• flygrl

  Förbjudna ord?

  Som svart person är jag tacksam dom flesta inte längre använder N-ordet. Fast om nån använder ordet på ett sätt jag inte uppfattar som aggressivt/nedsättande utan pga okunskap/obetänksamhet går inte jag på konfrontation utan dialog där jag förklarar att jag själv liksom dom flesta svarta föredrar benämnas som svarta och att N-ordet är förlegat.


  Så är det t.ex. ibland med äldre människor som det fina äldre svenska par som blivit som mina svenska morföräldrar och som jag älskar. Vi (min familj) förklarade och dom förstod och det va liksom ingen big deal. Man måste liksom inte läsa in rasism i allt. 😉

  Och jag har också senare förstått att det man i USA menar med N-ordet är "ni***r", inte "negro" som fortfarande används och nog egentligen är motsvarigheten till det svenska "ne**r". Det va ju det ord MLK använde liksom alla amerikaner oavsett hudfärg på den tiden precis som "n***r" va det korrekta ordet i den tidens svenska. Jag stör mig inte på att man använde det då men ser det som helt förlegat idag.


  Sen försöker jag väl själv också uttrycka mig respektfullt om andra människor och inte använda nedsättande ord. Självklart kan jag liksom alla människor göra fel och då hoppas jag den berörda personen kan acceptera min ursäkt och förstå att jag inte menade att såra. 😮


  Sen vill jag säga att begreppet POC aka Person Of Color blir problematiskt om man med det buntar ihop alla icke-vita till en homogen grupp som skulle va utsatta för rasism från vita. Icke-vita är ju ingen homogen grupp och det förekommer mycket rasism inom den gruppen som osynliggörs genom POC-begreppet. 

  Ex. utsätts jag som kristen svart tjej i förorten för mer rasism från personer med bakgrund i Mellanöstern än från svenskar. På arabiska kallas vi abd = slav och attityden är ofta sån med. Araberna va ju drivande i slavhandeln som fortsatt där in i våra dagar. Stör mig som fan på att det aldrig talas om det här. :/


  Som Fröken Allvar klokt nämnde förekommer rasism också från oss icke-vita mot vita och det är lika fkn illa det. All rasism är avskyvärd enligt mig. Ingen människa styr över va man föds till för hudfärg.
  Jag använder inte ord som "sv***e" och ännu värre "sv***eh**a" och "sv***efi**a". 😮

  Kan tillägga att jag är kluven inför sätta in massa stjärnor i dom farliga orden för jag ibland tänker vi kanske gör dom farligare och mer spännande på det viset. Äh, jag vet inte. Hur tänker ni andra kring det? 😮

 • flygrl
  Anonym (Rob) skrev 2023-07-07 22:34:01 följande:
  Ja. Eller hur? Jag har inga problem med att använda order neger, men jag använder det för att beskriva en person. Inte för att trycka ner. Likadant med indianer, eskimåer och zigenare. Jag ser inget nedtryckande i dessa ord, men folk är ju så skitnödiga i allt idag.
  Jamen va bra då att du inte har problem "att använda ordet neger". Det hade ju vart hemskt om du haft problem med det. Om du mått dåligt av det eller så menar jag. 😔
  Fröken Allvar skrev 2023-07-07 22:42:36 följande:
  Jag skulle beskriva dig med ord som arrogant och obildbar. Inte för att trycka ner. 
  Spot on, Fröken Allvar! 👍🏿

 • flygrl
  Anonym (Språkvetare) skrev 2023-07-07 13:07:24 följande:
  Äpplen och päron. Det är skillnad på skällsord för att trycka ner andra och omedveten diskriminering, även om det kan kännas som en överlappning. Sedan är inte jag hela livets minipolis som känner att jag måste gnälla på sådant som fötter på säten oavsett vem personen är så nej, jag behöver inte oroa mig för att reta upp andra med en överlägsen attityd.
  Anonym (Språkvetare) skrev 2023-07-07 13:27:21 följande:
  Man kan vara språkvetare OCH gnällkärring samtidigt. Det ena utesluter inte det andra, men nu råkar det inte vara så hos mig.

