Intresse av självförsörjning
Någon tittar säkert in här som minns min tråd om att leva som en blandning av nutid och 1800-tal.
Jag är numera helt självförsörjande på:
Potatis
Betor
Ärtor
Morot
Dill
Persilja
Basilika
Salvia
Isop
Mynta
Kyndel
Timjan
Chili
Äpplen
Päron
Körsbär
Plommon
Hallon
Röda och svarta vinbär
Plus lingon, blåbär och svamp från skogen och fisk från sjön
På sommarhalvåret är jag självförsörjande på
Spenat
Svartkål
Rädidor
Jordgubbar
Rabarber
Ägg
Grejen är nog att ja, det är billigare än i grönsaksdisken,, men det kostar i arbetsinsats. Jag är självförsörjande på äpplen, men det tar många timmar att skörda 5 äppelträd som ger ca 20 kg äpplen var, och sedan ordna förvaringen för de som ska lagras, göra saft, must, mos och pajer. Sedan ska träden skötas om i alla fall lite grann året om. Jag ägnar säkert 100 timmar åt äpplena på ett år, 80-90 av dem insensivt i ett par korta perioder. Det är ju värt för mig då det är min livsstil men är det det för en med 8 timmars arbetsdag på annan plats, pendling, barn, relation osv? Men ha gärna lite kryddörter i fönstret istället för blommor!