Kryddig köttfärspaj
4 portioner
Pajdeg:
3 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
115 g Svenskt Smör
ev. 2 msk Crème Fraiche,
gör degen spröd
Fyllning:
1 gul lök
1 morot
2 klyftor vitlök
en klick Svenskt Smör
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
2 msk tomatpuré
2 1/2 dl Mellangrädde
salt och peppar
ev. 1 msk mjöl
1 stort ägg
200 g köttfärs
1 dl riven ost, gärna lagrad
Värm ugnen till 225°. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen eller kör den i matberedare så att den precis bara hinner forma sig till en boll.Tumma ut degen i pajformen, spara gärna lite deg till dekoration, och ställ formen kallt en stund. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Skala och hacka lök, morot och vitlök. Fräs alltsammans i smör tillsammans med köttfärs och kryddor. Tillsätt tomatpuré och grädde och koka ihop i 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ser det såsigt ut, strö på lite mjöl och koka ihop ytterligare. Tag pannan av värmen och rör ägget i färsen. Fördela köttfärsen i pajskalet, täck med ost och ev. degränder penslade med uppvispat ägg.Grädda pajen i 200° 20-25 minuter eller tills den stelnat och fått fin färg.
Pirogdeg:
100 g smält smör
3 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
8-9 dl vetemjöl
Smält smöret och tillsätt mjölken. Smula ner jästen i matberedaren och rör ut med lite vätska så den löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt och mjölet lite i taget.
Blanda ihop i matberedare och låt degen jäsa 30 min under tiden du gör fyllningen.
Fyllning:
500 g köttfärs
2-300 g rökt skinka i tärningar
1 burk skivade champinjoner
1 msk curry
1 msk paprikapulver
salt, peppar
4-5 msk tomatpuré
1 burk creme fraiche
2-3 dl riven ost
Gör så här:
Stek ingredienserna till fyllningen, krydda och tillsätt tomatpurén och creme fraichen. Låt koka ihop. Rör sist i den rivna osten.
Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Kavla ut till en cirkel där halva cirkeln nu ligger utanför bakplåtspappret. Lägg över degplattan till en långpanna INNAN du lägger på fyllningen. Svårt att flytta den annars!
Lägg på fyllningen på den halva cirkeln. Pensla kanterna med vispat ägg och nyp/rulla ihop kanten. Pensla den halvmåneformade pirogen med uppvispat ägg, nagga med en gaffel och pudra över paprikapulver.
Grädda i 225 grader i 20-30 minuter eller tills degen fått fin färg.
Servera med sallad
Pizzabiffar
Biffarna
500 g nötfärs
3 msk ströbröd
1½ dl mjölk
1 ägg
½ hackad gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ca 8 ostskivor
Såsen
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g färska champinjoner eller 1 liten burk konserverade
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk ketshup
1 tsk oregano
salt & peppar
Gör så här:
Börja gärna med såsen, så den hinner koka ihop ordentligt.
Finhacka lökarna, skiva svampen och tärna paprikan. Fräs detta i matfett och tillsätt krossade tomater, tomatpurén, ketchup och kryddorna.
Häll ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla i 10 min.
Finhacka löken och rör ner den, färsen, ägget, salt och peppar.
Arbeta ihop och forma till 8 biffar.
Stek dem gyllenbruna på båda sidor i lite matfett och lägg dem sedan i en smord ugnsform.
Lägg en ostskiva på varje biff, och toppa med tomatsåsen.
Gratinera mitt i ugnen på 200°C i ca 15 min. Servera med nykokt pasta och sallad.
Pastarullar
10 pastarullar
500 g färska lasagneplattor
2 burk skivade champinjoner
1/2 purjolök
1 msk olja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
500 g nötfärs
2 pkt Keldas tomatsoppa 5 dl
1 dl riven ost
persilja
Tillbehör: sallad och bröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Strimla purjolöken. Fräs svampen och färsen i oljan. Tillsätt purjolök och stek lite till. Salta och peppra, låt svalna.
