Inlägg från: Supporter |Visa alla inlägg
  • Supporter

    Beasås i kylen

    Så här länge håller maten efter bäst före-datum i öppnad förpackning:
     
    Mjölk och grädde: Upp till en vecka.
     
    Yoghurt: 7?10 dagar.
     
    Crème fraiche: 7?10 dagar.
     
    Gräddfil: 7?10 dagar.
     
    Smör och margarin: Runt en månad eller mer.
     
    Ost: Flera veckor eller så länge den inte är mögligt. Men skär du bort möglet med ett par centimeters marginal så kan du äta resten.
     
    Korv och skinka, kokt: Upp till en vecka.
     
    Bacon: Runt en vecka.
     
    Rött kött (nöt, lamm, gris): 3?5 dagar.
     
    Ägg: Upp till flera månader.
     
    Rå, obehandlad fisk: Ett dygn.
     
    Kallrökt fisk: 3-4 dagar.
     
    Varmrökt fisk: Upp till en vecka.
     
    Gravad fisk: 3-4 dagar. Lägg gärna över fisken på ett fat och täck med plast.
     
    Sill i klar lag: Industritillverkad sill i klar lag kan hålla i flera månader om den förvaras i kyl och om lagen täcker sillen.
     
    Sill i krämig lag: 2?3 veckor.
     
    Kaviar på tub: Minst 6 månader.
     
    Kaviar, fiskrom i glasburk: 3?4 dagar.
     
    Ansjovis och andra fiskar i konserv: Använd direkt eller lägg över i en glas- eller plastburk och behandla som en färskvara, max 2?3 dagar i kyl.
     
    Gurka, rödbetor mm på burk: Upp till tre månader.
     
    Oliver i lag: Upp till två veckor (häll över i glasburk).
     
    Pesto: Upp till två veckor.
     
    Tacosås: Upp till en vecka.
     
    Kokt potatis: Upp till 5 dagar (i skål med hushållspapper över).
     
    Kokt ris: 2?3 dagar i burk med lock.
     
    Kokt pasta: Minst 5 dagar i burk med lock.
     
    Källor: Livsmedelverket, SVT, Direktchark, Sjömatsfrämjandet, Rydbergs, Icakuriren, Arla, Konsumentföreningen Stockholm

    www.land.se/mat-dryck/sa-lange-haller-mat-i-oppnad-forpackning-i-kylen
  • Supporter
    klyban skrev 2024-06-29 15:43:27 följande:

    Det intressanta är att listan inte stämmer så bra och med den praktiska verkligheten.
    Men antar att de är av en orsak, och att orsaken är att det är svårt och skriva ett sista förbrukningsdag, och att de vill ha lite marginal.

    Ta både grädde och mjölken, så kan dessa hålla både två och tre veckor till, men skoj att de säger ägg flera månader, som komiskt nog håller även det längre än så.
    För på ägg har vi löjligt kort bästföredatum.


    Du missar alla faktorer som spelar in. Hur kallt du har i kylskåpet. Eller om du låter den skivade skinkan stå framme till frukosten en timme varje morgon mitt i sommaren. Då börjar det ju utvecklas listeriabakterier direkt.
  • Supporter
    klyban skrev 2024-06-29 16:09:36 följande:

    Varför skulle jag ha missat det för?


    För att du uttrycker dig med att "det håller si och så mycket längre" men du nämner ingenting om vilka förhållanden.
    klyban skrev 2024-06-29 16:09:36 följande:

    Jag ska säga dessa tider livsmedelsverket gett är ganska långt ifrån vad som jag ser i min verklighet och där ingredienserna håller bra längre än vad de säger.



    Kanske för att din definition av "hållbarhet" inte är densamma som andras. Du kanske är en sån som bara tar bort mögelfläcken från brödet och tror att resten är okej, trots att den synliga delen av mögelsvampen bara utgör en bråkdel av den totala. Det är därför vi har instanser som Livsmedelsverket, som vet lite bättre än dig och kan ge generella rekommendationer.
    klyban skrev 2024-06-29 16:09:36 följande:

    Listeria?


    Det är oftast inget som är förknippat med svenska ingredienser, men visst ett par undantag finns.
    Dock dessa är ju ingredienser som man är normalt vaksamma på sedan innan.



    För det första är 70% av alla våra livsmedel importerade. Vi hade ett stort utbrott av listeria i Sverige så sent som förra sommaren. Vakuumförpackad kallrökt eller gravad lax, skivat köttpålägg och paté, mögelostar, kittostar och mjölk är exempel på livsmedel som kan innehålla bakterien listeria.
Svar på tråden Beasås i kylen