Inlägg från: Anonym (Språkvetare) |Visa alla inlägg
 • Anonym (Språkvetare)

  Förbjudna ord?

  Eskimå är i sig inte nedsättande men det är ett för klumpigt uttryck. Alla inuiter är eskimåer, men inte alla eskimåer är inuiter. Inuiter är EN folkgrupp som ingår i begreppet, på samma sätt som man inte kan kalla alla som bor i Norden för svenskar. Därför är det lämpligare att använda rätt ord för den folkgrupp man menar.

  Man måste inte säga "amerikansk ursprungsbefolkning", man kan säga det smidigare ordet ursprungsamerikan. Även där är det bättre att specificera vilken grupp man talar om; irokeser, apacher osv. Ordet indian ska dock alltid undvikas eftersom det är ett kolonialt begrepp.

  Orden zigenare och tattare är nedsättande uttryck och pekar dessutom felaktigt på varifrån de skulle ha sitt ursprung (Egypten och Ryssland). Resande och romer är inte samma sak, det är olika slags grupperingar och man bör återigen fundera på vilken man menar när man pratar.

  Hur svårt ska det vara att visa respekt för andra människor? Det är en sak att många är osäkra på vilket ord man ska använda, då kan man fråga personen (om man har möjlighet) eller så kan man försöka googla för att hitta neutrala uttryck, men de som bara rakt av skiter i att använda rätt ord skulle behöva fundera på sin människosyn några varv.

 • Anonym (Språkvetare)
  Drottningen1970 skrev 2023-07-07 12:39:05 följande:

  Vanligtvis har folk personnamn så det är inte jättesvårt att undvika.


  Dessa ord används dock främst i diskussioner OM de berörda människorna, inte MED dem.
 • Anonym (Språkvetare)
  Fröken Allvar skrev 2023-07-07 12:54:41 följande:
  Ingen som skrikit svenneh*r*a till dig när du haft en enkel synpunkt på fötter på ett tunnelbanesäte eller liknande hör jag. 
  Äpplen och päron. Det är skillnad på skällsord för att trycka ner andra och omedveten diskriminering, även om det kan kännas som en överlappning. Sedan är inte jag hela livets minipolis som känner att jag måste gnälla på sådant som fötter på säten oavsett vem personen är så nej, jag behöver inte oroa mig för att reta upp andra med en överlägsen attityd.
 • Anonym (Språkvetare)
  Fröken Allvar skrev 2023-07-07 13:22:41 följande:

  Nej, du är ju Språkvetare. Det har inga beröringspunkter med att vara hela livets lilla minipolis, så det förstår jag, att det inte blir några problem med överlägsen attityd i din närhet. 


  Man kan vara språkvetare OCH gnällkärring samtidigt. Det ena utesluter inte det andra, men nu råkar det inte vara så hos mig.
 • Anonym (Språkvetare)
  flygrl skrev 2023-07-07 23:49:01 följande:

  Som svart person är jag tacksam dom flesta inte längre använder N-ordet. Fast om nån använder ordet på ett sätt jag inte uppfattar som aggressivt/nedsättande utan pga okunskap/obetänksamhet går inte jag på konfrontation utan dialog där jag förklarar att jag själv liksom dom flesta svarta föredrar benämnas som svarta och att N-ordet är förlegat.


  Så är det t.ex. ibland med äldre människor som det fina äldre svenska par som blivit som mina svenska morföräldrar och som jag älskar. Vi (min familj) förklarade och dom förstod och det va liksom ingen big deal. Man måste liksom inte läsa in rasism i allt. 😉

  Och jag har också senare förstått att det man i USA menar med N-ordet är "ni***r", inte "negro" som fortfarande används och nog egentligen är motsvarigheten till det svenska "ne**r". Det va ju det ord MLK använde liksom alla amerikaner oavsett hudfärg på den tiden precis som "n***r" va det korrekta ordet i den tidens svenska. Jag stör mig inte på att man använde det då men ser det som helt förlegat idag.


  Sen försöker jag väl själv också uttrycka mig respektfullt om andra människor och inte använda nedsättande ord. Självklart kan jag liksom alla människor göra fel och då hoppas jag den berörda personen kan acceptera min ursäkt och förstå att jag inte menade att såra. 😮


  Sen vill jag säga att begreppet POC aka Person Of Color blir problematiskt om man med det buntar ihop alla icke-vita till en homogen grupp som skulle va utsatta för rasism från vita. Icke-vita är ju ingen homogen grupp och det förekommer mycket rasism inom den gruppen som osynliggörs genom POC-begreppet. 

