• Anonym (Erik på toa)

    Dålig i magen, men varför!?

    Kanske någon känner igen sig eller är sjukvårdskunnig.


    Jag är en man på 45 år, frisk och normalt hälsosam.
    Dricker inte alkohol, snusar och röker inte, dricker inte kaffe,te eller läsk (dricker bara vatten), normalviktig, rör på mig lite mer i perioder men annars hundpromenader i skogen osv. Mår bra.


    Men senaste halvåret har jag fått nåt problem med magen.
    Plötsligt efter middag, ca 1-2 timmar efter får jag galen magknip.
    Fiser i ca 1 timme och sen blir det akut toabesök där jag blir sittande i 1-2 timmar. Var 10e min kommer magknipen och efterföljande "explosion" så man nästan lättar ifrån toastolen.
    Mängden känns som jag inte skulle gjort nr2 på flera veckor och allt är som vatten.
    Efteråt när magen är helt tom blir de oftast helt lugnt, någon gång kan de knorra en del efter men sen är blir allt normalt igen.

    Så här blir det då och då. Oftast med veckor emellan men någon enstaka gång kan de bli igen efter bara ett par dagar.


    Jag har fört dagbok på vad jag äter och när det händer. Jag alltid ätit samma som min sambo som inte fått några problem och jag har inte aktiverat mig eller gjort något annat speciellt innan heller.


    Jag trodde jag hittat samband med antingen laktos eller korv och under våren slutade jag helt att äta detta. Har varit väldigt noga med att hålla koll på allt som kan innehålla laktos (mjölk/gräddpulver, mjölksocker osv) använder bara laktosfria produkter och chansar aldrig).
    Trodde att jag blev av med problemet på detta sätt då det var bra i några månader men så kom det tillbaka, och senast igår var det dags igen.
    Hade just ätit middag bestående av pommes (ej friterade, gjorda i airfyer), entrecote, majs, paprika, gurka, lite beasås (färdig på burk) och druckit Loka och Ramlösa. Efteråt även lite godis i form av några sura S märken.
    Det här är en ganska normal middag, olika sårters kött (nöt/gris/kyckling osv) med pommes/potatis äts så gott som dagligen, utan problem.


    Så vad är det som orsakar det här problemet?
    Varför kommer det alltid på samma sätt, efter middag (aldrig efter andra måltider) osv.
    Något är det ju helt klart som skapar detta, och att det kan gå så fort. Maten har ju knappt hunnit bearbetas i magen innan den vill ut.
    Vad kan vara fel?


    Jag mår dåligt av detta. För många är det bara att gå på toaletten och så är det över men i det här fallet är det ju helt klart något som inte står rätt till.
    Det blir även en osäkerhet om man är borta osv. och även om det bara händer efter just middag så funderar man ständigt på var man kan hitta en toalett man kan okupera ett par timmar om det skulle behövas.
    Vårdcentralen rycker på axlarna och tycker inte att några tester behövs (vad för tester som skulle kunna göra shar jag så klart inte heller koll på då jag inte är läkare), förmodligen för att det inte är så regelbundet och ofta med längre tid emellan.
    Jag måste ju ta det vidare med vården på något sätt så det behöver inte påpekas men jag vill höra här också.

    Är det någon här som känner igen symtomen och har någon genomtänkt tanke på vad det kan vara som orsakar detta?

    Tack på förhand för era svar!

  • Svar på tråden Dålig i magen, men varför!?
  • Agda90
    Anonym (Erik på toa) skrev 2023-08-16 16:48:01 följande:

    Oj nu skriver ni så jag knappt hinner citera er alla. Roligt!


    Enligt innehållsförtäckningen innehåller den ingen laktos.
    (lägger in en länk istället för att bara klistra in texten eftersom det inte går att ändra textstorleken här)


    www.matspar.se/produkt/bearnaisesas-230g-jureskog-selection-by-highland-beef


    Agda90 skrev 2023-08-16 16:22:05 följande:

    Magkatarr brukar yttra sig så fort man äter något som irriterar magen. Att du bara får reaktion vid enstaka måltider gör att jag tvekar att det skulle vara det. 

    Hur länge testade du att vara laktosfri?

    Det är mer troligt att du reagerar på mjölkproteinet  dock. Vi är inte skapta att dricka andra djurs mat. 
    Det andra alternativet är celiaki eller allergi mot något spannmål.

    Många säger att man måste utredas hos läkare för att få en diagnos. Det finns ju försäkringsfrågor för vissa så om man är ute efter pengar visst, gå till läkare. Celiaki kan man inte utreda om man slutar äta gluten så vill du ha en diagnos får du gå till läkare. 

    Jag hade testat att utesluta mjölkprotein i 3-4 veckor. Samtidigt hade jag fört en nitisk matdagbok. Varje krydda, varje korn som jag hade stoppat i mig. 

    Hade det inte gjort någon skillnad så hade jag återintroducerat mjölken - lite i taget - och uteslutit ägg. Jag har själv vid flera tillfällen fått liknande reaktion som du har fått och i mitt fall har det varit obalanser som ägg har fått bägaren att rinna över. 

