Inlägg från: Anonym (Läsa) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Läsa)

    Läxa på lovet?

    Sonen går i ettan och har läxa över sportlovet. Är det vanligt? Det är förvisso enbart läsläxa, samma som de har i vanliga fall, men är det brukligt att ha läxa också på lov?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2024-03-06 12:19
    Jag anser förvisso att lov bör vara läxfria, men jag har på intet sätt ifrågasatt läxan eller talar ner läxan inför min son. Det enda jag var ute efter med tråden, var att höra om det var brukligt att skicka med läxa på skollov. Tydligen är det så. Jag tackar för de seriösa svar jag fått. Det är också ledsamt att få påhopp, fula antaganden och anklagelser riktade mot mig, när jag enbart önskade svar på en enkel fråga. Kanske borde fler läsa lite mer, för att öka på sin egen läsförståelse.

  • Svar på tråden Läxa på lovet?
  • Anonym (Läsa)
    EpicF skrev 2024-03-05 10:22:55 följande:

    Över korta lov så är väl inget ovanligt. Förstår alls problemet egentligen. Om varje vecka har läsläxa så är det väl knappast svårt att även ha läsläxa och läsa över sportlovet. 

    Stötta ditt barn i läxan istället för att klaga. 


    Nu behöver mitt barn inte stöttas i sin läsning, utan snarare dämpas lite i sin plikttrogenhet. Men jag tycker fortfarande inte att läxor är nödvändiga på lovet.
    BuoBä skrev 2024-03-05 10:23:20 följande:

    Just läsning är vanligt. 
    Vi har haft "lästävling" varje lov, av typen "klarar klassen läsa X minuter tillsammans?"


    Tidigare år har vi fått ett bingo, typ tre i rad, där barnen ska kryssa när det läst under bordet, läst en manual, läst när det regnat ute, etc. Men det har inte varit samma uttalade läxa. 
  • Anonym (Läsa)
    Anonym (känns) skrev 2024-03-05 13:18:44 följande:
    Då kan du hjälpa barnet att dämpa plikttrogenheten och istället lägga fram läsläxan som att det är roligt att läsa, och att läsläxan över lovet är något trevligt att göra. 
    Nu behöver jag knappast råd hur jag ska bemöta mitt barn i läxläsandet. Frågan var om det var vanligt med läxa över lovet.
  • Anonym (Läsa)
    Anonym (Ellen) skrev 2024-03-05 12:06:58 följande:

    Det är vanligt med läsläxa över lovet.


    Vi har haft lite liknande problem som du - ett plikttroget barn som hade behövt få vila över loven. Nådde läshastighet motsvarande tredje klass redan i ettan, så någon extra träning behövdes knappast. Hos oss har dessutom lovläsandet varit frivilligt och vårt barn kan inte hantera osäkerheten kring om hen ska läsa eller inte. 


    Prata med läraren. Det gjorde vi och hittade en bra lösning som passade vårt barn. 


    Vårt barn hade redan planerat allt som skulle läsas på lovet, men skolboken tycker han är få förbannat tråkig. Den är den svåraste boken han kan få i skolan, men i normala fall läser han böcker mer riktade till mellanstadiebarn.

    Tidigare lov har vi haft mer frivillig läxa, som man uppmuntrat till genom bingo och boktips i skolan. Jag ställer mig fortsatt frågande till läxa under lovet. De flesta vuxna arbetar inte under sin semester.
  • Anonym (Läsa)
    Anonym (känns) skrev 2024-03-05 14:04:09 följande:
    Du verkar ha bestämt dig att läxan är dålig och fel. Så du behöver inte skapa en tråd för att få input i frågan. Fortsätt med ditt liv bara. Och förmedla till ditt barn hur dumma, dumma skolan är som ger läxa till hen trots att ni redan planerat annan mer avancerad läsning. Orättvist, buhu och dumma dumma. 

    För andra barn kan läsläxan vara en viktig del i att behålla läsningen över lovet, kanske ge lite läsglädje, kanske ge föräldrar en extra push att läsa med sitt barn, eller uppmuntra barnet att läsa.  
    Men snälla människan, varför i hela friden tror du att jag på något vis talar ner läxan för mitt barn? Jag undrar om det är vanligt med läxa på lovet och jag står fast vid att jag inte tycker om det. Jag kan dock, trots detta, fortsatt uppmuntra mitt barn till att både göra läxorna och läsa annan litteratur. Jag förstår om detta verkar avancerat i din svartvita värld.


  • Anonym (Läsa)
    Anonym (Föräldrar) skrev 2024-03-05 17:47:04 följande:

    Barn och vuxna ska ju läsa varje dag. Föräldrar måste ta sitt ansvar och agera förebilder. Det är otroligt viktigt, framförallt att männen läser.


    Absolut, men vad har det med frågeställningen att göra?
  • Anonym (Läsa)
    Anonym (Lågstadielärare) skrev 2024-03-05 17:36:40 följande:

    Du skriver att det är samma läsläxa som de brukar ha i vanliga fall. Är det så att de i vanliga fall har läsläxa från tex. torsdag till torsdag, och att de har det nu också? Fast eftersom de har lov så blir läxan från tex. torsdag v. 9 till torsdag v. 11? I så fall har de ju två veckor på sig, och du kan säga till ditt barn att ni tränar som vanligt under dagarna i v. 9 och 11, men inte v. 10. (om det är v. 10 ni har lov.)


    Nej, den är ett kapitel för lovveckan enligt informationen. 
  • Anonym (Läsa)
    Anonym (Föräldrar) skrev 2024-03-05 19:30:28 följande:
    Ja, att man slutar väl inte skita, borsta tänderna och äta när man har semester??? Läsningen är livsviktig 
    Men snälla människa, min unge läser. Som tusan. Dagligen. Du kanske ska läsa lite mer själv, så att du jobbar upp din läsförståelse, för den är banne mig sämre än min sons!
  • Anonym (Läsa)
    Anonym (kokod) skrev 2024-03-05 19:31:57 följande:

    Skulle nog bara säga att det är bra, men är det du eller han som tycker det är negativt? Uppmuntra till att läsa, om boken de ska läsa inte känns okej så finns det många andra böcker som kan väcka hans intresse.


    Det är jag som generellt är emot läxor på lov. Mitt barn läser hur mycket som helst, nu böcker som vänder sig till mellanstadiebarn, så vi har inga problem med detta. Det enda jag undrade var om det är vanligt med läxa över lov. 
  • Anonym (Läsa)
    Anonym (Li) skrev 2024-03-05 19:39:53 följande:

    Ja det är vanligt och ja det är bra. Förstår inte problemet. Höstlovet kallas också läslov t ex. Särskilt i lågstadiet är ju läsningen väldigt viktig. Och det tar inte många minuter att läsa den lilla läxan som de får. 


    Just läslovet hade de inte läxa. Istället jobbade de med ett bokbingo där man skulle få tre i rad. Alla barn fick också välja en bok från skolbiblioteket att låna hem. Och det är jag helt för. Det jag är emot är att ge läxor över lov på en vecka. 
Svar på tråden Läxa på lovet?