  Ex. utsätts jag som kristen svart tjej i förorten för mer rasism från personer med bakgrund i Mellanöstern än från svenskar. På arabiska kallas vi abd = slav och attityden är ofta sån med. Araberna va ju drivande i slavhandeln som fortsatt där in i våra dagar. Stör mig som fan på att det aldrig talas om det här. :/


  Som Fröken Allvar klokt nämnde förekommer rasism också från oss icke-vita mot vita och det är lika fkn illa det. All rasism är avskyvärd enligt mig. Ingen människa styr över va man föds till för hudfärg.
  Jag använder inte ord som "sv***e" och ännu värre "sv***eh**a" och "sv***efi**a". 😮

  Kan tillägga att jag är kluven inför sätta in massa stjärnor i dom farliga orden för jag ibland tänker vi kanske gör dom farligare och mer spännande på det viset. Äh, jag vet inte. Hur tänker ni andra kring det? 😮


  Intressant att få veta detta! Det finns garanterat mycket mer information kring ämnet som jag skulle vilja veta också.
 • Anonym (Språkvetare)
  flygrl skrev 2023-07-08 01:08:34 följande:
  Anonym (Språkvetare) skrev 2023-07-07 13:27:21 följande:
  Man kan vara språkvetare OCH gnällkärring samtidigt. Det ena utesluter inte det andra, men nu råkar det inte vara så hos mig.

  Fast jag tycker det är bra att människor säger ifrån när somliga respektlösa personer smutsar ner sätena vi andra ska sitta på med sina skitiga dojjor. Civilkurage i mina ögon. 👍🏿


  Och dom som kallar etniska svenskar för "svenneh*r*" är inte bättre än dom som kallar mig "n***rh*ra" imho. Kan vi inte bara alla sluta kalla varandra såna här saker och försöka bemöta varandra med respekt? :/


  Tänker du på det språkliga med abd för då kan jag nog inte hjälpa dig så mycket mer.
  Va gäller rasismen mot svarta från andra invandrare har Elaine Eksvärd tagit upp det flera gånger och även Damon Rasti (tyvärr inte färska artiklar men jag har sett fler artiklar om det här):
  Ibland ja, ibland blir det tyvärr bara gnäll. Märker man att detta är en person man gör bäst i att inte prata med så säger nog de flesta ändå inte till.

  Tack för tipsen :) Båda aspekterna är aktuella för min del, jag är en vetgirig person.
 • Anonym (Språkvetare)
  Odd Even skrev 2023-07-08 14:18:17 följande:

  Man misstar sig om man tror att rasism, diskriminering och sånt ska minska bara för att man byter ord på grupper av människor. Om rasismen finns kvar så kommer så småningom ordet "svart" också att anses nedsättande.


  Rasister och andra som diskriminerar eller har en avvikande människosyn kommer alltid ha sin inställning oavsett ord och de människorna lär fortsätta använda n-ordet mm. De här nya sätten att uttrycka sig är mer för den stora massan av människor som inte tänker så och är ett sätt för dem att visa respekt för olika grupperingar, istället för att använda nedsättande ordalag. Genom att använda bättre termer bidrar man till ett mer tillåtande klimat istället för att upprätthålla olika koloniala, patriarkala och på andra sätt olikvärderande ideologier.
 • Anonym (Språkvetare)
  Xenia skrev 2023-07-08 17:07:00 följande:
  Språkvetare och PK till max. Att säga att folk som använder ord som "indian" och "eskimå" upprätthåller koloniala ideologier tycker jag är härskarteknik. Ett sätt att trycka ned människor som inte hänger med i de senaste orden.

  Hur vet du ens att alla indianer och eskimåer tar illa upp av de orden? Det är klart att man kan använda irokes etc, men om inte vet vilket indianfolk det gäller?

  Jag har f ö för mig att det olika PK-ord för indianer som används i USA och Kanada. Och vad säger man i Sydamerika? Vad som är PK kan ju vara olika i olika länder och kulturer.

  Träffar jag en indian som förklarar hur jättesårad hen blir av ordet så är det en annan sak. Nu misstänker jag att det överdrivet PK vita som vill visa hur PK de är.

