• MagdaA

    Smal-mat och bak!

    Någon som har goda, enkla smal-recept att dela mied sig av? Både mat och bak!

  • Svar på tråden Smal-mat och bak!
  • mysigamamman

    gå in på www.arla.se och kryssa för smalmat så hittar du massa underbara recept.

  • AnnaK

    grönsakssoppa

    4portioner
    1 lök
    1 äpple
    2 vitlöksklyftor
    1msk olja
    1msk curry
    1 palsternacka
    2 morötter
    1litergrönsaksbuljong
    2dlkrossade tomater
    125gr blomkål
    125gr haricotsverts
    3msk koriander
    salt peppar
    4msk mild lättyoughurt

    hacka o fräs lök äpple o vitlök i olja
    svag värme
    ha ner de likaså hackade
    palsternackan o moroten
    dutta i curryn
    låt puttra enstund
    häl på buljong o koka 10min
    lägg i blomkål bönor o o lite av koriandern
    koka tills grönsakerna e mjuka
    smaksätt me salt o peppar
    servera med imsk lättyoughurt i varje tallrik
    strö över resten av koriandern

    svampsoppa

    2portioner
    2gula lökar
    2 tsk curry
    2tsk flytande margarin
    300 gr svamp
    2 vitlöksklyftor
    1/2 tsk spiskummin
    3msk tomatpure
    4msk minicrem fraiche

    krydda efterbehag

    fräs lök me curry o margarin

    låt svampen fräsa i detta
    tills den avger vätska

    blanda sen i resten av ingredienserna
    låt sjuda under lock
    o smaksätt me salt o peppar
    låt er väl smaka

    Chokladmousse
    1,5 points per portion
    4 portioner
    Ingredienser:
    4 äggvitor
    4 msk strösocker
    4 msk kakao
    Gör såhär: Vispa äggvitan styvt, tillsätt sockret i omgångar. Tillsätt kakao och vispa smeten jämn. Bör inte sparas för länge, max några timmar

    Köttfärspaj
    2 points per bit
    12 bitar
    Pajbotten
    2 dl vetemjöl
    2 msk flytande margarin
    2 msk naturell yoghurt
    ca 1 msk kallt vatten
    1 krm örtsalt
    Fyllning
    270 g nötfärs (max 10%)
    1 msk tomatpuré
    ½ tsk kanel
    peppar, salt
    1 ½ dl naturell yoghurt
    2 msk kapris
    Gör såhär: Hacka ihop mjöl, margarin och yoghurt och så mycket vatten att det blir en slät mjuk deg. Krydda lätt med örtsalt. Kavla ut degen till en tunn rund eller fyrkantig kaka. Grädda 3-4 min. Lägg färs, tomatpuré och kryddor i en fettsnål panna, gärna tefal. Bryn och finfördela. Rör sist i yoghurt, blanda väl och låt puttra ihop på svag värme. Bred ut färsen på den halvgräddade pajbottnen. Strö på kapris. Grädda ytterligare 5-6 min tills pajdegen är genombakt och fyllningen fått lit färg. Skär upp i 12 bitar. Servera gärna med minitomater, feferoni och gurkbitar.

    2 portioner

    1 grönsaksbuljong
    1 rödlök
    1 paprika gul o 1 röd
    1 burkkrossadetomater
    2 klyftorvitlök
    3 morot
    6 potatis

    gucka ihop allt i en gryta o tillsätt lite vatten
    låt puttra 20 minuter eller tills potatis o moröttter har rätt konsistens
    o smaka av med de kryddor du vill ha
    om du vill ha en poäng till på portionen kan du lägga i 50 gram keso i den heta grytan direkt på tallriken
    smaskens för ögat o för dej
    om du inte vill ha några poäng alls så tar du bort potatisen o keson
    om du vill kan du köra alla ingredienser utom keson o potatisen i mixern o få en god 0poängssås

    Tacolasange 4port (1port= 6points)

    6st Tortillabröd

    2st Rödapaprikor

    4st Kycklingfiléer

    1st Gul lök

    15st el. en burk Champinjoner

    1påse Tacokrydda

    1msk Vetemjöl

    1.5 dl Tacosås

    1dl Lättmjölk

    1dl Ost

    Stek paprika, kyckling, lök och champinjoner. Tillsätt tackokrydda och vetemjöl. Rör om. Häll på tacosås och mjölk. Låt koka upp. Varva tortillabröd och kycklingröran i en ugnssäker form. Häll på ost. Gratinera i ugn på 225 grader tills osten har smält.

    Sallad

    4dl Vitkål

    2dl Ruccola

    2dl Isbergssallad

    1nypa Socker

    2stk Vinäger

    1msk Vatten

    Salt och Citronpeppar

    Både Tacolasangen och Salladen blir 6points per portion. Den är riktigt god. Ät och njut

    Receptet är för 4 personer och ger 6 points

    300 g lax
    1 röd paprika
    1 purjolök
    1 vitlöksklyfta
    1 msk olja
    2 ½ dl ris
    5-6 dl fiskbulong
    1 dl ärter
    1 dl majs
    4 msk dill
    salt, citronpeppar
    1 limefrukt

