Tecum skrev 2024-05-25 13:25:09 följande:
Lönen är säkert en del, men det är ganska givet att när en arbetsgivare fått gratis arbetskraft tilldelat i generationer är det mentalt och praktiskt svårt att klara sig på den öppna arbetsmarknaden. Försvaret måste ta in rekryterare från privata näringslivet som vet hur man attraherar bra personal.
Och högre lön blir billigare i längden än att ständigt utbilda nya personer som slutar när värnpliktstiden är över.
Det där med vad som är billigast tål nog att granskas och utredas innan man kommer med ett så tvärsäkert svar som du här gör.
När man ger värnpliktiga en militär grundutbildning under 7-15 månader så nöts många av kunskaperna in för väldigt lång tid, i vissa fall för livet.
En soldat behövs på sitt arbete för att göra sitt jobb först när kriget kommer, allt annat är utbildningstid. Med repetitionsutbildning är det inga problem att upprätthålla den kompetensen under 10 års tid och det med väldigt låg kostnad då ersättningsnivåerna är lägre än en lön och betalas bara ut under tiden soldaten är inkallad.
Lönekostnaderna för heltidsanställda soldater gör att de totala kostnaderna skulle bli abnorma om det skulle användas för en större organisation med fler soldater. Detta var själva skälet med att gå över från värnplikt till yrkessoldater; att det var så få som behövdes. På 60-talet kunde vi mobilisera 800 000 soldater med dåtidens befolkningsstorlek (i slutet av 60-talet är vi ca 7,8 miljoner). På 2010-talet räknar vi anställda soldater i några få tusen + ca 19 000 hemvärnssoldater.
Vad det gäller rekrytering så skulle jag tro att man faktiskt har tagit hjälp utifrån, men som tyvärr inte förstått vad det är i yrket som lockar de som trots allt väljer den banan. Länge så innehöll rekryteringskampanjerna en massa mjuka värden som var väldigt PK, men som lågt långt ifrån soldatens bild av yrket och varför denne valde det.