• LFF

    Låna till kontantinsats

    Anonym (XXX) skrev 2024-03-05 10:30:48 följande:

    Det är väl klart att man inte ska låna till kontantinsatsen? Den infördes ju just för, att folk inte ska kunna göra dumma husaffärer - som sedan i slutändan alltid drabbar andra bankkunder, samt även skattebetalarna på något sätt. 

    Jag förstår inte hur man ens kan få för sig att skaffa barn och köpa hus med någon, under sådana här omständigheter? Att man inte ens vet vilka pengar som finns i hushållet? Ni borde först och främst ha gift er och haft alla pengar tillsammans. SEDAN hade ni kunnat börja tänka på barn. Och hus. 


    Varför borde de ha gift sig? För att det är så det "ska" vara? Det går alldeles utmärkt att ha barn och boende tillsammans utan att vara gift. Gemensam eller separerad ekonomi är inte heller något avgörande. Däremot kommunikation och kanske ett visst mått av tex gemensamt sparande för gemensamma saker, alternativt ett visst mått av insyn i varandras ekonomi är däremot viktigt.
  • LFF
    Anonym (Alice) skrev 2024-03-06 10:02:58 följande:

    Nja, för mig var det viktigt att gifta sig just för t.ex. föräldraledighet. Om jag ska vara gravid och föräldraledig x antal år kommer ju det påverka mig, min karriär, min inkomst, mitt sparande etc. Ens att jag bor där jag bor och har det jobb jag har beror på mitt förhållande då vi tog det gemensamma beslutet att jag skulle flytta till min man.


    Jag ville inte hålla på och splitta och räkna på hur jag skulle vinna eller förlora ekonomiskt genom stora, gemensamma livsbeslut så då föredrar jag att vi delar våra tillgångar rakt av istället. Enklaste, och roligaste, lösningen för oss var att gifta oss och för oss har det varit ett väldigt bra val. Att bara haft ett gemensamt sparande och kompenserat under fl hade inte riktigt varit samma sak.


    På vilket sätt påverkar giftermål föräldraledigheten?

    Vi har inte räknat på ett skvatt vem som förlorar vad etc på föräldraledighet och andra stora livsbeslut utan har gemensam ekonomi utan att vara gifta. Har nyligen påbörjat år 22 ihop. Allt vi äger står vi gemensamt på, både bostad och andelslägenhet. Har livförsäkring etc samt en plan upplagd för vad som ska ske om någon av oss går bort. 

    Det enda ett papper skulle göra är att den som blir kvar slipper överförmyndare för barnen om den andre går bort. I övrigt gör det där pappret ingen skillnad iom sambolagen.
  • LFF
    Anonym (Alice) skrev 2024-03-07 16:49:16 följande:

    Nja, det är ju snarare hur gemensamma beslut påverkar våra enskilda liv och ekonomi.


    Jag hade inte bott där jag bor nu om det inte var för att vi ville flytta ihop, så jag hade ju inte haft samma jobb eller lön. Om jag och min man t.ex. kommer fram till att jag ska vara föräldraledig x antal år, det är ju ett gemensamt beslut, men det påverkar bara min karriär.

    Vi bygger ju upp ett liv ihop och vi ville att både vinster och förluster skulle delas gemensamt. Vi lever ju inte i ett vacuum liksom, och våra gemensamma beslut påverkar ju oss båda på olika sätt.

    Det ÄR ju dock stor skillnad på att vara sambo och att vara gift, och ärligt talat, börjar man fixa massa papper för att samboskapet ska täcka allt som innebär att vara gift blir det ju bara enklare och billigare att gifta sig.


    Jag bor också där jag bor för att vi valt gemensamt att bo där vi bor. Vår uppdelning av föräldraledigheten var också ett gemensamt beslut. Vi lever absolut inte i ett vacuum bara för att vi inte är gifta. Vi äger allt 50/50 oavsett vem som drar in mest pengar, vem som bidragit med största delen i kontantinsats etc. Det finns gifta par som lever mer separata liv än vad vi gör som sambos. 

    Det enda ett giftermål påverkar är arvsrätten. Våra gemensamma pengar är på gemensamma konton. 
  • LFF
    Anonym (Alice) skrev 2024-03-09 12:35:07 följande:
    Jag förstår inte ens varför du fortsätter tjafsa om det här..? Jag berättade bara om vad jag och min man har valt att göra och varför. Jag bryr mig inte om vad andra gör eller vilka val dom vill göra. Det spelar liksom ingen roll för mig. 

    Och nej, det påverkar inte bara arvsrätten. Giftemål påverkar ju bland annat även hur man delar upp tillgångar vid en separation. Vid samboskap är det ju det gemensamma, det som man skaffat för gemensamt bruk etc som delas upp. Vid giftemål räknas ju ALLT som gemensamt, om det inte finns t.ex. enskild egendom. Det är stor skillnad. Alla får ju bestämma själv vad som passar bäst för dem, men det är ju liksom fakta att det ÄR olika saker juridiskt sett att vara gift och att vara sambo.
    Det var du som började säga att giftermål påverkade både boendesituation och föräldraledighet och det var det jag började ifrågasätta eftersom vare sig hur man bor eller hur man delar upp sin föräldraledighet påverkas av ett giftermål. 
Svar på tråden Låna till kontantinsats