    Skär fisken i kuber. Hacka parikan. Strimla purjolöken coh skär vitlöketn i skivor. Fräs lök och ris i oljan. Tillsätt fiskbulongen och låt puttra cirka 10 min. Tillsätt fisk och koka ytterligare 5 min. Lägg ner ärter, masj, paprika och dill, krydda och låt puttra ytterligare 2-3 min. Tvätta och grovriv skalet av en lime och dekorera risotton med.

    heta räkor m pasta

    1 port

    1tsk olja
    10cm purjolök
    1/2 röd paprika
    2 krm curry, gärna het
    1/2 dl färdig tomatsås utan fett eller socker
    2 msk lätt créme fraiche
    2 dl (120g) skalade räkor
    1,5 dl kokt fullkornspasta = 1,5 points
    grönsallad
    paprikastrimlor
    dill
    citron

    Strimla purjo och paprika. Fräs upp strimlorna i oljan så att de mjuknar utan att brynas hårt. Strö över curryn som ska svettas och blomma ut i fettet. Rör i tomatsåsen och hetta upp. rör i créme fraichen och räkorna, koka inte. Servera med kokt pasta och en sallad, Stick i dillkvistar och citronskivor.
    Tips: Pressa i en vitlöksklyfta eller/och krydda med mer curry om du vill ha såsen hetare

    Lasagne
    recept för 4 pers

    Pastaplattor
    1 stor burk keso naturell
    färska champinjoner (10-12 stycken, efter smak)
    1 paket bacon
    spenat (färsk eller fryst)
    1 burk kantareller (eller färska, men burk funkar alldeles utmärkt)
    1 svampbuljongtärning
    2 dl lättmjölk
    4 msk light Philadelphia (valfri smak)
    1 stor squash
    basilika (färsk eller fryst)
    oregano
    svartpeppar
    vitlök (efter smak)

    Sätt ugnen på 200 grader

    Skär baconet i bitar, knaperstek det och låt det rinna av ordentligt på hushållspapper.

    Fräs ihop skivade champinjoner, kantarellerna (skär dem i mindre bitar om de är för stora,) pressad vitlök, tärnad squash, basilika, oregano, buljongtärningen och peppar i lite olja. Ha gärna i lite sambal oelek så blir det lite fart på fräset. Späd gärna med kantarellspadet! Blanda i baconet och rör om när det har fräst klart.

    Koka upp mjölken och vispa i osten, salta och peppra, ha gärna i både oregano och basilika i såsen, samt spenaten. Red gärna av med maizena för att få den tjockare.

    Bred ut ca 1/3 av keson i botten på en ugnsfast form, lägg sedan pastaplattor så det täcker. Lägg på hälften av fräset och hälften av såsen, ett lager plattor, samt resten av fräset och resten av såsen. Bred ut resten av keson uppepå.

    TIPS! Smaksätt gärna keson med t.ex vitlök och basilika och oregano.

    Eftersom keson blir ostig och ?tuggig? när den gratineras har jag ingen extra ost ovanpå.
    Låt den stå i ugnen ca 20 minuter eller tills pastaplattorna är färdiga.

    Kålpudding
    Ingredienser till 4 port.

    800 g Vitkål
    2 st Lök, gul
    400 g Nötfärs max 10%
    3 dl Tomater passerade eller krossade
    1 tsk Salt
    1 krm Svartpeppar
    1 tsk Timjan
    1/2 dl Persilja

    Instruktioner
    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skölj och strimla vitkålen. Skala och skiva löken.
    3. Förväll kål och lök i lättsaltat vatten i en kastrull på ganska svag värme 5-8 minuter. Häll av kokvattnet.
    4. Blanda färsen med tomaterna, kryddor och hackad persilja.
    5. Varva sedan kål och lök med färsen i en ugnsäker form, översta lagret skall vara kål. Täck formen med aluminiumfolie och grädda puddingen i ugnen till skålen blivit mjuk och färsen kokt, ca 30 minuter.
    6. Ta av folien och höj ugnsvärmen till 250 grader. Låt rätten stå i ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10 minuter. Servera med inlagd gurka, kokt potatis och lingon

    Kladdkaka m hallonsås
    Till 8 personer behövs:
    1/2 msk lättmargarin
    2 dl socker
    1 ägg
    1 1/2 dl lättmjölk
    1 1/2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    2/3 dl kakao av bästa kvalitet, typ Valrhona
    Till servering:
    florsocker
    färska bär och bärsås

    Gör så här:
    Rör margarin, socker och ägg vitt och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt hälften av mjölken. Vispa. Blanda de torra ingredienserna för sig. Vispa samman med äggblandningen. Häll i resten av mjölken och rör tills smeten är jämn. Häll smeten i en teflonform med löstagbar botten som ej behöver smörjas. Grädda kakan i 30?40 min i 150°. Låt svalna och sikta lite florsocker över kakan före servering. Dekorera med nyskördade bär, t ex krusbär, och en mixad silad sås av färska hallon.

    1 portion: 3 Points

    Kyckling under mandeltäcke
    4port (1port=5points)

    4 kycklingfileér
    1tsk flytande margarin
    2 hela konserverade persikor
    2dl bladspenat
    3msk mandelspån
    1dl riven ost
    2dl vatten
    1/2 köttbuljontärning
    2dl fraich max 2%
    1dl lättmjölk
    1/2 dl persikospad
    2msk soya
    4tsk ljus såsredning
    1msk mango chutney

    Stek kycklingen i margarin i stekpannan. Skiva persikorna och kycklingfileérna. Varva dessa med spenaten i en ugnsfast form. Koka ihop såsen och häll över. Strö över riven ost och mandelspån. Sätt in i ugnen 225° ca 15min Servera med kokt pressad potatis eller ris och en sallad.