    Det tredje alternativet är gluten. Men där hade jag inte nöjt mig med de glutenfria substituten då jag anser att de är extremt dåliga näringsmässig utan jag hade tittat på andra alternativ och antingen struntat i att äta bröd helt och hållet eller bakat eget med bland annat bovetemjöl.

    Jag personligen hade inte tvekat att hoppa över allt det där och läst på om Paleo kost om jag hade varit i dina skor. Det vi stoppar i oss idag  är inte bra föda!
    Dagens bröd innehåller extra tillsatt gluten för att bli extra fluffiga. 
    Vetet odlas för att ge så mycket avkastning som möjligt och är förädlat så att det inte ska vara motståndskraftigt vilket gör att ett protein (som jag förtillfället har glömt namnet på) förekommer i större mängder och det är inte direkt snällt för våra kroppar.
    Man tillsätter emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel i allt. Det påverkar vår kropp negativt och kan orsaka läckande tarm. 

    Köpe bea är inte en bra bea, läs vad den innehåller. 

    Listan kan göras väldigt lång. 

    Om du inte får ordning på din mage med hjälp av råden ovan finns det fler alternativ. Ett är att utesluta allt utom fem livsmedel (päron, potatis, kyckling, ris och äpple) och sedan succesivt lägga till ett i taget. Så fick vi göra med sonen när han var 10 år och magen kraschade om om igen. Han reagerade på ägg och soja utöver sina redan befintliga allergier. Men eftersom han var så dålig så behövde kroppen en ordentlig paus med möjlighet att återhämta sig.


    Nej ja tror inte heller på magkatarr.

    Laktosen har jag varit 100% utan i minst 5-6 månader.


    Mjölkprotein räknar jag in som laktos. Lika så gräddpulver och liknande. Så de har jag också varit utan.


    Jag ska nog börja hålla koll på om ägg finns i det jag äter också. Känns som det enda spår i min "utredning" :)
    Agda90 skrev 2023-08-16 16:24:46 följande:
    Å den rutinen kan jag utan och innantill. Men glöm inte att 30% av alla som får veta att de INTE är glutenintoleranta är faktiskt det ändå. 
    Dessutom finns det de som är känsliga mot gluten (fattas bara när det finns så mycket av det!) utan att ha celiaki. Så det är inte så enkelt att reda ut

    När det gäller bea, självklart kan det finnas laktos i den men oftast finns det inte ens mjölkprotein i köpt bea.

    De flesta äter mejeriprodukter till frukost så TS borde få reaktioner redan då. 
    Det hade dock underlättat om TS hade haft en ordentlig matdagbok att presentera. 

    Jag har koll på laktosen, i ALLT jag stoppar i munnen :)
    Dom flesta färdiga beasåser har ingen laktos.

    Jag äter inte frukost.
    Jag äter aldrig mejeriprodukter, mjölk, fil, grädde (enbart laktosfri) osv.
    Bröd äter jag ytterst sällan.

    Min matdagbok är som jag skrev ovan.
    Potatis i någon form, kött och grönsaker. Dricker bara vatten, oftast på flaska.
    Jag äter enformigt men så har jag alltid gjort. 5-6 av 7 dagar i veckan äter jag så här. Ändrar jag något så är det istället ris eller pasta, andra grönsaker, sås/gryta med laktosfri grädde osv. Köttet kan variera från fläsk, nöt, fågel, köttfärs (alltid nöt) och någon gång men väldigt sällan fisk eller skaldjur (går att räkna på en hand under året).
    Gosid och snacks. Oftast blir det potatischips, lättsaltade då de andra smakerna har laktos. Äter inget med choklad pga laktos. Någon gång ibland kan de bli några bilar, zoo, s-märken eller liknande.


    Varje gång jag blivit dålig har dagens innehåll varit ganska exakt samma.
    Potatis/pommes, kött och grönsaker. Vatten som dryck.
    Dricker ca 1-1,5 liter per dag.


    Jo det finns mycket man kan reagera på, men dom grejerna finns ju i mycket annat också. Och andra dagar har de gått bra.
    Samma märke på sås åt jag 3 gånger förra veckan utan några problem.


    Vad menar du med att du räknar mjölkprotein som laktos? Det är inte samma sak. Du äter laktosfri grädde, då får du i dig mjölkprotein. 

    Det finns kött där man använder havrefiber (icas pepparbiff bland annat) i köttet. Har du koll på innehållsförteckningen i kött och pommes?


    Ämnena som jag skriver om finns i mycket ja, men det betyder inte att det är bra för oss och att det inte är det så ställer till med bekymmer för dig. 
    Vissa reaktioner kommer inte direkt. Det du reagerar på nu kan bero på något du stoppade i dig dagen innan också. 
  • Anonym (allergiker deluxe)

    Vården är tyvärr rätt värdelös på att utreda intoleranser och allergier, jag hinner alltid före dem.

