Inlägg från: Anonym (Haha) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Haha)

    Arbetstidsregler för tjänstemän, vad gäller

    Anonym (Ellen) skrev 2023-08-15 08:29:31 följande:
    Hanterar man det så, så är man ju korkad på riktigt. Vem vill ta ut betald semester och jobba samtidigt? 
    Det är ingen som är livegen. 
    Chefer kan ha ansvar och uppgifter som de är tvungna att bevaka även under semestern. Sen finns det folk som har svårt att slita sig men det är inte sunt. Och organisationen bör agera mot den typen av kultur, så att det inte sätter sig så att säga.
    Alltså jag har hur många kollegor som helst som är nåbara under semester, bara jobbar lite, bara läser några mail ändå för att inte ligga efter när jobbet börjar etc. Sitter lite på kvällen med datorn bara. 

    Det här känns som den absoluts normen inom teknikkonsultbranschen iaf, jag har alltid vägrat det och alltid känt att jag gått mot strömmen.

    Så det är en verklighet för många många människor, som ofta också anklagas för att tjäna bra och vara lite finare än de som jobbar ?på riktigt?. Jodå, men till priset av att aldrig vila helt. Vet inte hur många sjukskrivningar och sönderstressade personer jag sett under min tid i yrkeslivet.
  • Anonym (Haha)
    Anonym (vänster är ett skällsord) skrev 2023-08-17 13:09:15 följande:

    Jag blir mindre och mindre förvånad över att problemen relaterade till "psykosocial arbetsmiljö" och alla andra stressrelaterade problem som skjutit i höjden senaste årtiondena ju större insikt jag får i tjänstemännens arbetsvillkor.

    Jag är så oerhört tacksam att jag är en simpel arbetare och dessutom fackligt engagerad.

    Vad är det som driver folk till att vilja dra på sig ansvar över saker som de inte har full kontroll över?? Vem accepterar ens konceptet att som anställd få betalt för utfört arbete istället för arbetad tid? Varför?


    Jag gillar min förtroendearbetstid. Kan gå ifrån mitt på en dag och ta ett ärende utan att hålla på med flex och komp eller nåt tidkort för det. 


    Men jag tillhör också de som faktiskt ser till att jobba mindre och göra sånt om jag jobbat mer ett tag. Så att det inte blir ett ensidigt förtroende, så att säga.

    Har faktiskt snarare fått det psykiskt lugnare av att styra min tid så själv och jobba effektivt mär jag jobbar, än att sitta fast i flex/komp-världen.

  • Anonym (Haha)
    Anonym (Ellen) skrev 2023-08-17 15:51:42 följande:
    Det intresserar mig inte. Då har ni redan dispens.
    Dispens och kollektivavtal är helt olika saker. 
    Här i tråden talas för övrigt om tjänstemannaavtal med förtroendetid och dessa lär varken söka dispens eller få den godkänd i teorin. 
    Nu ksnske jag inte fattar detta, men hur ska förtroendetidsavtal kunna regleras med dygnsvila? Förtroendetiden i sig går ju ut på att man styr jobbet själv. Att jag kan pausa 3 h på dagen men jobba sen kväll istället om det passar min livssituation bättre.
  • Anonym (Haha)
    Anonym (Ellen) skrev 2023-08-18 07:25:38 följande:
    Avtal om förtroendearbetstid är till 99% lokala (LOK) eller inte ens reglerade utan mer av något slags intern policyfråga.
    Men alla måste följa lagen, om man inte har ett LOK särskilt kring det eller har dispens. Vilket man förmodligen inte har när det gäller en tjänstemannaorganisation.
    Även den som har förtroendearbetstid måste ju på något vis ramas in, rapportera tid eller på annat sätt i dialog med ansvarig chef ge en bild av hur hen faktiskt lägger sin tid. Alla de lagar vi har på arbetsmarknaden gäller även den som arbetar med sk. förtroendearbetstid (som semester som också diskuterats här). De är författade så att de inte kan sättas ur spel för att man lokalt tänker att tjänstemän som jobbar måndag-fredag i normalfallet, ska ges en möjlighet att bestämma lite mer över sin tid. Dessa ska fortfarande ha raster regelbundet, de har rätt till dygns-och veckovila, de ska ha sin semester osv.