    Fyllda kycklingfiléer
    6,5 points per portion
    2 portioner
    Ingredienser:
    2 kycklingfiléer á 100 gr
    1 skiva formfranska
    3 msk matlagningsyoghurt
    30 gr riven ost, max 17 %
    1 tsk torkad basilika
    1 krm örtsalt
    Gör såhär: Skär en skåra i båda filéerna och platta sedan ut dem med handen. Smula brödet och blanda med yoghurt, ost, basilika och örtsalt. Fyll filéerna med smeten och fäst ihop med tandpetare. Bryn kycklingen i en fettsnål panna tills den är genomstekt och fått färg runt om. Servera gärna med kokt ris, skivad gruka och tomat.

    Tonfisksallad (1 portion)

    Blanda 2 dl sallad med 1 tsk olivolja, 1 tsk vinäger, 1 krm salt och 1/2 krm svartpeppar i en skål.
    Blanda ner 2 skivade kokta potatisar, 1 skivad tomat några kokta gröna bönor och 1 msk strimlad purjolök.
    Toppa med 1 dl avrunnen tonfisk (i vatten) och 1 tsk kapris.
    Server med en skiva mörkt bröd

    1 portion = 4,5 points

    Couscousbiffar med myntayoghurt (1portion)

    1/2 dl couscous
    1/2 dl vatten
    1 bit purjolök
    1/2 röd paprika
    2 msk persilja
    1 ägg
    salt och peppar
    1 tsk olja

    Koka upp couscous och vatten och låt det svälla i 5 minuter.
    Hacka purjolök, paprika och persilja och rör ner det i couscousen.
    Rör i ägget och smaksätt med salt och peppar.
    Forma 4 biffar och stek i olja cirka 1 minut per sida.

    Servera till:
    1/2 dl mini cremefraiche smaksatt med lite mynta och en god sallad

    1 portion = 6,5 points

    Tastelines lätta semlor

    Mandelmassa:
    0,5 dl mandel, finhackad
    0,25 dl socker
    2 msk minimjölk
    3 dl Milda visp 20%

    Vetebulle:
    50 g jäst
    75 g flytande margarin
    0,5 l minimjölk
    1 dl socker
    0,5 tsk salt
    1,5 l vetemjöl

    Sätt ugnen på 250° . Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fngervarmt, 37 grader och blanda i det flytande margarinet, salt och socker. Häll det ljumma degspadet över jästen, rör så att det löser sig. Tillsätt mjölet och blanda till en bra konsistens, eller tills degen släpper från bunkens kanter. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter. Dela degen i 4 lika stora delar, rulla ut delarna till längder och dela varje längd i 10 delar. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta tills de blivit dubbelt så stora. Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt svalna under bakduk

    Skär av locket på bullen Gröp ur inkråmet Blanda mandel, inkråm, socker och mjölk Fyll bullarna Vispa Milda visp och garnera semlanSikta florsocker över semlorna

    Näringsinnehåll per färdig semla:
    Kalorier: 282 kcal
    Fett: 16 g
    Protein: 5,7 g
    Kolhydrater: 27 g
    Fibrer: 1,3 g

    Tonfiskrulle

    Tonfisk och grönsaker i tunnbröd blir gott. Bilden visar en ej ihoprullad rulle för att man ska se fyllningen.
    Tid: 15 min
    1 port
    Du behöver:
    1 stort mjukt tunnbröd
    2-3 salladsblad
    ½ burk tonfisk i vatten, avrunnen
    10-15 cm gurka
    ½ paprika
    1 tsk lättmajonnäs
    1 tsk senap
    0.5 dl naturell lättyoghurt
    1-2 msk hackad gräslök eller röd lök
    salt
    Gör så här:
    Mosa tonfisk och blanda med yoghurt, majonnäs och senap. Smaka av med salt. Hacka löken, skär gurka i små tärningar och paprika i små bitar och rör ihop med det andra. Bred ut röran på tunnbrödet och lägg över salladsbladen och rulla ihop.

    Hälsopizza

    2 stora pizzor
    20 gr jäst
    3 dl kallt vatten
    2 tsk salt
    500 gr dinkel mjöl sikt
    Rör ut jäst och vatten, blanda i salt och mjöl. Knåda 5-10 min (helst i hushålls maskin). Pizza degen blir bättre ju längre man knådar den.
    Jäs till dubbel storlek ca 2-3 tim.
    Dela i 2 lika delar.
    Kavla ut degen och lägg en pizza på varje plåt.
    Sätt ugnen på 250 grader.
    Låt degen vila på plåt ca 20 min.
    Tomatsås:
    rapsolja
    1 stor gul lök, fin hackad
    2 msk tomatpuré
    2 burkar krossade tomater
    2 msk oregano, basilika och timjan
    2 vitlöksklyftor, pressade
    salt, peppar

    Häll i olja i en kastrull, fräs löken. Lägg i dom övriga ingredienserna och koka ihop. Låt såsen svalna.
    Fyllning:
    Bred nu på tomatsåsen på pizzan och lägg på favorit fyllningen som gärna ska vara proteinrik.
    Helene hade massor av tonfisk, champinjoner och lök på sin. Innan gräddning fördelar du lite mager ost på pizzan. Man behöver oftast mindre ost än vad man tror. Vissa hoppar till och med över osten. Mozzarella eller feta ost är andra alternativa ostar man kan ha på pizzan.
    Sätt in båda plåtarna en uppe och en nere. Efter 5 min så byter plåtarna plats och du gör om detta moment 3 gånger till. Den totala gräddningstiden blir 20 min.

