• pelagonia

    Efterlyser recept med färs !!

    Hej !

    Nu är det jag igen som skriver och ber om hjälp :).

    Jag har malt en del färs och skall nu i dagarna göra olika rätter med färs att frysa in.
    Så nu behöver jag lite nya recept och samtidigt är jag nyfiken hur ni gör.
    Det kan vara köttbullar, biffar, köttfärsås, lasagne eller andra färsrätter.

    Tacksam för alla tips.

    Ha det bra.

  • Svar på tråden Efterlyser recept med färs !!
  • AnnaK

    Potatis och köttfärsgratäng

    5 ? 6 personer

    Skala och skiva 20 medelstora potatisar

    Finhacka en stor gul lök eller 2 små.

    Bryn 500 g köttfärs
    krydda med salt och svartpeppar

    Koka en ostsås på 6 dl mjölk eller grädde med 1 ? 2 stor pressad vitlöksklyfta
    krydda med salt svart eller rosépeppar och dill

    Smöra en stor gratängform

    Varva ostsås ? potatis - krydda med salt svart/rosépeppar och dill - löken - köttfärsen, sedan ett varv till likadant

    Avsluta med att hälla över resten av ostsåsen och lägg ett lager riven ost ovanpå

    Grädda längst ner i ugnen i 50-60 min på 200 grader...

    OSTSÅS

    2 MSK VETEMJÖL
    5 - 6 DL MJÖLK
    2 MSK MARGARIN ELLER SMÖR
    2 DL RIVEN OST?( minst )
    1 - 2 ST VITLÖKSKLYFTOR
    2 - 4 MSK KROSSAD ROSÈPEPPAR

    VISPA UT MJÖLET MED LITE AV MJÖLKEN I EN KASTRULL.

    TILLSÄTT RESTEN AV MJÖLKEN OCH FETTET.
    KOKA UPP UNDER OMRÖRNING OCH KOKA I 3 - 5 MINUTER.

    RÖR NER OSTEN OCH SMAKA AV MED SALT OCH PEPPAR

  • AnnaK

    Köttfärslimpa med mozarella och purjofyllning

    1 kg nötfärs
    1,5 dl ströbröd
    2 tsk salt
    pepparmix.. svart, vit, grön, rosé
    går också bra med bara svartpeppar
    3 dl matlagninggsgrädde
    1 dl hackad persilja
    2 finhackade gula lökar

    Fyllning
    1 dubbelpack mozarella
    1 stor purjo... strimla, häll på kokande vatten, låt stå 1min, kyl med kallt vatten
    ...........................

    Blanda ströbröd, grädde och kryddor .. låt svälla
    Hacka löken och tillsätt den och gräddblandningen
    arbeta färsen smidig.

    Häll smeten i en ugnsfast form och gör skåra i mitten
    där lägger du tärnad mozarella och förvälld purjolök
    "vik" över färsen så fyllningen inte är synlig

    Grädda i mitten av ugnen 175 grader i 90 minuter

    Ta tillvara stekskyn.. sila och späd med matlagningsgrädde,
    krydda, red av med Maizena Brun.

    Servera med kokt potatis och rårivna morötter

    kålpudding

    4 pers

    1 vitkålshuvud på ca 1 kg
    salt

    Fyllning:
    300 g blandfärs
    1 stor gul lök
    2 kokta potatisar
    4 dl mjölk
    salt och peppar
    2 msk skorpbröd
    smör

    Gör så här:

    Skär bort stocken i mitten på kålen och skär i mindre bitar. Förväll kålen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
    Hacka löken fint och mosa potatisen. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen utom skorpmjöl och smör.
    Smaka av med salt och peppar.
    Varva kål och köttfärs i en eldfast form, avsluta med kål överst. Strö över skorpmjölet och klicka över smör.
    Grädda i ugnen i 200g ca 1 timme eller tills kålen känns mjuk

    Här kommer ett recept på en salt och mustig ugnsrätt med köttfärs! Gott med en cole slaw till!

