Inlägg från: Anonym (sådär) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sådär)

    Efter två riktigt stor svek.har jag slutat lita på menniskor

    Det är svårt att ta in att även människor kan vara så oerhört falska och fega. Det tar en stund att processa. Och du är inte ensam om det, läser man otrohetstrådar så ser man ofta människor som vill tro att otrohet bara förekommer i dåliga förhållanden, måste bero på problem i relationen, det måste finnas en bra förklaring, etc... många verkar ha svårt att ta in att människor kan vara så falska bara för att de kände för det, på riktigt.

    Det här är ju en del i processen man går igenom efter ett svek, att lära sig acceptera det som skett.


    Krissituationens fyra faser
    Chock ? inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen. Att en chockad person verkar opåverkad kan misstolkas av omgivningen som att han eller hon är oberörd.
    Reaktion ? när den drabbade börjar inse och reagera på vad som har hänt. Känslorna uttrycks ofta starkt, vilket kan vara påfrestande för omgivningen. Fasen kan pågå upp till åtta veckor.
    Bearbetning ? när den drabbade på ett mer metodiskt sätt återupplever intryck och därmed bearbetar problemet. Självupptagenheten avtar och intresset för omgivningen återkommer. Fasen kan sträcka sig upp till ett år.
    Nyorientering ? när såren är mer eller mindre läkta, obehagliga känslor och tankar har bearbetats och den drabbade kan gå vidare. Personen glömmer dock aldrig vad som hänt. Fasen kan fortsätta livet ut.

     Det är lätt att fastna i sin process, speciellt om man blivit utsatt flera ggr. Och det i sig är ju naturligt för vi lär ju oss av våra misstag och ju fler ggr att lita på någon resulterar i en kris så är det kanske naturligt att man lär sig att lita på andra är en dålig idé. Hjärnan lär sig associera relationer och tillit med något negativt. Och för att avprogrammera sin hjärna att sluta associera relationer och tillit med något negativt så behöver man antigen professionell hjälp (terapi) eller ha lyckade relationer så man associerar relationer/tillit med något positivt istället.

    Problemet är att det blir lite moment 22 eftersom ens dåliga erfarenheter kommer göra det svårt att lita på andra och det i sig kommer göra det svårt att ha lyckade relationer, och om/när det skiter sig för att man hade svårt för att lita på en ny partner så förstärks bara de negativa associationerna. Det blir en ond cirkel som blir svårt att bryta.

    Så mitt råd är att du söker professionell hjälp för att bryta cirkeln så att säga.
  • Anonym (sådär)
    ClumsySmurf skrev 2023-04-27 13:55:27 följande:
    Att relationen är sämre stämmer ofta (enligt båda parter) men jag tycker logiken börjar haltar rejält när problemen i relationen i regel är den bedragnas fel.
    Jag tycker logiken haltar redan från början för det enda eventuella problem öht kan göra är skapa ett missnöje... hur man sen väljer att hantera missnöjet har inget med problemen i sig att göra utan med individen att göra.

    Att säga att otrohet är en konsekvens av en dålig relation är som att säga att spöa upp andra är en konsekvens av en dålig relation. Det är givetvis ett falskt påståenden för precis som man inte behöver spöa upp folk för att man blev arg så behöver man inte vara otrogen för att man blev missnöjd. Otrohet är ett val inte en naturlag Flört
  • Anonym (sådär)
    ClumsySmurf skrev 2023-04-27 16:06:07 följande:
    Undrar om de är lika öppna med sin syn på otrohet med sina partners eller när de dejtar eller om det kommer ett annat perspektiv för att inte bli dumpad/bortvald.
    Beror nog på vem du syftar på... om du menar den som är otrogen så tror jag inte de är öppna med någonting eftersom de vet att knullfesten tar slut i samma sekund  deras partner får reda på hur det förhåller sig. Hela syftet med att undanhålla saker är ju att manipulera andra så de ska agera som det passar en själv bäst. En falsk/manipulativ person kommer förmodligen inte vara ärlig vare sig i början, under eller efter relationen. Men det är då som sagt ett personligt problem hos individen.
  • Anonym (sådär)
    ClumsySmurf skrev 2023-04-27 17:20:04 följande:
    Jag syftar på  de som verkar ha inställningen att det är nästan värre (att tycka otrohet är dåligt än att vara otrogen, det måste ju ge dåliga vibbar även för de som vill ha öppna relationer så jag tror inte att de tar risken och man kan ju inte ta för givet att de tycker samma om deras partner skulle vara otrogen.
    Ah omoralens väktare på höga hästar som hugger vilt med verbala svärd mot otrohetsdömare men inte inser hur dömande de själva är?

    Ja det känner man helt klart igen Flört
Svar på tråden Efter två riktigt stor svek.har jag slutat lita på menniskor