Inlägg från: Anonym (Mamma) |Visa alla inlägg
 • Anonym (Mamma)

  Föräldrar som låter barn äta varor i butik som man inte betalat för

  Alltså, vad är det för fel på dagens småbarnsföräldrar? Det händer nästan dagligen när jag är i matbutiken att jag ser mindre barn äta på saker som man uppenbarligen inte betalat för än. Eller att föräldrar har dålig koll på sina ungar vid lösgodiset så deras barn tar godis och föräldern ser ungen stoppa godiset i munnen och säger knappt ifrån. Det är liksom snatteri i tidig ålder som vissa föräldrar inte bryr sig om. 

  Ja, jag vet att barn ibland får ta exvis frukt som ligger på ett visst ställe MEN det här är mina lokala butiker och ingen av dom kör med sånt. 

  Har folk blivit mer lata, korkade, bekväma eller vad? Är dom inkapabla att hantera sina barn när dom ska göra en så enkel sak som att handla mat? Skulle dom kanske gett tusan i att skaffa barn när dom inte ens kan gå och handla med dom?

 • Svar på tråden Föräldrar som låter barn äta varor i butik som man inte betalat för
 • Anonym (Mamma)
  Jemp skrev 2024-05-12 17:11:29 följande:

  Det har jag faktiskt aldrig sett, men vissa vuxna verkar ju tro det är okej att snatta lösgodis (du får säkert massa sådana svar snart) och lär väl barnen detsamma. Har väl förmodligen gått i arv i flera generationer? är det mer än lösgodis (och frukt man får ta) du har som exempel?


  Jag har inte koll på vad allt småbarn äter heter men nån slags påsar som man suger i sig innehållet ifrån verkar poppis, samt majskrokar och liknande.
 • Anonym (Mamma)
  Anonym (Född 1974) skrev 2024-05-12 17:16:35 följande:

  Mina ungar fick aldrig snatta lösgodis, inte heller jag brukar provsmaka.
  Men jag har sett både unga och gamla tugga i sig godis och annat i affären.
  Småbarn har inget omdöme, de kan ju lika gärna stoppa in ett begagnat tuggummi från marken eller godisar som ligger på golvet vid plockgodiset.


  Jag misstänker att kommer tuggummit eller godiset från marken så säger föräldern stopp innan det når munnen, men en "ren" godis låter dom ungen stoppa i sig dvs snatta.
 • Anonym (Mamma)
  Anonym (Suck) skrev 2024-05-12 17:30:45 följande:

  Jag fick skäll senast idag av en tanta som trodde hon var allvetandes. Min ena dotter stoppade en hand i lösgodis påsen hon hade i handen och tog upp en klubba, och den andra dottern tog en vindruva ur en av sina påsar. Oj, vad gumman skällde, bpde på barnen och på mig. Lära ungarna att man inte behöver betala! Det är stöld! Mamma borde lära er att inte stjäla!

  Att godispåsen kom från godisaffären och vindruvorna från den andra mataffären, och att jag hade kvitto på båda var inte intressant. 

  Jag har också låtit hungriterade barn öppna juiceflaskor, ostbollar och dyl om man bedömt att de inte kan vänta längre, särskilt om jag självskannat. Det har väl hänt kanske en gång i halvåret tills de var 6-7.


  Ah så du är alltså den slöa typen jag vänder mig mot. Du förstår inte själv att det är olämpligt att ÄTA saker inne i en matbutik om det inte är specifika saker som just denna butik bjuder på? Allvarligt? Och för att du självskannat så har du inte betalat varan än. Jisses, tala om att det går utför... Och vadå "bedömt att det inte kan vänta längre"? Håller ungen på att dö? 
 • Anonym (Mamma)
  Anonym (ZZW) skrev 2024-05-12 18:18:48 följande:
  Hur vet du att de tagit dessa från butiken och inte haft med sig det hemifrån till barnen? Klämmisar (de där påsarna du menar) och majskrokar är ju typiskt sånna saker många tar med sig till barnen när de går ut någonstans. Klämmisar är smidigt om de blir småhungriga och majskrokar är perfekt för att hålla de sysselsatta och skrikfria. Hade alltid med majskrokar och smörgåsrån (och klämmisar, banan etc om det var till varuhus det tar lång tid i) till mina när de var små, det förebyggde och stoppade många utbrott.
  Har folk blivit hjärnslöa på senare år eller? Man går inte in i en matbutik och äter saker. Inte saker man tagit med hemifrån och inte saker man självscannat. Behöver folk en grundkurs i uppfostran eller? Inte konstigt att ouppfostrade ungar blir odrägliga och saknar respekt i skolan. Man förstår vem som grundat beteendet... 
 • Anonym (Mamma)

  När man hör hur folk resonerar så förstår jag varför det går åt skogen med barn/ungdomar idag. Har nån av er någonsin sett en skylt där det står att det är okej att bete sig på det här sättet. Nej, det har ni inte. Och butiksägaren eller personalen tycker inte det är ok heller för även om just ni betalar så är det otaliga som gör på samma sätt som inte betalar och ingen har koll på att snacksen ert och andras barn stoppar i sig verkligen betalas. 