    4-5 port.
    10 medelstora potatisar, 2-3 lökar, 350 g köttfärs, olja, nymald svartpeppar, 4 msk ljus svensk senap, 4 msk soja, 3 dl grädde.

    Sätt ugnen på 225 grader. Skala och strimla potatisen. Hacka löken och fräs tillsammans med köttfärsen. Krydda med nymald svartpeppar. Vispa ihop senap, soja och grädde så de blandar sig. Varva k-färs och potatis i en ugnsform. Slå över gräddblandningen och grädda i nedre delen av ugnen i 45 min-1 tim. Det är ingen idé att försöka se på färgen när den är färdig pga sojan.

    Häll Köttfärssåsen i botten på en gratängform och bred sedan över potatismoset och strö över riven ost
    gratinera till det är varmt och har en gyllenbrunfärg

  • AnnaK

    Chili con Carne
    Bryn köttfärsen, hacka löken och strimla paprikan. Låt fräsa med färsen i några minuter. Se till att färsen blir smulig.

    Häll över bönor och tomater, tillsätt kryddorna. Koka under lock i 20 - 30 minuter, det gör inget om bönorna blir lite mosiga.

    Servera rätten som den är, tillsammans med vitt bröd och eventuellt lite sallad. Vitlöksbröd är jättemumsigt till denna rätt. 2 burkar vita bönor (Heinz)
    1 burk krossade tomater
    400 gr nötfärs
    2 hackade gula lökar
    4 vitlöksklyftor
    2 gröna paprikor, i strimlor
    2 tsk oregano
    1 msk chilipulver

    Ostfylld Färsbiff
    Tvätta och skiva potatisen i 3 cm tjocka skivor. Lägg potatisen i en liten långpanna. Pensla potatisen med olja. Krydda med salt, peppar och lite grillkrydda. Ställ mitt i ugnen i ca 200°C, ca 20 min eller tills potatisen är genommjuk.
    Blanda mjölk, ströbröd, salt och peppar. Låt stå och svälla ca 10 min.
    Arbeta i färsen, ägget och senapen. Forma biffar och gör ett hål i varje
    biff och fyll med en bit ost. Förslut ordentligt så osten stannar kvar vid stekning. Bryn biffarna i matfettet i en stekpanna och lägg över i en ugnssäker form. Ställ i ugnen med potatisen i ca 10 min. 500 g nötfärs
    1.5 dl mjölk
    0.5 dl ströbröd
    1 tsk salt
    1 krm peppar
    1 ägg
    2 msk fransk senap
    100 g ost
    2 msk smör eller margarin

    2 bakpotatisar
    salt & peppar

  • Pokergirl

    Gulashsoppa

    4 potatisar
    1/2 rotselleri
    2 paprikor röda
    400 g köttfärs
    2 vitlöksklyftor
    1 burk krossade tomater
    2 buljongtärningar
    mejram
    2 msk tomatpuré
    1 tsk sambal oelek

    Skär rotselleri, paprika och potatis i kuber. Fräs tillsammans med köttfärs och blanda i tomatpuré, krossade tomater, kryddor och späd med vatten. Koka i ca 30 minuter till grönsakerna mjuknat. Smaka av med salt och peppar.

    Servera gärna med lite gräddfil, smaksatt med vitlök.

  • AnnaK

    Kryddig köttfärspaj

    4 portioner

    Pajdeg:
    3 1/4 dl vetemjöl
    1/2 tsk salt
    115 g Svenskt Smör
    ev. 2 msk Crème Fraiche,
    gör degen spröd

    Fyllning:
    1 gul lök
    1 morot
    2 klyftor vitlök
    en klick Svenskt Smör
    1 tsk curry
    1 tsk spiskummin
    1 krm cayennepeppar
    2 msk tomatpuré
    2 1/2 dl Mellangrädde
    salt och peppar
    ev. 1 msk mjöl
    1 stort ägg
    200 g köttfärs
    1 dl riven ost, gärna lagrad

