Inlägg från: Anonym (Nonym) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Nonym)

    Drömmer om att vara hemmfru

    Gelas1 skrev 2024-04-26 06:34:01 följande:
    Du är bra trög du? Återigen jag kommer inte diskutera vad jag har att erbjuda en man på privatplan intellektuellt, varken här eller med dig. Är det så svårt att få in i din lilla hjärna?:)
    Så nu är jag trög för att jag ställer en logisk följdfråga.

    Som sagt, ingen hindrar dig att försöka få det liv du vill. Om det inte går får du ju justera önskningen. Verkligheten är ju vad den är. Alla kan drömma om sitt idealliv men alla kan inte få det av olika skäl. 
  • Anonym (Nonym)
    Gullvivor skrev 2024-04-26 09:04:42 följande:
    Det säger faktiskt mer om din relation än om hemmafruar generellt. Det finns massor att prata om även om ena inte jobbar, låter fruktansvärt tråkigt att bara kunna tjata på om sitt jobb för sin partner.
    Om du läser vad jag skriver och inte bara antar vad du tror att jag säger, så pratar vi inte om jobb i någon större utsträckning. Men jobbet ger att vi träffar fler som lyfter dagsaktuella frågor, man tar hem olika perspektiv om vad som händer som vi pratar om. 

    Hemmavistelse med barn blir i större grad ett fokus på barnet, med mat, bajs, utvecklingssteg. Det är naturligt eftersom fokus när man är hemma med barn såklart bör vara på barnet, men den världen blir en annan än den som är utanför.
  • Anonym (Nonym)
    Anonym (Söker också gentleman) skrev 2024-04-26 09:35:20 följande:
    Alla har inte möjlighet till lyxjobb. Jag rekommenderar att du googlar vilka jobb kvinnor arbetar mest inom. Och ofta kan man INTE välja hur mycket man vill jobba.
    Själv har jag jobbat med många olika jobb, Det gick inte att gå ner i arbetstiden. 
    Men nu undrar jag om du har ett arbete för du sitter här hela dagen och skriva på FL.
    Fast det är inte debatten här. Alla har inte möjlighet till i princip allt här i livet. Just i Sverige har vi dock ovanligt goda möjligheter till vidareutbildning och en bredare palett av jobb än tex i USA eller andra länder där utbildning är en lyxvara om de skall vara bra.

    Jag är föräldraledig nu. Har du ett jobb, du svarar ju du med, tänker jag då.
  • Anonym (Nonym)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-04-26 09:27:38 följande:

    Det är många män som har  stressade fruar som bara mal på om sitt jobb, hela kvällarna,  Faktum är att de flesta kvinnor verkar döstressade. Väldigt många högutbildade kvinnor jag känner, så fort vi kopplar av några kvinnor tillsammans, så är det alltid någon som säger att hon vill sluta jobba. Ingen trivs på sina jobb.  Alla är stressade. 


    1,2 miljoner svenskar äter antidepressiv medicin. De flesta är kvinnor. 


     


    Fast det är väl mer mentaliteten att folk allmänt gillar att gnälla? De föräldrar jag pratar med älskar att gnälla på hur tufft det är med barn, de som jobbar hur tufft det är med jobb. Pensionärerna om krämpor och hur lite pengar de har och hur det var bättre förr.