    Som blixt från klar himmel fick jag allergi (inte celiaki) mot något i vete, för 6 år sedan. Samtidigt kom allergi mot soja och jordnöt. Jag har mest hudsymptom och fruktansvärda eksem, men då även trötthet, hjärndimma, värk etc.

    Fick NOLL hjälp när jag sökte akut för att hela kroppen från topp till tå kliade, ända in i hörselgångarna kliade det så jag inte kunde tänka utan bara stod och höll armarna om kroppen för att inte riva sönder mina ilsket röda svullna eksem+ att jag inte vågade äta.

    "du får en tid på vårdcentralen imorron, vi har ringt dem".

    Och resultatet av det var ju bara en remiss, med 9 månaders väntan.

    Så då får man utreda och läka sig själv. Soja och jordnöt knäckte jag inom en vecka och jag gick till glutenfritt också eftersom min mor inte heller klarar vete. Men det var inte nog.

    Jag måste utesluta alla tillsatser som kan vara deriverade från vete också- druvsocker, maltodextrin, glukossirap, jästextrakt samt även E330 tillverkad citronsyra. Vi vet inte varför men många med veteallergi reagerar mot det också.

    Sedan tidigare måste jag även utesluta E202 och E211, som gav mig helveteseksem i sex år i tonåren och då sa även specialistläkarna att jag bara skulle acceptera svåra eksem och leva med det för resten av livet. Allt för att de är kass på eliminationsdieter och att faktiskt tänka.

    Jag tog reda på vad jag inte tålde, fick det bevisat även av den tröga vården (tog "bara" 13 månader när jag talade om för dem vad de sklulle testa för) och sen var jag eksemfri i 20 år.

    Så mina tips till dig är:

    - Fortsätt med matdagbok, det är ditt viktigaste redskap. Anteckna även hur du mår allmänt- om du har viruskänningar i kroppen, är stressad, har allergiska symtom av pollen eller annat som kan ge kombinationseffekter. Jag har ett excelark bara där jag noterar saker om symptom, hälsa och läkarbesök.

    Har man många allergier/intoleranser kan man uppleva årstidsvariation av symptom. Jag måste vara extra försiktig med kosten på våren under pollenperioden, för andra kan det vara hösten då det är mycket mögelsporer och fukt i luften.

    - Ta bort alla tillsatser en tid, ät inga halvfabrikat utan bara ren mat utan innehållsförteckning. Hitta en baskost som funkar och sen kan du utmana med ett nytt livsmedel åt gången.

    - Begär remiss till Gastro om där finns en bra specialist.

    - Det finns antihistaminer som hjälper särskilt mot allergiska magreaktioner, minns inte vad de heter eftersom jag inte har den typen av reaktion, men fråga om det.

    - Du kan läsa mer om att äta vetefritt och ställa frågor i fb-gruppen

    Naturligt glutenfritt- 0 ppm

    Det är bara du som kan göra vardagsutredningen, läkaren är ju inte med dig när du äter. Men har du tillräckligt med data kan det blir lättare att se samband.

  • Anonym (allergiker deluxe)

    Glömde: Det finns tre "huvudtyper" av reaktioner- mest hud, mest mage eller luftvägar/andning. Den sista är klart farligast.

    Veteallergi kan hos vissa ge mest magreaktion också, eller t.ex. anafylaxi vid ansträngning- vilka symptom man får det beror på vilken "typ" personen är, och det kan bildas antikroppar mot flera olika beståndsdelar i vete.

  • Anonym (allergiker deluxe)

    OBS nr 3: Laktosintolerans kan även uppkomma sekundärt om man är glutenkänslig/veteallergisk.

    Skadan på tarmen som vetet gör gör att man raegar på laktos också. 

    Detta stämde bl.a. för min mor- hon trodde att hon inte kunde äta smör och vispgrädde i många år. Men när hon äntligen uteslöt vete efter 30 år med konstant dålig mage och efter att tarmen läkt, så kunde hon plötsligt äta både smör och grädde utan problem.

    Själv hade jag en period efter veteallergin när jag rasade i vikt oavsett vad jag gjorde- satt stilla på en soffa, åt ett helt paket Odensenougat, godis och glass på en halv liter grädde och 5 ägg varje vecka utöver all annan mat och gick ändå stadigt neråt. Det var ruskigt obehagligt när man inte visste om /när det skulle sluta.

    Det var också enda gången i livet jag har haft lågt järnvärde, vilket ju ger en fingervisning om att det var fel på näringsupptaget i tarmen just då.

    Så det där med kalorier in/ut för att gå ner i vikt- delvis bullshit.

    Uppskattningsvis 10-15% av befolkningen "fuskar" redan för att de är glutenkänsliga på låg nivå som inte ger så mycket symptom och har lindriga tarmskador som minskar deras kaloriupptag.