    Mexikansk böngryta med avokadoröra och ris

    Ingredienser (4 portioner):
    ? 1 gul lök
    ? 1 stor grön paprika
    ? 1 stor röd paprika
    ? ½ purjolök
    ? 1 msk smör eller margarin
    ? 1 msk smör eller margarin
    ? 1 tsk chilipeppar, gärna ancho style
    ? 1 tsk spiskummin
    ? 1 burk krossade tomater, ca 400 g
    ? 2½ dl vatten
    ? 1 tärning grönsaksbuljong
    ? 1 burk kidneybönor, ca 400 g
    ? 1 kruka färsk koriander
    ? salt

    Avokadoröra:
    ? 2 avokado
    ? ½-1 msk pressad citronsaft
    ? 1 vitlöksklyfta
    ? örtsalt
    ? svartpeppar
    ? 1 tomat

    Till servering

    4 port kokt ris
    Tillagning

    Skala och hacka löken. Kärna ur och tärna paprikan. Strimla purjolöken.

    Fräs löken i smör i en kastrull tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt paprika och purjolök tillsammans med chilipeppar och spiskummin. Fräs en stund till. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärning. Låt sjuda 10 minuter.

    Spola bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av väl. Plocka korianderbladen och hacka dem grovt. Blanda ner bönorna och koriandern i grytan och smaka av med salt och eventuellt mer chili.

    Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur köttet med hjälp av en sked. Mosa avokadon med en gaffel tillsammans med citronsaften. Pressa ner en vitlöksklyfta och smaka av med örtsalt och svartpeppar. Skär tomaten i 4 klyftor. Ta bort kärnorna. Tärna tomaten i små tärningar. Blanda ner tomattärningarna i avokadoröran.

    Servera böngrytan med avokadoröran och kokt ris.
    Näring/portion
    ? 2117 kJ
    ? 506 kcal
    ? 14,5 g protein
    ? 16,5 g fett
    ? 77,5 g kolhydrater
    ? 8,5 g fibrer

    Flygande Jakob 4 port

    1 grillad kyckling utan skinn
    2 bananer
    2,5 dl matlagningsgrädde
    0,5 dl mellanmjölk
    1 msk mjöl
    2 msk tomatketchup
    1 paket bacon
    50 g salta jordnötter

    Näringsinnehåll per portion
    Kalorier 443
    Protein 40 g
    Fett 24 g
    Kolhydrater 17 g
    Fibrer 2 g
    C-vitamin 7 mg

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Häll grädde, mjölk, ketchup och en msk mjöl i en burk. Skaka och låt stå.
    3. Lägg kycklingbitar och bananer delade på längden i en ugnsfast form.
    4. Häll över gräddblandningen och grädda i 20 minuter.
    5. Lägg baconskivorna precis ovanpå varandra och skär bort den yttre feta kanten runt om. Knaperstek och låt rinna av på hushållspapper.
    6. Ta ut kycklingen och strö över jordnötter och bacon. Servera med ris och sallad.

    Kladdkaka utan kalorier (8 pers)

    1/2 msk lättmargarin
    2 dl socker
    1 ägg
    1 1/2 dl lättmjölk
    1 1/2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    2/3 dl kakao av bästa kvalitet, typ Valrhona

    Till servering:
    florsocker
    vaniljvisp
    färska eller djupfrysa bär

    Rör margarin, socker och ägg vitt och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt hälften av mjölken. Vispa. Blanda de torra ingredienserna för sig. Vispa samman med äggblandningen. Häll i resten av mjölken och rör tills smeten är jämn. Häll smeten i en teflonform med löstagbar botten som ej behöver smörjas. Grädda kakan i 30?40 min i 150°. Låt svalna och sikta lite florsocker över kakan före servering. Här serveras den med vaniljvisp och hallon.

    Krämig räksallad
    från viktväktarna 2 port ca 197 kcal/port
    120 g skalade räkor
    200 g gurka
    2 msk finstrimlad purjolök
    160 g kesella
    ½ tsk citronpeppar
    Till servering:
    salladsblad, citron och dill

    Tina räkorna om de är frysta och låt dem rinna av väl.
    Skölj gurkan och skär den i tunna strimlor.
    Blanda räkor, lök, gurka och kesella.
    Smaksätt med citronpeppar.
    Om salladen inte ska serveras genast så vänta med att
    blanda ner gurkan, den gör salladen för lös om den får stå länge.

    Servera på ett salladsblad och dekorera med citronskiva och dill.

    Denna enkla kycklingrätt är en av mina favoriter att bjuda på när jag vill laga något som är gott och inte för fett.