    Värm ugnen till 225°. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen eller kör den i matberedare så att den precis bara hinner forma sig till en boll.Tumma ut degen i pajformen, spara gärna lite deg till dekoration, och ställ formen kallt en stund. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
    Skala och hacka lök, morot och vitlök. Fräs alltsammans i smör tillsammans med köttfärs och kryddor. Tillsätt tomatpuré och grädde och koka ihop i 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ser det såsigt ut, strö på lite mjöl och koka ihop ytterligare. Tag pannan av värmen och rör ägget i färsen. Fördela köttfärsen i pajskalet, täck med ost och ev. degränder penslade med uppvispat ägg.Grädda pajen i 200° 20-25 minuter eller tills den stelnat och fått fin färg.

    Pirogdeg:
    100 g smält smör
    3 dl mjölk
    25 g jäst
    2 tsk salt
    8-9 dl vetemjöl

    Smält smöret och tillsätt mjölken. Smula ner jästen i matberedaren och rör ut med lite vätska så den löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt och mjölet lite i taget.
    Blanda ihop i matberedare och låt degen jäsa 30 min under tiden du gör fyllningen.

    Fyllning:
    500 g köttfärs
    2-300 g rökt skinka i tärningar
    1 burk skivade champinjoner
    1 msk curry
    1 msk paprikapulver
    salt, peppar
    4-5 msk tomatpuré
    1 burk creme fraiche
    2-3 dl riven ost

    Gör så här:
    Stek ingredienserna till fyllningen, krydda och tillsätt tomatpurén och creme fraichen. Låt koka ihop. Rör sist i den rivna osten.

    Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Kavla ut till en cirkel där halva cirkeln nu ligger utanför bakplåtspappret. Lägg över degplattan till en långpanna INNAN du lägger på fyllningen. Svårt att flytta den annars!
    Lägg på fyllningen på den halva cirkeln. Pensla kanterna med vispat ägg och nyp/rulla ihop kanten. Pensla den halvmåneformade pirogen med uppvispat ägg, nagga med en gaffel och pudra över paprikapulver.
    Grädda i 225 grader i 20-30 minuter eller tills degen fått fin färg.

    Servera med sallad

    Pizzabiffar

    Biffarna
    500 g nötfärs
    3 msk ströbröd
    1½ dl mjölk
    1 ägg
    ½ hackad gul lök
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    ca 8 ostskivor

    Såsen
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    200 g färska champinjoner eller 1 liten burk konserverade
    1 röd paprika
    1 burk krossade tomater
    1 msk tomatpuré
    1 msk ketshup
    1 tsk oregano
    salt & peppar

    Gör så här:
    Börja gärna med såsen, så den hinner koka ihop ordentligt.
    Finhacka lökarna, skiva svampen och tärna paprikan. Fräs detta i matfett och tillsätt krossade tomater, tomatpurén, ketchup och kryddorna.
    Häll ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla i 10 min.
    Finhacka löken och rör ner den, färsen, ägget, salt och peppar.
    Arbeta ihop och forma till 8 biffar.
    Stek dem gyllenbruna på båda sidor i lite matfett och lägg dem sedan i en smord ugnsform.
    Lägg en ostskiva på varje biff, och toppa med tomatsåsen.

    Gratinera mitt i ugnen på 200°C i ca 15 min. Servera med nykokt pasta och sallad.

    Pastarullar

    10 pastarullar

    500 g färska lasagneplattor
    2 burk skivade champinjoner
    1/2 purjolök
    1 msk olja
    2 tsk salt
    1 tsk svartpeppar
    500 g nötfärs
    2 pkt Keldas tomatsoppa 5 dl
    1 dl riven ost
    persilja

    Tillbehör: sallad och bröd

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 225 grader. Strimla purjolöken. Fräs svampen och färsen i oljan. Tillsätt purjolök och stek lite till. Salta och peppra, låt svalna.
    Rulla in fyllningen i lasagneplattorna och lägg dem i en ugnsform. Häll över soppan, strö på ost och gratinera i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Klart.
    Strö över persilja och servera med en sallad.

