• Anonym (Zvamp­en)
  Mon 20 Nov 2023 13:14
  648 visningar
  11 svar
  +1
  11
  648

  Kronisk svamp

  1 Testa med receptfritt antihistamin ett par veckor. Jag kan inte läka mina slemhinnor efter svamp utan det men förbrukade 5-6 gyn innan en kom med förslaget.

  2. Sluta med de p-pillren och testa kopparspiral eller något annat p-medel en period.

  3. Byt kille.

  Jag skämtar inte ens.

  Men en första fråga är om du låter satsen vara kvar i dig över natten och sånt?

  För det rubbar pH, det är hela poängen med sperma att den innehåller ämnen som gör det, så att den fientliga miljön i slidan blir överlevbar för simmarna.

  Jag måste snabbt till badrummet efter sex och krysta/gräva ut det, och sen skölja försiktigt med vatten för att inte få problem.

 • Anonym (Zvamp­en)
  Tue 21 Nov 2023 10:02
  #5
  ollan1 skrev 2023-11-21 08:35:57 följande:
  Hej, tack för ditt svar! 

  1. Min nuvarande gynekolog misstänker eksem...men har bokstavligen inte ett enda tecken på eksem på utsidan av vaginan. Allt ser normalt ut och det kliar/svider sällan. Problemet är torka och molande verk inuti slidan. Undrar dock ifall sådana svampdödande mediciner man tar oralt (fluconazol, itrokonazol) kan förstöra slemhinnorna? Har endast tagit lokal svampmedicin (vagitorier) vid två tillfällen. 

  Blir utöver detta orolig att jag har något annat problem med fiffin...endometrios pga verket som sitter djupt upp eller någon konstig parasit i mig. Blir tokig...

  2. Yes! SKA ske. Problemet är bara att jag "måste" käka p piller för drabbas annars av kraftiga blödningar och yrsel i flera dagar efter mensen, vilket är första anledningen till att jag började med p-piller över huvudtaget och i stort sett har p-piller hjälpt mig väldigt mycket. Kopparspiral är inte en dum ide men undrar om det är dåligt att lägga upp i vaginan ifall mina slemhinnor är sköra? 

  3. Måste prata ut mig!! För att förtydliga äter jag endast p-piller för min egna skull av hälsoskäl, inte för hans skull. Vi har haft perioder då vi inte legat eftersom jag testat en ny medicin och sagt att jag vill vara avhållsam i ett tag. Det längsta vi gick var en månad utan sex i somras...men det var inte tillräcklig tid för slemhinnorna att återhämta sig från varken svamp eller annat verkar det som...

  Han är stöttande och respekterar mig men känner ibland att han har svårt att VERKLIGEN förstå vad svamp är eller hur jobbigt det är att leva med svamp. Det är som att han glömmer att den finns, eftersom min vagina från utsidan ser helt normal ut trots att jag kan ha testat positivt för svamp. Fick frågan: "Fattar, vad jobbigt, så när kan vi ligga igen?" i helgen och det blev väldigt känsligt. Blev rejält sur. Fråga hur jag mår istället?? 

  Jag brukar låta satsen vara kvar i kanske hälften av fallen...Ska definitivt sluta med det. 
  Jag kan bara ta antisvampmedel oralt, tar jag lokalt får jag en överkänslighetsreaktion ovanpå alltihop. Så när jag hade fortsatta besvär och då fortsatte med krämer etc så blev det bara värre och värre. Höll på i över två år...  

  När jag väl fick en "bombkapsel" flukonazol oralt så blev jag bra från det värsta fort MEN svampen kommer ju tillbaka, man återsmittar sig från tarmen osv.

  Att svampen bara finns där är dock inte samma som att man har svampinfektion. Det är först när svampen förökar sig för mycket som kroppen uppfattar den som ett hot och drar igång symptomen. Därför hjälpte antihistaminer mig, eftersom de gör alla slemhinnor i kroppen mindre benägna att reagera.

  Det jag också har märkt är att sommarvärme är kass, jag måste alltid klä mig luftigt nertill då.

  Jag kan inte bada i snuskiga klorpooler i Spanien för då är det kört direkt, men saltvattenspooler har gått bra både på kryssning och i Kroatien.

  Veckan innan mens är mer sårbar för mig, kanske för att man då också gärna äter mer sött, men jag har levt helt utan godis i perioder medan jag försökt bli av med svampen så det är inte hela sanningen, det är något med hormoncykeln också.

  Kopparspiralen sitter uppe i livmodern och inverkar inte på slemhinnan i slidan, men om du har kraftig blödning redan är det inte att rekommendera. Hormonspiral är ett annat alternativ, en vän som är läkare tyckte det var perfekt för henne under hela hennes fertila liv. Då verkar hormonerna lokalt, och man kan också få mindre blödning med tiden.

  Det är väldigt jobbigt att inte kunna ha sex när man vill, och stressande i relationen. Jag tänker att ni får vara kreativa med andra sexformer tills du vågar lita på att balansen i slidan är återställd. Det är dyrt per tablett att köpa allergitabletter receptfritt, men värt att prova en månad eller så. Du kan också diskutera med läkare och be dem skriva ut.

  Cetirizin är det aktiva ämne som många kostallergiker och eksempatienter i grupperna jag är med i tycker verkar bäst på hud och slemhinnor.

  Hoppas du kan rätta till det som blivit snett, det finns ett liv på andra sidan! {#emotions_dlg.flower}
Svar på tråden Kronisk svamp