Inlägg från: Anonym (Eh) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Eh)

    Klasskassa, irritation

    Varför ska fsk-klassen ha julmarknad...? Vad samlar de pengar till? Säg bara NEJ TACK, vi har inte möjlighet att delta. Ingen vidare förklaring behövs.

    Sedan när det ska till aktiviteter så är det viktigt att komma ihåg detta. Aktiviteter som anordnas av skolan, lärare är ledarna osv - då FÅR man INTE utesluta barn som inte har betalat eller bidragit på annat sätt! Det är en skolaktivitet och skolan ska vara gratis så det strider mot skollagen att kräva några större summor. Man kan behöva betala någon mindre summa på ett läsår, men fortfarande inte krävas delta i särskilda insatser som marknader, sälja lotter/underkläder eller annat jox.

    Om föräldrar i klassen bestämmer sig för en gemensam aktivtet som sker utanför skoltid, ja då får var och en stå för sin del, t ex att du betalar biljett/inträde för ditt barn. En helt annan sak. Då är det PRIVAT anordnat.

  • Anonym (Eh)
    Sunflora skrev 2023-12-07 01:29:54 följande:

    Man får inte skänka pengar direkt därför blir det såhär, indirekta betalningar går bra.   Stod det förresten specifikt att du var tvungen att köpa flaskor? Annars hade du kunnat ta vad du hade hemma. 


    Vad dillar du om? Det är klart man får skänka pengar direkt. Det är ingen gåva utan en insamling till gemensamt konto för att barnen ska kunna roa sig på något sätt. Om detta är något som föräldrarna gör utan skolans inblandning finns inga som helst hinder. Om det är skolan som anordnar så har de ingen rätt att kräva större betalningar och man har som förälder rätt att betala för sitt barns biljett/inträde separat.
  • Anonym (Eh)
    Sunflora skrev 2023-12-07 12:02:19 följande:
    Jag har aldrig hört talas om att skolan inte är inblandad alls oftast är det en hybrid där julmarknaden sker på skolans område, planering sker efter föräldramöten (som är i skolans lokaler) mm Skolan ska vara avgiftsfri därför får man inte ge pengar direkt. 
    Många skolresor numera anordnas av klassföräldrarna. Då står de som ansvariga om något händer under resan också. Att planering sker på föräldramöten eller att marknader hålls på skolans mark har inte med saken att göra. Skolan ska mycket riktigt vara avgiftsfri men då är det INTE skolan som har ansvar när man gör på detta sätt, så det är inte frågan om att snika sig förbi systemet utan en mycket mer praktisk vinkel.
  • Anonym (Eh)
    Sunflora skrev 2023-12-07 12:02:19 följande:
    Jag har aldrig hört talas om att skolan inte är inblandad alls oftast är det en hybrid där julmarknaden sker på skolans område, planering sker efter föräldramöten (som är i skolans lokaler) mm Skolan ska vara avgiftsfri därför får man inte ge pengar direkt. 
    Kan också tillägga att eleverna då förväntas ansöka om ledighet från skolan och det kan till och med vara så att någon lärare följer med, fast de inte varit med om att beställa biljetter mm.
  • Anonym (Eh)
    Sunflora skrev 2023-12-07 12:27:47 följande:
    Sker det på skolans område måste man följa skolans regler. 
    Du fattar tydligen inte vad jag skriver. Skolans regler, vad har det med saken att göra??
  • Anonym (Eh)
    Sunflora skrev 2023-12-07 19:02:15 följande:
    Jag har förstått att du har svårigheter med läsförståelsen. Vill de använda skolans område får de följa skolans regler. 
    Som lärare kan jag försäkra dig att det inte är något fel på min läsförståelse. Ditt snack om skolans område och skolans regler har INGET att göra med hur man får/kan betala till en klasskassa eller hur skolresor anordnas.
  • Anonym (Eh)
    Sunflora skrev 2023-12-07 21:59:48 följande:
    Då får man också strunta i att använda skolans lokaler och mark (skolgården) 
    Men varför blandar du ihop de här olika sakerna? Var man håller sin marknad har ingenting med själva resan att göra, hur betalning sker eller vem som är ansvarig i olika situationer. Om du personligen tycker att man inte ska hålla till där är ditt problem, skolan verkar inte ha något emot att man har marknad där i alla fall.
  • Anonym (Eh)
    Sunflora skrev 2023-12-07 19:02:15 följande:
    Jag har förstått att du har svårigheter med läsförståelsen. Vill de använda skolans område får de följa skolans regler. 
    Vilka regler pratar du om egentligen? Det är ju du som blandar ihop olika delar här. Det finns INGEN regel om att man inte får skänka pengar direkt till klasskassan. Skolan har INGET med klasskassan att göra, den ska skötas av någon klassförälder. Att man håller till på skolans mark har inte heller med saken att göra. Så förklara vad du menar och sluta göra dig dum!
  • Anonym (Eh)
    Anonym (Kunskapsskolan) skrev 2023-12-08 17:31:06 följande:
    Det är du som inte förstår, eller inte vill förstå. Detta med klassföräldrar och klasskassan är ett sätt att KOMMA RUNT SKOLANS REGLER, som är till för att skydda ekonomiskt svaga familjer. På grund av att det som bestäms av klassföräldrarna UPPLEVS som obligatoriskt - och klassföreståndaren oftast också spelar med. Så i praktiken ÄR det obligatoriskt att bidra med pengar - antingen direkt eller på indirekta sätt som blir lika dyrt det också, så som TS beskriver det. Det är INTE KLOKT att det kan få förekomma!!!