    Köttfärsgrotta

    1/2 dl ströbröd
    1 1/2 dl vatten
    1 tsk salt
    1 krm peppar
    400 g blandfärs
    1 ägg

    margarin att pensla med

    Fyllning 1- Skinka och vitlök
    1 ask färskost med vitlökssmak
    100 g rökt skinka
    1 dl klippt gräslök

    Fyllning 2 - Feta med oliv och tomat
    100 g fetaost
    1 dl skivade gröna oliver
    2 tärnade tomater
    2 tsk timjan

    Fyllning 3 - Het fyllning med chilipeppar
    1 tärnad röd paprika
    1 hackad gul lök
    1 finhackad, urkärnad chilifrukt
    1 msk chilipulver

    Gör så här:
    Blanda ströbröd, vatten, salt och peppar. Låt stå och svälla ca 10 min. Blanda i färsen och ägget.
    Arbeta färsen till en smidig smet. Lägg den i en smord ugnssäker form.Forma färsen till en
    längd och gör en fördjupning i mitten. Välj någon av fyllningarna och lägg i fördjupningen.
    För ihop färsen över fyllningen.
    Smält matfettet och pensla över färsen. Stek mitt i ugnen i 175°C,
    ca 50 min-1 timme.
    Servera med klyftpotatis eller pasta, grönsallad och brytbröd

    Enchiladas

    Det här behöver du till 8 stycken:

    2 gula lökar
    1 grön paprika
    1 röd paprika
    1 liten zucchini
    500 gr köttfärs (som även kan bytas ut mot 4 kycklingfiléer)
    1 tsk salt
    2 krm kajennpeppar
    3 dl salsa
    8 stora tortillabröd
    2 dl riven ost

    Så här gör du:

    Skala och skiva löken.
    Skölj, kärna ur och tärna paprikorna.
    Skölj och strimla zucchinin.
    Strimla kycklingfiléerna. Fräs kycklingen/köttfärsen ett par minuter.
    Lägg sedan i grönsakerna i stekpannan och stek ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Häll över salsan och låt puttra några min. Fördela kyckling/köttfärsröran på tortillabröden. Rulla ihop och lägg i en lätt smord ugnssäker form. Strö över ost och gratinera i 250°C, ca 10 minuter.

    Servera med en klick gräddfil, salsa och en sallad.

    Köttfärslåda med sting

    Fyllning:
    500 g köttfärs
    1 hackad gul lök
    200 g skivade champinjoner
    0,5 dl chilisås
    1 pressad vitlöksklyfta
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar

    Äggstanning:
    3 ägg
    3 dl mjölk
    1 dl stark riven ost

    6 - 8 skivor vitt, kantskuret, bröd *det ska täcka botten på en ugnsform*

    Gör så här:
    Fräs lök och färs. Lägg i svamp och fräs vidare en stund. Tillsätt chilisås, vitlök och kryddor.
    Sjud upp.
    Vispa samman ingredienserna till äggstanningen.
    Lägg brödskivorna i botten på en smord ugnsform. Bred köttfärsröran över.
    Häll på äggstanningen.

    Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.

    Receptet är beräknat för 4 personer.

    Servera med sallad och ett gott bröd.

    Tacogratäng

    ca 500 g köttfärs
    1 gul lök
    1 påse tacokrydda
    1 paprika
    1 purjolök
    1 burk salsa *tacosås*
    2 pkt philadelfiaost
    1 påse riven gratängost

    Nachochips
    Grönsallad

    Gör så här:
    Kladda ut philadelfiaosten i botten på en gratängform. Skölj, ansa och strimla purjon och lägg hälften över philadelfiaosten. Stek gul lök, färs och paprikan skuren i strimlor. Krydda med tacokrydda. Häll över salsan och låt puttra en stund.
    Häll över färsblandningen i gratängformen + resten av purjon och till sist den rivna osten.

