Anonym (Mer kyckling) skrev 2023-08-16 17:10:43 följande:
Vilken sorts kött äts det mest utav där hemma? Äts det mest potatis framför pasta och ris?
Jag liksom du äter knappt bröd och det blir inte mycket mejeriprodukter heller. Men jag äter väldigt sällan potatis utan det blir pasta eller bulgur. Fläskkött äts också sällan då jag hellre föredrar kyckling, nötfärs, fisk, vegetariskt. Det kan gå veckor utan fläskkött.
Om det är så att ni äter kött flera dagar i veckan så kanske det är en sak att ändra på med. Samma sak med potatis.
Jag äter nog kött varje dag. nät eller gris varierar från dag till dag och de är nog 50/50.
Jag har få laster i livet men pommes är min "last" och det äter jag ofta. Nästan alltid gjorda hemma i airfryer. Jag hade gärna även ätit mer vanlig potatis men sambon har nån grej att hon inte gillar potatis och oftast lagar man ju mat till båda så då blir det inte typ kokt potatis så ofta heller. Lite mer på sommaren med färsk potatis.
Pasta och ris äts mer sällan.
Köttet är oftast stekt i skivor kryddade med salt, vitpeppar och svartpeppar, någon enstaka gång även med grillkrydda.
Kyckling och färs(nöt) äts någon gång ibland och fisk väldigt sällan. Jag äter grönsaker men aldrig vegetariskt.
Tobben skrev 2023-08-16 17:15:30 följande:
Har du testat att utesluta potatis?
Jag känner till två personer som är väldigt känslig mot potatis. Den ena är så känslig att han får springa på toa inom en timme om han äter något som innehåller potatismjöl.
Den andre kan ibland äta kokt potatis utan att få några större reaktioner, förutsatt att han inte äter mer än tre potatisar.
Det verkar inte finnas någon riktig diagnos för de som är känsliga mot potatis, så hjälp av läkare får de knappast.
Själv är jag känslig mot bekämpningsmedel. T ex kan jag inte äta köpta jordgubbar utan att få symptom likt det ts beskriver.
Hemodlade jordgubbar kan jag dock äta utan problem.
Teorin om att det är besprutning som orsakar mina magras har jag hittat på själv. Min sambo har dock trott att jag hittar på det här, men hon har själv insett att även hon får magknip av frukt och bär från vissa leverantörer.
Är det så att det är någon typ av bekämpningsmedel som är det man reagerar på, då är det svårt att hitta en röd tråd.
Man vet aldrig säkert hur mycket kemikalier som använts på det man stoppar i sig.
Varken mängd eller typ av kemikalie är okänt. Så ena gången kanske jordgubbarna - eller potatisen - är okej att äta, nästa gång klarar inte kroppen av det.
En annan magrastrigger är stress.
Hur har ts det med den biten?
Jag kan inte utesluta allt och potatis (pommes) är mitt liv :)
Efter som jag äter det i stort sätt varje dag känns det konstigt om problemen bara kommer så sällan.
Jag är inte personen som stressar, har ångest eller oro.
Anonym (testadig) skrev 2023-08-16 17:17:44 följande:
Gör ett matintollerans test. Går att beställa på nätet. Kan ju vara mjölkproteinet till exempel som du inte tål. Tex Quicktest, prisvärt och bra.
Ska kolla på det. Har du en bra länk?
Anonym (Fia) skrev 2023-08-16 17:41:45 följande:
Du ska faktiskt inte prova runt själv alls när det gäller plötsligt ändrade avföringsvanor i din ålder utan det första steget ska vara ordentlig läkarundersökning (prover, koloskopi etc.) - lite i underkant i ålder (tror man brukar säga 50) - men som du redan tagit upp så debuterar de funktionella tarmsjukdomarna betydligt tidigare i livet. Plötsligt ändrade avföringsvanor senare i livet är tyvärr inte helt ovanligt med allvarligare orsaker och ska därför undersökas.
