Inlägg från: Mortiscia80 |Visa alla inlägg
  • Mortiscia80

    gejmingdator, vad skulle ni gjort?

    En vettig laptop kan man få för några tusenlappar, utan "handpåläggning". Om sonen som fyller år vill köpa storebrors dator skulle jag lägga max hälften, så får han spara ihop till resten själv. Sedan kan man undra hur lämpligt det är att främja ett intresse som han tydligen inte klarar av att hantera utan att det går ut över vardagen. Den måste gå först, oavsett om han har egen dator eller inte. Det betyder att sådant som läxor och hushållssysslor ska göras först och efter det ändå begränsad skärmtid.

  • Mortiscia80
    miljömamma skrev 2023-10-01 10:09:34 följande:
    Tack för tips! Problemet är egentligen att han inte gör läxorna och sysslorna först för ofta när han kommer hem från skolan vill han vila lite och då drar han igång tv-n, sen glider han upp till gejmingdatorn när han är tillräckligt pigg att gejma. Att göra läxor direkt efter skolan innan allt annat och även sysslor med kan jag själv tycka är lite hårt för då brukar de ofta vara lite trötta. Men problemet är mest att om han börjar kolla skärm så glömmer han lätt bort vissa läxor, de som är lite jobbiga och svåra. 
    Fast nu kom jag på... jag kan säga till honom att han ska ta mellis när han kommer hem och sen måste han göra läxa och sysslor i hemmet, sen kan han gejma och om han klarar det så finns det en liten chans att han kanske kan få det han mest önskar sig. Dock är det rätt lätt att när han fikar så fastnar han framför mobilen. 
    Det kanske går att begränsa tv:n på något sätt? Någon slags föräldraspärr? Andra som vet bättre kanske kan ge tips där. Annars så klart stänga av wifi när ni vuxna inte är hemma, det gör man lätt på egen hand. Det betyder att han inte har mycket annat till val än att göra något vettigare. Han måste alltså inte göra läxor direkt efter skolan, sådant kanske är bättre på kvällen, men han sitter åtminstone inte klistrad vid en skärm (där man lätt tappar bort tiden ändå).

    Alternativet är att han har skärmtid direkt efter skolan och sedan inget alls på kvällen. Ni får fundera på vad som blir bäst där men jag skulle rösta mer för det förslaget i så fall eftersom det också är lättare för er vuxna att ha koll på skärmtiden på det sättet. Naturligtvis kan man fortfarande se TV tillsammans som familj på kvällen och ha lite kvalitetstid.
  • Mortiscia80
    Tow2Mater skrev 2023-10-01 14:51:04 följande:
    Låter som man inte kan köpa en bok i present till sin late tonåring som helst sitter och läser istället för att spela fotboll eller sporta?

    Allt i lagom dos, men jag tycker man måste kunna hantera det på annat sätt än att förvägra barnet något de mycket gärna vill ha, om det är det de helst vill ha, och kanske det enda de önskar sig. 
    Var fick du det ifrån....? Ta det med ts istället, det är ju deras familj som ska köpa böcker isf, men just nu diskuterar vi just datorer så du behöver inte klaga på andras inlägg.
  • Mortiscia80
    Tow2Mater skrev 2023-10-01 22:02:45 följande:
    Jag kommenetrade eftersom du sa Sedan kan man undra hur lämpligt det är att främja ett intresse som han tydligen inte klarar av att hantera utan att det går ut över vardagen.

    Vad har du emot min kommentar? Jag jämforde det med en bok; ingen skulle väl komma på tanken att inte ge en bok i present for att ungdomens intresse for läsande kanske går ut over att ta hand om disken, eller vad som nu är ungdomens uppgift.

    Trodde det var ett diskussionsforum.
    Om det är ditt utgångsläge så är det ingen vits att diskutera. Det är milsvid skillnad mellan böcker och datorer.
  • Mortiscia80
    Tow2Mater skrev 2023-10-01 22:36:20 följande:
    Båda kan vara stora intressen hos barn. Båda har både fordelar och nackdelar. Båda är bra i rimlig mängd, och båda är mindre bra att spendera all fritid med. Ser inte varfor du verkar vara så ensidigt negativ till just datorer.

    Vill du inte diskutera slipper du.
    Jag är öht inte alls negativt inställd till datorer, sluta påstå saker du inte har grund för. Du jämför äpplen och limefrukter. Bara för att båda är gröna och runda betyder inte att de går att jämföra innehållsmässigt.
Svar på tråden gejmingdator, vad skulle ni gjort?