• Hysteri

    Kan Sverige utvisa han som riskerar vår säkerhet genom koranbränningar?

    Anonym (rädd) skrev 2023-09-03 19:55:11 följande:
    Kan Sverige utvisa han som riskerar vår säkerhet genom koranbränningar?

    Jag tror vi är många som är rädda nu och väldigt provocerade över han som gör allt han kan för att få hit terrordåden och genomför upprepade koranbränningar. Kan Sverige utvisa honom?


    Tycker snarare att vi borde utvisa folk som anser att religion ska ha nån form av särrättigheter och aldrig får kritiseras

    Iran kanske vore ett passande land?  
  • Hysteri
    AndreaBD skrev 2024-03-28 11:09:04 följande:
    Så kan man inte resonera, annars har vi snart en bananrepublik. Det ska vara yttrandefrihet. Men ett forum ägs av någon. Den personen - eller dess anställda/hjälpredor - får bestämma vem som får skriva här eller vad som får skrivas. 

    Yttrandefrihet gäller mot staten, mot statens organ (polisen osv. ). Du kan inte bli arresterad eller straffad av staten, av en domstol. Som privatperson har du då yttrandefrihet, så länge du inte bryter mot någon lag. Men så fort du skriver någonstans där någon äger stället, så blir det begränsningar. 

    Problemet med såna här personer som irakiern som bränner koraner är ju att han inte bryter mot någon lag. Kanske bör man skapa något lag som går att använda här, utan att inskränka yttrandefriheten. T.ex. skulle man ju kunna hävda att det inte är att yttra sig - att bränna något. Men man måste också ha en lag som förbjuder detta. Det enda jag kan tänka mig är en lite mer allmän lag mot att förstöra religiösa eller nationella symbol (flaggor) i syfte att förolämpa en religionsanhängare eller nationaliteter. Då är då syftet huvudgrejen. Ett problem är dock - hur bevisar man vad avsikten var?
    Ska man med det också förbjuda filmer som är kränkande 

    Tänker på Life of Brian 
  • Hysteri
    AndreaBD skrev 2024-03-28 13:47:51 följande:
    Den var förbjuden i vissa länder, har jag för mig. 
    Var men inte i dag 

    Men du svarade inte på min fråga 

    Anser DU att den borde vara olaglig? 
  • Hysteri
    Anonym (Kosmopolit) skrev 2024-03-29 04:48:55 följande:
    Det här forumet styrs egentligen också av lagar och yttrandefrihet är något som vi i Sverige anser vara nästan heligt. Jag tycker att det är ytterst beklagligt att man försöker kontrollera vår yttrandefrihet. Ett exempel är att man inte får kritisera Israel eftersom det räknas då som antisemitism. Alla andra länder får man kritisera men inte Israel. Det är väldigt märkligt. Man får  heller inte kritisera judar på samma sätt som tex muslimer eller kristna. Mycket märkligt. 
    Skit snack 

    Man gör inget annat än att kritiserar Israel på vänsterextrema tidningar 

    Aftonbladet sprider hat och fejknews i en sån mån som gör att Gobbles ser ut att vara judevänligt i jämförelse

    Tycker faktiskt att det är ganska beklagligt hur mycket hat mot Judar som tillåts, men så länge folk röstar på S V och liknade partier så förvånas man inte direkt 
  • Hysteri
    AndreaBD skrev 2024-03-30 16:12:33 följande:
    Tyvärr så finns det ju även folk som inte förstår såna skillnader. Jag har själv velat visa filmen en gång. Det gick inte. För många elever vägrade av religiösa skäl. 
    Jag gjorde den jämförelsen för att många kristna ser den filmen som kränkande, Borde den då bli olaglig?

    Hur långt ska man gå i jakten på att inte kränka religiösa? Ska vi även införa burka tvång eller ta bort aborter för det anses dåligt och kränkande hos en del?   

    Då kommer vi inte ha nån demokrati kvar utan i stället lyda under religionens laga som vi gjorde på medeltiden  
  • Hysteri
    AndreaBD skrev 2024-03-30 21:02:08 följande:
    Nej, naturligtvis ska vi inte ge efter sånt. När det gäller yttrandefrihet. Men vad är det för yttrande - att bränna något? Det är bara att visa förakt. Och det är inget som vi behöver i våra liv. Folk som bränner något, spottar på något eller trampar på något - behöver vi detta? Jag tycker man ska få SÄGA vad man tycker. Inte demonstrativt förstöra. Det är två olika saker för mig. 

    Förresten så brukar muslimer reagera starkare på Life of Brian än kristna.
    Vad exakt drar vi gränsen till förakt? Är det inte förakt att ha ett stort plakat där man kallar en del politiker för pajas eller rasist? Ska det också förbjudas?

    Ska det också bli förbjudet att bränna vanliga böcker? Eller flaggor? Kanske borde gjort det olagligt för feministerna att bränna sin BH när dom protesterade på 60 talet? 

    Vad för förakt behöver vi i våra liv och vilket förakt behöver vi inte? Vem drar gränsen och bestämmer vad som är ok? Jag? Du? Dom som blev kränkta?  

    Igen vi är inne på en farlig väg om vi börjar inskränkta på yttrandefriheten
  • Hysteri
    AndreaBD skrev 2024-03-30 21:02:08 följande:
    Nej, naturligtvis ska vi inte ge efter sånt. När det gäller yttrandefrihet. Men vad är det för yttrande - att bränna något? Det är bara att visa förakt. Och det är inget som vi behöver i våra liv. Folk som bränner något, spottar på något eller trampar på något - behöver vi detta? Jag tycker man ska få SÄGA vad man tycker. Inte demonstrativt förstöra. Det är två olika saker för mig. 