  Man äter inte saker i matbutiker oavsett ålder. Är ni så dåliga på att uppfostra era barn så får ni väl gå in en första vända, köpa nåt till ungen, betala, gå ur butiken, låta ungen äte snacksen och sen gå in och handla efteråt. Efter ni gjort det några gånger och insett att det är omständigt så kanske ni lär er planera bättre samt blir bättre på barnuppfostran.

  Det här är ju nåt nytt slöhetspåhitt. Inte tusan uppförde sig folk så här förr. Då uppfostrades barnen att överleva några minuter i en matbutik och man fick äta nåt efter man lämnat butiken.

 • Anonym (Mamma)
  Anonym (Nejdu) skrev 2024-05-12 18:56:14 följande:
  Det här är VERKLIGEN inget nytt. Jag är född i början av 1980-talet och detta har varit med sen jag var liten. Det föräldrarna gör då - som du kanske inte såg - är att säga till i kassan och betala då. Har sett folk komma med ett omslagspapper med streckkoden på som de slår in och betalar.

  Kanske för att barnet var på väg att haverera i sammanbrott mentalt och det var alternativet. Det ironiska är att hade mamman valt sammanbrottet hade någon annan än du gnällt på henne för det.

  Men kom inte med nåt påstående att det är något nytt iaf, för där har du tvärfel.
  Som sagt, föräldern hade kunnat gå in en första vända, köpt sitt snacks, betalat, låtit ungen äta det ute och sen gått in igen. Alternativet är så klart att uppfostra ungen, men det är väl för jobbigt gissar jag.

  Och jo, jag har varit med längre än dig och sånt här såg man verkligen inte i samma uppfattning som nu. Det snattas också i otrolig omfattning numera så om man tror att alla småbarnsföräldrar betalar för sig så har man garanterat fel.

  Finns en anledning till att det i många butiker står stort att man inte får provsmaka och allt snatteri polisanmäls vid lösgodiset.
 • Anonym (Mamma)
  Anonym (M) skrev 2024-05-12 19:07:41 följande:

  Det finns ju en anledning till att många butiker bjuder på tex en banan. De vill ha lugna mätta barn så att föräldrarna kan shoppa mera utan störningsmoment för andra kunder. De affärer jag handlar i har ofta utöver bananer även diverse smakprover på olika ställen. Trevligt för alla. Inte gör det något att såväl barn sim vuxna går omkring och tuggar på något. Jag förstår inte hur du kan orka störa dig på detta.


  Har redan nämnt att jag inte syftar på sånt som butiken bjuder på...
 • Anonym (Mamma)
  Anonym (Nejdu) skrev 2024-05-12 19:32:57 följande:
  Precis. Problemet är väl om man inte kan betala i kassan, men då är det ju ett problem för den som handlat. Tror väldigt få ändå faktiskt låter barnen äta en hel produkt utan att betala.

  Sen att en del barn norpar en vindruva eller en gelenapp, nej, det är såklart inte rätt, men det är sånt en affär nog har med i beräkningen. Och som de allra flesta föräldrar säger till barnen om när de ser, så det inte händer fler gånger.
  Tycker föräldrarna vanligtvis först säger till sin snattande unge när dom inser att någon annan faktiskt sett vad ungen gjort. Och det är inga riktiga förmaningar direkt såsom att "nu skippar vi godiset den här gången så du lär dig nåt" utan snarare nåt i stil med "så gör man inte" med mjuk röst = ungen lär göra om precis samma sak nästa gång.
 • Anonym (Mamma)
  Anonym (Nejdu) skrev 2024-05-12 19:38:14 följande:
  Nej, det är inte så lätt som du beskriver. Föräldern kanske hade ett nöjt barn, men barnet får en dipp mitt i handlingen. Vad göra då: lämna vagnen med varor, gå ut mata och gå in och hoppas frysvarorna inte blivit dåliga? Lägga tillbaka saker med skrikande barn och störa alla andra i 25 minuter? Lägga det jobbet på en personal?

  Jag upplever att jag sett detta rätt ofta under alla mina 42 år på jorden så jag vidhåller att du har fel. 