    Min mamma har varit pinnsmal hela livet men inte farao är det för att hon har ätit nyttigt/lite- det är en direkt effekt av hennes skadade tarm. Hon retade däremot livet ur tanterna på jobbet när hon drack en socker-Cola och åt en kaka till fikat varje dag men ändå var pinnsmal.

  • Anonym (Linn)
    Anonym (Fia) skrev 2023-08-16 17:41:45 följande:

    Du ska faktiskt inte prova runt själv alls när det gäller plötsligt ändrade avföringsvanor i din ålder utan det första steget ska vara ordentlig läkarundersökning (prover, koloskopi etc.) - lite i underkant i ålder (tror man brukar säga 50) - men som du redan tagit upp så debuterar de funktionella tarmsjukdomarna betydligt tidigare i livet. Plötsligt ändrade avföringsvanor senare i livet är tyvärr inte helt ovanligt med allvarligare orsaker och ska därför undersökas. 

    Det råder dessutom mycket placebo idéer runt det hela (en av anledningarna att så många fått för sig de är laktosintoleranta mot mindre mängder mejeri - laktosintolerans är inget absolut tillstånd utan relativt till mängden laktas man har och absolut laktasbrist är något ovanligt och som man föds med och då tål man inte bröstmjölken heller - laktosfritt smör och liknande är helt enkelt total geschäft, det är helt omöjligt att få i sig så mycket laktos att man reagerar på det innan man reagerar på att man satt i sig flera hundra gram smör!). Ja ska inte gå in på det vidare, speciellt som folk lätt blir upprörda. Magproblem är känsligt och placebo effekten är stor. 
    Det viktiga är dock att du är tillräckligt gammal för att det är viktigt att reda ut det ordentligt och utan att du experimenterar för mycket själv då drastiska kostförändringar ibland kan fördröja upptäckt av allvarligare orsaker. 

    Nu har tyvärr inte alltid icke-specialiserad vård tillräckligt med kunskap runt det här men det är väldigt viktigt att du påpekar att det är något som dykt upp plötsligt och att du inte haft någon sådan typ av magproblem tidigare. Det är en enorm skillnad om det dyker upp som ung vuxen och om man redan är medelålders. Magproblem som dyker upp tidigare i livet = oftast ofarliga och funktionella om de inte kombineras med drastisk viktnedgång - Magproblem som dyker upp för första gången i senare delen av livet = mycket större risk att det är något allvarligt. 

    Apropå test på laktosintolerans så kan det absolut testas medicinskt med laktosbelastning, har gjort sådant själv när jag var 20. Man får dricka ren laktos i vatten och så mäts blodsockret vid specifika tidpunkter, kan man inte spjälka laktosen (dvs tillräcklig mängd av enzymet laktas saknas) går det inte upp som det ska. 
    Sen görs det inte så ofta idag av besparings och lathets skäl då det inte gör någon skada (förutom för plånboken) att bara köpa laktosfritt som finns överallt idag. Det var inte fallet för 25 år sedan när det var aktuellt för mig. 


    Håller fullständigt med dig om att ändrade avföringsvanor bör tas på största allvar i den åldern.
    Kräv en ordentlig undersökning omedelbart.
  • Agda90
    Anonym (allergiker deluxe) skrev 2023-08-17 10:53:09 följande:

    OBS nr 3: Laktosintolerans kan även uppkomma sekundärt om man är glutenkänslig/veteallergisk.

    Skadan på tarmen som vetet gör gör att man raegar på laktos också. 

    Detta stämde bl.a. för min mor- hon trodde att hon inte kunde äta smör och vispgrädde i många år. Men när hon äntligen uteslöt vete efter 30 år med konstant dålig mage och efter att tarmen läkt, så kunde hon plötsligt äta både smör och grädde utan problem.

    Själv hade jag en period efter veteallergin när jag rasade i vikt oavsett vad jag gjorde- satt stilla på en soffa, åt ett helt paket Odensenougat, godis och glass på en halv liter grädde och 5 ägg varje vecka utöver all annan mat och gick ändå stadigt neråt. Det var ruskigt obehagligt när man inte visste om /när det skulle sluta.

    Det var också enda gången i livet jag har haft lågt järnvärde, vilket ju ger en fingervisning om att det var fel på näringsupptaget i tarmen just då.

    Så det där med kalorier in/ut för att gå ner i vikt- delvis bullshit.

    Uppskattningsvis 10-15% av befolkningen "fuskar" redan för att de är glutenkänsliga på låg nivå som inte ger så mycket symptom och har lindriga tarmskador som minskar deras kaloriupptag.

    Min mamma har varit pinnsmal hela livet men inte farao är det för att hon har ätit nyttigt/lite- det är en direkt effekt av hennes skadade tarm. Hon retade däremot livet ur tanterna på jobbet när hon drack en socker-Cola och åt en kaka till fikat varje dag men ändå var pinnsmal.


    Fast nu blandar du ihop mjölkprotein och laktos. Att din mamma inte kunde äta smör eller grädde kan ha berott på laktos men mer troligt mjölkprotein. Vanligt smör innehåller väldigt lite eller inget laktos. 

