella nötter även då? Någon som fött vaginalt med diabetes?

 • Svar på tråden Grav diabetes, Vad äta under förlossningen?
 • Anonym (Hanna­)
  Tue 3 Jan 16:27
  #1

  Är du behandlad? Jag hade kostbehandling och jag brydde mig inte om vad jag åt under förlossningen. Åt nog ingenting för var inte sugen, men hade jag velat äta pannkakor med sylt eller choklad så hade jag absolut ätit det. Blev ju erbjuden saft som alla andra. Kroppen behöver ju snabb energi då. Och att man ska äta diabeteskost är ju främst för att bebisen inte ska bli stor och bli så påverkad av insulinet efter förlossningen. Men fråga din barnmorska? Vore spännande att veta för har ingen aning :)

 • Anonym (S)
  Tue 3 Jan 16:28
  #2
  -1

  Fattar inte grejen med att packa godis i väskan, med eller utan diabetes. Gilla själv choklad och äter det ibland men vid en förlossning känns inte som rätt tillfälle. Kan inte komma på att jag tänkte på att äta öht under den aktiva delen av förlossningen och innan verkar det bättre att ladda med mat, mackor eller frukt. Även efter. Ingen skön känsla med sockertoppar och dalar under sådana viktiga dygn. Ät choklad hemma istället.

 • Tue 3 Jan 16:38
  #3

  Okej tack Hanna! Det är ju så jag också uppfattat det, men ska till BM imorgon och ska fråga henne för säkerhets skull 🙂
  S, det här är mitt första barn och jag har bara läst att man ska packa snacks, typ godis i bb- väskan för om förlossningen blir långdragen kan det vara bra med extra energi. Mackor och sånt är ju svårare att packa i förväg och ha liggandes i väskan i veckor. Hemma äter jag absolut ingen choklad eftersom jag som sagt har diabetes just nu och ska hålla blodsockret i skick 😊
  Tänkte mer om någon visste hur man skulle tänka i den aktiva fasen av förlossningen kring kost om man har gravidtetsdiabetes. 

 • Anonym (G)
  Tue 3 Jan 18:42
  #4

  Jag har ingen erfarenhet av just diabetesen Men jag har fött fyra barn och jag har aldrig ätit godis/snacks på/under förlossningen. Har två igångsättningar och två spontana. Igångsättningarna har jag ätit lunch innan värkarna kommit igång ordentligt. Sen när jag fått ont så har jag varit fokuserad på värkar och vätska. De spontana är lika, fast då har jag gjort större delen hemma och kommit in först vid 5 cm öppen och då har det inte direkt heller vart aktuellt med godis/snacks. Kanske ska tillägga att jag har relativt snabba förlossningar alla fyra gångerna så kanske beror på det. Kan tänka mig att det kanske är annorlunda om det är segt och man inte har så täta värkar. 

  Jag har alltid haft med mig godis/snacks men det har vart så gott sen efter, spec om bebisen ( som mins) har kommit på em/kväll. Då har de vart gott att ha lite på kvällen/natten. 

  Lycka till, en spännande resa du har framför dig 🥳🤩

 • Anonym (Blend­a)
  Tue 3 Jan 18:57
  #5

  Bra idé att fråga BM! 


  Jag själv åt i princip inget under mina förlossningar. De försökte få i mig saft och glass, men det mesta liksom återvände, om du förstår... Hade, precis som G, snabba förlossningar. En av dem väldigt snabb, så där fanns verkligen inte tid att käka!


  Det finns mat på förlossningen, så om det inte är något särskilt man vill ha så behöver man inte ta med sig. Jag förmodar att barnmorskorna där också har kunskap om vad som gäller vid diabetes. 

 • Anonym (Blend­a)
  Tue 3 Jan 18:59
  #6

  Just det! Som sagt finns det mat på förlossningen - till dig. Men om du har någon med dig behöver den personen ha något att äta. Ofta finns ju café och kiosk på sjukhuset, men det är inte alltid läge att gå ifrån och då är det bra att ha lite mackor eller nåt med sig. 

Svar på tråden Grav diabetes, Vad äta under förlossningen?
Logga in
Bli medlem