Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
 • Tom Araya

  Könstillhörighet - biologi eller känsla?

  Tillhör man det kön man har fötts med eller är man något annat om man känner det?

  Blir en man kvinna eller blir en kvinna man efter hormonbehandling och kirurgiska ingrepp, eller försöker vi bara trolla bort de medfödda biologiska förutsättningarna med halvdana resultat?

  Skapar man problem i samhället genom att bejaka och bekräfta känslan före det biologiska?

  Hur ska man hantera transsexualitet och könsbyten, exempelvis i offentliga omklädningsrum, toaletter, dusch, bastu e.t.c. och inom exempelvis idrott eller annan verksamhet där kvinnor och män har olika fysiska förutsättningar?

  Ska man tillåta barn att genomgå könsbyte?

  Uttryck din åsikt, argumentera, diskutera och debattera.

  Jag länkar till en artikel i ämnet, som förmedlar en uppfattning jag inte nödvändigtvis delar, men jag kan inte undvika att tycka det ändå ligger något i argumenten...

  Anastasia Eman: Att motsätta sig transrörelsen är det enda rätta (nyhetsbyran.org)

 • Svar på tråden Könstillhörighet - biologi eller känsla?
 • Tom Araya
  Anonym (F) skrev 2023-07-10 23:37:58 följande:

  Det blir svårt med idrott men även där skulle jag säga att det minsta man kan kräva är en könsoperation. Man kan ju inte utesluta transpersoner från att tävla mot likakönade, men samtidigt har vi sett problemen med fysik och hormoner som ger ffa nyblivna kvinnor en orättvis fördel, så det kan vara så att man ändå måste ha restriktioner. Jag vet inte vad som blir mest rätt eller minst fel där.


  Jag tycker inte att idrotten är svårhanterad i detta. I all idrott baserat på fysisk prestation ska kvinnor och män tävla separat och då är det biologiskt medfött kön som räknas. Har man genomgått puberteteten som man så har man fått en mans fysiska fördelar i muskelbyggnad, detta är vetenskapligt belagt.
 • Tom Araya
  Anonym (icke binär) skrev 2023-07-11 14:46:37 följande:

  Född med kvinnliga könsorgan och de flesta ser mig som kvinna. Men det har alltid känts obekvämt och fel. De är som att gå omkring i skor med fel storlek och på fel fot... Hela mitt liv har det bara känts fel. Som barn när lärare sa att man skulle dela upp sig i pojkar och flickor stod jag alltid i mitten och var förvirrad... För visste inte vart jag skulle gå. 


  ...

  ...EN MASSA TEXT...


  ...

  För mitt egna välbefinnande kommer jag dock inte följa denna tråd, jag har sagt mitt och that's that... 


  Jag har läst hela ditt inlägg.

  Du bortser dock från viktiga faktorer:

  De mest avgörande skillnaderna mellan män och kvinnor ligger i forplantningsorganen, som också styr tillförseln av könshormon, som i sin tur påverkar en rad andra faktorer, som exempelvis muskelbyggnad, utveckling av kvinnliga bröst e.t.c.
  Hormonbehandling och kirurgi kan inte återskapa en kvinnas fulla portplantningsapparat hos en man och tvärt om, än mindre att få dem att fungera som tänkt.
  Sett ur det perspektivet kan man bara vara "icke-binär" om du är född med häften av varje, varav inget fungerar för att ge fertilitet.
  Om fortplantningsorganen i sin helhet finns där och fungerar som hos en kvinna, så är man biologiskt sett en kvinna.

  Vad det gäller könsuppdelade utrymmen, så måste man först titta på vilka skäl som finns till att vi har könsuppdelade omklädningsrum mm.
  Enligt min uppfattning är skälet att vi är mindre bekväma med att byta om och duscha med de av motsatt kön. Vad som då är viktigt är vad vi uppfattar som man och kvinna, sett till hela den visuella biten, särskilt då vid nakenhet, vilket jag anser besvarar din frågeställning.

  Vad det gäller idrott så är det vetenskapligt belagt att de som genomgår pubertet som pojkar får en mans fördelar vad det gäller muskel- och skelettbyggnad. Därmed borde det inte vara en individuell bedömning med de oklarheter det innebär, för att avgöra vilken könsklass transsexuella ska tävla i, i sporter där olikheterna har betydelse.