    Angående jobb tror jag många dock ÄR stressade nu för att man indirekt förväntas vara närvarande mycket mer konstant nu än förr, med mobiler och mail dygnet om. Där har man dock ett val att själv säga nej.
  • Anonym (Nonym)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-04-26 11:10:53 följande:
    Ja, det är olika saker. 
    Men i Sverige idag verkar många inte längre se familjen, som viktig och värd att kämpa för. Man ser alla människor som individer som bara har ansvar för sig själva. Barnen verkar ingen riktigt ta ansvar för och engagera sig i längre. De skall delas 50/50 och gärna skickas varanna vecka mellan föräldrarna, så att föräldrarna får egentid varannan vecka. 
    Föräldrarnas egentid är viktigast och föräldrarnas träning och intressen går före barnen. 
    Ja, men hur var det på artonhundratalet , brukar många invända, då brydde sig ingen om barnen. Nej , det är sant, men vill vi ha 1800 tal? Man kan se i studier att IQ hos barn ökade kraftigt varje år för barn födda mellan 1930 och 1974, efter det så faller nu IQ kontinuerligt. Jag skulle gissa att det beror på att familjerna blev mindre från 30-talet och föräldrarna fick färre barn att ta hand om och därför ökade IQ. I samband med välståndet på 50, 60 talet kunde fler vara hemmafruar och familjernas och barnens livsvillkor förbättrades ytterligare. Från och med 74 börjar de flesta barn gå i förskola istället för att vara hemma och sen dess faller IQ. Det är inget fel på förskola som princip, men barn behöver nära kontakt med vuxna, det är kontakt och samtal vuxna som utvecklar barn, i all fall upp till fyraårsåldern. I stora och stimmiga barngrupper får barnen inte så mycket kontakt och kommunikation med en vuxen. Det handlar också om trygghet och anknytning, för att utvecklas optimalt måste ett barn känna sig tryggt och säkert. I dagens förskola med stora grupper och ofta stor personalomsättning tror jag att många barn inte känner sig trygga. Jag tror förskolan var bättre på åttiotalet med mindre grupper och mer persona och mindre personalomsättninge. 
    Alltså jag vet inte vilken värld du lever i. Varenda kotte jag umgås med av föräldrabekanta lägger ned sin själ i barnen. Man gör allt för korta dagar på förskolan och långa lov, man lagar hemlagad mat, man låter barnen gå på aktiviteter och man läser för dem. Barnen går på förskola men utanför det lägger föräldrarna verkligen allt på dem för deras skull. Mycket mer än vad jag minns från uppväxt på 80/90-tal.
  • Anonym (Nonym)
    Gullvivor skrev 2024-04-26 11:06:16 följande:
    Och återigen är man inte automatiskt isolerad bara för att man är hemma med barnen på heltid. Det går att diskutera dagsaktuella frågor också då man träffar andra människor.
    Herregud, består dina dagar av att fundera på barnets bajs så förstår jag att du inte har något viktigare eller lämpligare att komma med när du väl är hemma under någon period. Men det är liksom inte det vanliga. 

    Man KAN vara isolerad och bara träffa sina barn när man går hemma, men det innebär inte automatiskt att det MÅSTE vara så.
    Absolut. Men av de jag vet om som gått hemma med barnen tenderar just barnen att bli det stora samtalsämnet eftersom det utgör dagens merpart. 

    Och det var det min reflektion gällde, den som skrev i tråden att han skulle kunna komma att dumpa hemmafrun för någon mer utmanande kollega som gav honom mer helt enkelt. Det är ändå inte heller ovanligt.
  • Anonym (Nonym)
    Fast långt, långt från alla barn har det också så dåligt som de länkar du plockar ut här. 

    Nej, det är klart det inte är optimalt med stressade föräldrar och långa dagar. Det propagerar jag givetvis inte för. Men att gå tillbaka till att just mammor är hemma och att det en könet igen så får kass pension och kvinnor lever som fattiga kyrkråttor på ålderns höst (som numera lätt blir lång eftersom vi lever allt längre) kan verkligen inte vara en lösning. Att lösa ett problem med ett annat är inte rätt.

    Om vi kunde sluta se som norm att en Thailandsresa, en påsksemester med liftkort i Åre, skönhetsbehandlingar, akrylnaglar, fransförlängning, fillers, Hello Fresh till middag och all frukt oavsett årstid, restaurangbesök och att renovera om kök och badrum var 5 år är det man ska ha för att vara en medelsvensson så skulle också mycket hets över att behöva tjäna in så mycket pengar försvinna. Då kanske det kunde i högre grad gå att gå ned lite % för bägge på jobbet, och ge barnen kortare dagar när de är små.
  • Anonym (Nonym)
    Anonym (E) skrev 2024-04-26 13:42:53 följande:

    Men man kan ju plocka russinen ur kakan. Gör om gör rätt, så att säga. Vi vet att det blev en kvinnofälla där dagens kvinnliga pensionärer är stora förlorare. Vad händer om vi som är yngre idag ser till att ordna med sparande till pensionen, så vi och männen har samma villkor i familjen? OM man nu vill vara hemma och sköta om familjen.Jag tror även att fler kvinnor idag (även de som vill vara hemmafruar) både har möjlighet och ser värdet i att göra sådant som är utvecklande för en själv. Gå kurser, ha hobbys, vara involverade i föreningar osv. Där får man ju både erfarenhet, ett kontaktnät och social stimulans på ett annat sätt än förr. 