    Tidigare skrev du om gluten när du menade vete.

    Det gäller att vara tydlig för de som inte är vana och kan alla termer annars skapas det förvirring
  • Anonym (Jag)

    Herregud jag har exakt samma sak och inte hittat någon med samma symptom. mitt började under graviditeten och är på pricken så du beskriver. Jag har varit hos läkare och uteslutit gluten och laktos. deras enda förklaring är IBS. Men jag har svårt att tro att det är det också

  • Anonym (Jag)

    Jag är i chock. Det är precis som jag skrivit den här texten. Jag har letat och letat efter förklaringar men hittar inga alls 

  • Anonym (allergiker deluxe)
    Agda90 skrev 2023-08-17 11:19:05 följande:
    Fast nu blandar du ihop mjölkprotein och laktos. Att din mamma inte kunde äta smör eller grädde kan ha berott på laktos men mer troligt mjölkprotein. Vanligt smör innehåller väldigt lite eller inget laktos. 

    Tidigare skrev du om gluten när du menade vete.

    Det gäller att vara tydlig för de som inte är vana och kan alla termer annars skapas det förvirring
    Jag försökte skriva om både gluten och vete/gliadiner, eftersom det är två olika saker som kan ge problem.

    Men gluten är ju lätt att testa sig för så det har de flesta redan gjort om de har sökt läkare. Problemet är att 80% av VC- läkare då bara avfärdar patienten som säger att den mår dåligt av vete, och inte kollar veteallergi.

    Min mor har fortfarande ingen diagnos p.g.a. läkare som behandlat henne illa men det är solklart att hon inte tål vete- hon kan inte hålla vikten om hon äter det.

    Läkaren hävdade att hon skulle fortsätta äta gluten fast hon hade ständig diarré och magsmärtor och hade gått ner från stl 38 till stl 32 och mest påminde om ett koncentrationslägeroffer. Min mor ville sen inte tala mer med läkare för att kunna få diagnos, hon tycker att det räcker att veta själv vad hon kan äta.

    Det är fler i vetegruppen på fb som inte orkar söka vård fast de har ganska svåra symptom, p.g.a. att vården har för dålig kunskap om svår
    glutenintolerans/veteallergi.

    Även extra känsliga med celiaki kan behöva äta naturligt glutenfritt för att få tillbaka full energi och bättre mående, men vården inbillar dem att det är okej att äta vanligt glutenfritt som innehåller 20 ppm gluten. Det finns heller inga  kostlistor eller guider i svensk vård för att hjälpa pat. att äta vetefritt, även om det finns i många andra länder.
  • Anonym (Erik på toa)
    Anonym (Mer kyckling) skrev 2023-08-16 17:10:43 följande:

    Vilken sorts kött äts det mest utav där hemma? Äts det mest potatis framför pasta och ris? 


    Jag liksom du äter knappt bröd och det blir inte mycket mejeriprodukter heller.  Men jag äter väldigt sällan potatis utan det blir pasta eller bulgur. Fläskkött äts också sällan då jag hellre föredrar kyckling, nötfärs, fisk, vegetariskt. Det kan gå veckor utan fläskkött. 

    Om det är så att ni äter kött flera dagar i veckan så kanske det är en sak att ändra på med. Samma sak med potatis. 


    Jag äter nog kött varje dag. nät eller gris varierar från dag till dag och de är nog 50/50.
    Jag har få laster i livet men pommes är min "last" och det äter jag ofta. Nästan alltid gjorda hemma i airfryer. Jag hade gärna även ätit mer vanlig potatis men sambon har nån grej att hon inte gillar potatis och oftast lagar man ju mat till båda så då blir det inte typ kokt potatis så ofta heller. Lite mer på sommaren med färsk potatis.
    Pasta och ris äts mer sällan.
    Köttet är oftast stekt i skivor kryddade med salt, vitpeppar och svartpeppar, någon enstaka gång även med grillkrydda.
    Kyckling och färs(nöt) äts någon gång ibland och fisk väldigt sällan. Jag äter grönsaker men aldrig vegetariskt.


    Tobben skrev 2023-08-16 17:15:30 följande:

    Har du testat att utesluta potatis?

    Jag känner till två personer som är väldigt känslig mot potatis. Den ena är så känslig att han får springa på toa inom en timme om han äter något som innehåller potatismjöl.
    Den andre kan ibland äta kokt potatis utan att få några större reaktioner, förutsatt att han inte äter mer än tre potatisar.

    Det verkar inte finnas någon riktig diagnos för de som är känsliga mot potatis, så hjälp av läkare får de knappast.

