Inlägg från: Anonym (Nejdu) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Nejdu)

    Föräldrar som låter barn äta varor i butik som man inte betalat för

    Anonym (Mamma) skrev 2024-05-12 17:07:22 följande:
    Föräldrar som låter barn äta varor i butik som man inte betalat för

    Alltså, vad är det för fel på dagens småbarnsföräldrar? Det händer nästan dagligen när jag är i matbutiken att jag ser mindre barn äta på saker som man uppenbarligen inte betalat för än. Eller att föräldrar har dålig koll på sina ungar vid lösgodiset så deras barn tar godis och föräldern ser ungen stoppa godiset i munnen och säger knappt ifrån. Det är liksom snatteri i tidig ålder som vissa föräldrar inte bryr sig om. 

    Ja, jag vet att barn ibland får ta exvis frukt som ligger på ett visst ställe MEN det här är mina lokala butiker och ingen av dom kör med sånt. 

    Har folk blivit mer lata, korkade, bekväma eller vad? Är dom inkapabla att hantera sina barn när dom ska göra en så enkel sak som att handla mat? Skulle dom kanske gett tusan i att skaffa barn när dom inte ens kan gå och handla med dom?


    Det här är VERKLIGEN inget nytt. Jag är född i början av 1980-talet och detta har varit med sen jag var liten. Det föräldrarna gör då - som du kanske inte såg - är att säga till i kassan och betala då. Har sett folk komma med ett omslagspapper med streckkoden på som de slår in och betalar.

    Kanske för att barnet var på väg att haverera i sammanbrott mentalt och det var alternativet. Det ironiska är att hade mamman valt sammanbrottet hade någon annan än du gnällt på henne för det.

    Men kom inte med nåt påstående att det är något nytt iaf, för där har du tvärfel.
  • Anonym (Nejdu)
    LFF skrev 2024-05-12 19:27:11 följande:

    Om valet står mellan "unge med härdsmälta pga hungrig/energibrist" eller "unge som inte går totalt sammanbrott i affären" då väljer jag det sistnämnda utan tvekan genom att ge någotvsom jag sen betalar för på utvägen. Det är inget nytt utan något som även skedde när jag växte upp då min mamma är blodsockerkänslig och ibland varit tvungen att göra det för egen del. Är 45+ då det var ett tag sedan jag var liten. Så länge man betalar i slutändan ser jag inte riktigt problemet. 


    Precis. Problemet är väl om man inte kan betala i kassan, men då är det ju ett problem för den som handlat. Tror väldigt få ändå faktiskt låter barnen äta en hel produkt utan att betala.

    Sen att en del barn norpar en vindruva eller en gelenapp, nej, det är såklart inte rätt, men det är sånt en affär nog har med i beräkningen. Och som de allra flesta föräldrar säger till barnen om när de ser, så det inte händer fler gånger.
  • Anonym (Nejdu)
    Anonym (Mamma) skrev 2024-05-12 19:32:10 följande:
    Som sagt, föräldern hade kunnat gå in en första vända, köpt sitt snacks, betalat, låtit ungen äta det ute och sen gått in igen. Alternativet är så klart att uppfostra ungen, men det är väl för jobbigt gissar jag.

    Och jo, jag har varit med längre än dig och sånt här såg man verkligen inte i samma uppfattning som nu. Det snattas också i otrolig omfattning numera så om man tror att alla småbarnsföräldrar betalar för sig så har man garanterat fel.

    Finns en anledning till att det i många butiker står stort att man inte får provsmaka och allt snatteri polisanmäls vid lösgodiset.
    Nej, det är inte så lätt som du beskriver. Föräldern kanske hade ett nöjt barn, men barnet får en dipp mitt i handlingen. Vad göra då: lämna vagnen med varor, gå ut mata och gå in och hoppas frysvarorna inte blivit dåliga? Lägga tillbaka saker med skrikande barn och störa alla andra i 25 minuter? Lägga det jobbet på en personal?

    Jag upplever att jag sett detta rätt ofta under alla mina 42 år på jorden så jag vidhåller att du har fel. 

    Snatteri förekom då i stor grad även när jag var liten - affärerna hade skyltar om det och det var övervakning på de som gick in då med.

    Du låter ärligt talat mest rätt bitter och grinig. Istället kanske du kan hjälpa den stressade föräldern med att hämta en gratis banan till barnet och vara en positiv del av samhället. Du vet, som man ska för att få det att funka bra och inte lämna var person för sig själv, utan att vi alla kan hjälpas åt. Någon gång har du säkert också behövt hjälp, eller kommer behöva det.
  • Anonym (Nejdu)
    Anonym (Mamma) skrev 2024-05-12 19:36:41 följande:
    Tycker föräldrarna vanligtvis först säger till sin snattande unge när dom inser att någon annan faktiskt sett vad ungen gjort. Och det är inga riktiga förmaningar direkt såsom att "nu skippar vi godiset den här gången så du lär dig nåt" utan snarare nåt i stil med "så gör man inte" med mjuk röst = ungen lär göra om precis samma sak nästa gång.
    Eller så kommer den inte det, för att hela grejen att bli upptäckt är nog.

