Inlägg från: Cathariiina |Visa alla inlägg
  • Cathariiina

    Namnet Sam

    Sam är hemskt. Det är ett smeknamnsnamn, inte ett riktigt namn. Dessutom ett amerikanskt smeknamn, vilket gör det ännu värre. Och som lök på laxen är det könsambivalent - det kan vara ett smeknamn för både Samuel och Samantha. Alldeles för mjukt för ett pojknamn också. 

    Av de namnen du nämner, skulle jag i så fall ta Adam, även om det inte är någon favorit det heller. Men det är i alla fall ett riktigt namn. 

  • Cathariiina
    halvan skrev 2024-01-13 11:05:24 följande:

     


    Vad intressant att du ser Sam som ett smeknamn, den tanken har aldrig ens slagit mig.. Ofta är väl smeknamn tvåstaviga och enstaviga namn som tex Sam, Bo, Stig får smeknamn som är tvåstaviga, typ Samme, Bosse, Sigge. Så att namnet Sam skulle vara ett smeknamn har jag aldrig tänkt eller hört förut


    Ja, det är den svenska tradtionen. Men Sam är ett amerikanskt smeknamn. Där är det tvärtom: flerstaviga namn får först enstaviga smeknamn, och i nästa vända (när någon som är ännu närmare och mer intim med personen vill ha ett eget smeknamn på smeknamnet), så blir det ett tvåstavigt smeknamn. Alltså:

    Samantha - Sam - Sammy
    Pamela - Pam - Pammy
    Patricia - Pat- Patty
    Dorothy - Dot - Dotty
    James - Jim - Jimmy
    Kenneth - Ken- Kenny
    Thomas - Tom - Tommy
    Frederik - Fred - Freddy
  • Meddelande borttaget
  • Cathariiina
    Anonym (Vår) skrev 2024-01-13 23:07:20 följande:

    Tycker Sam är fint

    Det finns flera namn som är korta eller vad en del verkar tycka är smeknamn som Tim, Tom, Eva, Jan o.s.v 


    Ja Tim och Tom är också smeknamn, lika fula som Sam.

    Eva är ett riktigt namn. Visst känner du väl till Adam och Eva..?

    Jan är en kortform av Johannes och sedermera Johan, som blev accepterat som riktigt dopnamn för flera hundra år sedan. Jag tycker dock ändå att Jan är för kort, jag skulle hellre göra dubbelnamn av det i så fall: Jan-Olof, Jan-Erik etc..
  • Cathariiina
    Anonym (Fint) skrev 2024-01-13 13:12:52 följande:

    Hej, 

    tycker det är jättefint och passar perfekt med syskonnamnet. Låter mycket bättre med olika antal stavelser på syskonens namn än att de ska låta lika. Tycker namnet sam kan vara både gulligt och tufft och kan även vara könsneutralt. Tycker absolut att det är ett riktigt namn såsom Ted, Todd, Max och liknande, sen om något börjat som ett smeknamn, vad spelar det för roll? det är ju inte som att det finns några namn som är ?riktiga? från början,  alla är ju påhittade.


    På vilket sätt är det positivt för dig, att namnet är könsneutralt? Det är ju en stor nackdel - kommer att leda till många pinsamma missförstånd och förväxlingar under livets gång. 
  • Cathariiina
    Anonym (O) skrev 2024-01-14 09:55:44 följande:

    Jag tycker att Sam är fint.

    Tycker inte ni ska gå efter vad andra tycker och vad andra gillar för det finns inget namn som kommer få tummen upp av alla människor. Alla tycker jätteolika om namn men det är ju inget som spelar roll sen.

    Nu för tiden finns det extremt många namn och väldigt många namn som sticker ut, de barn som växer upp idag kommer ha en helt annan bild av personer och deras namn, än tex de som växte upp med att tex kriminella ofta hette -y-namn.


    Fast det beror ju på samhällsklass också. Överklassen t.ex. (och många överklass-wannabees apar efter) kommer alltid att döpa sina barn till samma släktnamn, av typen Josephine, Amelie, Caroline, Madeleine, Diana, Sophie, Louise, Henric, Carl, Johan, Fredrik, Olof, Gustav, Peder (eller diverse dubbelnamnskombinationer av dessa: Amelie-Josephine, Carl-Henrik).

    Överklassen kommer ALDRIG att börja döpa sina barn till Luna, Nova, Nea, Mimmi, Tua, Nelly, Tindra, Glimra, Nemo, Neo, Jimmy, Danny, Johnny, Liam, Kevin eller Diesel.

    Vilket gör att inte bara de i överklassen/övre medelklassen, utan alla människor som har någon koll på det här för att de är allmänt observanta och samhällsintresserade, i alla tider framöver kommer att få olika förväntningar på Samuel respektive Sam, på Eleonora respektive Ellie. Och detta gäller även dagispersonal, lärare, rekryterare, chefer...
  • Cathariiina
    halvan skrev 2024-01-14 10:55:27 följande:

    Både bebisens pappa och bebisens morfar har enstaviga förnamn, så män med enstaviga och korta namn är rätt vanligt i vår familj. Jag vill inte säga exakt vad de heter men deras namn är i stil med Stig, Nils, Björn, Ben, Sven. Vi har flera sådana namn i vår familj!


    Fast nu rör du ihop det. Ben är ett amerikanskt smeknamn (på Benjamin), Stig, Nils, Sven och Björn är riktiga namn. Och inte för korta, enligt mig.

    Enstaviga namn med två och tre bokstäver (Bo, Lo, Per, Jan) som ÄR riktiga namn är inte heller ett problem av den anledningen, men jag tycker PERSONLIGEN att de är lite för trist och snålt korta, och därför skulle jag göra dubbelnamn av dem om jag av någon anledning ville ta dem. (Ivar-Lo, Per-Erik, Jan-Olof).
  • Cathariiina
    Gullvivor skrev 2024-01-16 17:48:58 följande:
    Det var nog jag, jag skrev att den bibliska personen Sem är Sam på arabiska, då du frågade om vad man hade för associationer till namnet. Så för mig är Sem/Sam samma person och därför uppfattar jag inte namnet som ett smeknamn.
    Fast nu bor ju TS i Sverige, får vi utgå ifrån. Då är det inte särskilt intressant hur en person mer arabiska som modersmål uppfattar namnen som det frågas om här...
  • Cathariiina
    linani skrev 2024-01-16 19:19:17 följande:
    Det är en stor mängd människor i Sverige som har arabiska som modersmål. Vårt nästa största språk.
    Ja, men vad de har för associationer till namn som ljud- eller stavningsmässigt sammanfaller med namn som används i Sverige och resten av Europa, kan väl inte få påverka valet av namn? Eller? Det blir ju absurt, i så fall måste man fråga varenda invandrargrupp som finns i Sverige vad de får för associationer av namnen man funderar på. 
Svar på tråden Namnet Sam