Inlägg från: Anonym (rådvill) |Visa alla inlägg
  • Anonym (rådvill)

    Ska jag lägga mig i?

    Min man och jag har varit tillsammans i väldigt många år. Vi har två utflugna söner som vi har god kontakt med.

    Maken har även en dotter på 29 år. Under hennes uppväxt var hon hos oss varannan vecka. I tonåren blev det bara varannan helg eftersom varannan vecka inte var möjligt med anledning av skolan.

    Av olika orsaker blev hon tyvärr ganska bortskämd under sin uppväxt. Hon var van att få som hon ville och var ganska oansvarig. Detta fortsatte upp i vuxen ålder och hon ansåg det självklart att vi och hennes mamma skulle betala hennes hyra och mat när hon festat upp sina pengar.

    Detta pågick under ett par år tills hennes pappa och jag tröttnade, vi hade ju två minderåriga barn att försörja och hade helt enkelt inte råd att också försörja en extra vuxen.

    När hennes pappa meddelade henne att hon inte kunde vänta sig mer pengar från oss och förklarade att hon själv måste reda ut sin situation togs det inte väl emot. Minst sagt.

    Det blev en stor scen där dottern sa upp kontakten med oss och sina bröder helt och hållet. 

    Vi trodde nog att saker skulle lugna ner sig med tiden och att hon skulle komma tillbaka. Det har hon inte gjort.

    Det har nu gått nästan sex år och vi har inte hört ett ljud från henne. Hon har även sagt upp bekantskapen med sin mamma, varför vet jag inte riktigt.

    Jag försöker att hålla lite koll på var hon befinner sig och det senaste jag vet är att hon bor i Malmö. Vad jag kan förstå så har hon fått ordning på livet och det känns skönt att veta.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2023-11-30 14:51
    Nu till mitt dilemma. Jag tycker att hela situationen är så sorglig och onödig. Jag skulle vilja försöka kontakta henne och försöka få till en försoning mellan henne och hennes föräldrar. Men jag känner mig osäker på om det vore rätt eller om jag går över gränsen för vad som är ok av en styvförälder.

    Har ni några råd att ge? Hur skulle ni gjort i min situation?

  • Svar på tråden Ska jag lägga mig i?
  • Anonym (rådvill)
    Anonym (Anna) skrev 2023-11-30 14:51:35 följande:

    Nej, det tycker jag inte. Det är upp till din man och dottern om de vill återuppta kontakten. 


    Pratar din man om henne någon gång? 


    Ytterst sällan. Jag frågar ibland lite försiktigt om han hört något från eller om henne men får bara nekande, mumlande svar.
  • Anonym (rådvill)
    Yllop skrev 2023-11-30 14:57:06 följande:
    Ska jag lägga mig i?
    Nej.
    Om hon har sagt upp kontakten och inte tar initiativ till att återuppta den så har hon inget intresse av att ha någon kontakt med er.
    Du har säkert rätt men jag är ändå orolig och osäker. Min oro ar att hon håller sig borta av någon slags stolthet och kanske egentligen vill försonas men inte kan få sig till att ta första steget.

    Sen ska jag inte förneka att jag ibland känner mig frustrerad över hennes föräldrar. Hur kan de inte ens försöka få kontakt med henne?

    Men det är kanske inte min strid att ta. Kanske jag ska hålla mig undan och låta dem reda (eller inte) i detta fast det är svårt att se hur de förlorar mer och mer tid med varandra.
  • Anonym (rådvill)
    Anonym (nej) skrev 2023-11-30 15:31:16 följande:
    Låt pappan (och mamman) sköta sina relationer.

    Troligen ligger det mer bakom om flickan bryter kontakten med båda sina föräldrar. Vad lätt det vore om det bara var att hon var så bortskämd och överreagerade på en enda markering. Men så var det troligen inte. 

    Hon tycker säkert att livet blivit bättre utan er, så hon kanske vill fortsätta ha det så. 
    Så kan det naturligtvis vara och då vore det ju väldigt jobbigt för henne om jag tog kontakt.

    Vi hade en bra relation när hon var liten och jag är ledsen att den försämrades och senare helt tog slut. 

    Jag funderar mycket på vad jag / vi kunde gjort annorlunda men har kommit fram till att det inte kan vara fel att begära att en vuxen människa ska ta ansvar för sin ekonomi.
  • Anonym (rådvill)
    Anonym (S) skrev 2023-11-30 16:11:08 följande:

    Till att börja med så fråga vad pappan vill! Annars kan det bli en hemskt olustig situation! 
    Annars ser inte jag heller något konstigt i att du tar kontakt. Ni har ju ändå levt ihop och du är mamma till hennes småsyskon.
    Om jag hade brutit med min familj av en så extremt löjlig och omogen anledning så hade jag skämts som en hund och inte vågat ta upp kontakten igen! Jag hade varit glad åt en utsträckt hand. Du skriver att hon verkar ha vuxit till sig, så då inser hon antagligen hur dumt det hela var? Om inte annat så spela på syskonen, att de vill ha en relation till sin syster! Men fråga som sagt mammen först!


    Ja, det är precis det jag är orolig för, att hon ska vilja ha kontakt men inte riktigt vågar. Jag skulle ta emot henne med öppna armar men det kan ju inte hon veta. 

    Jag ska absolut ta upp det lite mer ordentligt med min man. Som jag skrev tidigare känner jag mig ganska frustrerad på både honom och mamman. 
Svar på tråden Ska jag lägga mig i?