    Ett annat exempel på detta är insamlingarna till fröken två gånger om året, som också UPPLEVS som obligatoriska - trots att det egentligen ÄR förbjudet att kräva pengar av familjer i den kommunala skolan. Det borde förbjudas rakt av! Jag ringde faktiskt till barn- och ungdomsavdelningen som har ansvar för skolorna i vår kommun ett år, och de svarade att man absolut inte ska känna sig skyldig att ge något, men att de inte kan stoppa det heller så länge som det är "en frivillig överenskommelse mellan föräldrarna". Men - det ÄR ju inte det. Det är en frivillig överenskommelse mellan klassens skrik-morsor... övriga vågar inte säga ifrån. 
    Jag förstår mycket väl - jag är lärare själv och välbekant med skollagen. Någons upplevelse får var och en stå för själv, klarar man inte av att säga nej får man skylla sig själv. Ingen tvingar en att delta i marknader, bakningar, lottförsäljning eller annat. Ingen tvingar en heller att betala fantasisummor för att ens barn ska åka med de andra i klassen på någon dyr resa som en mindre grupp överspända kärringar har fått för sig. Samma med presenter till fröken. Låt bara bli.

    Sedan tycker jag inte man ska förbjuda det, rättare sagt kan man väl inte förbjuda privatpersoner att anordna resor och presenter. Skolan kan å sin sida vägra ge ledigt för en hel klass en vecka eller vad de nu tänkt sig men det ska mycket till innan de gör det, eftersom det är samma regler som gäller oavsett om en elev eller 30 ansöker om semester. De förväntas hålla sig uppdaterade kring undervisningen och ta ifatt det på egen tid.

    Vill dock igen påoeka - det finns INGA hinder för att rakt av skänka pengar till klasskassan. Det finns INGA hinder för att fråga skolan om man får använda deras lokaler för marknad mm, det är upp till varje skola att säga nej men det har i så fall inte att göra med att klassresor, klasskassa eller liknande skulle strida mot några regler.

    Personen jag citerade vägrar svara på vilka regler hen pratar om, det enda jag ser är att hen verkar ha fel i vissa uttalanden.
  • Anonym (Eh)
    Marsipan skrev 2023-12-08 20:44:55 följande:

    det känns skönt att jag inte är ensam! För i smyg så känner jag allt handlar om vuxna människor som har för lite att göra på fritiden. Och vill fylla sin egna tid. Jag hade jätte gärna ställt upp att baka till ett fredagsfika till barnens klasser. För då vet jag att dom kommer sitta där i klassen och ha det mysigt. Nu pratade jag med en annan föräldrer som tyckte att jag inte behöva köpa nytt utan ta några som jag hade hemma?suck! Tror hon att jag har stulit dessa? Använder jag mina egna så får jag endå köpa nya till mig själv sen.

    nu känner jag mig faktiskt lite tvingad att göra det här i år. Så jag kommer göra det. Men till nästa år ska jag verkligen köpa mig lös om möjligt. Det finns flera skolor i kommunen som anordnar höst/vår marknad.
    och hade det varit så i mitt fall så kanske jag inte varit så irriterad bland allt julstök.


    Nej ts, gör det inte. Det kostar dig tid och energi att fixa flaskor och annat, du går väl back ekonomiskt på det till och med. Sedan ska det tillverkas, säkert vill de att du ska stå där och sälja också... Tid är också värt något! Säg bara att du inte har möjlighet att delta längre.
  • Anonym (Eh)
    Tow2Mater skrev 2023-12-09 20:22:31 följande:
    Hon kanske tänkte du kan använda lite gamla tomma vinflaskor, det brukar ju finnas i hyreshusens soprum om du inte har en del själv. Diska och sätt i ny kork bara, borde väl funka.
    Inte alls så bara. För det första, hur olämpligt är det på en skala att sälja saft i vinflaskor när man samlar pengar till en klasskassa...? För det andra kanske inte världens lättaste att hålla på att rengöra, särskilt äckligt om det är andra som druckit ur dem. För det tredje otroligt mycket mer tid att rengöra och sterilisera utanpå allt annat jobb.
  • Anonym (Eh)
    Tow2Mater skrev 2023-12-09 23:17:53 följande:
    Flaska som flaska. Med ny etikett som säger Saft.  Nej visst krävs ju lite jobb att rengora, men flaskorna är ju gratis.  Bara nya korkar som kostar lite.
    Hur mycket jobb tänker du egentligen att ts ska lägga ner på detta...? Hon kommer gå tokmycket back på de där insatserna! Nya etiketter, nya korkar, snälla...
  • Anonym (Eh)
    Tow2Mater skrev 2023-12-10 18:59:01 följande:
    Det som behövs? Hon skrev upp sig på att koka saft. Hon tycker nya flaskor blir för dyrt. Då återstår ju att antingen göra det billigare, genom att t ex diska gamla flaskor och använda dem, eller avsäga sig uppgiften helt fast man lovat fixa det. Så det är ju helt upp till TS, inget jag tycker något om. Jag gav bara tips på hur det kan göras billigare, som jag kan tro kanske var just vad en annan förälder som tyckte att hon inte behöver köpa nytt utan ta några flaskor som hon hade hemma, menade.
    Men det kostar ju att köpa etiketter och nya korkar, plus en sådan där mackapär för att korka till flaskorna igen. Så även om det är en lösning så är den varken smidig eller billig. Jag tycker ts ska backa helt.
Svar på tråden Klasskassa, irritation