  Det var en universitetslärare som på frågan hur man hittar material om diskriminering av svarta förr i tiden sade att man får leta på "neger". Då anmälde fyra studenter (vita studenter sårade by proxy) henne för att hon sagt det kränkande ordet. Då har det verkligen gått för långt.
  Det skulle vara lättare att bemöta ditt inlägg om du faktiskt visste vad jag har skrivit i tråden. Med tanke på ditt första inlägg har jag inget behov av att diskutera med dig öht.
 • Anonym (Språkvetare)
  ClumsySmurf skrev 2023-07-08 17:27:20 följande:
  Jag förstår inte heller koloniala begrepp.
  Det är väl betydelsen av ord i nutid som ska räknas?
  Om folk tar illa vid sig för att det fortfarande bär med sig en viss konnotation så kan man väl vara snäll nog att inte använda sådana ord? Eller för att vända på det, varför använda ord som man vet att andra mår dåligt av när det är så lätt att säga något annat? Den historiska betydelsen, även om den är inaktuell, kommer alltid att hänga med som en parentes hur mycket vi än skulle önska något annorlunda.
 • Meddelande borttaget
 • Anonym (Språkvetare)
  flygrl skrev 2023-07-08 22:12:29 följande:

  Fast då handlar det ju om att personen med fötter på sätet kan tänkas bli hotfull eller rent av våldsam om man säger till, inte det skulle va fel i sig att säga till att den ska ta ner fötterna. Det är ju en avvägning man får göra innan man ingriper förstås.

  Hittade faktiskt en gammal Flashback-tråd om arabers mfl. rasism mot svarta. Där finns en del intressant, bl.a. lite länkar. Där nämns också arabiska ordet zurga som jag också får höra ofta. Det anspelar mer på man som svart person är smutsig. För mig är dom här orden alltså abd och zurga ett betydligt större problem än N-ordet. Dom orden får mig verkligen att rysa. :/

  P1-programmet som nämns i Flashback-trådstarten får du också länken till. En svart tjej från orten intervjuas och jag känner igen så mycket även om programmet är gammalt (2008). Inslaget börjar typ 18:00 minuter in.


  https://www.flashback.org/t693584p1

  https://sverigesradio.se/play/avsnitt/89726

  Anonym (Språkvetare) skrev 2023-07-08 15:17:05 följande:
  Rasister och andra som diskriminerar eller har en avvikande människosyn kommer alltid ha sin inställning oavsett ord och de människorna lär fortsätta använda n-ordet mm. De här nya sätten att uttrycka sig är mer för den stora massan av människor som inte tänker så och är ett sätt för dem att visa respekt för olika grupperingar, istället för att använda nedsättande ordalag. Genom att använda bättre termer bidrar man till ett mer tillåtande klimat istället för att upprätthålla olika koloniala, patriarkala och på andra sätt olikvärderande ideologier.

  Jag håller med det är bra när vi försöker uttrycka oss respektfullt om varandra och så bidra till ett bättre klimat medmänniskor emellan. Säger vi här då det gäller alla. För det får inte bli så att det enbart handlar om att vita inte får säga det ena eller det till/om icke-vita samtidigt som icke-vita får häva ur sig nedlåtande saker mot vita. Eller att icke-vita får kränka andra icke-vita. Eller att det sägs nedlåtande saker om HBTQ eller fattiga, sjukskrivna, psyksjuka, kvinnor, män eller annan grupp för den delen.


  Då blir det tyvärr inget tillåtande klimat utan nya former av fkn översitteri. 
  I mitt idealsamhälle är vi alla jämlika med samma rättigheter OCH skyldigheter. 😊


  Ja oftast är det just sådana som har fötterna på sätet tyvärr :s Iaf där jag bor.

  Tack för länktipsen! :)

  Precis, vi har alla ett ansvar mot varandra som medmänniskor. Då blir världen bättre en liten del i taget.
 • Anonym (Språkvetare)
  flygrl skrev 2023-07-08 22:46:57 följande:

  Jag kan erkänna det för mig inte är så jobbigt se ordet "neger" (du ser!) i ett neutralt sammanhang men för många är det inte så och då omskriver jag det av hänsyn för att typ inte utsätta dom för ordet. Det händer jag skriver f***a med, ja. Liksom f**k.

  Jag har ju berört det tidigare i tråden att jag är kluven inför att typ maska känsliga ord eftersom man då kanske gör dom ännu farligare och mer spännande. 