  Snatteri förekom då i stor grad även när jag var liten - affärerna hade skyltar om det och det var övervakning på de som gick in då med.

  Du låter ärligt talat mest rätt bitter och grinig. Istället kanske du kan hjälpa den stressade föräldern med att hämta en gratis banan till barnet och vara en positiv del av samhället. Du vet, som man ska för att få det att funka bra och inte lämna var person för sig själv, utan att vi alla kan hjälpas åt. Någon gång har du säkert också behövt hjälp, eller kommer behöva det.
  Har du läst tråden? Mina närbutiker bjuder inte på nån typ av frukt och har vanligtvis inte provsmakning heller. Det är små butiker och inte ica maxi. Låt ungen få ett psykbryt så lär den sig att beteendet inte belönas.

  Jag har lyckats att hantera att handla med mina barn när dom var små och mina föräldrar kunde hantera mig. Många av ungarna som slöhetmutas sitter i vagn dvs dom kan inte ens ta prylarna själva utan det är föräldern som ger dom. Är barnen lite större så är det förälderns ansvar att uppfostra ungen att fråga om den får ta först och ja, även tämligen små barn går att uppfostra. Kanske borde föräldern fundera på att stoppa vid ett barn om man har såna problem med helt alldagliga uppgifter.
 • Anonym (Mamma)
  Anonym (Nejdu) skrev 2024-05-12 19:40:09 följande:
  Eller så kommer den inte det, för att hela grejen att bli upptäckt är nog.

  Det sätt du förespråkar behöver inte lära barnet något mer än att snatta på ett finurligare sätt nästa gång så man inte blir utan godsakerna. Inte att det var fel att snatta.
  Jo, men tjena. Att göra dumheter utan några som helst konsekvenser är en bra taktik för mindre barn. Brukar bli bra tonåringar av gränslös uppfostran.
 • Anonym (Mamma)
  Anonym (Nejdu) skrev 2024-05-12 21:46:55 följande:
  Tja. Du förstör för mina barn genom att visa just hur småsinta och ovänliga andra kan vara, när jag försöker uppfostra dem till hjälpsamma och omtänksamma människor då. 

  Nej, allt går inte att planera så som du tror. Är du ensam med två barn och måste handla så kommer det kunna bli sammanbrott hur du än planerat. Handla sent? Trötta barn. Handla tidigt? Nåt barn är i osynk, har inte sovit, en liten vill äta igen. Någon är övertrött och skriker. 

  Ärligt talat förstår jag inte heller hur folk i tråden här är funtade som är så otroligt egoistiska att man inte tänker mer än exakt på sig själv och inte kan räcka en hjälpande hand istället. 
  Att tycka det är ok att uppmuntra snattande/stöld, för det är vad folk ser när andra går omkring och förtär saker man inte betalat för i en butik, och tycka att folk istället bara ska se på och vara omtänksamma... Jisses. Många betalar dessutom inte alls.

  Och att man ska tycka synd om dig som har dålig koll på läget så att du ska få göra fel är inget man ska uppmuntra. Barn kan få sammanbrott. Jaha, sånt är livet. Hantera det. Distrahera med saker som först betalas innan man öppnar och börja förtära dom. Eller kanske ännu bättre, planera så barnet inte behöver vara med och handla om du har svårt att sköta shoppandet korrekt.
 • Anonym (Mamma)
  Agda90 skrev 2024-05-13 13:41:06 följande:
  Varför tycker du att man inte kan få äta något som man redan har scannat inne i affären? Vad är det som är så farligt med det? Man betalar ju för det. 

  I varje mataffär där vi brukar handla så finns det en låda med frukt till barnen som butiken bjuder på. Ska barnen ta den frukten och gå ut ur affären och äta den så att du inte får tokspel?
  Att ha scannat något är inte detsamma som att det är betalt. Finns massor av folk som tar bort saker dom redan scannat när dom tror ingen ser. En av anledningarna till att det finns diverse avstämningsregler som kan triggas när man ska betala. Det är massor av fusk som sker av folk som just självscannar. 
 • Anonym (Mamma)
  PH76 skrev 2024-05-14 06:47:42 följande:

  Alla ni som har ett problem med detta får gärna komma till Ica kvantum i Täby Centrum och skälla på mig, jag frekventerar ett par gånger i veckan och delar frimodig ut saker till min 9 och 12 åring. Det händer även att jag själv dricker något i butiken efter ett hårt träningspass.

  Ni kommer att få en kanondag. 😀


  Du har inte ens lyckats uppfostra dina barn så att dom i den åldern kan gå runt i en matbutik som normalt folk? Du har en del att jobba på uppenbarligen.
Svar på tråden Föräldrar som låter barn äta varor i butik som man inte betalat för