    Till 4 personer behöver du

    4 benfria, skinnfria kycklingfileer
    1.5 dl torr vit vermouth
    4 stora sellerisjälkar skurna i stavar
    4 stora morötter skurna i stavar
    1 stor gul eller vit lök skuren i strimlor
    2 dl grönsaksbuljong samt 4 dl kycklingbuljong eller 6 dl hemgjord buljong som här i receptet (hemgjord är oftast mindre fettig)
    salt och peppar efter smak
    1 dl vitt ris
    1dl drenerade majskorn från burk (valfritt)
    1.5 dl tomat, urkärnad samt tärnad (valfritt)

    Skär kycklingen i större strimlor
    Tag grönsakerna och lägg i en kastrull eller gryta på hög värme tillsammans med buljongen, sänk värmen när det börjar koka, sjud grönsakerna under lock i ca 15 minuter på låg värme. Häll i riset och sjud under lock i 5 minuter.
    Lägg i kycklingen och sjud under lock i ytterligare 7 minuter (tills kycklingen blivit nästan helt vit och riset mjukt) Tillsätt Vermouth samt mer buljong om det behövs. Sjud ytterligare 5 minuter. Överkoka ej.
    Tag av grytan från värmen och häll på de sista tillbehören. Krydda efter smak, servera som gryta eller tjock soppa. Du kan förkoka riset och servera separat.

    Dekorera med lite färska persilje, timjan eller oregano blad

    Mirakelsoppan (grundrecept)

    400 g vitkål
    250 g broccoli
    250 g fänkål
    250 g morötter
    1 röd eller gul paprika (150g)
    2 vitlöksklyftor
    1 msk olja
    1 lit. grönsaksbuljong

    Rensa och skala fräs i olja, häll på buljong. Låt koka under lock 20-30 min.
    Receptet till soppan räcker i 2 dagar. Jag brukar göra för 7 dagar och frysa in

    Kryddningsförslag:
    Dag 1 1 chilepeppar
    Dag 2 2 msk persilja och gräslök
    Dag 3 1 knivsudd kanel, gurkmeja och mald koriander
    Dag 4 Sojasås och kinakrydda
    Dag 5 1 tsk curry
    Dag 6 1 msk vinäger och lite sötningsmedel. Tillsätt dill
    Dag 7 1 tsk tomatpuré och 1/2 tsk oregano

    Gott med soppa i kylan och ger garanterat resultat

  • AnnaK

    Chokladmousse
    4 portioner
    Ingredienser
    60 g 70-% choklad
    2 tsk vatten
    4 ägg
    100 g smör
    sötningsmedel efter smak
    1 ¼ dl grädde (40 %)
    1 tsk vanilj (extrakt om du har, skrapad vaniljstång eller i värsta fall vaniljsocker)
    Tillagning
    1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Gör iordning ett isbad i en annan kastrull.
    2. Ställ ett mindre kärl i det kokande vattnet. Smält chokladen och vattnet.
    3. Dela äggen med gulor i en skål och vitor i en annan.
    4. Vispa gulorna (gärna elvisp eller mixer) och kör länge (kanske 5 min) tills gulorna tjocknat och fått en ljusgul nyans.
    5. Häll i smöret i chokladen, lite i taget, och rör konstant till du får en geggig konsistens.
    6. När du uppnått rätt geggighet rör du i sötningsmedlet.
    7. Flytta över chokladskålen från det kokande vattnet till isbadet. Rör hela tiden tills smeten har fingertemperatur.
    8. Häll försiktigt i äggula, lite i taget, och vispa ordentligt. Det koagulerar (blir grynigt) om chokladsmeten är för varm.
    9. Häll i vanilj och grädde. Använd det varma vattenbadet en kort stund om smeten tjocknar alltför mycket. Ställ åt sidan.
    10. Rengör visp/mixer ordentligt och vispa sedan vitorna till ett styvt skum (tar lång tid).
    11. Vänd försiktigt i vitorna i chokladsmeten. Använd det varma vattenbadet en kort stund om smeten hunnit tjockna alltför mycket.
    12. Häll upp i fyra portionsskålar, täck dem med plast och ställ in i kylskåpet tills de stelnat, gärna ett par timmar

    Kycklingröra med nötter (6 port)

    500 g fullkornsris (gärna rött) eller fullkornspasta
    500 g kyckling eller kalkon
    2 dl ost
    1 rödlök
    3?4 valfria grönsaker. Ta det som finns hemma, en slantad morot, grovhackat tomat, finskuren romansallad, groddar och kanske några halverade druvor.
    1 nypa fruktos eller 1 tsk honung
    2 msk olivolja
    1 dl grovt hackade nötter, t ex cashew eller valnötter
    1?2 matskedar apelsinjuice eller balsamvinäger
    2 tsk örtsalt
    peppar

    Koka ris eller pasta enligt anvisningar på paketet. Skär köttet i mindre tärningar. Gör likadant med osten, löken och de grönsaker som finns hemma. Blanda alla ingredienser i en skål och häll i de grovhackade nötterna och juicen. Smaka av med kryddorna. Den här salladen kan också göras på rester från gårdagen. Det är bara att blanda i vad man vill!

