Inlägg från: Anonym (Nja) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Nja)

    Spermier och kön?

    Anonym (Nånsomvet?) skrev 2023-06-12 09:52:08 följande:
    Spermier och kön?

    Funderar en del på detta, av ren nyfikenhet. Sett på människopopulationen som helhet föds ju ca 50/50 flickor och pojkar.

    Det är ju också mannens spermier som avgör kön.

    Eftersom vissa män verkar få nästan bara pojkar och vissa nästan bara flickor - kan det vara så att vissa generellt har en övervikt av den ena sortens spermier? Kan der vara genetiskt? Vi har bara pojkar och både min mans far och farfar fick också bara söner. 


    Det är inte så det fungerar. Det är inte mannens spermier som avgör kön - kvinnans ägg väljer den friskaste spermien. Vissa familjer kan säkert ha friskare pojkspermier eller flickspermier. Det handlar också lite om samlagsfrekvens iom att pojkspermier är något snabbare men att flickspermier lever längre, så har man sex ett tag innan ÄL så är chansen något större att det ska bli en flicka.
  • Anonym (Nja)
    Anonym (Nånsomvet?) skrev 2023-06-12 10:51:18 följande:
    Fast jo. Alltså, det jag menar är att kvinnor ju bara har X-kromosomer och män har både X och Y. Så min fundering var om vissa män har en kraftig övervikt av den ena sorten liksom, vilket de ju enligt länkad studie verkar kunna ha.

    Hur menar du att ägget väljer den friskaste?
    Jag vet inte hur jag ska förklara välja på annat sätt men vi kan testa synonymer.se

    utsebestämma sig förutväljata ututkorakorarösta påballoteradraföredrahandplockalägga sin röst förröstarösta förtaträffa ett valutnämnautskilja




    Angående hur detta går till: www.manchester.ac.uk/discover/news/human-eggs-prefer-some-mens-sperm-over-others-research-shows/

    Finns många sidor som förklarar samma sak, så klart.
  • Anonym (Nja)
    Anonym (Nånsomvet?) skrev 2023-06-12 11:50:39 följande:
    Man behöver inte vara dryg. Skärp dig.

    Min kommentar gäller ändå att kvinnor bara har en sort men männen 2. Om vissa män föds med 99,5% X kommer det ju bli XX i typ alla fall.
    Men skit i det då! Jag var inte ett dugg dryg utan försökte komma med fakta, skärp dig själv!! Det här med spermier och xx/xy verkar du åtminstone inte begripa dig på!
Svar på tråden Spermier och kön?