• halvan

    Namnet Sam

    Vi väntar en pojke och har haft svårt att enas om ett namn. Nu är vi inne på Sam och undrar vad ni får för associationer till namnet? Storasyster heter Minna. Tycker ni de passar ihop?

    Andra förslag som varit uppe hos oss är William, Adam och Noah.

  • Svar på tråden Namnet Sam
  • halvan
    Embla twopointoh skrev 2024-01-13 10:12:40 följande:

    Sam är för mig ett smeknamn för Samuel eller möjligtvis Samir (Samantha om det är en tjej), och jag gillar inte riktigt smeknamns-namn. 

    I jämförelse med storasysters namn känns det också lite kort och avhugget, då tycker jag Adam eller Noah passar bättre med storasyster. Men, själva namnet är okej som sådant, lätt att uppfatta och stava, inga konstigheter.


     


    Vad intressant att du ser Sam som ett smeknamn, den tanken har aldrig ens slagit mig.. Ofta är väl smeknamn tvåstaviga och enstaviga namn som tex Sam, Bo, Stig får smeknamn som är tvåstaviga, typ Samme, Bosse, Sigge. Så att namnet Sam skulle vara ett smeknamn har jag aldrig tänkt eller hört förut

  • halvan

    Jag ser nog inte Sam som så könsneutralt utan mer som ett pojknamn. Lite som Robin, som kan vara könsneutralt men som på det stora hela ses som ett pojknamn. Att de i USA ger enstaviga smeknamn kan jag förstå, men eftersom vi inte gör så här i Sverige är det nog därför jag aldrig tänkt på Sam som ett smeknamn. Här är det väl vanligast med tvåstaviga smeknamn, så OM vi skulle välja Sam så lär han säkert få ett smeknamn på sitt namn.. :)

    Både bebisens pappa och bebisens morfar har enstaviga förnamn, så män med enstaviga och korta namn är rätt vanligt i vår familj. Jag vill inte säga exakt vad de heter men deras namn är i stil med Stig, Nils, Björn, Ben, Sven. Vi har flera sådana namn i vår familj!

    Det är väldigt intressant att läsa er andras åsikter och det är kul att få lite input! Tack för alla era kommentarer! Att några tycker det känns lite snålt med korta namn osv, det är intressant och jag undrar om det beror på att i era familjer har personerna längre namn? Alltså att det är något av en vanesak?

    Sam ligger på namntoppen på plats 18 senast jag kollade, så det verkar ganska vanligt och har också en egen namnsdag. Noah ligger på top 10 och har gjort i flera år. Jag gillar Noah men kanske det blir många Noah i samma klass?

    Någon undrade om Minna är ett finskt namn och det är ett forntyskt namn från början. Sedan är det visserligen vanligt i Finland, men namnet Minna och Mina hittar du på många platser runt om i världen i olika länder. Vi har ingen koppling till Finland :)

  • halvan
    Anonym (Väldigt fint) skrev 2024-01-15 22:37:34 följande:

    Tycker namnet Sam är väldigt fint. Har en bror född 2010 som heter så. 
    Namnet börjar bli väldigt populärt så det verkar vara många som gillar namnet.

    Har aldrig tänkt på att det skulle vara ett smeknamn överhuvudtaget.


    Har Sam fått några smeknamn, eller kallas han Sam?


    Det verkar ju som att namnet Sam finns med i bibeln och namnet har ju en egen namnsdag, så det känns ju absolut som ett riktigt namn sedan långt tillbaka! 

  • halvan
    Embla twopointoh skrev 2024-01-16 16:49:21 följande:
    Sam finns väl inte med i Bibeln? Samuel och Samson finns, och Sem/Shem, men inte Sam.

    Jag har googlat, och alla källor jag hittar listar Sam som ett smeknamn här i Väst, samt att det finns på Persiska.

    www.isof.se/lar-dig-mer/kunskapsbanker/lar-dig-mer-om-arets-namn-och-handelser/namn/sam

     


    Jaha, ja jag har aldrig läst bibeln och har ingen koll. Det var någon som skrev det i tråden men det kanske var Sem? Men det känns ju bra, det är positivt för oss om namnet Sam inte är bibliskt :)

  • halvan
    Embla twopointoh skrev 2024-01-16 17:42:53 följande:
    Fast Sam är ett smeknamn på ett bibliskt namn, Samuel.  Så namnet kanske inte är bibliskt, men det har definitivt bibliska rötter (andra sådana namn, som inte finns i den formen i Bibeln, men har sina rötter där, är Johan, Anna, Mattias, Jon). Om man nu inte tycker att det kommer från Samir istället, eller den persiske sagohjälten.

    Men, även om man argumenterar att Sam numera är ett eget namn, så går det inte att förneka att det är bibliskt till ursprunget. Men då går ju både Noah och Adam bort också, om ni inte vill ha bibliska namn menar jag.
    Ja men precis, Noah och Adam är ju ännu mer bibliska. Då är Sam bättre!
    Gullvivor skrev 2024-01-16 19:16:11 följande:
    Frågar man om andras associationer så utgår jag från att man finner allas svar intressanta. 
    Ja!! Absolut! Jag vill gärna höra allas svar och det är jjättespännande att se att det verkar finns så många åsikter om namnet Sam :) Trodde inte tråden skulle få så många svar, men det är många som har olika tankar och kopplingar till namnet verkar det som. Vi gillar Sam, det är fint tycker vi själva 
Svar på tråden Namnet Sam