    Filmjölkslimpa a la GI

    3 1/2 dl siktat dinkelmjöl
    4 dl fullkornsdinkelmjöl
    2 dl hela dinkelkorn
    1/2 dl linfrö
    1 1/2 dl sojamjöl
    1 1/2 dl fiberhavregryn
    1 1/2 tsk salt
    1 1/2 msk bikarbonat
    1 liter filmjölk
    olja till formen

    Eventuell smaksättning:
    1 dl hackade torkade aprikoser eller
    1 dl hackad färsk spenat eller
    1 dl hackade nötter
    bakplåtspapper

    Blötlägg de hela dinkelkornen över natten. Värm ugnen till 175°. Smörj formarna med olja. Stöt linfröna i mortel. Låt dinkelkornen rinna av ordentligt. Blanda samman dinkelmjöl, linfrö, sojamjöl, havregryn, salt och bikarbonat i en stor bunke. Rör ner filmjölken, lite i taget, till en jämn smet. Rör till sist ner dinkelkornen. Häll smeten i bakformarna och grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i 45-60 min. Lägg bakplåtspapper över efter halva gräddningstiden, så att brödet inte blir för mörkt och ytan inte så hård. Låt brödet svalna under bakduk.

    Limetryffel på GI-vis

    1 dl vispgrädde
    2 msk pressad lime
    150 g choklad (minst 70 procent kakao)
    50 g osaltat smör
    Rivet limeskal till garnering

    Koka grädde och lime, blanda ned hackad choklad och smör. Blanda tills det är slätt. Ställ i kylen. Forma och rulla bollar i limeskal.

    Saffranssockerkaka på GI-vis

    50 g smör
    1 1/4 dl mjölk
    2 ägg
    1 1/5 dl fruktos
    1 1/5 dl Dinkelmjöl
    1 1/5 dl Dinkel fullkornsmjöl
    1 1/2 tsk bakpulver
    1/2 dl hackad sötmandel eller hasselnöt
    Saffran 1 pkt (gillar man mycket saffranssmak kan man ta två pkt)
    Sesamfrön

    Smörj och bröa formen med sesamfrön. Smält fettet och häll i mjölken.
    Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt fett och mjölk och saffran, och sist mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175° i 35-40 min

    Köttfärsröra med linser (2 port)

    400gr köttfärs
    1 gul lök, hackad
    1-2 morötter, rivna
    1 burk champinjoner, hackad
    1 burk krossade tomater
    3 vitlöksklyftor
    salt, peppar
    chilipeppar
    1 burk lätt kesella
    1 matlagningsgrädde
    2 dl svarta linser, le puy eller beluga
    kamut spagetti

    Koka linserna med en ½ buljongtärning. Bryn lök, champinjoner, morötter och köttfärs. Häll i övriga ingredienser och krydda, låt det koka ihop. När linserna nästan har kokat klart så slå av vattnet och skölj av dom i ett durkslag. Vänd nu ner linserna i köttfärs röran. Servera med spagetti

    Fullkornspasta med köttfärssås (4 port)

    400 gram blandfärs
    0,5 dl tomatpuré
    1 st gul lök
    1 st röd paprika
    2 klyfta vitlök
    2 st burkar krossade tomater
    olivolja
    salt och peppar
    färska örter
    400 gram fullkornspasta
    riven parmesanost

    Hacka löken och fräs i olivolja. Lägg i färsen och stek ett par minuter.
    Tillsätt tomatpuré, riven vitlök, salt och peppar. Skär paprikan i bitar och låt steka med i färsen. Häll i de krossade tomaterna och låt puttra i 5 min.
    Lägg i färska örter, t.ex. basilika och timjan och servera med fullkornspasta, hyvlad parmesanost och en god sallad.

    Chokladkaka med nötter och kokos (4 port)

    300 gram mörk choklad 70 %
    6 st ägg
    4 msk fruktsocker
    0,5 dl starkt kaffe
    1 dl hackade pecan- eller valnötter
    1 dl kokosflingor till formen

    Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form och använd kokosflingor som ströbröd. Dela äggen och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Smält chokladen i mikron eller i vattenbad. I mikron brukar jag ta det på medelhög effekt och kolla ganska ofta så det inte bränns. Man kan behöva röra om ibland. Häll chokladsmeten i gulorna och tillsätt kaffe och fruktsocker. Tillsätt nötterna och rör om. Vänd sedan ner smeten i äggvitorna och blanda väl. Häll i den smorda formen och baka i 10 min. Låt kakan stå i kylen minst en tim innan du stjälper upp den. Servera med vispad grädde.

    Ugnsbakade päron (2 port)

    2 fasta päron
    2 kanelstänger
    125 g lättkesella
    2 msk lättyoghurt
    1 msk honung
    1 tsk vaniljsocker

    Kärna ur päronen. Sätt en kanelstång i det urkärnade hålet. Grädda päronen i cirka 20 min i 175°. Blanda kesella, yoghurt, honung och vaniljsocker till en jämn smet och ställ i kylen. Servera päronen ljumma med vaniljblandningen

    Coca-Cola-marinerad oxfilé med sallad (2 port)

    400 g oxfilé, putsad och skuren i två bitar
    3 dl Coca-Cola
    Rivet skal från 1 citron
    1 msk riven ingefära
    1/2 msk kanel
    salt och peppar

    Sallad
    1 grapefrukt
    1 apelsin
    2 rödbetor
    3 konserverade kronärtskockshjärtan
    sallad, valfri
    20 g rostade pinjenötter
    100 g blandade oliver
    1 rejäl knippa basilikablad
    2 msk vinägrett

    Lägg köttet och marinaden i en påse och låt stå i kylen 1 dygn. Torka av köttet och grilla det i en grillpanna. Fortsätt 5-10 min i ugnen 125°. Koka de tärnade rödbetorna al dente och låt dem svalna. Blanda med det andra.