    Själv är jag känslig mot bekämpningsmedel. T ex kan jag inte äta köpta jordgubbar utan att få symptom likt det ts beskriver.
    Hemodlade jordgubbar kan jag dock äta utan problem. 
    Teorin om att det är besprutning som orsakar mina magras har jag hittat på själv. Min sambo har dock trott att jag hittar på det här, men hon har själv insett att även hon får magknip av frukt och bär från vissa leverantörer.
    Är det så att det är någon typ av bekämpningsmedel som är det man reagerar på, då är det svårt att hitta en röd tråd.
    Man vet aldrig säkert hur mycket kemikalier som använts på det man stoppar i sig.
    Varken mängd eller typ av kemikalie är okänt. Så ena gången kanske jordgubbarna - eller potatisen - är okej att äta, nästa gång klarar inte kroppen av det.

    En annan magrastrigger är stress.
    Hur har ts det med den biten?


    Jag kan inte utesluta allt och potatis (pommes) är mitt liv :)
    Efter som jag äter det i stort sätt varje dag känns det konstigt om problemen bara kommer så sällan.


    Jag är inte personen som stressar, har ångest eller oro. 


    Anonym (testadig) skrev 2023-08-16 17:17:44 följande:

    Gör ett matintollerans test. Går att beställa på nätet. Kan ju vara mjölkproteinet till exempel som du inte tål. Tex Quicktest, prisvärt och bra.


    Ska kolla på det. Har du en bra länk?
    Anonym (Fia) skrev 2023-08-16 17:41:45 följande:

    Du ska faktiskt inte prova runt själv alls när det gäller plötsligt ändrade avföringsvanor i din ålder utan det första steget ska vara ordentlig läkarundersökning (prover, koloskopi etc.) - lite i underkant i ålder (tror man brukar säga 50) - men som du redan tagit upp så debuterar de funktionella tarmsjukdomarna betydligt tidigare i livet. Plötsligt ändrade avföringsvanor senare i livet är tyvärr inte helt ovanligt med allvarligare orsaker och ska därför undersökas. 

    Det råder dessutom mycket placebo idéer runt det hela (en av anledningarna att så många fått för sig de är laktosintoleranta mot mindre mängder mejeri - laktosintolerans är inget absolut tillstånd utan relativt till mängden laktas man har och absolut laktasbrist är något ovanligt och som man föds med och då tål man inte bröstmjölken heller - laktosfritt smör och liknande är helt enkelt total geschäft, det är helt omöjligt att få i sig så mycket laktos att man reagerar på det innan man reagerar på att man satt i sig flera hundra gram smör!). Ja ska inte gå in på det vidare, speciellt som folk lätt blir upprörda. Magproblem är känsligt och placebo effekten är stor. 
    Det viktiga är dock att du är tillräckligt gammal för att det är viktigt att reda ut det ordentligt och utan att du experimenterar för mycket själv då drastiska kostförändringar ibland kan fördröja upptäckt av allvarligare orsaker. 

    Nu har tyvärr inte alltid icke-specialiserad vård tillräckligt med kunskap runt det här men det är väldigt viktigt att du påpekar att det är något som dykt upp plötsligt och att du inte haft någon sådan typ av magproblem tidigare. Det är en enorm skillnad om det dyker upp som ung vuxen och om man redan är medelålders. Magproblem som dyker upp tidigare i livet = oftast ofarliga och funktionella om de inte kombineras med drastisk viktnedgång - Magproblem som dyker upp för första gången i senare delen av livet = mycket större risk att det är något allvarligt. 

    Apropå test på laktosintolerans så kan det absolut testas medicinskt med laktosbelastning, har gjort sådant själv när jag var 20. Man får dricka ren laktos i vatten och så mäts blodsockret vid specifika tidpunkter, kan man inte spjälka laktosen (dvs tillräcklig mängd av enzymet laktas saknas) går det inte upp som det ska. 
    Sen görs det inte så ofta idag av besparings och lathets skäl då det inte gör någon skada (förutom för plånboken) att bara köpa laktosfritt som finns överallt idag. Det var inte fallet för 25 år sedan när det var aktuellt för mig. 


    Jag är med på vad du säger. Jag är inte nöjd med min vårdcentral sen länge och håller på att byta och jag får då kanske en läkare som vill hjälpa mig bättre än de tidigare.
    Sen förstår jag att dom tänker, på samma sätt som jag själv att de är svårt att sätta fingret på något som uppkommer så pass sällan.


    Jo placebo med laktos har jag förstått är väldigt vanligt, och så även med mycket annat. Jag själv har inte slutat med något bara för att utan har först fört dagbok över vad jag ätit och försökt att ringa in vad det kan vara. Laktosen var det enda och när jag slutade verkade det bli bra, fram till nu senast.
    Nu när det förmodligen inte var laktos kan ja kanske lika gärna börja äta det igen. Är ju onödigt att utesluta något som man inte har problem med.


    Anonym (Grillkrydda) skrev 2023-08-16 18:42:02 följande:

    Så där kan jag få när jag äter grillkrydda eller liknande kryddblandningar. Det finns färdiga pommes (criss cut typ) och färdiga kryddblandningar på kött som gör att min mage gör precis likadant. Färdiga såser kan ju också innehålla sådana blandningar. 