  En sista faktor jag vill belysa är vilka skälen som finns till att man känner att man skulle vilja vara av/tillhöra ett annat kön eller är obekväm med det kön man fötts till?
  Vill man helt igenom leva som motsatt kön, inklusive det sexuella och det motsatta könets fertilitet?
  Eller handlar det mer om det sociala, yrkeslivet mm?
  Här vill jag hävda att det lättare går att leva ett liv likt det som individer av motsatt kön lever om man kvarstår med sitt medfödda kön, än vad det är att även sexuellt leva som motsatt kön efter könsbyte.
 • Tom Araya
  Anonym (icke binär) skrev 2023-07-12 16:04:03 följande:

  Då kan jag ju lugna dig med att jag trotts att jag är född med kvinnliga könsorgan och allt så är jag inte fertil aldrig varit... Så om du nu bara går efter förmåga till reproduktion så är jag icke binär...... Jag kan inte skjuta sperma och jag kan inte bära barn.... För lustigt det där att tro att det är kopplat till reproduktion... Det är du som länkar könet till reproduktionsförmågan... så med det tänkt är ju alla som inte kan få barn icke binära. Med andra ord blir alla kvinnor icke binära när de når klimakteriet... Samma sak gäller alla som förlorar reproduktionsförmågan när vid sjukdom eller olyckor...  För då fungerar inte fortplantningsorganen "som tänkt"...  


  Att barn och gamla inte är fertila är en inbyggd biologisk funktion.
  Att vissa av andra skäl har låg eller ingen fertilitet genetiskt är av ungefär samma mänsklig brist som att vissa är allergiker, vissa får cancer, vissa har lågt blodtryck e.t.c. Jag menade inte att fertiliteten ensamt avgör könstillhörighet.
  Men en forskare som undersöker din eller min kropp kommer bara att se en kvinna och en man, inget annat.


  Anonym (icke binär) skrev 2023-07-12 16:04:03 följande:

   


  Hade det varit en absolut sanning att personer som gått igenom puberteten som killar hade haft en sån otrolig fördel över personer som inte gjort det skulle det vara många fler av dem som var ledande i sin sport... Men nu är det inte så. 
   


  Finns det undersökningar eller statistik som talar mot mitt påstående?
  Anonym (icke binär) skrev 2023-07-12 16:04:03 följande:

  När det kommer till att byta om inför andra så kan jag säga att det långt ifrån är alla länder där man byter om och duschar framför andra, oavsett om det är samma kön eller annat. Personligen hade jag tyckt det var bekvämare att slippa vara naken med andra. Jag är inte pryd och kan helt klart vara naken utan problem men jag föredrar faktiskt att inte vara det. 


  Att det ser ut som det gör i Sverige hänger mycket på att skolor sim- och idrottshallar i regel är helt eller delvis offentligt finansierade, då behöver man finna kostnadseffektiva lösningar, vilket mindre avskildhet är. Den sekulariserade kulturen kan också ha vägt in.
  Fanns det en utbredd marknad för folk som själva betalade kostnaden, så skulle det se annorlunda ut.
  Anonym (icke binär) skrev 2023-07-12 16:04:03 följande:

  Jag VILL inte vara ett annat kön än vad folk tog för givet när jag föddes. Jag ÄR ett annat kön. Jag har aldrig känt mig begränsad social, yrkesmässigt eller något sånt. Jag har alltid gjort vad jag gillat och inte brytt mig om vad andra förväntat sig. Jobbar i en bransch som är mansdominerad. Alltid haft intressen som är mansdominerade. Alltid klätt mig ena dagen väldigt femenint för att nästa dag vara väldigt maskulint klädd. INGET av det har att göra med hur jag identifierar mig och vem jag är inombords. Precis som du vet om inom dig utan att behöva hålla dig själv mellan benen och känna efter vilket organ du har vem du är... precis på samma sätt känner jag i mig vem jag är... Jag är inte kvinna, jag är inte man... Jag är icke binär.  