    Gi-tårta med färska bär och lättvispad grädde (12 port )

    3 dl hasselnötter
    3 dl mandel
    1 dl katrinplommon
    1 dl aprikos(er), torkade
    0,5 dl fruktsocker
    0,5 dl vatten
    2,5 msk kakao
    0,5 msk kanel

    Garnering
    2 dl vispgrädde, mager
    1 tsk fruktsocker
    1 dl hallon
    1 dl physalis
    1,5 dl jordgubbar

    Blötlägg nötterna i ett par timmar. Skålla mandeln. Lägg de avrunna nötterna i en matberedare och tillsätt fruktsocker, kakao, mandel, kanel, katrinplommon och aprikoser och mixa till en grovkornig smet. Tillsätt lite vatten om smeten blir för kompakt. Tryck ner den i en springform. Ställ in i kylen en timme. Vispa grädden sötad med lite fruktsocker. Bred över kakan och strö över bären.

    Njut av en smarrig tårta med superlågt glykemiskt index. Den passar även bra vid glutenallergi då kakan inte innehåller något mjöl

    Näringsvärde per portion:
    Energi: 293 kcal
    Kolhydrater: 18 g
    Protein: 7 g
    Fett: 22 g

    Kycklingfiléer
    rökt skinka
    smakrik fet ost
    ägg
    kokosflingor
    salt o peppar
    dragon
    vispgrädde

    Skär ett så djupt snitt som möjligt i filén (på bredden)
    Lägg en vikt skiva skinka samt en ostskiva och lite dragon i snittet.
    Använd en tandpetare för att hålla ihop kanterna.
    Salta o peppra
    vänd filéerna i först ägg och sedan kokos
    Stek i smör tills dom fått fin färg och lägg sedan på ugnssäkert fat

    Vispa ur stekpannan med rikligt med vispgrädde o krydda efter smak med salt peppar och dragon. Smaka av.
    Häll såsen över filéerna och kör i ugnen på 175gr i ca 30min.

    Kokt blomkål eller broccoli passar utmärkt till

    Såklart jättegott även utan dragon om man inte gillar det.

    Panerad torsk
    1 paket djupfryst torsk eller annan fisk
    1 ägg
    kokosflingor
    2 dl vispgrädde
    salt
    peppar
    dragon, rikligt

    smör till stekning

    Låt fiskblocket tina en stund, skär det i 3cm tjocka bitar
    Vänd fiskbitarna först i uppvispat ägg och sedan kokos
    salta och peppra
    Stek fisken i smör på medelvärme
    lägg fisken på ett djupt fat
    vispa ur stekpannan med minst 2 dl vispgrädde och smula ner dragon, salt o peppar.
    Låt såsen puttra ihop lite och häll den sedan över fisken eller om man vill
    servera den för sig

  • E l l a

    Jag har en hel del sparade Viktväktarrecept - ganska smala;

    FÄRSK TOMATPASTASÅS ? 1 portion 0 points
    5 tomater i kuber
    1 hackad lök
    2 skivade morötter
    2 vitlöksklyftor
    1 broccoli
    Koka upp allt till en bra konsistens. Servera med pasta, ris eller couscous. Går bra att variera med att tex lägga i Gröna slaktarens korv.

    KYCKLING OCH BACONSÅS ? 4 portioner 4 points/portion
    2 kycklingfiléer
    1pkt bacon
    1 burk fraiche (8%)
    grillkrydda, timjan, cayennepeppar
    färska champinjoner
    1 purjolök
    2 paprikor i olika färger
    Klipp filéerna i bitar, stek tills de är genomstekta. Krydda med grillkryddan, stek ytterligare en stund och tag upp kycklingen. Skär grönsakerna i lagom stora bitar och bryn dem lätt, klipp baconet i bitar och stek dem knapriga. Tag upp baconet och torka av på hushållspapper, lägg tillbaka bacon och grönsaker i den sköljda pannan, häll i fraiche och krydda med timjan. Låt det puttra samman och servera med grönsallad!

    LÄTTGJORD PASTASÅS MED KALKONBACON ? 4 portioner 1,5 points/portion
    1 pak Gröna Slaktaren kalkonbacon
    1 gul lök
    1 purjolök
    1 stor burk skivade champinjoner
    1 burk Viktväktarfraiche naturell
    Man hackar löken och skär baconet i småbitar bryner i en teflonpanna. Häll sen i svampen och fraichen. Krydda med svartpeppar. Låt det puttra en stund och ät sen med pasta.

    PASTA MED BIFFGRYTA ? 1 portion 4 points
    40 gram pasta
    100 gram lövbiff
    1 liten lök
    5 champinjoner
    ½ paprika
    1 tsk olja
    salt, peppar
    1 dl buljong
    ev aningen arrowrot
    Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Strimla köttet. Skiva lök, champinjoner och paprika. Fräs lök och kött i oljan i en stekpanna. Tillsätt svamp och paprika. Krydda med salt och peppar. Späd med buljongen. Red ev av med arrowrot. Servera med sallad.

