Celiaki och sorg
www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/allergi-och-overkanslighet/gluten
Det finns de som är normalt glutenintoleranta och kan äta 20 ppm gluten, som är vad livsmedelsreglerna säger idag för att något ska få heta glutenfritt.
De mest känsliga med celiaki och de som är veteallergiker kan inte äta det heller- min kropp reagerar på en tiondel av de nivåerna. Jag kan inte äta några sädesslag som odlas i närheten av vete för då är de kontaminerade, från utsädesnivån.
Om jag gör en stor smulpaj och tar 0,5 dl "glutenfri" havre i smuldegen till den, då kan jag bara äta två matskedar av pajens yta innan hela min kropp reagerar med klåda och svårt eksem, eksemet tar en vecka att läka med massa antihistamin och starka kortisonsalvor som gör att huden blir tunn och ibland spricker även små kärl. Har man det så är det inte bara att utlämna sig åt restaurangpersonal utomlands som ofta inte ens begriper frågan.
Min kropp går sönder av veteprotein, kan du fatta det?
Det finns till och med stackare som är allergiska mot vatten.
www.health.com/condition/allergy/allergic-to-water