  Sen har jag också börjat fundera över hur jag egentligen känner inför N-ordet och varför. För när jag satt mig in i ordet/orden i både svensk och amerikansk kontext har jag ju förstått att N-ordet i USA INTE avser "negro" som väl är motsvarigheten till svenska "neger" utan "nigger". I Sverige va en gång "neger" det korrekta ordet som användes av alla precis som "negro" i USA som användes av MLK och medborgarrättsrörelsen likaväl som alla andra oavsett hudfärg. "Negro" är fortfarande okej i USA och förekommer i namnet på en del svarta institutioner medans "neger" i Sverige ses som väldigt nedvärderande. 😮

  Själv tycker jag ordet är fult och förlegat och jag föredrar ju deffo att kallas svart (om man vill beskriva mig t.ex.). Men jag hoppar inte genast på personer som säger det utan onda avsikter utan försöker väl tala dom till rätta, få dom att förstå det finns bättre alternativ och att jag och dom flesta svarta föredrar just ordet "svart".

  Men varför vill jag inte att människor använder N-ordet? Jag tycker ju det är ok som det användes längre tillbaka så varför har jag så svårt för det idag. Är det typ en inlärd grej? Att jag lärt mig av andra det är fel? Eller är det för jag associerar ordet till jobbiga situationer som när raggare jagade mig och mina syskon och skrek "döda negrerna!!!"? Fast då är det ju mer det hotfulla sammanhanget än ordet i sig? 😮

  Jag vet faktiskt inte och behöver nog fundera mer över det här... 🤔


   


  Hur är din bedömning kring ordet "färgad", är det ett ord som man kan använda generellt oavsett vilken slags icke-vit person det gäller, eller är det vissa grupperingar som föredrar resp. inte vill att man använder detta? Vilka andra termer är helt ok, såvitt du har sett i din omgivning?
 • Anonym (Språkvetare)
  flygrl skrev 2023-07-08 23:16:30 följande:

  Tycker inte jag stöter på det ordet så ofta och va jag förstått ses det som negativt av somliga. Typ "men är inte alla människor färgade för alla har ju en färg" och att man menar att det utgår från att vit är normen medans andra hudtoner är avvikelser. Äh, jag vet inte...för mig är det helt ok. Fast jag antar det kan användas om andra icke-vita med så det har kanske lite annan betydelse då än svart.


  Tycker det blir lite fel när man tycks tro man inte får säga "svart" och då byter ut det mot "mörkhyad". Jag tar inte illa upp bara att begreppet ju omfattar många fler än bara svarta aka personer av subsahariskt svart ursprung som indier, aboriginer osv.

  Meeen...obs!...jag är förstås ingen talesperson utan talar typ bara för mig själv. 😉


  Ja, det är just därför jag är tveksam till att använda det ordet, men samtidigt kan jag ju inte kalla alla icke-vita för svarta heller så det blir svårt att hålla ordning på vilka termer som är ok, svårt att göra rätt. Mörkhyad är ett något mer inbegripande ord men stämmer inte alltid heller förstås, eftersom inte alla är särskilt mörka bara för att de råkar ha någon mörkare färg än vit. Sedan undrar jag av ren nyfikenhet vilken "färg" som verkligen är normen, alltså om det verkligen finns flest vita i världen eller om det bara är i västvärldens normbubbla det är så. Och vad är en vit person, egentligen, om man ska vara noga? Var går gränsen? Det talas ju om medelhavspersoners olivfärgade hy t ex, men om jag tittar på personer från det området så tycker då jag (antagligen med min vithetsnorm i bakhuvudet) att de är väldans vita. Intressant och lurigt område det här med hudfärger.

  Ja jag insåg precis när jag hade skickat förra inlägget att det lät som att du var forumets "token black girl", men jag tänkte mest att du verkar bo på ett ställe med en väldig blandning av folkslag och grupperingar och därmed kanske hade lite mer hum än en generisk vit person som aldrig satt sin fot i någon förort :) Och sedan tänkte jag ett steg längre, att det faktiskt inte verkar finnas så många varken svarta eller annars färgade personer i forumet, så det kan vara lika bra att fråga ändå när man har chansen att åtminstone få tillstymmelsen till annat perspektiv, annars lär man sig väl aldrig något.
 • Anonym (Språkvetare)
  Anastasia skrev 2023-07-08 23:56:10 följande:
  usch vad ont det gör i hjärtat när jag läste om slaveriet på st. Barthalamu, tänk vad rasism förstör och har förstört under historiens lopp.  Så många vänskapsband som gått förlorade, så många kärlekshistorier, likaså.  Så mycket förståelser för varandra.   Det är tragiskt att många av våra förfäder sannolikt hade en sådan männisosyn.
  Förfäder? Slaveri finns fortfarande i delar av världen och människosynen lever kvar i allra högsta grad där man anser att vissa är mindre värda eller underlägsna andra.
Svar på tråden Förbjudna ord?