• Cat71

    Starta eget

    Kul!

    Min man har haft eget (enskild firma) och min mamma ett handelsbolag tillsammans med en väninna. 
    Har du inga stora investeringar, dvs risker, inte förväntar dig några storvinster och behöver planera bolagets ekonomi så du kan skjuta upp överskott till nästa bokslutsår, ja då skulle jag säga att du lika gärna kan förenkla för dig själv och ha enskild firma. Det innebär bl.a. att du personligen ansvarar för företaget och dess ekonom. I ett AB är företaget egen juridisk person och du riskera bara att förlora det investerade kapitalet om det inte går bra.

    Säljer du en kruka för 100:-, måste du först betala momsen.
    den utgör 20:-.
    Vinsten är alltså bara 30:- om du köpt in den för 50:-.
    För att ta ut lön måste du sedan betala in egenavgifter till Skatteverket vilken också en skatt (i ett AB heter samma skatt arbetsgivaravgift), med 25%. Nu är det 22,5 kr kvar. Detta kan du ta ut i lön men du måste även betala inkomstskatt på detta. Så har har du runt 30% i inkomstskatt innebär det att du får ut ca 16 kr.


    Vi har som bekant världens högsta skattetryck i Sverige.
    Efter 6 år la min man ner sitt företag. Visst kunde ha ta ut en lön på runt 25 tusen efter alla skatte. Men förutom 8 timmars arbetsdag la han 2-3 timmar per kväll, inklusive helger, på att fakturera, skriva offerten, skicka krav på de som inte betalar i tid, bokföra mm. Han drunknade i administrationen, de höga bokföringskraven och skatteverkets nolltolerans för förseningar. Han gick in i väggen och hade inget val. 


    Förresten, den där krukan betalar du också moms på (=ingående moms). Men den har du rätt att kvitta mot de 20 kr du får in genom momsen vid försäljningen (=utgående moms).


     

Svar på tråden Starta eget