  Fast jag tycker det är bra att människor säger ifrån när somliga respektlösa personer smutsar ner sätena vi andra ska sitta på med sina skitiga dojjor. Civilkurage i mina ögon. 👍🏿


  Och dom som kallar etniska svenskar för "svenneh*r*" är inte bättre än dom som kallar mig "n***rh*ra" imho. Kan vi inte bara alla sluta kalla varandra såna här saker och försöka bemöta varandra med respekt? :/


  Anonym (Språkvetare) skrev 2023-07-07 23:52:20 följande:
  Intressant att få veta detta! Det finns garanterat mycket mer information kring ämnet som jag skulle vilja veta också.
  Tänker du på det språkliga med abd för då kan jag nog inte hjälpa dig så mycket mer.
  Va gäller rasismen mot svarta från andra invandrare har Elaine Eksvärd tagit upp det flera gånger och även Damon Rasti (tyvärr inte färska artiklar men jag har sett fler artiklar om det här):
 • flygrl
  Fröken Allvar skrev 2023-07-07 11:11:17 följande:
  Förbjudna ord?

  Jag säger inte de orden i ett försök till att lyssna på dem som sårats, fullt medveten om att tankar inte går att förbjuda. Bara detta forumet är fullklottrat med nedsättande fördomar om grupper. Några av de vanligaste är kvinnor, män, fattiga, sjuka, diagnosticerade. Vita är ett ovanligt begrepp här, liksom ickevita och poc, vilket säger en del om forumets genomsnittliga användare. 


  Fröken Allvar skrev 2023-07-07 12:38:56 följande:

  Allt med svenne: svennehora, svennefitta, allt med vit ex vit kränkt man, vita tårar, allt med orten, ortenhora, ortenfitta, Flashbackordet "ba**ar och det av några reclaimade bl*tt*r, allt med orter som Stockholm eller olika förorter, woke, gringo. Allt med psyk, psykfall. Allt med fattig, allt med rik. Människor tycker sig helt enkelt behöva orden för att uttrycka sitt hat. 


  Fröken Allvar skrev 2023-07-07 13:28:44 följande:

  Hatespeech kommer i många former, och komplicerat nog är det inte alltid den som uttrycker sig mest korrekt som är minst hatisk. Det är något jag har lärt mig och tror att det även går utmärkt att säga svenneh*r* på ett kärvänligt sätt mellan vänner. 


  Ja, hat kommer i många former och mot fler grupper än man lätt tror. Och tillvaron är inte svartvit utan komplex. Alla människor kan hata och förakta andra. 


 • flygrl
  ClumsySmurf skrev 2023-07-08 01:43:58 följande:
  "Som svart person är jag tacksam dom flesta inte längre använder N-ordet"
  Så långt trillar polletten ner men jag stör mej på "n-ordet" när man pratar om själva ordet, det betyder ju samma sak

  POC
  Antar att de har den vanliga definitionen av rasism men + makt så minoriteter kan inte vara rasistisk.
  Jag hänger inte riktigt med va gäller N-ordet. Det betyder samma sak som vadå? 😮
 • flygrl
  ClumsySmurf skrev 2023-07-08 01:54:39 följande:
  n-ordet och neger betyder samma sak så jag förstår inte varför n-ordet skulle vara bättre när man pratar om ordet neger.
  Ok, så det va det du menade. Men asså N-ordet är ju helt enkelt en omskrivning av ordet eller va det nu kallas. Precis som när man stoppar in asterisker istf bokstäver som i n***r. Ordet är jobbigt för många och då skriver man inte ut det i sin helhet.

  Fast måste erkänna den här tråden gör mig lite osäker kring hur jag egentligen själv ser på det här. Faktiskt. 😮🤔
  ClumsySmurf skrev 2023-07-08 02:11:01 följande:
  det är ungefär som när man bryr sej väldigt mycket om mäns våld mot kvinnor eftersom man bryr sej så mycket om kvinnor och man ska lägga skulden där den hör hemma men man bryr sej inte om våld i lesbiska relationer.

  Jag tror jag förstår, ja.
 • flygrl
  Anonym (Språkvetare) skrev 2023-07-08 09:28:54 följande:
  Ibland ja, ibland blir det tyvärr bara gnäll. Märker man att detta är en person man gör bäst i att inte prata med så säger nog de flesta ändå inte till.

  Tack för tipsen :) Båda aspekterna är aktuella för min del, jag är en vetgirig person.

  Fast då handlar det ju om att personen med fötter på sätet kan tänkas bli hotfull eller rent av våldsam om man säger till, inte det skulle va fel i sig att säga till att den ska ta ner fötterna. Det är ju en avvägning man får göra innan man ingriper förstås.