    Men i övrigt så låter det som vården borde lyssna lite. När jag hade gallproblem (nej, det är inte samma som du har men pricipen för vad du ska göra) så hade jag en läkare som inte heller lyssnade riktigt. Då skrev jag ner varenda sak jag ätit och när jag fick varje anfall i ett par dagars tid. Sedan gick jag och lämnade detta på vårdcentralen till läkaren. 1 timma senare ringde läkaren upp mig och gav mig en operationstid. Först då förstod han hur illa jag hade det. 

    Så du skriver allt du äter - varje anfall du får och hur det är de övriga dagarna och får ner allt på papper. Skriv varje toabesök även de som är vanliga. . Det kanske krävs 1 eller 2 månader i ditt fall. Sedan har du bra dokumentation att visa upp för läkaren för att de ska ha lite mer att gå på. Det kan också vara läge att googla på Bristolskalan för att tydligare kunna förklara för läkaren hur du har det. Ett riktigt skitgöra Flört Men det kan vara värt det!

    Lycka till! 


    Färdig pommes äter jag hela tiden och har gjort i många år. De är min "last" i livet. Oftast av märket Aviko. 
    Så mycket "skräp" är det inte i dom, och inget som inte också finns i annat.
    Potatis, solrosolja, modifierad potatisstärkelse, rismjöl, dextrin, stabiliseringsmedel (E450, E500), maltodextrin, förtjockningsmedel (E415), gurkmeja, paprikaextrakt.

    Färdigkryddat kött äter jag nästan aldrig. Aldrig butikskryddat då jag vet hur deras process ofta är med köttet (läggs fram om och om igen med ny kryddning och nytt datum osv), med undantag om jag någon gång köper en grillad kyckling.


    För några år sedan gick jag upp en del i vikt, efter att ha avslutat en idrottskarriär.
    Då gjorde jag en ansträngning för att gå ner 10 kg och förde då dagbok över allt, räknade kalorier, vägde mat osv och då lärde jag mig ganska bra vad allt innehöll osv. (många gånger man blir förvånad över innehåll, antal kcal osv).
    Nu har jag koll de dagar runt då det blivit skit. Att jag äter relativt enformigt gör det ganska enkelt.
    Hur det är bra perioder har jag inte lika stor koll på när de gäller ätandet men jag har koll på hur det som lämnar kroppen brukar vara, även om jag inte skriver upp det och det är nästan alltid ganska lika och normalt.


    Jag hoppas ju så klart inte att det ska bli värre. Men om det sket sig oftare hade det funnit mer att notera. Nu vet jag ju inte om det ska gå 1 vecka eller 2 månader.


    Det är ett riktigt skitgöra redan som det är nu. Något man gärna skulle slippa.


    Anonym (Signe) skrev 2023-08-16 18:56:50 följande:

    Tänker som ovan att det kan vara gallan som strular av och till. 


    Jag har förr, för länge sen haft ont i perioder på höger sida under revbenen där gallan sitter. Men nu är det länge sen och långt innan mina problem uppstod.
    Och vid problem med gallan brukar man väl även kunna få feber, illamående och kräkningar och det har jag ju inte, och hade inte förr heller.
    Agda90 skrev 2023-08-17 09:18:53 följande:
    Vad menar du med att du räknar mjölkprotein som laktos? Det är inte samma sak. Du äter laktosfri grädde, då får du i dig mjölkprotein. 

    Det finns kött där man använder havrefiber (icas pepparbiff bland annat) i köttet. Har du koll på innehållsförteckningen i kött och pommes?


    Ämnena som jag skriver om finns i mycket ja, men det betyder inte att det är bra för oss och att det inte är det så ställer till med bekymmer för dig. 
    Vissa reaktioner kommer inte direkt. Det du reagerar på nu kan bero på något du stoppade i dig dagen innan också. 
    Jag tänkte fel. Laktos och mjölkprotein är så klart inte samma sak.

    Köttet jag äter 9 av 10 gånger är lokalproducerat och utan tillsatser.
    Vad pommes innehåller har jag koll på.
    Men det märkliga är att jag kan äta allt detta i månader utan problem så jag tror det är något annat som smäller av bomben. Men vem vet...
    Anonym (allergiker deluxe) skrev 2023-08-17 09:46:12 följande:

    Vården är tyvärr rätt värdelös på att utreda intoleranser och allergier, jag hinner alltid före dem.

    Som blixt från klar himmel fick jag allergi (inte celiaki) mot något i vete, för 6 år sedan. Samtidigt kom allergi mot soja och jordnöt. Jag har mest hudsymptom och fruktansvärda eksem, men då även trötthet, hjärndimma, värk etc.

    Fick NOLL hjälp när jag sökte akut för att hela kroppen från topp till tå kliade, ända in i hörselgångarna kliade det så jag inte kunde tänka utan bara stod och höll armarna om kroppen för att inte riva sönder mina ilsket röda svullna eksem+ att jag inte vågade äta.

    "du får en tid på vårdcentralen imorron, vi har ringt dem".

    Och resultatet av det var ju bara en remiss, med 9 månaders väntan.