Det råder dessutom mycket placebo idéer runt det hela (en av anledningarna att så många fått för sig de är laktosintoleranta mot mindre mängder mejeri - laktosintolerans är inget absolut tillstånd utan relativt till mängden laktas man har och absolut laktasbrist är något ovanligt och som man föds med och då tål man inte bröstmjölken heller - laktosfritt smör och liknande är helt enkelt total geschäft, det är helt omöjligt att få i sig så mycket laktos att man reagerar på det innan man reagerar på att man satt i sig flera hundra gram smör!). Ja ska inte gå in på det vidare, speciellt som folk lätt blir upprörda. Magproblem är känsligt och placebo effekten är stor.
Det viktiga är dock att du är tillräckligt gammal för att det är viktigt att reda ut det ordentligt och utan att du experimenterar för mycket själv då drastiska kostförändringar ibland kan fördröja upptäckt av allvarligare orsaker.
Nu har tyvärr inte alltid icke-specialiserad vård tillräckligt med kunskap runt det här men det är väldigt viktigt att du påpekar att det är något som dykt upp plötsligt och att du inte haft någon sådan typ av magproblem tidigare. Det är en enorm skillnad om det dyker upp som ung vuxen och om man redan är medelålders. Magproblem som dyker upp tidigare i livet = oftast ofarliga och funktionella om de inte kombineras med drastisk viktnedgång - Magproblem som dyker upp för första gången i senare delen av livet = mycket större risk att det är något allvarligt.
Apropå test på laktosintolerans så kan det absolut testas medicinskt med laktosbelastning, har gjort sådant själv när jag var 20. Man får dricka ren laktos i vatten och så mäts blodsockret vid specifika tidpunkter, kan man inte spjälka laktosen (dvs tillräcklig mängd av enzymet laktas saknas) går det inte upp som det ska.
Sen görs det inte så ofta idag av besparings och lathets skäl då det inte gör någon skada (förutom för plånboken) att bara köpa laktosfritt som finns överallt idag. Det var inte fallet för 25 år sedan när det var aktuellt för mig.
Jag är med på vad du säger. Jag är inte nöjd med min vårdcentral sen länge och håller på att byta och jag får då kanske en läkare som vill hjälpa mig bättre än de tidigare.
Sen förstår jag att dom tänker, på samma sätt som jag själv att de är svårt att sätta fingret på något som uppkommer så pass sällan.
Jo placebo med laktos har jag förstått är väldigt vanligt, och så även med mycket annat. Jag själv har inte slutat med något bara för att utan har först fört dagbok över vad jag ätit och försökt att ringa in vad det kan vara. Laktosen var det enda och när jag slutade verkade det bli bra, fram till nu senast.
Nu när det förmodligen inte var laktos kan ja kanske lika gärna börja äta det igen. Är ju onödigt att utesluta något som man inte har problem med.
Anonym (Grillkrydda) skrev 2023-08-16 18:42:02 följande:
Så där kan jag få när jag äter grillkrydda eller liknande kryddblandningar. Det finns färdiga pommes (criss cut typ) och färdiga kryddblandningar på kött som gör att min mage gör precis likadant. Färdiga såser kan ju också innehålla sådana blandningar.
Men i övrigt så låter det som vården borde lyssna lite. När jag hade gallproblem (nej, det är inte samma som du har men pricipen för vad du ska göra) så hade jag en läkare som inte heller lyssnade riktigt. Då skrev jag ner varenda sak jag ätit och när jag fick varje anfall i ett par dagars tid. Sedan gick jag och lämnade detta på vårdcentralen till läkaren. 1 timma senare ringde läkaren upp mig och gav mig en operationstid. Först då förstod han hur illa jag hade det.
Så du skriver allt du äter - varje anfall du får och hur det är de övriga dagarna och får ner allt på papper. Skriv varje toabesök även de som är vanliga. . Det kanske krävs 1 eller 2 månader i ditt fall. Sedan har du bra dokumentation att visa upp för läkaren för att de ska ha lite mer att gå på. Det kan också vara läge att googla på Bristolskalan för att tydligare kunna förklara för läkaren hur du har det. Ett riktigt skitgöra
Men det kan vara värt det!
Lycka till!
Färdig pommes äter jag hela tiden och har gjort i många år. De är min "last" i livet. Oftast av märket Aviko.
Så mycket "skräp" är det inte i dom, och inget som inte också finns i annat.
Potatis, solrosolja, modifierad potatisstärkelse, rismjöl, dextrin, stabiliseringsmedel (E450, E500), maltodextrin, förtjockningsmedel (E415), gurkmeja, paprikaextrakt.