  Nu är du inne på sociala förhållanden, som inte har mycket med könstillhörighet att göra. Efter andra världskriget har dessa gamla könsnormer släppt allt mer och det finns inget i det du här berättar som säger något om ditt kön (även om kvinnor statistiskt fortfarande väljer vårdyrken före hantverksyrken, vilket är biologiskt betingat). Att kvinnor idag väljer att bli målare, snickare, lastbilschaufförer, soldater e.t.c. är så vanligt i vår del av världen att ingen höjer ögonbrynen över det längre, likaså att män jobbar inom kvinnodominerade yrken. Detta kan knappast vara avgörande för vilket kön du är eller känner att du är eller vill vara.
  Anonym (icke binär) skrev 2023-07-12 16:04:03 följande:

  Och i slutändan... Du måste inte förstå, du måste inte fatta.. Du måste inte ens hålla med...Dina åsikter ändrar inte vem jag är... Om du inte kan respektera andra människor säger det mer om dig än om mig... Jag skadar ingen med att vara mig, transpersoner skadar ingen med att vara sig själva... De som skadar andra är de som vägrar respektera och envisas med att nedvärdera våra upplevelser och känslor kring OSS SJÄLVA.... 


  Jag vill verkligen respektera dig och andra som känner liknande, men du måste ju förstå att om jag klev in i damernas omklädningsrum, klädde av mig och säger att jag inte är man, så skulle ingen köpa det, oavsett vad jag själv känner.

  Vi vet att unga ofta tar skada av att behöva hantera detta, men det är svårt att peka på vart skulden för det ligger någonstans.

 • Tom Araya
  Aniiee skrev 2023-07-16 01:13:52 följande:

  Felet är att vi bara har ett ord på svenska. Det är skillnad mellan sex och gender. 

  Tack för ordet.

  Mvh 
  THERE'S A FUCKING DIFFERENCE. LEARN IT!


  Du är välkommen att försöka få folk att förstå.
 • Tom Araya
  Aniiee skrev 2023-07-16 01:33:42 följande:
  Efter 20 år som aktivist i frågan är jag lite trött på att folk är så trögfattade. Eller rättare sagt, att folk inte vill veta, förstå, eller lära sig. Ingen pratar om detta in good faith, särskilt inte de senaste 5-8 åren. Hänvisar man till de som faktiskt orkar fortsätta köra huvudet mot väggar, med källor och allt, så heter det att man inte har några egna argument, fast det går förbannad rundgång i argumenten som ingen lyssnar på ändå.

  Jag kan prata med folk irl. Ibland har jag orken att sätta några ord på forum, fullt medveten om att ingen bryr sig, så när jag gör det blir det kort, kategoriskt och utan källor. För jag orkar fan inte längre.

  Gå och se Philosophy Tubes video om hennes kamp med NHS. Det är en bra början.
  Att folk är trögfattade och inte vill förstå går nog åt båda hållen. De som hävdar sig att vara av annat kön än de är födda med eller existensen av ytterligare kön än man och kvinna verkar inte förstå perspektivet hos de som har svårt att ta till sig det eller rentav hävdar motsatsen.

  Det finns oerhört sakliga argument för detta, med stöd i vetenskap, så det är ju inget som tvåkönsteoretiker själva har inbillat sig utan grund.

  Många av de argumenten hittar du i den här tråden.

  Exempel:

  1. Vilken av de två reproduktionsorganen är du född med och vilket kön uppfattar din omgivning att du har när de ser dig med och utan kläder och accessoarer (inte en fråga specifikt till dig, men som alla bör ställa sig i sammanhanget)?

  2. Vilket kön skulle en forskare uppfatta att du har, med tillgång till din kropp för undersökning, provtagning, skanning/röntgen e.t.c. (inte heller en fråga specifikt till dig om dig)?

  3. Vad är rätt att hävda om sig själv för att man känner det, i jämförelse med det Anonym (enarmad) skrev?

  Observera att jag i detta sammanhang inte talar om personer med en anatomisk missbildning, där det är svårt att könsbestämma genom kroppslig undersökning hos en vuxen, för att personen fått delvis en mans och delvis en kvinnas kön.
 • Tom Araya
  Anonym (M) skrev 2023-07-16 19:41:19 följande:
  Detta visar ju bara hur rätt Aniiee har. 
  Snarare hur rätt jag har, när ingen kan sakligt bemöta mitt inlägg.
 • Tom Araya

  Mycket intressant samtal med biologen Jerker Vinterstare om kön och könstillhörighet.


  Biologen Jerker Vinterstare om kön: "Det existerar och är binärt!"
  Först fanns inte kön. Även om det ena var ondskefullt och förtryckande och det andra rättrådigt men ett offer. Nu finns det kön men bara om du befinner Dig i fel kön och måste opereras för att det ska bli rätt.Svar på tråden Könstillhörighet - biologi eller känsla?