    De flesta jag känner till som vill leva sådant liv konsumerar inte heller sådant du rabblar upp utan lever snarare "landsbygdsromantik", med hemlagad mat med egenodlade grönsaker, barn som kan springa runt på gården och leka fritt (ingen dyr lägenhet i stan), absolut inga akrylnaglar, restaurangsbesök osv.. Allt det där ser jag mer yngre, barnlösa influencers framför mig och det är inte riktigt dom jag sett prata om hemmafru och familjeliv? Antagligen lever jag i en helt annan bubbla och jag håller med dig om att den där konsumtionen inte är bra. 


    Nu pratade jag om den generella stressen i samhället som ger ett behov att tjäna mer pengar och därmed jobba mer.

    Ang det första stycket så absolut, men då är det ju en fråga om vad hemmafrulivet tillåter. Om mannen ska tjäna in allt och därmed arbetar väldigt mycket, arbetsresor, borta kvällar och helger, kan ju det ge att frun faktiskt inte har sådär mkt tid över för egna hobbys. 
  • Anonym (Nonym)
    Anonym (E) skrev 2024-04-26 15:09:37 följande:
    Ja, jag har ett sådant exempel i familjen. Min mamma har jobbat sedan hon var 16 år, aldrig varit arbetslös. Ofta jobbade hon helger, storhelger och på våra lov. Nu när jag har barn jobbar hon fortfarande så mycket att hon aldrig hinner hälsa på oss. Hon har missat mitt ena barns dop och hade inte vi hälsat på henne så hade hon nog bara träffat mina barn ett par gånger. (äldsta är 5 år) Vi pratade pension nyligen och hennes är pinsamt dålig! Inte värt allt hon offrade familjen för. 
    Anonym (Nonym) skrev 2024-04-26 14:20:54 följande:
    Nu pratade jag om den generella stressen i samhället som ger ett behov att tjäna mer pengar och därmed jobba mer.

    Ang det första stycket så absolut, men då är det ju en fråga om vad hemmafrulivet tillåter. Om mannen ska tjäna in allt och därmed arbetar väldigt mycket, arbetsresor, borta kvällar och helger, kan ju det ge att frun faktiskt inte har sådär mkt tid över för egna hobbys. 
    Ah, jag förstår. Jag läste det lite fel. Du har ju verkligen helt rätt i det. Det är en otrolig press gällande vad som är normalt och vad som generellt förväntas. Kanske märks det av lite mindre här på landet, men samhället är ju verkligen uppbyggt på konsumtion och där krävs det ju två arbetande i hushållet för att det ska gå runt. Förhoppningsvis slår det tillbaka så trenden vänder snart, för som du säger tror jag många hade tjänat på att båda får mer tid med familjen, inte bara mammorna. 
    Jo det är galet vad som blivit normen. Vi åkte typ på min första flygresa när jag var 12 år som barn och då hade mina föräldrar sparat i flera år, verkligen dragit in på precis allt för att få ihop till EN flygresa med familjen.

    Idag åker ju folk flera gånger om året så, plus renoverar om och ska styla sig som kändisar. Allt måste också vara högklass, ska man fjällvandra ska det vara tält för 10000 kr och utrustning för det dubbla. Skidsemester för 20-30000 kr. Barnen ska ha kläder för nypriser som är dyrare än jag nånsin köpt en jacka för. Allt är liksom på något vis att man ska ha elitversionen av det. Och det går ju inte om man inte just har pengarna. Så antingen lånar man och måste jobba för att betala av, eller så måste man jobba sjukt mkt för att ha råd.
  • Anonym (Nonym)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-04-26 16:47:25 följande:

    Varför måste båda gå ner i tid? Det är ofta bättre att en går ner till åttio procent än att båda gå ner till 90%. Jobbar man 80% är det mer tydligt att arbetsuppgifter måste anpassas, 90% är ju nästan heltid tycker man på jobbet. Få har råd med att båda jobbar 80%.