Färdigkryddat kött äter jag nästan aldrig. Aldrig butikskryddat då jag vet hur deras process ofta är med köttet (läggs fram om och om igen med ny kryddning och nytt datum osv), med undantag om jag någon gång köper en grillad kyckling.
För några år sedan gick jag upp en del i vikt, efter att ha avslutat en idrottskarriär.
Då gjorde jag en ansträngning för att gå ner 10 kg och förde då dagbok över allt, räknade kalorier, vägde mat osv och då lärde jag mig ganska bra vad allt innehöll osv. (många gånger man blir förvånad över innehåll, antal kcal osv).
Nu har jag koll de dagar runt då det blivit skit. Att jag äter relativt enformigt gör det ganska enkelt.
Hur det är bra perioder har jag inte lika stor koll på när de gäller ätandet men jag har koll på hur det som lämnar kroppen brukar vara, även om jag inte skriver upp det och det är nästan alltid ganska lika och normalt.
Jag hoppas ju så klart inte att det ska bli värre. Men om det sket sig oftare hade det funnit mer att notera. Nu vet jag ju inte om det ska gå 1 vecka eller 2 månader.
Det är ett riktigt skitgöra redan som det är nu. Något man gärna skulle slippa.
Anonym (Signe) skrev 2023-08-16 18:56:50 följande:
Tänker som ovan att det kan vara gallan som strular av och till.
Jag har förr, för länge sen haft ont i perioder på höger sida under revbenen där gallan sitter. Men nu är det länge sen och långt innan mina problem uppstod.
Och vid problem med gallan brukar man väl även kunna få feber, illamående och kräkningar och det har jag ju inte, och hade inte förr heller.
Agda90 skrev 2023-08-17 09:18:53 följande:
Vad menar du med att du räknar mjölkprotein som laktos? Det är inte samma sak. Du äter laktosfri grädde, då får du i dig mjölkprotein.
Det finns kött där man använder havrefiber (icas pepparbiff bland annat) i köttet. Har du koll på innehållsförteckningen i kött och pommes?
Ämnena som jag skriver om finns i mycket ja, men det betyder inte att det är bra för oss och att det inte är det så ställer till med bekymmer för dig.
Vissa reaktioner kommer inte direkt. Det du reagerar på nu kan bero på något du stoppade i dig dagen innan också.
Jag tänkte fel. Laktos och mjölkprotein är så klart inte samma sak.
Köttet jag äter 9 av 10 gånger är lokalproducerat och utan tillsatser.
Vad pommes innehåller har jag koll på.
Men det märkliga är att jag kan äta allt detta i månader utan problem så jag tror det är något annat som smäller av bomben. Men vem vet...
Anonym (allergiker deluxe) skrev 2023-08-17 09:46:12 följande:
Vården är tyvärr rätt värdelös på att utreda intoleranser och allergier, jag hinner alltid före dem.
Som blixt från klar himmel fick jag allergi (inte celiaki) mot något i vete, för 6 år sedan. Samtidigt kom allergi mot soja och jordnöt. Jag har mest hudsymptom och fruktansvärda eksem, men då även trötthet, hjärndimma, värk etc.
Fick NOLL hjälp när jag sökte akut för att hela kroppen från topp till tå kliade, ända in i hörselgångarna kliade det så jag inte kunde tänka utan bara stod och höll armarna om kroppen för att inte riva sönder mina ilsket röda svullna eksem+ att jag inte vågade äta.
"du får en tid på vårdcentralen imorron, vi har ringt dem".
Och resultatet av det var ju bara en remiss, med 9 månaders väntan.
Så då får man utreda och läka sig själv. Soja och jordnöt knäckte jag inom en vecka och jag gick till glutenfritt också eftersom min mor inte heller klarar vete. Men det var inte nog.
Jag måste utesluta alla tillsatser som kan vara deriverade från vete också- druvsocker, maltodextrin, glukossirap, jästextrakt samt även E330 tillverkad citronsyra. Vi vet inte varför men många med veteallergi reagerar mot det också.
Sedan tidigare måste jag även utesluta E202 och E211, som gav mig helveteseksem i sex år i tonåren och då sa även specialistläkarna att jag bara skulle acceptera svåra eksem och leva med det för resten av livet. Allt för att de är kass på eliminationsdieter och att faktiskt tänka.
