Inlägg från: Fröken Allvar |Visa alla inlägg
 • Fröken Allvar

  Förbjudna ord?

  Jag säger inte de orden i ett försök till att lyssna på dem som sårats, fullt medveten om att tankar inte går att förbjuda. Bara detta forumet är fullklottrat med nedsättande fördomar om grupper. Några av de vanligaste är kvinnor, män, fattiga, sjuka, diagnosticerade. Vita är ett ovanligt begrepp här, liksom ickevita och poc, vilket säger en del om forumets genomsnittliga användare. 

 • Fröken Allvar

  Allt med svenne: svennehora, svennefitta, allt med vit ex vit kränkt man, vita tårar, allt med orten, ortenhora, ortenfitta, Flashbackordet "ba**ar och det av några reclaimade bl*tt*r, allt med orter som Stockholm eller olika förorter, woke, gringo. Allt med psyk, psykfall. Allt med fattig, allt med rik. Människor tycker sig helt enkelt behöva orden för att uttrycka sitt hat. 

 • Fröken Allvar

  Man avpersonifierar ju gärna olika typer av f***or och h***or. Det är ju själva grejen med hat, att avhumanisera. 

 • Fröken Allvar
  Anonym (Språkvetare) skrev 2023-07-07 12:52:34 följande:
  Dessa ord används dock främst i diskussioner OM de berörda människorna, inte MED dem.
  Ingen som skrikit svenneh*r*a till dig när du haft en enkel synpunkt på fötter på ett tunnelbanesäte eller liknande hör jag. 
 • Fröken Allvar

  För att inte tala om alla som får höra något av orden i TS eller värre i enkla situationer som att köpa mat. 

 • Fröken Allvar

  Nej, du är ju Språkvetare. Det har inga beröringspunkter med att vara hela livets lilla minipolis, så det förstår jag, att det inte blir några problem med överlägsen attityd i din närhet. 

 • Fröken Allvar

  Hatespeech kommer i många former, och komplicerat nog är det inte alltid den som uttrycker sig mest korrekt som är minst hatisk. Det är något jag har lärt mig och tror att det även går utmärkt att säga svenneh*r* på ett kärvänligt sätt mellan vänner. 

 • Fröken Allvar
  Freddie K skrev 2023-07-07 13:31:05 följande:

  Orden finns ju till för att vi ska använda de, men det är komplext, tycker jag, för vissa ord och uttryck går bra att säga i vissa sammanhang och andra inte. Hur man uttrycker sig speglar ens personlighet, tycker jag. Man behöver inte alltid vara pk!


  Exakt. Jag försöker vara det som kallas PK, men ibland är det bättre att vara varm, hjärtlig och inte PK än att ha en kvast i röven och vara PK till varje pris, t ex som i fallet med unga män som använder grovt språk. Det beror på hur de säger det de säger. Men orden i TS är väl på utdöende. 
 • Fröken Allvar
  Freddie K skrev 2023-07-07 13:40:03 följande:
  Jo, det har du rätt i. Jag själv är knappast PK, även om jag tycker att jag har ett ganska vårdat språk i alla fall. Sen beror det ju på sammanhang och så där hur man väljer att uttrycka sig.
  Alltså om man tycker "i det här grabbgänget/tjejgänget vet vi vart vi har varann och därför kan vi vara vardagsrasistiska mot vita/svarta/araber/judar etcetera" då är man ju med och upprätthåller en struktur i sitt trygga rum. Samtidigt har livet lärt mig att folk är såna. Så jag kastade kvasten och går på värme snarare än uppfostrarjockes taktik. Det är mitt tips. 
 • Fröken Allvar
  Anonym (Rob) skrev 2023-07-07 22:34:01 följande:
  Ja. Eller hur? Jag har inga problem med att använda order neger, men jag använder det för att beskriva en person. Inte för att trycka ner. Likadant med indianer, eskimåer och zigenare. Jag ser inget nedtryckande i dessa ord, men folk är ju så skitnödiga i allt idag.
  Jag skulle beskriva dig med ord som arrogant och obildbar. Inte för att trycka ner. 
 • Fröken Allvar
  Anonym (Försöker inte använda nyspråk) skrev 2023-07-08 20:00:27 följande:

  Det dör med att ändra språkbruk är inte så mycket för att inte kränka minoriteter utan för att inte proxykränka vänstermänniskor.


  Det kan ju du inbilla dig, om det får dig att sova bättre om natten. Trots det förstår jag vad du menar. På grund av det du menar så har ord som "ickevit" och "antirasist" för mig blivit ord jag gärna undviker. Jag var under några år "vit antirasist". Nu är jag bara vit och liksom innan 2014 inte någon rasist. 
 • Fröken Allvar
  Anonym (Försöker inte använda nyspråk) skrev 2023-07-08 20:13:29 följande:
  Antirasist är nyspråk för antivit.
  För mig betyder antirasist att man får bete sig precis hur som helst mot vem som helst, vit eller inte, som inte fullt ut förstår intersektionell och postkolonial teori, och om man då är en inte särskilt rasistisk men inte heller en särskilt teoretisk person kunde man under några år råka väldigt illa ut. Jag tror och hoppas att många vill glömma hur de betedde sig i önskan om att utvidga bajspalatset med brunsmetning och språklig uppfostran i form av ord som ickevit och nysvensk. Tror flykting och invandrare/invandrarbakgrund är okej igen men vet inte. Håller mig långt ifrån aktiva "antirasister". 
 • Fröken Allvar
  Anonym (T) skrev 2023-07-11 15:34:26 följande:

  Självklart använder jag det ord folket/personen själv använder. Hur skulle du själv känna om någon insisterade på att till exempel kalla dig finländare när du är svensk?

  Samtliga av de tidigare namnen som du tar upp har dessutom konnotationer av rasism och kolonialt förtryck. 

  Jag är inte ett dugg politiskt korrekt. Jag har inga problem med att till exempel diskutera problemen med invandringen i Sverige men den här diskussionen har jag aldrig förstått. 

  Det är ju en skitsak för oss att använda ord som inuit i stället för det tidigare felaktiga uttrycket. Det kostar oss ingenting och tycker man att det är så svårt att lära sig nya ord så ligger problemet hos en själv. 


  Om man vill förstå varför det är viktigt att respektera personernas egna uttryck och namn så rekommenderar jag att man läser på om ursprungsbefolkningarnas historia. 


  Det är för övrigt inte förbjudet att använda de felaktiga namnen utan det handlar om grundläggande respekt och artighet - hyfs helt enkelt. 


  Mycket väl uttryckt och sammanfattat. Tack för det. 
Svar på tråden Förbjudna ord?