    Gratinera ca 10 min i ugnen tills osten smält och fått lite färg.
    Servera med nachochips och en grönsallad.

  • AnnaK

    Snabb pastagratäng med köttfärs

    Ingredienser (4?5 portioner)
    Till gratängen
    400 gram köttfärs
    4 portioner pasta, gärna fusilli
    1-2 dl tomatsås
    10 cm strimlad purjolök
    1dl grädde
    2,5 dl färdig ostsås
    salt och peppar
    Instruktioner
    Koka pastan al dente.
    Stek under tiden köttfärsen smulig.
    Fräs med purjo tills den mjuknar.
    Tillsätt tomatsåsen, krydda och låt koka ihop.
    Varva pasta och köttfärssås i en ugnsfast form.
    Häll i ca 1 dl grädde för krämigare gratäng.
    Toppa med färdig ostsås.
    Gratinera i övre delen av ugnen 250-275° ca 10 minuter tills fin färg uppnås.
    Tidsåtgång
    Cirka Ca 20-25 minuter.

    Serveras med
    Rejäl grönsallad.

    Köttfärssoppa
    1 Morot

    1 Stor Potatis

    1 Palsternacka

    1 Gul lök

    75 gram köttfärs

    ½ liter buljong

    1 msk tomatpure

    Timjan

    Bryn köttfärsen, grovriv grönsakerna, koka upp buljongen, lägg i grönsakerna och köttfärsen, koka några minuter tills grönsakerna känns mjuka.

    Köttfärs- och squashgratäng

    Ingredienser
    Portioner: 4

    2 msk olja
    1 gul lök
    400 g köttfärs
    1 msk hackad basilika
    1 tsk salt
    1 krm peppar
    1 burk krossade tomater (400 g)
    2 squash (ca 500 g)
    1 dl riven ost

    Gör så här
    Skala, hacka och fräs löken med olja i en panna några minuter. Häll i köttfärsen, smula sönder den med en trägaffel och låt den bryna lätt. Krydda med basilika, salt och peppar. Häll över tomatkrosset och låt småkoka i 10 minuter.

    Skölj och skiva squashen på längden. Använd gärna osthyvel så de blir tunna. Smörj en ungssäker form lätt. Varva skivorna och köttfärsröran i formen. Översta lagret skall vara squash. Strö över osten. Ställ in formen i ugn i 225°C, ca 20 minuter. Servera gratängen med bröd och ev kokt potatis för den mycket hungrige.

  • k girl

    Fetaostfyllda färsbiffar

    500 g färs
    ca 1 tsk timjan
    ca 1 tsk mejram
    1 ägg
    0.5 dl ströbröd
    ca 1 dl vatten

    Låt ströbrödet svälla i vattnet.
    Blanda kryddorna i färsen, samt ägget och ströbrödet.
    Smula ner fetaost i färsen, du kan avväga det efter hur mycket du vill ha.
    Salta LITE, då fetaosten är salt kan det lätt bli för mycket.

    Servera med rödvinssås eller sky på reducerat portvin (ÅH SÅ GOTT!!) och rostad vitlökscreme:

    Skala vitlöksklyftorna från en hel vitlöksrosett och rosta dem i ugnen i lite olivolja på 175 grader tills de blir gyllenbruna (8-10 min.). Mosa med gaffel och blanda med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

    Fyllda pannkakor:
    1 sats pannkakor
    400 gram köttfärs
    1 gul lök, finhackad
    tomatpuré, gärna örtkryddad
    svartpeppar
    salt

    Fräs löken och köttfärsen. Blanda ner tomatpuré och eventuellt kryddor efter smak (sambal oelek kan vara gott till, eller kanske chilipulver och paprika). Salta och peppra. Du kan göra köttfärsen lite blötare genom ett par msk grädde.

    Rulla in köttfärsen i pannkakorna, strö över riven ost (exvis parmesanost) och gratinera tills dess att osten smält.

Svar på tråden Efterlyser recept med färs !!