• Anonym (TS)

    Vad har ni på julbordet?

    Vad kommer ni andra ha på julbordet? 


    Känner nog ingen som har typ ål, grisfötter och dopp i grytan. 


    Jag har fixat med egna köttbullar, revbensspjäll, janssons frestelse, sill, rödbetssallad, egna sallader med hemgjord majonnäs till, prinskorv, desserter och lite saker från mitt hemland. 


    Orkar folk verkligen göra massa med mat? 


    Ni som firar med många. Kör ni knytkalas? 

  • Svar på tråden Vad har ni på julbordet?
  • Anonym (Jo)

    Dopp i grytan med hårt tunnbröd Har vi. Gott 

  • Anonym (TS)

    Glömde såklart julskinka, ägg, gravad lax, potatis och grönkålspaj. 

  • Anonym (Jag)

    Julskinka, Janssons, gravad lax och prinskorv samt något smått och gott

  • OlleSQ

    Blöjta. Dopp i grytan på norrländskt vis. Hårt tunnbröd. Liten klick smör på efter man lagt upp brödet.

    Jansson och sillar går bort lixom röbetssallad.

  • Anonym (Julegröt och Julegris)

    Julskinka
    Prinskorv
    Köttbullar
    Jansson
    Sill, två-tre sorter
    Varmrökt lax
    Rödbetssallad
    Julost
    Vörtbröd
    Rostbiff

    har vi i år, vi ska fira bara vår familj (två vuxna, fem barn). Jag gör dock inte så mycket av varje rätt, köttbullar på max 500g färs, små burkar sill, en liten form jansson, osv. Julskinkan som är svår att göra mindre brukar vi köpa gemensamt med min mans två syskon, någon av oss griljerar den, och så delar vi den i tre delar.

    Varken jag, min man eller våra barn tycker om risgrynsgröt, så till lunch (vi äter julmiddag vid klockan 17 ungefär) kokar jag mannagrynsgröt istället.

    De år vi firar med mina föräldrar har vi även lutfisk, revbensspjäll, sylta, nötrulle, fler sorters sill (mamma brukar lägga in själv), och lite annat. När jag var barn hade vi ännu mer, mormor gjorde alltid julkorv, vi hade grisfötter, dopp i grytan, flera sorters sylta, mm. Men sedan mormor gick bort har vi dragit ned på mängden rätter, det blir för mycket.

    Jag har under december bakat pepparkakor, saffransbullar, mjuk pepparkaka med lingon. Några typer av julgodis blir det också, knäck, wienernougat, kola, kanderade mandlar, eller vad jag råkar ha lust med/vara sugen på/hinner med.

  • Aniiee

    Ål hade vi på julbordet när jag var liten. Mormor var från Blekinge. Vi slutade dock med det rätt tidigt. Grisfötter har vi aldrig haft, och inte dopp i grytan heller, men några av oss smakade alltid på spadet som blev i folien efter skinkan blivit ugnsbakad. Salt som FN och gott.
    Nuförtiden är följande på julbordet:

    Några sorters sill
    Kallrökt och varmrökt lax
    Prinskorv
    Pigs in blankets 
    Revben
    Skinka
    Köttbullar 
    Lamm av något slag
    Jansson 
    Potatisgratäng
    Kokt potatis
    Rödbetssallad
    Rödkålssallad
    Några typer av ägghalvor
    Kokta ägg
    Leverpastej, både skiv och bred, en gjord på kyckling 
    Vörtbröd
    Grahamsbullar 
    Rågkaka
    Hårt tunnbröd
    Smör
    Ost 

    Och sen så klar en helvetes massa godis, men det vet jag inte om det gills.

    Kan hända att jag glömt något. 


    Bring sunscreen, an umbrella, and winter boots
  • Anonym (Inte så tokigt)

    Vi hade första julen ikväll, och det åts:

    Gingravad lax
    Varmrökt lax
    Grovbröd
    Laphroaigcheddar
    Gincheddar
    Applesmoked cheddar
    Brantevikssill
    Löksill
    Senapssill
    Rosépeppar/lingonsill
    Currysill
    Ägghalvor med mayo
    Rödbetssallad
    Rödkål
    Brunkål
    Grönkålschips
    Köttbullar
    Prinskorv
    Julkorv
    Viltkorv
    Skinka
    Janssons frestelse
    Tjocka revben kokta i julmust och julkryddor
    Tunna revben slow-cooked och sen glaserade med senapspulver och vinbärsglaze

    Mandelmusslor med hemlagad jordgubbssylt och grädde
    Hallongrottor
    Pepparkakstryffel
    Chokladmaränger
    Mjuk pepparkaka med mascarpone-apelsinkräm och kanderad ingefära
    Makroner
    Rocky road
    Polkaknäck 
    Saffransknäck
    Trillingnöt 

    Två familjer, vi tar med hälften var, allt godis/kakor är hemlagat.

  • Dexter dot com

    Sill
    Kallrökt lax
    ägghalvor
    aladåb
    köttbullar
    prinskorv
    revbensspjäll
    julkorv
    jansson
    räkomelett
    rödkål
    skinka
    Och naturligtvis mandelmusslor med grädde och hjortronsylt till kaffet.

  • Hjelm

    Köttbullar
    Prinskorv
    Kokt potatis
    Janssons frestelse 
    Julskinka
    Brysselkål
    Rödbetssallad
    Varmrökt lax
    Senapssill
    Omelett med svampstuvning
    Vörtbröd och knäckebröd med smör och ost

    Risgrynsgröt till frukost eller lite nattamat

    Och nån annan dag under julen brukar det bli ris à la malta som efterrätt/fika.

Svar på tråden Vad har ni på julbordet?