• Anonym (Det)

    Låna till kontantinsats

    Anonym (R) skrev 2024-03-04 22:08:12 följande:
    Låna till kontantinsats

    Jag o min sambo har letat efter hus i snart 2 år. Vi har alltid haft delad ekonomi.  vi delar på gemensamma utgifter men sedan har var o en sin inkomst. Jag har en hel del sparat på banken o har köpt bil kontakt, har till kontant insats mm men det är för jag sparat till det. jag är dock föräldra ledig o kommer vara det i 2 år men inte min sambo. detta gör att jag inte får så hög inkomst vilket påverkar mitt sparande o pension men jag klarar mig genom att jag har sparade pengar. Min sambo däremot har inte speciellt mycket sparat, har bil lån o har valt att lägga sina pengar på nöje mm. Vi har nu hittat vårt drömhus. Då vi har delad ekonomi har jag inte så bra insyn i hans men jag antog att han iag lyckats spara ihop till en kontakt insats. ist visar det sig att han inte har mer än 80 000 sparat o vi behöver ha en nontant insats på drygt 350 000. Jag vet inte riktigt hur jag ska tänka här.. jag trodde han hade mer än så. Jag kånner att jag heller inte har någon lust att betala hela insatsen bara för jag kan. jag tycker jag offrar tillräckligt genom det jag förlorar genom att vara föräldraledig vilket han inte vill. det verkar som att han hade tänkt låna till kontantinsats medans jag tycker man inte ska det. Jag vill ju inte heller låta snål, men det är ju innan vi träffades som jag valt att spara pengar ist för att lägga på nöje som honom. hur hade ni tänkt här?


    Min åsikt är att du betalar för kontantinsatsen och så delar ni på föräldraledigheten. Jag föreslår att ni också lägger in era löner på ett gemensamt konto och får en summa fickpengar från den varje månad för att göra vad ni vill med. Låt inte pengar bli en grej i eran familj.
  • Anonym (Det)
    Anonym (XXX) skrev 2024-03-09 14:32:02 följande:
    Fast här måste jag säga, att föräldraledighet handlar om att ta hand om ett litet barn. Det handlar inte (i första hand) om ekonomi. D.v.s. om det skulle vara så (det vet vi inte i TS' fall, men jag säger OM) att pappan inte är särskilt ansvarsfull eller tålmodig med ett litet barn, så ska han inte vara föräldraledig bara för pengarnas skull. Utan detta med ekonomisk rättvisa måste lösas genom att de har alla pengar tillsammans. Och de bör dessutom gifta sig, för att ännu mer få in det tänket att de äger allt tillsammans. 

    (Fast just i TS' fall tror jag att det är ännu bättre om det inte blir något husköp. Och i så fall inte nödvändigtvis något äktenskap heller.)
    Varför skaffa barn med någon som inte är ansvarsfull eller tålmodig med ett litet barn? Kan inte se något som indikerar det i trådstart.

    föräldraledighet handlar om andra saker än bara det ekonomiska. Det är ju ändå ett gemensamt beslut.

    Det här är min åsikt, ts gör som hon vill.

    Skulle också rekommendera att de inte skaffar hus. Det rekommenderar jag för att jag vet att hus är en enorm uppoffring, finns alltid något att fixa på huset. Blir som ett extra barn att ta hand om. Stanna i lägenheten, se till att göra gemensamma aktiviteter, utflykter eller annat, skaffa hus när barn börjar mellanstadiet. (inom rimligt pendlingsavstånd) skaffa inget renoveringsobjekt. Men alla måste göra sina egna misstag tyvärr, det finns en rosaskimrande vy av husägande, folk blir som besatta av tanken och krisen kommer på riktigt efter föräldraledigheten är över. (När barnet är ca 4)

    Jag kan garantera det här.
Svar på tråden Låna till kontantinsats