    Så då får man utreda och läka sig själv. Soja och jordnöt knäckte jag inom en vecka och jag gick till glutenfritt också eftersom min mor inte heller klarar vete. Men det var inte nog.

    Jag måste utesluta alla tillsatser som kan vara deriverade från vete också- druvsocker, maltodextrin, glukossirap, jästextrakt samt även E330 tillverkad citronsyra. Vi vet inte varför men många med veteallergi reagerar mot det också.

    Sedan tidigare måste jag även utesluta E202 och E211, som gav mig helveteseksem i sex år i tonåren och då sa även specialistläkarna att jag bara skulle acceptera svåra eksem och leva med det för resten av livet. Allt för att de är kass på eliminationsdieter och att faktiskt tänka.

    Jag tog reda på vad jag inte tålde, fick det bevisat även av den tröga vården (tog "bara" 13 månader när jag talade om för dem vad de sklulle testa för) och sen var jag eksemfri i 20 år.

    Så mina tips till dig är:

    - Fortsätt med matdagbok, det är ditt viktigaste redskap. Anteckna även hur du mår allmänt- om du har viruskänningar i kroppen, är stressad, har allergiska symtom av pollen eller annat som kan ge kombinationseffekter. Jag har ett excelark bara där jag noterar saker om symptom, hälsa och läkarbesök.

    Har man många allergier/intoleranser kan man uppleva årstidsvariation av symptom. Jag måste vara extra försiktig med kosten på våren under pollenperioden, för andra kan det vara hösten då det är mycket mögelsporer och fukt i luften.

    - Ta bort alla tillsatser en tid, ät inga halvfabrikat utan bara ren mat utan innehållsförteckning. Hitta en baskost som funkar och sen kan du utmana med ett nytt livsmedel åt gången.

    - Begär remiss till Gastro om där finns en bra specialist.

    - Det finns antihistaminer som hjälper särskilt mot allergiska magreaktioner, minns inte vad de heter eftersom jag inte har den typen av reaktion, men fråga om det.

    - Du kan läsa mer om att äta vetefritt och ställa frågor i fb-gruppen

    Naturligt glutenfritt- 0 ppm

    Det är bara du som kan göra vardagsutredningen, läkaren är ju inte med dig när du äter. Men har du tillräckligt med data kan det blir lättare att se samband.


    Anonym (allergiker deluxe) skrev 2023-08-17 10:03:44 följande:

    Glömde: Det finns tre "huvudtyper" av reaktioner- mest hud, mest mage eller luftvägar/andning. Den sista är klart farligast.

    Veteallergi kan hos vissa ge mest magreaktion också, eller t.ex. anafylaxi vid ansträngning- vilka symptom man får det beror på vilken "typ" personen är, och det kan bildas antikroppar mot flera olika beståndsdelar i vete.


    Anonym (allergiker deluxe) skrev 2023-08-17 10:53:09 följande:

    OBS nr 3: Laktosintolerans kan även uppkomma sekundärt om man är glutenkänslig/veteallergisk.

    Skadan på tarmen som vetet gör gör att man raegar på laktos också. 

    Detta stämde bl.a. för min mor- hon trodde att hon inte kunde äta smör och vispgrädde i många år. Men när hon äntligen uteslöt vete efter 30 år med konstant dålig mage och efter att tarmen läkt, så kunde hon plötsligt äta både smör och grädde utan problem.

    Själv hade jag en period efter veteallergin när jag rasade i vikt oavsett vad jag gjorde- satt stilla på en soffa, åt ett helt paket Odensenougat, godis och glass på en halv liter grädde och 5 ägg varje vecka utöver all annan mat och gick ändå stadigt neråt. Det var ruskigt obehagligt när man inte visste om /när det skulle sluta.

    Det var också enda gången i livet jag har haft lågt järnvärde, vilket ju ger en fingervisning om att det var fel på näringsupptaget i tarmen just då.

    Så det där med kalorier in/ut för att gå ner i vikt- delvis bullshit.

    Uppskattningsvis 10-15% av befolkningen "fuskar" redan för att de är glutenkänsliga på låg nivå som inte ger så mycket symptom och har lindriga tarmskador som minskar deras kaloriupptag.

    Min mamma har varit pinnsmal hela livet men inte farao är det för att hon har ätit nyttigt/lite- det är en direkt effekt av hennes skadade tarm. Hon retade däremot livet ur tanterna på jobbet när hon drack en socker-Cola och åt en kaka till fikat varje dag men ändå var pinnsmal.



    Eksem och utslag kan verkligen förstöra ens liv. Sambon har växt upp med sådana problem så har hört mycket om sånt.
    Med "min" kost, kött och pommes (som hon inte åt så mycket av innan vi träffades mår hon bra av och har nästan inga besvär alls längre.

    Jag försöker att föra dagbok men när det går månader helt utan problem blir de svårare. Men jag förstår att det är jag själv som måste samla material till utredningen och gör vad jag kan.







Svar på tråden Dålig i magen, men varför!?