  Hittade faktiskt en gammal Flashback-tråd om arabers mfl. rasism mot svarta. Där finns en del intressant, bl.a. lite länkar. Där nämns också arabiska ordet zurga som jag också får höra ofta. Det anspelar mer på man som svart person är smutsig. För mig är dom här orden alltså abd och zurga ett betydligt större problem än N-ordet. Dom orden får mig verkligen att rysa. :/

  P1-programmet som nämns i Flashback-trådstarten får du också länken till. En svart tjej från orten intervjuas och jag känner igen så mycket även om programmet är gammalt (2008). Inslaget börjar typ 18:00 minuter in.


  https://www.flashback.org/t693584p1

  https://sverigesradio.se/play/avsnitt/89726

  Anonym (Språkvetare) skrev 2023-07-08 15:17:05 följande:
  Rasister och andra som diskriminerar eller har en avvikande människosyn kommer alltid ha sin inställning oavsett ord och de människorna lär fortsätta använda n-ordet mm. De här nya sätten att uttrycka sig är mer för den stora massan av människor som inte tänker så och är ett sätt för dem att visa respekt för olika grupperingar, istället för att använda nedsättande ordalag. Genom att använda bättre termer bidrar man till ett mer tillåtande klimat istället för att upprätthålla olika koloniala, patriarkala och på andra sätt olikvärderande ideologier.

  Jag håller med det är bra när vi försöker uttrycka oss respektfullt om varandra och så bidra till ett bättre klimat medmänniskor emellan. Säger vi här då det gäller alla. För det får inte bli så att det enbart handlar om att vita inte får säga det ena eller det till/om icke-vita samtidigt som icke-vita får häva ur sig nedlåtande saker mot vita. Eller att icke-vita får kränka andra icke-vita. Eller att det sägs nedlåtande saker om HBTQ eller fattiga, sjukskrivna, psyksjuka, kvinnor, män eller annan grupp för den delen.


  Då blir det tyvärr inget tillåtande klimat utan nya former av fkn översitteri. 
  I mitt idealsamhälle är vi alla jämlika med samma rättigheter OCH skyldigheter. 😊

 • flygrl
  ClumsySmurf skrev 2023-07-08 21:53:21 följande:
  Jag brukar inte använda asterisker och jag förstår inte fortfarande skillnaden. Om man tycker att ett ord är jobbigt är det väl jobbigt hur man än stavar det? Jag förstår att det är skillnad på snippa och fitta men inte fitta och f***a, om jag ska undvika att skriva fitta skriver jag ju inte f***a heller.

  "Fast måste erkänna den här tråden gör mig lite osäker kring hur jag egentligen själv ser på det här"

  hur menar du nu?

  Jag kan erkänna det för mig inte är så jobbigt se ordet "neger" (du ser!) i ett neutralt sammanhang men för många är det inte så och då omskriver jag det av hänsyn för att typ inte utsätta dom för ordet. Det händer jag skriver f***a med, ja. Liksom f**k.

  Jag har ju berört det tidigare i tråden att jag är kluven inför att typ maska känsliga ord eftersom man då kanske gör dom ännu farligare och mer spännande. 


  Sen har jag också börjat fundera över hur jag egentligen känner inför N-ordet och varför. För när jag satt mig in i ordet/orden i både svensk och amerikansk kontext har jag ju förstått att N-ordet i USA INTE avser "negro" som väl är motsvarigheten till svenska "neger" utan "nigger". I Sverige va en gång "neger" det korrekta ordet som användes av alla precis som "negro" i USA som användes av MLK och medborgarrättsrörelsen likaväl som alla andra oavsett hudfärg. "Negro" är fortfarande okej i USA och förekommer i namnet på en del svarta institutioner medans "neger" i Sverige ses som väldigt nedvärderande. 😮

  Själv tycker jag ordet är fult och förlegat och jag föredrar ju deffo att kallas svart (om man vill beskriva mig t.ex.). Men jag hoppar inte genast på personer som säger det utan onda avsikter utan försöker väl tala dom till rätta, få dom att förstå det finns bättre alternativ och att jag och dom flesta svarta föredrar just ordet "svart".

  Men varför vill jag inte att människor använder N-ordet? Jag tycker ju det är ok som det användes längre tillbaka så varför har jag så svårt för det idag. Är det typ en inlärd grej? Att jag lärt mig av andra det är fel? Eller är det för jag associerar ordet till jobbiga situationer som när raggare jagade mig och mina syskon och skrek "döda negrerna!!!"? Fast då är det ju mer det hotfulla sammanhanget än ordet i sig? 😮

  Jag vet faktiskt inte och behöver nog fundera mer över det här... 🤔


   

 • flygrl
  Anastasia skrev 2023-07-08 22:32:53 följande:

   


  jag verkligen älskar dina inlägg och vill bara sporra dig till att fortsätta skriva.   ❤️❤️❤️ 


  Oj, tack för dina vänliga ord. Dom värmer. 😉❤️
Svar på tråden Förbjudna ord?