    Jag förstår inte vitsen med att båda måste jobba exakt lika mycket, det verkar vara någon jämställdshetside som är jätteviktig för många , båda måste gå ner i tid om det skall deltidsjobbas. Mannen vill oftast inte jobba deltid, och då skall inte kvinnan heller göra det och då får barnen gå längre dagar.

    För mig var det självklart att jobba 80% och min man jobbade 100% . För mig var det mycket viktigare att hämta barnen tidigt än det var för min man. Han hade inga synpunkter på om jag ville gå ner i tid och hämta tidigare , men om jag inte gjort det hade han inte gått ner i tid utan barnen hade fått längre dagar. 


    Vi har gemensam ekonomi och statlig pension kompenseras tills barnen är fyra år. 


    Det är absolut ingen naturlag att kvinnan är den som ska/kan/vill gå ned i tid och att mannen vill jobba heltid. Alla män är inte lika obrydda om sina barns dagar som din man verkar ha varit.
  • Anonym (Nonym)
    Anonym (Sverige är sämst) skrev 2024-04-26 20:55:08 följande:
    Ovanstående har ju noll och intet att göra med en kvinna som utbildar sig till jurist, arbetar som det några år, gifter sig - kanske med en lite äldre, framgångsrik jurist -, föder barn och blir hemma i 5-10 år innan hon tar upp karriären igen.
    En jurist eller annan specialist som är hemma 10 år utan att hänga med i sitt yrke får nog se sig om efter ett karriärbyte sen.
  • Anonym (Nonym)
    Anonym (Söker också gentleman) skrev 2024-04-27 15:26:07 följande:
    I slutändan handlar det INTE bara om att ha mer tid med barnen. Kanske kommer vi som vill vara hemmafruar inte kunna skaffa barn. Vem vet?
    Men enligt mig så blir det ofta mer balans i relationen när kvinna är hemma eller arbetar deltid.

    De flesta män vågar INTE tala SANNINGEN. De flesta män vill ha en kvinna som ska ta hand om hemmet och familjen..som är kärleksfull. Och en man vill att när han kommer hem möts av en vacker, glad tjej med glatt humör.😉 Inte en tjej som kommer hem helt utmattad och stressad och bara klagar. Men de vågar inte säga sanningen.
    Varför kan inte mannen vara hemma eller arbeta deltid då? Vad är det du menar är så extremt med programmerat i exakt vissa kromosomer att en kvinna ska vara hemma och en man ute och lönearbete? Barn eller ej.

    Jagsom kvinna vill ju inte direkt mötas av en man som kommer hem utmattad och gnäller heller, så då kan ju han vara hemma och laga mat och träna och hålla sig i form istället liksom. Med din argumentation.
  • Anonym (Nonym)
    Anonym (Sverige är sämst) skrev 2024-04-27 18:14:05 följande:
    Jo. Två heltider under småbarnsåren, och i värsta fall även ett hus med trädgård och renoveringsbehov på det - fungerar helt enkelt inte. INGEN orkar det utan att det blir lidande någonstans. Det är inget LIV. Och särskilt som vi har det så bra i Sverige också att vi egentligen inte skulle behöva arbeta så mycket utanför hemmet, utan det handlar mer om att få råd med skrythus, skrytbilar, skrytsemestrar o.s.v.. Samt att uppfylla normen att kvinnan också måste ha en karriär för att vara lyckad.
    För mig är det banne mig ingen norm att jag ska ha en karriär för att vara lyckad. Jag vill ha det för att jag är intelligent och har mycket att bidra professionellt till samhället med, på samma vis som min man är och har. Vi har inget skrythus och våra semestrar är blygsamma. Vår bil är 15 år gammal. Vi sparar pengar för att inte ha stora lån och för att kunna ge våra barn en uppväxt med aktiviteter och föräldrar utan ekonomisk stress. Vi saxar dagar så det inte blir långa tider på förskolan och ägnar helgerna åt familjeaktiviteter.
Svar på tråden Drömmer om att vara hemmfru