• Anonvm

    Vilken bil ska man köpa, begagnad?

    Din tanke kring en mindre bil och släpkärra tycker jag är sund, om du inte har dagligt behov av stort lastutrymme och ofta transporterar smutsiga prylar.

    Alla japanska biltillverkare är mer eller mindre bra, ingen är direkt dålig o bör undvikas. Toyota sticker dock ut, positivt.
    Komforten är det dock lite si o så med i de mindre japanska bilarna, men detta är ju mycket upp till var o en hur man upplever det och vad man värdesätter.

    Kolla på några Corolla eller Auris?

  • Anonvm
    AndreaBD skrev 2023-10-14 16:48:39 följande:

     Man får i så fall hitta en med dragkrok. 


    Hittar du ett exemplar som är klockrent ur alla andra aspekter så bör du kunna få krok "monterat o klart" för runt 4-5000:-
  • Anonvm
    AndreaBD skrev 2023-10-14 18:23:27 följande:
    Jag hade för mig att det är ganska klent med efteråt-monterade-dragkrokar? 
    Precis noll skillnad, de monteras på precis samma sätt.

    Väldigt få bilar har kroken monterad från fabrik, det vanligaste numera är att den monteras av återförsäljaren som säljer bilen ny.

    Köper du en krok av en välkänd tillverkare så är detta på inget sätt något att tänka alls på.
  • Anonvm
    BlåFisk skrev 2023-10-14 18:43:35 följande:

    Min Passat har dragkrok så jag bara trycker på en knapp när jag ska ha fram den (eller fälla tillbaka den), det är verkligen supernajs.


    Alla former av avtagbara eller infällbara krokar är som att be om problem.

    Det fungerar säkert "supernajs" när bilen är upp till 4-5år gammal, men sen kommer problemen avlösa varandra såvida man inte använder kroken regelbundet ett par gånger i veckan och dessutom smörjer och rengör.

    Tyvärr skiter ju den som hämtar ut bilen ny högaktningsfullt i hur bra något alls fungerar när bilen är 5-6 år gammal, än mindre 10-15år gammal. Så valet faller nästintill alltid på det som är "supernajs" och estetiskt tilltalande framför vad som är praktiskt och långsiktigt hållbart/driftsäkert.
    Denna teori gäller långt mer än bara dragkorken när det gäller bilar.
  • Anonvm
    BlåFisk skrev 2023-10-14 20:53:45 följande:
    Min Passat är 12 år nu och ännu inga problem med kroken. Men visst kan den paja. Men med samma logik skulle man inte ha elhissar till fönstren, AC eller farthållare heller eftersom det är något som kan börja krångla.
    Du har absolut rätt, om man skulle gör fönstren fastmonterade så elimineras risken helt att mekanismen som gör de öppningsbara skulle haverera eller bli utsliten.

    Av just den anledningen väljer jag aktivt bort en hel del onödigt krims-krams och tingel-tangel som jag anser fullständigt onödigt, men framför allt när det föreligger en överhängande risk att det kommer orsaka mig problem och onödiga kostnader.

    Just dragkroken är speciell vill jag mena, då det är ett antal faktorer som samverkar i nån form av "perfekt storm" för att garantera att det på sikt blir problem.
    Den är byggd i järn, den sitter väldigt utsatt för yttre slitage och den används väldigt sällan.... Allt detta ihop blir de mest effektiva förutsättningarna som går att uppbringa för att garantera att det rostar och kärvar fast, det är logik och fysik.

    Om den avtagbara eller infällbara kroken skulle monteras av/på eller fällas in/ut dagligen och dessutom få sig ett par sprut med nått smörjande nån gång i veckan så skulle garanterat 99% av alla fungera problemfritt även när bilen är 30 år och rullat 50.000mil. Men så används inte den genomsnittliga kroken på en personbil som används privat.
Svar på tråden Vilken bil ska man köpa, begagnad?