    Det sätt du förespråkar behöver inte lära barnet något mer än att snatta på ett finurligare sätt nästa gång så man inte blir utan godsakerna. Inte att det var fel att snatta.
  • Anonym (Nejdu)
    Anonym (Mamma) skrev 2024-05-12 19:49:27 följande:
    Jo, men tjena. Att göra dumheter utan några som helst konsekvenser är en bra taktik för mindre barn. Brukar bli bra tonåringar av gränslös uppfostran.
    Att bli tillsagd är inte noll konsekvens. Ett litet barn har heller inte ett så bra konsekvenstänk att det kopplar ihop saker på det vis du tror. Mer än att "mamma/pappa kom på mig, jag fick inte godis". Det innebär inte att de förstår att det är fel att just ta godiset innan föräldern dragit ett kort i en maskin vid en kassa.
  • Anonym (Nejdu)
    Anonym (Mamma) skrev 2024-05-12 19:46:00 följande:
    Har du läst tråden? Mina närbutiker bjuder inte på nån typ av frukt och har vanligtvis inte provsmakning heller. Det är små butiker och inte ica maxi. Låt ungen få ett psykbryt så lär den sig att beteendet inte belönas.

    Jag har lyckats att hantera att handla med mina barn när dom var små och mina föräldrar kunde hantera mig. Många av ungarna som slöhetmutas sitter i vagn dvs dom kan inte ens ta prylarna själva utan det är föräldern som ger dom. Är barnen lite större så är det förälderns ansvar att uppfostra ungen att fråga om den får ta först och ja, även tämligen små barn går att uppfostra. Kanske borde föräldern fundera på att stoppa vid ett barn om man har såna problem med helt alldagliga uppgifter.
    Nej, det lär inte barnet det. Faktiskt inte alls. Det lär barnet bara att man skrek för man blev ledsen eller hungrig. Du tillskriver små barn en vuxens konsekvenstänk. Det är något man gjorde förr i tiden men som faktiskt inte gav bra långsiktiga resultat. Därför har dagens föräldrar tack och lov ett annat bemötande och en annan förståelse för sina barn. 

    Med tanke på hur bitter och småsint du verkar ha blivit, där du hellre klagar på ett nätforum istället för att hjälpa föräldern med ett barn som kanske har andra behov än dina barn hade, så verkar ju den uppfostran du fått knappast heller vara helt optimal.
  • Anonym (Nejdu)
    Anonym (D) skrev 2024-05-12 20:07:38 följande:
    Problemet är ju att det är STÖLD. Du kan fan inte ta något innan du betalat. Vanligt jävla sunt förnuft. Du har ingen aning om ditt köp går igenom. Ja jag avskyr såna som dig som förstör för oss som sköter oss. 
    På vilket vis exakt förstör de för dig? Att det blir extra kontroller? Bu hu. Det blir det även pga att de som självscannar gör så pass mkt fel att det krävs.

    Jag ser så hundra gånger hellre att en förälder som försöker få ihop vardagen och måste ta med sig barnet när den handlar (istället för att tex låta barnet vara på förskolan och handla ändå) låter ett hungrigt/övertrött litet barn få en frukt eller snack i handen och att föräldern sen betalar för det i kassan. Herregud, jag skulle kunna betala för en frukt åt det barnet om mamman då inte hade täckning för just en banan extra. 

    Nej, jag anser inte att stöld är bra. Men ibland ser jag att det går att se en helhetsbild för att vi alla ska få ihop liven. Innebär det att ett barn äter en frukt 20 minuter innan mamman betalat för det så accepterar jag det. 
  • Anonym (Nejdu)
    Anonym (Alice) skrev 2024-05-12 20:30:46 följande:

    Jag har jobbat i en affär och jag tycker att såna här situation är väldigt obekväma. För ja, det ÄR ju stöld. Rent strikt. Finns det nåt som gör att du inte kan betala kan du ju inte riktigt lägga tillbaka det ditt barn redan ätit upp. Vet du med dig att ditt barn kan bli tvärhungrig bör du som förälder ha ett antal snacks med dig, som redan är betalda, som barnet kan få istället om barnet inte kan vänta. 


    För det blir ju obekvämt för mig som anställd också då folk såklart inte uppskattar att man säger till, för det är ju ett baaaarn. Jaha, ha lite framförhållning, kanske?


    Har du barn själv? 
  • Anonym (Nejdu)
    Anonym (D) skrev 2024-05-12 21:10:12 följande:
    Det förstör genom att mina barn ser andra barn som äter och deras idioter till föräldrar. Lata föräldrar som inte orkar uppfostra sina barn. Och nej handlaren uppskattar inte såna heller kan jag lova. 

    Snälla. Försöker få ihop vardagen? Det kallas planering.
    Tja. Du förstör för mina barn genom att visa just hur småsinta och ovänliga andra kan vara, när jag försöker uppfostra dem till hjälpsamma och omtänksamma människor då. 

    Nej, allt går inte att planera så som du tror. Är du ensam med två barn och måste handla så kommer det kunna bli sammanbrott hur du än planerat. Handla sent? Trötta barn. Handla tidigt? Nåt barn är i osynk, har inte sovit, en liten vill äta igen. Någon är övertrött och skriker. 

    Ärligt talat förstår jag inte heller hur folk i tråden här är funtade som är så otroligt egoistiska att man inte tänker mer än exakt på sig själv och inte kan räcka en hjälpande hand istället. 
  • Anonym (Nejdu)

    Undrar också exakt hur ofta ni som klagar ser detta problem och hur ofta ni sett att föräldern som låter barnet äta något i affären sen inte betalar för det. Eller om det är ett antagande att så är fallet.

    Om jag skulle driva en mataffär och se att många föräldrar ger sina barn något att äta och betalar sen för att hinna handla klart, och jag såg det som ett problem (kanske är min affär dåligt planerad så handlingen blir onödigt krånglig?) skulle jag se till att det verkligen fanns frukt för barn att lätt ta. Begränsad utgift, glada föräldrar (som storhandlar hos mig) och mer inkomst genom att de stannar länge och köper saker.

Svar på tråden Föräldrar som låter barn äta varor i butik som man inte betalat för