Inlägg från: Hobgoblin |Visa alla inlägg
  • Hobgoblin

    Svenska kyrkan?

    Hur många har aktivt lämnat kyrkan?
     Var bland et första jag gjorde som 18-åring och faktiskt min son också trots att han inte blivit påverkad an varken mig eller morsan (som tycker olika) Hans eget val.
    Vad skulle man kunna vinna på att vara medlem?

  • Svar på tråden Svenska kyrkan?
  • Hobgoblin
    Fjäril kär skrev 2024-01-31 20:37:38 följande:

    Att betala kyrkoskatt gör att många av våra kulturhistoria viktiga arv bevaras och kan restaureras och finnas kvar för kommande generationer.  Det är få som tänker på att kyrkobyggnader också fungerar som museum.  Kyrkan är inte bara religion utan också svensk historia. 


    Tyvärr är det väl bakomvarande problem - gick ur för att jag inte någonsin accepterar kollektivnslutningen iom  dopet - MEN, älskar kyrkor som historiska byggnader. Tyvärr är de ju så stora och fantastiska just för att man stal pengar från folket. 
    Jag ser totalt bort från det utan ser byggnaderna som tidsmarkörer. 
  • Hobgoblin
    Postman skrev 2024-01-31 20:59:35 följande:

    Ja tycker att svenska kyrkan ändå innehåller mycket gott och gör bra insatser inom många områden. Jag är dålig på att skänka i övrigt så detta är mitt bidrag även om jag inte är så aktiv inom kyrkan själv.  Tycker det ändå är behagligt och avslappnande att någon gång gå på en mässa. Kyrkan är också en utmärkt fin och bra plats att samlas i, i sorg och glädje. 


    Kyrkan gör mycket gott men det ska vara frivilligt att deltaga - man ska inte bli tvångsansluten via dopet. 
    Som om alla skulle bli Djurgårdare via dopet...
  • Hobgoblin
    Postman skrev 2024-01-31 21:55:25 följande:
    Det är redan frivilligt att deltaga. Bara att strunta i det kyrkliga dopet. 
    Kan så vara men, som jag fick till mig så ville jag INTE få min son döpt till svenska kyrkan. Jan döptes på mitt ex begäran av en präst utomhus.
    Han blev nyss 18 och begärde utträde ur kyrkan på egen vilja.
    Hur i helvete kan man begära medlmsskap i kyrkan via dop??
    Är ju ren stenålder.
  • Hobgoblin
    Cathariiina skrev 2024-02-04 18:51:16 följande:
    Fast kristendomen har liksom ALLTID varit emot kvinnliga präster och homovigslar. Det är det som är default och det finns rejält med stöd i Bibeln. Eller hur många kvinnliga apostlar skickade Jesus ut att predika Evangelium? Och hur många gulliga bögpar välsignade han? Visa mig det först: bok, kapitel och vers tack... så kan vi diskutera sedan vad som gäller i kristendomen.

    Katolska kyrkan har hållit en ren linje i tvåtusen år, utom vissa lokala avarter - som t.ex. den spanska inkvisitionen. Kvinnopräster och homovigslar är en EXTREM förändring, några så stora föränderingar har definitivt aldrig skett i Katolska kyrkan. De står grundande på hälleberget, de far inte som ett rö för vinden fram och tillbaka, efter de olika strömningarna i samhället utanför. Det är det jag gillar med romarna! Att de vågar stå för vad de tror på. Det är HEDER. 

    Förändringen kom i en del protestantiska kyrkor från 1960-talet när det gäller de kvinnliga prästerna och 1990-talet när det gäller homovigslarna. 

    Jag tänkte nu närmast på barngruppen i vår församlingskyrka när mina kids gick där, där hade prästen gett barnen nattvarden utan att ens fråga oss föräldrar först. Hon (ja en kvinnlig präst såklart) tyckte tydligen inte att nattvarden var någon big deal... lite saft och ett kex, typ. För det var ju så mycket som barnen förstod. Men sedan var den första nattvardsgången vid konfirmationen förstörd...

    Sd är verkligen inte vänsterliberaler! Men de mesade i abortfrågan, när de tog bort kravet på sänkt abortgräns, och det var väldigt synd. En av Sd:s bästa kvinnliga politiker, matematikern Paula Bieler, hoppade av partiet av den anledningen. Och Sd har ALDRIG fjantat med i ett pridetåg! Om du påstår det så måste du visa bildbevis. 
    Men jösses ... bara ... jösses.
  • Hobgoblin
    SweeneyTodd skrev 2024-02-04 19:27:33 följande:
    Undrar varför jag fick tummen ned på detta inlägg?
    Vad är det som stör dig att du gjorde tummen ner?
    Det är bara att läsa Matteus 19:4-9 så ser du vad Jesus tycker om skilsmässa.

    Och ja, det är fakta att det inte är tillåtet för frånskilda att gifta om sig i den katolska kyrkan, 

    https://www.katolskakyrkan.se/i-sverige/fragor-och-svar-om-katolsk-tro

    Vill man hänga upp sitt liv idag på det som grundades för 2000 år sedan?
    Utvecklingen har väl förhoppningsvis gått framåt.
  • Hobgoblin
    OlgaElvira skrev 2024-02-04 20:28:41 följande:
    Det är inte kyrkoavgiften som bekostar bevarandet av kyrkans byggnader. Det bekostas av Riksanikvarieämbetes kyrkoantikvariska ersättning. Den kyrkoavgift medlemmarna betalar ca 14,5 mdr är det bekostar löner till anställda och kyrkans löpande verksamhet.
    Egentligen bryr jag inte vart pengarna går. ät säkert behjärtansvärt på många olika sätt men - inte för mig tyvärr.
Svar på tråden Svenska kyrkan?