    Förresten så brukar muslimer reagera starkare på Life of Brian än kristna.
    Ska aborter förbjudas då dom förstör ett foster? Kristna abortmotståndare blir ju jätte kränkta av sånt
  • Hysteri
    AndreaBD skrev 2024-03-31 12:19:16 följande:
    Det ÄR förbjudet. Det ingår bland förtal. 
    Du verkar vara väldigt okunnig, man får både håna och förtala officiella personer och makt institut 

    Nit bilder kränkande plakat förekommer ofta. Under en demonstration nyligen hänges en Erdogan docka upp och ner

    Så igen. Ska nit bilder, texter man uppfattar som kränkande, flagg bränning osv bli olagligt enligt dig? 
  • Hysteri
    AndreaBD skrev 2024-03-31 12:22:13 följande:
    Det har INGENTING att göra med att fritt yttra sin åsikt. Lika lite som att en av våra grannar störde sig på färgen som vi målat vårt hus i. Folk kan störa sig på vad som helst, men vi prata om att få yttra en åsikt fritt. 
    Fast det är en yttring eller ställnings tagande 

    Ska man få måla sitt hus i Pride färgerna? Eller ha en Pride flagga trotts att ens grannar stör sig på det? Ska man få bränna en pride flagga? Var går gränsen mellan yttrandefrihet och vad som är oacceptabelt? 

    Bort sätt från dom lagar som finns då 
  • Hysteri
    AndreaBD skrev 2024-03-31 12:34:44 följande:
    Nja... andra länder har lagar mot att bränna (eller förstöra på annat sätt demonstrativt) religiösa böcker (bara de "stora" dock, bibeln, koranen osv.), och vissa har också förbud mot att bränna/förstöra/skända flaggor. Mer än sånt bör ju inte ingå.  Såna lagar har flera länder i Europa, t.ex. Finland och Tyskland. Säkert fler, men jag råkar just veta att dessa två har. Och det är ju väldigt demokratiska länder som ligger bland de första i undersökningar om mest demokratiska länder.

    Sedan finns det länder som har hädelselagar. Det skulle innebära att man inte får göra något destruktivt mot religiösa symbol. INTE att man inte får yttra kritik. 

    Och till slut finns det islamska länder, delvis med sharialagar, där man inte ens får säga att man är atetist och där all kritik mot religion kan straffas hårt. 

    Det finns alltså två möjliga varianter som INTE urartar till något extremt. Om man förmulerar lagen konkret. 
    Så det är förstörandet i sig du har nåt emot? Nit bilder på religiösa ikoner eller politiker tänker på Charlie Hebdo 

    Exakt det finns länder där religion styr helt och hur fria är dom? Yttrandefrihet existerar inte och man hänger homosexuella 

    Det är den där vägen jag vill undvika för när religion får för mycket makt så blir folket dom stora förlorarna  

    Nu kan jag också säga att jag tycker Salwan gör är URLÖJLIGT och ligger på en fem årings nivå. MEN bara för jag inte håller med så bör fortfarande yttrandefriheten ge han rätten att göra det 
  • Hysteri
    AndreaBD skrev 2024-03-31 16:16:01 följande:
    Som sagt, tom våra grannländer har såna lagar och det finns ingen risk att demokratin skulle urholkas bara för att man har en sån lag. 

    Tja... jag tycker inte att det är särskilt positivt att förstöra något. Och att man ska ha en viss respekt för det som är viktigt för andra. Så länge det inte inskränker ens egen frihet, när det kanske inte ens påverkar en alls - då är det bara elakt och och respektlöst att förstöra det. 
    Så yttrandefrihet ska enbart gälla om du anser att budskapet är positivt? Menar du då dom plakat där det står att SD är rasister? 

    Vilka ska yttrandefriheten gälla? Höger vänstern eller alla? 

    Ska fansen till sport bli hindrade att ha banderollen där det står mindre smickrande saker om deras rivaler? 

    Tyckte du också man borde hindrad Gudrun Schyman att elda upp 100000kr under en manifestation?
  • Hysteri
    Anonym (Kosmopolit) skrev 2024-03-31 15:29:11 följande:
    Det tror jag inte på. Att man blivit avstängd bara för att man skrivit kritik mot palestinier. Jsg har aldrig sett eller hört något sådant. I så fall har man nog skrivit något rasistisk eller något som räknas som hatbrott mot en folkgrupp. Oftast är det tex högerextremister och rasister som hävdar att det är yttrandefrihet att skriva hatiska och rasistiska kommentarer och smutskasta tex en hel folkgrupp. Det är hatbrott.

    Nej man behöver inte skriva något antisemitisk för att bli anklagad för antisemitism. Det räcker bara med att tycka att det är hemskt att så många civila dödas av israelisk militär för att stämplas som någon som hatar judar. Jag tycker att det är fel. Vi kritiserar Ryssland för det som händer i Ukraina men det betyder inte att vi hatar ryssar. 
    Men det är inte hets mot folkgrupp att vilja utrota alla judar och stödja Hamas? 
Svar på tråden Kan Sverige utvisa han som riskerar vår säkerhet genom koranbränningar?