pizzasallad
räksallad
rostad lök
tomat
gurka
sallad
lök, röd, gul, silver mm
senap
ketchup
ost, cheddar, mozzarella, feta, brie mm
grillad squash
grillad aubergine
pepperoni
Matlagningsyoghurt smaksatt med riven pepparrot
bacon
skinka
saltgurka, ättiksgurka, bostongurka
majonäs
chilisås
creme fraish
oliver
kapris
majskolv (grillad, tillbehör)
stekt ägg
Hamburgerdressing
Ingredienser
4 portioner
200 gr majonnäs
0,5 dl ketchup
0,5 dl bostongurka
1 liten gullök finhackad
1 liten rödlök finhackad
2 tsk chilipulver
3 krm nymald svartpeppar
1 krm cayennepeppar
Salt
Creole seasoning
Ingredienser
15 portioner
3-4 msk salt
2 msk lökpulver
2 msk vitlökspulver
2 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
2 msk torkad basilika
1 msk mald svartpeppar
1 msk mald vitpeppar
1 msk cayennepeppar
1 msk sellerifrö
5 msk paprikapulver
Guacamole
Ingredienser
4 portioner
2 avokado
2 hackade vitlöksklyftor
Saften från en lime
1 dl lätt crèmefraiche
3 krm salt
Hackad chili eller cayennepeppar efter smak
0,5 urkärnad och grovt hackad tomat
Cheddarost och jalapenos dipp
Ingredienser
6 portioner
200 gr grovt riven cheddarost, gärna lagrad
1-3 jalapenos urkärnade och fint hackade
1,5 dl grädde
salt
Marinerad lök
2 Portioner
200 g Lök, gul (2 stora)
1 dl Vatten
1 pn Salt Persilja
Marinad
3 tb Olja
1 tb Vinäger
2 tb Lökspad
1 pn Salt
1/2 pn Peppar, gärna citron dito
Skala löken och skiva upp den. Koka upp vattnet med salt och låt skivorna koka på svag värme 5 min. Häll av vattnet med spara det. Hacka persiljan och strö över löken. Blanda marinaden och häll över. Låt stå minst någon timme innan servering.
Dressing
1/2 dl Keso
1/2 dl Majonnäs
1/2 dl Yoghurt
1/2 ts Stött kummin
1/2 Vitlöksklyfta; pressad
1 ts Fransk senap
cole slaw
400 g vitkål
2 röda paprikor
1 dl minifraiche, 5% fett
Finstrimla vitkålen. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Lägg vitkål och paprika i lättsaltat kokande vatten och låt koka 1 minut. Spola hastigt av med kallt vatten och låt rinna av. Blanda vitkål och paprika med mini fraichen och smaka av med salt, peppar och gärna chilipulver.
Gurksås
G rk ås:
1 Slanggurka
2 dl Matlagningsyoghurt
2 dl Keso
2 tb Majonäs
1 Pressad vitlöksklyfta
10 Rädisor
1 Äpple i små bitar
Chili-och Paprikasås:
3 dl Gräddfil
2-3 msk chilisås
1/2 röd paprika, i tärningar.
salt och peppar
Ostsås:
50 g ädelost, mosad
3 dl Gräddfil
1 dl riven ost
salt och peppar
Avokado-och Tomatsås:
1 tomat, finhackad
1 avokado, mosad
2 dl Lätt Crème Fraiche
salt och peppar
Sås:
150 g Apetina feta
2 dl matyoghurt
1 tsk rosmarin
Inlagd gurka:
75 ml vitvinsvinäger
2 starka torkade chilifrukter
4 skalade vitlöksklyftor
20 vitpepparkorn
1 kg västeråsgurkor
1,2 l vatten
Ett knippe sköljd dill
85 g havssalt
Häll vinäger, chilifrukter och vitlöksklyftor i en glasburk med höga kanter och låt stå i en timme.
Sterilisera en tvåliters glasburk i kokande vatten, häll i vinäger-chili-vitlök och vitpepparkornen och packa sedan gurkorna i lagen. När burken är halvfull lägger man i dillen.
Täck alltsammans med 1 1/2 liter kokt saltat vatten.
Låt burken med gurkorna stå i sju dygn. Hållbarhet cirka tre veckor. Den öppnade burken ska förvaras i kylskåpet