Nattjästa frukostbullar (12 st )
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
25g jäst
3 dl kallt vatten
1 tsk salt
2 msk olja
2 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt kallt vatten och rör tills jästen löser sig.
Rör i salt, olja och grahamsmjöl.
Tillsätt vetemjöl och arbeta degen häftigt tills den släpper bunken.
Dela degen i 12 bitar och rulla bullar.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk.
Ställ in plåten i kylen över natten, ca 12 timmar.
På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader och ta fram bullarna ur kylen.
När ugnen är varm gräddas bullarna i cirka 10 minuter
Kavring
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
7 dl + 3,5 dl vatten
7 + 7 dl rågmjöl
1 msk salt
1 msk stött kummin
2 dl mörk sirap
1 msk salt
50 g jäst
1-2 msk soja
1 liter rågsikt
Ca 7 dl vetemjöl
Gör så här:
Du skall sätta en del av degen ena dagen.
Dagen därpå sätter du resten av degen, låter jäsa och grädda.
Första dagen:
Ta en stor bunke.
Mät upp 7 dl rågmjöl i bunken.
Koka upp 7 dl vatten och häll det över rågmjölet.
Tillsätt salt och kummin.
Blanda väl, täck över med t ex gladpack och låt stå i rumstemperatur till nästa morgon.
Dagen därpå:
Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en skål.
Blanda ner jästblandningen och 7 dl rågmjöl i degen och arbeta ihop den.
Det blir en ganska lös deg.
Låt den stå i 4 timmar på dragfritt ställe.
Den kommer nu att jäsa mycket.
Efter 4 timmar: Sätt ugnen på 175-180°.
Tillsätt sirap, 1 liter rågsikt och ca 7 dl vetemjöl.
Arbeta degen kraftigt.
Låt den sedan stå och jäsa i 30 minuter.
Ta upp degen och arbeta den på mjölat bakbord.
Dela den i tre delar, forma till limpor och lägg dem i smorda formar.
Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter.
Lägg en smord plåt över formarna vid gräddningen så att bröden ej höjer sig.
Det får då en tät struktur och fyrkantig form, som är typisk för kavring.
Grädda i 45-50 minuter.
Ta ut bröden ur ugnen och pensla dem med kallt vatten.
Linda in dem i bakhandukar och låt dem kallna på galler.
Valnötsbröd (ca 30 st)
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
150 g valnötskärnor, 2 dl
5 dl vatten
50 g margarin
50 g jäst
1 ägg
2 tsk salt
1 msk sirap
3 dl grahamsmjöl
1 l vetemjöl
Gör så här:
special Hacka valnötterna och koka upp dem i vattnet.
Tillsätt matfett och låt svalna till 37 grader.
Smula ner jästen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt ägg, sirap, salt, grahams- och merparten vetemjöl och arbeta degen smidig.
Låt jäsa under bakduk ca 40 min.
Arbeta degen på mjölat bakbord och dela in den i 30 lika stora delar.
Forma runda bullar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och jäs övertäckt ca 30 min.
Pensla med vatten och grädda mitt i ugnen i 225 grader ca tio min.
Smakar bäst nygräddade.
Frukostbröd
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
6 dl rågsikt
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl russin
1 tsk kummin
50 g smör
3 dl gräddfil
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, salt, russin och kummin i en bunke.
Finfördela smöret i blandningen.
Rör i gräddfilen och blanda till en lös deg.
Lägg degen i en smord avlång bakform (ca 1 1/2 liter).
Platta till ytan med mjölad hand.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Stjälp upp brödet och låt det kallna under bakduk.
Pizzabröd (25-30 bitar)
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
50 g jäst
5dl ljummet vatten, ca 37
1 1/2 tsk salt
2 msk smör
250 g Kesella lätt
5 dl durumvetemjöl
8-9 dl vetemjöl
150 g marinerade soltorkade tomater
1 dl majskorn
1 dl urkärnade, svarta oliver
200 g Gratella pizzaost
Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet i en bunke.
Tillsätt salt, smör, kesella och större delen av mjölet.
Arbeta degen tills den känns smidig.
Den ska vara ganska lös. Låt jäsa ca 30 min.
Hacka tomaterna.
Tryck ut degen med mjölad hand i en väl smord långpanna.
Strö över tomater, majs, oliver och ost.
Tryck ner det i degen.
Låt degen jäsa ca 15 min.
Sätt ugnen på 225 i mitten av ugnen ca 25 min.
Låt brödet svalna på galler.
Morotsbröd ( 3 st )
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
3 dl finrivna morötter
13-14 dl lantvetemjöl eller rågsikt
1 ägg
1/2 dl solroskärnor
1/2 msk örtsalt
Gör så här:
Värm mjölken till fingervärme, 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölken.
Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar.
Forma dem till runda bröd.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Ostbaguette ( 4 st )
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g rumsvarmt smör
1 1/2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g Kesella lätt
14-15 dl vetemjöl
125 g riven ost, Arla Greve
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och häll över vattnet.
Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, Kesella och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk 30-45 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i 4 bitar.
Rulla dem till långa baguetter.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Klipp djupa jack i baguetterna och lägg varannan flik åt vänster och varannan åt höger.
Låt jäsa ca 20 min.
Strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
Ta ut brödet och lägg det på galler.
Låt bröden kallna under bakduk.
Låt var och en bryta isär bitarna.
Medelhavsbröd (1 stort eller 2 mindre bröd)
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
(1 msk oregano)
1½ dl hackade marinerade soltorkade tomater
4 dl rågsikt
cirka 8 dl vetemjöl (öka eller minska beroende på hur klibbig degen blir ? den ska vara smidig och lossna från bunken utan att kladda)
Grovt salt
Gör så här:
Smula ner jästen och rör ut den med vattnet.
Tillsätt ingredienserna efter hand och arbeta in mjölet.
Jäs degen 30-45 minuter övertäckt med handduk.
Knåda degen igen och forma ett eller två bröd.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och strö lite mjöl över dem.
Skär några skåror diagonalt på ovansidan och strö lite grovt salt i skårorna.
Sätt ugnen på 225 ° och låt bröden jäsa i 20-30 minuter täckta med handduk.
Grädda bröden i nedre halvan av ugnen i cirka 30 minuter.
Låt dem svalna på galler.
Variation:
Byt ut tomaterna mot samma mängd hackade svarta oliver.
Öka då mängden olivolja till 3 msk och ta bort saltet.
Är det örtmarinerade tomater så uteslut oreganon.
Grahamsbullar med fil ( 40 st )
Recept ifrån: www.ninasmat.se
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
100 g jäst
50 g smör
1 liter filmjölk
2 tsk salt
ca 1,5 l grahamsmjöl
ca 0,5 l vetemjöl
Gör så här:
Smula sönder jästen direkt i degbunken.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt filmjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
Häll den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om så den löser sig.
Tillsätt salt, grahamsmjöl och största delen av vetemjölet.
Arbeta ihop allt till en deg.
Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 min.
Arbeta ihop degen i degbunken.
Tillsätt ev. lite mer vetemjöl.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i 4 delar.
Rulla dem till längder och dela varje längd i 10 delar.
Baka ut dem till runda bullar och lägg på smorda plåtar.
Låt dem jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min.
Grädda i ugn vid 225 grader ca 12 min.
Låt bullarna kallna på galler under bakduk.