Inlägg från: Sunflora |Visa alla inlägg
  • Sunflora

    Finsk eller finlandssvensk?

    Finlandssvenskar pratar med en dialekt medan finnar bryter på finska. 

  • Sunflora
    Zaro skrev 2024-01-27 22:17:40 följande:
    Aha! Kan inte på rak arm säga att jag vet hur brytningen låter men det låter som att läkaren är finlandssvensk då? Troligen flyttat hit i vuxen ålder? Det låter väldigt charmerande i alla fall.

    Det här är finlandssvenska: 
    ">



    H
    är är lite finska politiker som pratar svenska. Det står i beskrivningen vilka som inte har det som modersmål. Lyssna exempelvis på Sari Essayah.
    https://svenska.yle.fi/a/7-10049335

  • Sunflora
    Zaro skrev 2024-01-27 22:33:52 följande:

    Men finlandssvenskar är väl finländare som pratar svenska? Så då är ju både dem och finländare = finländare helt enkelt? Eller blir det annorlunda om man växer upp i Sverige?


    Finlandssvenskar är de som kommer ifrån svenskspråkiga delar av Finland exempelvis Vasa. Finländare är de som har finska som modersmål och lärt sig svenska i skolan eller som vuxna (på samma sätt som vi lärt oss engelska) 
  • Sunflora
    Zaro skrev 2024-01-28 12:10:14 följande:
    Jamen, nu hör jag skillnaden och då låter det som att läkaren är finsk. Förvirringen är total. Jag antar att detta hör till allmänbildningen och att man är respektlös om man frågar. 
    Träffas ni inte utanför läkarbesöken hade jag inte ställt privata frågor alls men känner ni varandra privat också tycker jag att du kan fråga.
    Zaro skrev 2024-01-28 12:11:26 följande:
    Men är inte alla i grunden från Finland då? För finländarna är väl bosatta i Finland men har lärt sig svenska i skolan?

    Det är en känslig fråga som folk har väldigt starka åsikter om, vissa anser att de är finländare som pratar svenska andra att finlandssvenskar är en helt egen grupp. 

    Precis finskspråkiga finländare har finska som modersmål medan sverigefinnar har svenska som modersmål. 

  • Sunflora
    Tow2Mater skrev 2024-01-28 21:50:11 följande:
    Finländare som pratar svenska kan vara både finlandsvenskar och finnar. Finlandssvenskar är en egen grupp, och deras modersmål är finlandssvenska, inte svenska.
    Finlandssvenska är en dialekt inte ett eget språk, precis som skånska. Både skåningar och finlandssvenskar har svenska som modersmål. Som jag sa är det en känslig fråga med väldigt starka åsikter hur de vill definiera sig. 
Svar på tråden Finsk eller finlandssvensk?