Jag tog reda på vad jag inte tålde, fick det bevisat även av den tröga vården (tog "bara" 13 månader när jag talade om för dem vad de sklulle testa för) och sen var jag eksemfri i 20 år.
Så mina tips till dig är:
- Fortsätt med matdagbok, det är ditt viktigaste redskap. Anteckna även hur du mår allmänt- om du har viruskänningar i kroppen, är stressad, har allergiska symtom av pollen eller annat som kan ge kombinationseffekter. Jag har ett excelark bara där jag noterar saker om symptom, hälsa och läkarbesök.
Har man många allergier/intoleranser kan man uppleva årstidsvariation av symptom. Jag måste vara extra försiktig med kosten på våren under pollenperioden, för andra kan det vara hösten då det är mycket mögelsporer och fukt i luften.
- Ta bort alla tillsatser en tid, ät inga halvfabrikat utan bara ren mat utan innehållsförteckning. Hitta en baskost som funkar och sen kan du utmana med ett nytt livsmedel åt gången.
- Begär remiss till Gastro om där finns en bra specialist.
- Det finns antihistaminer som hjälper särskilt mot allergiska magreaktioner, minns inte vad de heter eftersom jag inte har den typen av reaktion, men fråga om det.
- Du kan läsa mer om att äta vetefritt och ställa frågor i fb-gruppen
Naturligt glutenfritt- 0 ppm
Det är bara du som kan göra vardagsutredningen, läkaren är ju inte med dig när du äter. Men har du tillräckligt med data kan det blir lättare att se samband.
Anonym (allergiker deluxe) skrev 2023-08-17 10:03:44 följande:
Glömde: Det finns tre "huvudtyper" av reaktioner- mest hud, mest mage eller luftvägar/andning. Den sista är klart farligast.
Veteallergi kan hos vissa ge mest magreaktion också, eller t.ex. anafylaxi vid ansträngning- vilka symptom man får det beror på vilken "typ" personen är, och det kan bildas antikroppar mot flera olika beståndsdelar i vete.
Anonym (allergiker deluxe) skrev 2023-08-17 10:53:09 följande:
OBS nr 3: Laktosintolerans kan även uppkomma sekundärt om man är glutenkänslig/veteallergisk.
Skadan på tarmen som vetet gör gör att man raegar på laktos också.
Detta stämde bl.a. för min mor- hon trodde att hon inte kunde äta smör och vispgrädde i många år. Men när hon äntligen uteslöt vete efter 30 år med konstant dålig mage och efter att tarmen läkt, så kunde hon plötsligt äta både smör och grädde utan problem.
Själv hade jag en period efter veteallergin när jag rasade i vikt oavsett vad jag gjorde- satt stilla på en soffa, åt ett helt paket Odensenougat, godis och glass på en halv liter grädde och 5 ägg varje vecka utöver all annan mat och gick ändå stadigt neråt. Det var ruskigt obehagligt när man inte visste om /när det skulle sluta.
Det var också enda gången i livet jag har haft lågt järnvärde, vilket ju ger en fingervisning om att det var fel på näringsupptaget i tarmen just då.
Så det där med kalorier in/ut för att gå ner i vikt- delvis bullshit.
Uppskattningsvis 10-15% av befolkningen "fuskar" redan för att de är glutenkänsliga på låg nivå som inte ger så mycket symptom och har lindriga tarmskador som minskar deras kaloriupptag.
Min mamma har varit pinnsmal hela livet men inte farao är det för att hon har ätit nyttigt/lite- det är en direkt effekt av hennes skadade tarm. Hon retade däremot livet ur tanterna på jobbet när hon drack en socker-Cola och åt en kaka till fikat varje dag men ändå var pinnsmal.
Eksem och utslag kan verkligen förstöra ens liv. Sambon har växt upp med sådana problem så har hört mycket om sånt.Med "min" kost, kött och pommes (som hon inte åt så mycket av innan vi träffades mår hon bra av och har nästan inga besvär alls längre.Jag försöker att föra dagbok men när det går månader helt utan problem blir de svårare. Men jag förstår att det är jag själv som måste samla material till utredningen och gör vad jag kan.