    Att det passar din livssituation är en sak. Men att regelbundet förlägga arbetstid till 23 tex och sen börja jobba igen 07 nästa morgon kommer vara ett brott mot arbetstidslagen. Sen hur det ska upptäckas... ptja..
    Har man aktiva HR-personer som har koll på arbetsmiljö och ev problem som kan komma av det här arbetssättet skulle ju kunna börja grotta i hur folk faktiskt jobbar, hitta såna här mönster och sätta P för det. Men redovisar man inte tid överhuvudtaget så blir det ju svårt.

    Helt sjukt dock.


    Efter 15 år i arbetslivet har jag äntligen en arbetsform som passar mig, där jag kan passa ihop jobbet (jag jobbar alltid bäst när jag får jobba extremt intensivt eftersom jag krasst sett är bra på att få mycket gjort på kort tid när jag fokuserar) och privatlivet (kan göra ärenden på dagen när allt är öppet och leka med mina barn och ge dem tid efter förskolan) och sen jobba lite på kvällen (när jag jobbar bra eftersom jag är tillfreds med dagen). Det är första gången i hela mitt yrkesliv jag har en balans slm passar mig och där jag inte är stressad med huvudvärk hur jag ska få ihop det.

    Men då ska alltså HR kunna stänga detta för mig för ?arbetsmiljö?, istället kräva att jag jobbade mer vanliga tider, vilket gav längre dagar på förskolan för mina barn, mindre tid för mig med dem (eller gå ned i tid och få mindre pengar), göra att jag fick svårt med ärenden på dagen, (då jag bor på landet hinns de inte efter jobb) och sen ska jag då göra vad, sitta hemma och se Bonde söker fru på kvällen av rastlöshet?

    Heja.

  • Anonym (Haha)
    Anonym (Chef) skrev 2023-08-18 08:01:44 följande:
    Kan och vill är två olika saker . Om alla är nöjda med upplägget lär det inte hända något.

    Rent formellt kan din chef kräva att du registrerar tid, jobbar under de tider som finns i avtalet mm. Gör du inte det kan det leda till diciplinära åtgärder.

    Men, är alla nöjda och glada lär inget hända.

    Vad en ag kan råka ut för är om du tex blir sjuk av jobbet eller råkar ut för en olycka  och fack/polis börjar utreda kan det blir påföljde, t ex böter,  för företaget.

    Vi har ju inga tider satta i sten så i avtalet när det kommer till förtroendetidens stycken, har läst det noga tycker jag. Tid registreras men det är ju bara arbetad tid, inte när på dagen.


    Det jag skulle bli sjuk av, är ett tvång att återgå till att inte få styra min tid. När jag jobbat så har jag genomgående varit mer stressad och mått sämre och varit nära sjukskrivning inför varje sommarsemester. Som sagt, det här är första gången på 15 år jag mår bra på jobb och har en balans i livet.

  • Anonym (Haha)
    Anonym (Chef) skrev 2023-08-18 08:21:01 följande:
    Som sagt , är alla nöjda lär inget hända
    Litar inte nog på min HR för det. De har ändrat saker ÄVEN där alla är nöjda, pga principskäl.
  • Anonym (Haha)
    Anonym (Ellen) skrev 2023-08-18 08:55:29 följande:
    Samma erfarenhet här. Det går "mode" i sånt och alla ska sätta sin prägel...
    Ja. Och argumenten vi får är att det är positivt för oss. Även när man förklarar varför det inte gäller får man svaret att det nog kommer bli bättre. HR i mina ögon är värdelösa.

    Därför blir jag orolig för såna principförändringar eftersom jag vet att för min del vore det katastrof igen. 
Svar på tråden Arbetstidsregler för tjänstemän, vad gäller