• Cattuggla

    Barnvakt vid förlossningen

    Hej någon!

    Jag har ett dilemma. Jag väntar mitt andra barn. Jag har en dotter på 2,5 år. Nu är jag jätterädd för hur det ska bli vid förlossningen då jag inte har någon som kan passa min dotter. Jag är ensamstående och har bara min mamma i livet. Vill så gärna ha med min
    mamma på förlossningen som stöd då min första förlossning var hemsk. Jag hade jätteont och varken morfin eller sömntabletter tog. Dessutom tog det 33h? Är såklart väldigt själviskt för någon måste ju ta min dotter och finns ingen annan så får mamma ta henne och jag åka in själv. Känns väldigt olustigt bara. 


    Nu tänker säkert många att jag kan fråga vänner - jag har bara tre vänner. En ung kille som inte skulle känna sig bekväm ensam med min dotter. En tjej som har fobi för att vara ensam med barn och dessutom bor långt bort. En tjej som också bor långt bort och jobbar. 


    Ok så fråga en granne - Bor på landet och grannen är en man på 86 år som har diverse krämpor i kroppen och inte skulle orka med en liten aktiv tjej. 


    Ok kollega - är ensamföretagare. Inga kollegor. 


    Ok barnvakt det finns ju flera förmedlare och jag har gott om tid på mig - jag har kontaktat flera företag men ingen kan hitta en barnvakt i närheten. Fan att man ska bo på landet. 


    så vad ska jag göra. Är redan stressad fast barnet kommer i september. Vill gärna ha konkreta råd och helst inte förslaget att min mamma ska ta henne och jag ska åka in själv för ja, det fattar jag själv om ingen annan lösning finns. 


    tack till alla!

  • Svar på tråden Barnvakt vid förlossningen
  • Yuppyupp

    En väninna Till mig hade samma problem som du. Nästan. Hon hade eventuell barnvakt men hann inte ringa in innan hon akut fick åka till förlossningen. Hon tog med sig sin dotter på 4 år (vid det tillfället). Hon fick vänta med snäll personal och pyssla med kritor och böcker under förlossningen. Däremot tror jag nog att du kanske får våga tänka tanken att föda ensam, så att ditt barn har barnvakt. Det är naturligtvis skit att föda själv, men du har mängder med fantastisk personal som finns där för dig! Du kan även prata med sjukhuset innan om din oro och får en mer planerad förlossning (vaginalt eller snitt) utifrån dina behov. Jag skulle via BVC få hjälp att kontakta sjukhuset så att du kan få prata om din oro att föda själv. Jag hoppas det löser sig för dig! 

  • Bergegardh

    Finns det ingen möjlighet att skriva in henne på en förskola som har nattöppet. Finns ju gott om tid så hon kan få tid att trivas sen när det är dags kan hon väl lämnas där?

  • honutannick

    Har inte dottern någon hon leker med utanför förskolan? Annars kanske du försöka bli vän med någon mamma ganska snabbt som dottern leker med, berätta på en gång att du verkligen skulle behöva hjälp när det är dags men att det är ju att tag kvar så om hon inte känner att det är för mycket så kan ni börja umgås på fritiden, I september bör barnet känna sig trygg med den andra familjen, sen får  kanske din mamma vara redo att avlösa ganska snabbt.

  • Willsam

    Kanske försöka få kontakt med en doula inför förlossningen. Så kan lilltjejen vara med mormor o du kanske få en ny ?vän? som dessutom är expert på att vara med på förlossning 😊

  • Cattuggla
    Tow2Mater skrev 2024-02-06 18:55:08 följande:

    Kan inte din unga killvän folja med dig medan mamma passar ditt barn?


    Nej det skulle kännas jätteobekvämt att vara så blottad inför en ung kille. Även om vi är vänner så är vi inte så nära. Att han ska sitta flera timmar på en förlossning tror jag inte heller att han skulle ställa upp på.
  • Cattuggla
    honutannick skrev 2024-02-06 18:42:35 följande:

    Har inte dottern någon hon leker med utanför förskolan? Annars kanske du försöka bli vän med någon mamma ganska snabbt som dottern leker med, berätta på en gång att du verkligen skulle behöva hjälp när det är dags men att det är ju att tag kvar så om hon inte känner att det är för mycket så kan ni börja umgås på fritiden, I september bör barnet känna sig trygg med den andra familjen, sen får  kanske din mamma vara redo att avlösa ganska snabbt.


    Hej!
    Tack för ditt förslag. Tyvärr leker hon inte med någon på ?fritiden?. Tror hon är lite för liten för att ha den typen av vänner. Hon går bara 3h på förskolan och jag träffar inte direkt någon annan förälder till de andra barnen. Men det är ju ett alternativ värt att undersöka. 
  • Mysaaaan

    Jag skulle satsa på en doula som är med dig under förlossningen och dottern med mormor! Lär känna henne innan så är trygg med henne i rummet! 

  • Zaro

    Du har inte partner eller syskon? Den äldsta går inte på förskolan så att du kan fråga personal eller ett barns förälder? Du kan inte anställa en barnvakt som har barnet hemma hos sig i stan? Konstigt att förlossningen inte har barnpassning egentligen...

  • Alexi

    Jag tycker ditt liv låter väldigt sårbart. Du väljer ju uppenbarligen att skaffa barn på egen hand. Då måste du ju bygga ett nätverk: inte bo på landet utan grannar och utan bra möjligheter till kompisar nära för barnen. 


    Vad skulle tex hända om du om fem år blev sjuk och hamnade på sjukhus? 

Svar på tråden Barnvakt vid förlossningen