Inlägg från: Anonym (morot) |Visa alla inlägg
  • Anonym (morot)

    Är äldre kopparpannor säkra att använda?

    Kopparpannor har vanligen beläggning av koppar på utsidan för att leda värme bättre.

    Äldre kärl från allmogetiden är i helkoppar och förtennade inuti och kan behöva omförtennas, men så gammal är inte denna industritillverkade, den har troligen insida av plåt/rostfritt.

    Det du ser på insidan kanske är skador i plåten men de är väl knappast genomgående?

    Det som är farligt med kopparkärl där livsmedlet exponeras för koppar är att använda syror i det, som vinäger, vin, citrus eller tomat. Låter man bara bli det är det tillräckligt säkert oavsett om hela kärlet är i koppar utan ytbeläggning.

    Så- en gräddig pastarätt- inget problem alls, men jag hade för säkerhets skull nog inte lagat rödvinsgryta i den där.

  • Anonym (morot)
    Anonym (Cu) skrev 2025-01-05 19:34:48 följande:
    Jo, koppar är farligt om man får i sig för mycket. 

    Livsmedelsverket skriver:

    Råd

    Använd inte varmt kranvatten som dryck eller i matlagningen. Då kan du få i dig för mycket koppar. Låt kranvattnet rinna någon minut innan du dricker det eller använder det vid matlagning, då minskar kopparhalten.


    Undvik att tillaga och förvara livsmedel i koppar- eller mässingskärl som inte är belagda med annan yta eftersom koppar kan lösas ut


    www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/koppar
    Men detta är ju inte en panna i helkoppar... helt irrelevant info.
Svar på tråden Är äldre kopparpannor säkra att använda?