Rulla in fyllningen i lasagneplattorna och lägg dem i en ugnsform. Häll över soppan, strö på ost och gratinera i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Klart.
Strö över persilja och servera med en sallad.
Köttfärsgrotta
1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm peppar
400 g blandfärs
1 ägg
margarin att pensla med
Fyllning 1- Skinka och vitlök
1 ask färskost med vitlökssmak
100 g rökt skinka
1 dl klippt gräslök
Fyllning 2 - Feta med oliv och tomat
100 g fetaost
1 dl skivade gröna oliver
2 tärnade tomater
2 tsk timjan
Fyllning 3 - Het fyllning med chilipeppar
1 tärnad röd paprika
1 hackad gul lök
1 finhackad, urkärnad chilifrukt
1 msk chilipulver
Gör så här:
Blanda ströbröd, vatten, salt och peppar. Låt stå och svälla ca 10 min. Blanda i färsen och ägget.
Arbeta färsen till en smidig smet. Lägg den i en smord ugnssäker form.Forma färsen till en
längd och gör en fördjupning i mitten. Välj någon av fyllningarna och lägg i fördjupningen.
För ihop färsen över fyllningen.
Smält matfettet och pensla över färsen. Stek mitt i ugnen i 175°C,
ca 50 min-1 timme.
Servera med klyftpotatis eller pasta, grönsallad och brytbröd
Enchiladas
Det här behöver du till 8 stycken:
2 gula lökar
1 grön paprika
1 röd paprika
1 liten zucchini
500 gr köttfärs (som även kan bytas ut mot 4 kycklingfiléer)
1 tsk salt
2 krm kajennpeppar
3 dl salsa
8 stora tortillabröd
2 dl riven ost
Så här gör du:
Skala och skiva löken.
Skölj, kärna ur och tärna paprikorna.
Skölj och strimla zucchinin.
Strimla kycklingfiléerna. Fräs kycklingen/köttfärsen ett par minuter.
Lägg sedan i grönsakerna i stekpannan och stek ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Häll över salsan och låt puttra några min. Fördela kyckling/köttfärsröran på tortillabröden. Rulla ihop och lägg i en lätt smord ugnssäker form. Strö över ost och gratinera i 250°C, ca 10 minuter.
Servera med en klick gräddfil, salsa och en sallad.
Köttfärslåda med sting
Fyllning:
500 g köttfärs
1 hackad gul lök
200 g skivade champinjoner
0,5 dl chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
1 dl stark riven ost
6 - 8 skivor vitt, kantskuret, bröd *det ska täcka botten på en ugnsform*
Gör så här:
Fräs lök och färs. Lägg i svamp och fräs vidare en stund. Tillsätt chilisås, vitlök och kryddor.
Sjud upp.
Vispa samman ingredienserna till äggstanningen.
Lägg brödskivorna i botten på en smord ugnsform. Bred köttfärsröran över.
Häll på äggstanningen.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
Receptet är beräknat för 4 personer.
Servera med sallad och ett gott bröd.
Tacogratäng
ca 500 g köttfärs
1 gul lök
1 påse tacokrydda
1 paprika
1 purjolök
1 burk salsa *tacosås*
2 pkt philadelfiaost
1 påse riven gratängost
Nachochips
Grönsallad
Gör så här:
Kladda ut philadelfiaosten i botten på en gratängform. Skölj, ansa och strimla purjon och lägg hälften över philadelfiaosten. Stek gul lök, färs och paprikan skuren i strimlor. Krydda med tacokrydda. Häll över salsan och låt puttra en stund.
Häll över färsblandningen i gratängformen + resten av purjon och till sist den rivna osten.
Gratinera ca 10 min i ugnen tills osten smält och fått lite färg.
Servera med nachochips och en grönsallad.