    KASSLERFRÄS TILL PASTA ? 4 portioner 4 points/portion
    150 gram champinjoner
    400 gram kassler
    1 tsk olja
    3 tomater
    2 dl gröna ärter
    1 dl riven ost (max 17%)
    2 msk färsk timjan
    2 krm salt
    1 krm svartpeppar
    Skölj och skiva champinjonerna. Strimla kasslern. Fräs champinjoner och kassler i olja i en stekpanna. Skölj och hacka tomaterna. Hacka färsk timjan. Låt tomater, ärter och timjan fräsa med i stekpannan ett par minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Servera kasslerfräset till pasta. Strö över ost.

    TINAS GULASCHSOPPA MED FÄRS - 4 portion 2,5 points/portion
    2 st gula lökar
    2 klyfta(or) vitlök
    2 st röda paprikor
    1/4 st rotselleri
    3 st potatisar, råa
    200 g nötfärs
    2 tsk paprikapulver
    1 1/2 tsk mejram
    1 1/2 tsk kummin
    2 msk tomatpuré
    1 burk(ar) krossade tomater
    1 l vatten
    2 st kycklingbuljongtärningar
    Skala och finhacka lökarna och vitlöken. Skär paprikorna, sellerin och potatisarna i tärningar. Bryn köttfärsen tillsammans med löken, vitlöken, paprikan, sellerin och potatisen. Krydda med paprikapulvret, mejramen och kumminen. Tillsätt tomatpurén och rör om. Häll sedan på de krossade tomaterna, vattnet och smula ner buljongtärningarna. Låt soppan koka i ca 20-25 minuter och smaka av med salt och peppar.

    VITLÖKSSOPPA ? 4 portioner 2,5 points/portion
    4 morötter
    1 purjolök
    1 liter vatten
    2 buljongtärningar
    200 gram philadelphia light vitlök/örter
    svartpeppar
    Riv morötter och skiva purjolöken. Koka ca fem minuter, lägg sedan i buljongtärningar och philadelphia. Låt osten smälta. Servera gärna med bröd (men glöm inte räkna points för det!).

    TOMATSOPPA MED BÖNOR OCH PASTA - 4 portioner 4 points
    2 morötter
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    6 dl vatten + 1 grönsaksbuljongstärning
    6 dl tomatjuice
    50 gr pasta av liten storlek
    1 burk bönor cirka 420 gr
    salt och peppar
    parmesan
    Hacka lök och morötter, fräs dem i en kastrull. Häll på buljong och tomatjuice, låt det puttra på svag värme under 10 min. Koka pastan i en annan kastrull. Lägg de avrunna bönorna och pastan i soppan och koka upp. Krydda och servera med osten.

    SPARRISSOPPA - 4 portioner 1 points
    1 burk sparris
    3 dl höns- eller grönsaksbuljong av tärning
    4 msk lättyogurt
    4 skivor fullkornsbröd att servera till
    Finfördela, typ mal, sparrisen i sitt spad. Blanda detta med buljongen i en kastrull. Sjud upp, lägg i sopptallrikar, servera en klick yoghurt i och servera med lättrostat bröd.

    MEXIKANSK GRYTA ? 4 portioner 2,5 points/portion
    500 g nötkött, grytbitar el lövbiff
    2 msk soja
    4 dl köttbuljong
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor, skivad
    ½ rotselleri i bitar
    1 stor morot i slantar
    1 msk tomatpuré
    salt, chilipulver, svartpeppar
    1 grön strimlad paprika
    Maizena att reda med.
    Blanda grytbitarna med soja och chilipulver. Koka upp buljongen i en kastrull. Lägg ned kött och grönsaker, låt koka hela tiden på svag värme under lock ca 30 minuter. Rör i redningen. Tillsätt paprikan och låt puttra några min.
    Servera med majs, tomatsallad och potatis eller ris.

    KYCKLINGSÅS MED PAPRIKA ? 4 portioner 3 points/portion
    500 g kycklingfilé
    1 purjolök
    1 röd, 1 grön och 1 gul paprika
    1 tsk curry
    lite olja
    1 burk tomater
    1 smulad hönsbuljongtärning
    1 dl vatten
    salt, paprikapulver
    Strimla kycklingen. Skölj, ansa och strimla paprikor och purjo. Fräs köttet med curry i lite olja i en gryta några min. Blanda ner tomater, purjo, buljong, vatten och kryddor. Sjud ca 5 minuter under lock. Tillsätt paprikastrimlor och sjud i ytterligare 5 minuter. Servera med ris, pasta eller potatis.

    FLÄSKFILÉGRYTA ? 5 points 3 points/portion
    1 gul lök
    lite olja att steka i
    400 g fläskfile
    2 tsk paprikapulver
    2 tsk salt
    500 g konserverade hela championer(eller efter smak)
    1 1/2 burk hela skalade tomater
    3 dl Laga Lätt 5%
    1-2 dl lättmjölk
    lite soya
    2 tsk grönpepparkorn
    1 tsk dragon
    Bryn lök och championer. Stek köttet. Peppra med paprikapulver och salt. Tillsätt tomaterna och tomatsåsen. Häll i Laga Lätt och mjölk. Nyp söner grönpepparkornen och tillsätt tillsammans med dragon. Låt koka en stund. Smaksätt lite extra med svartpeppar.

    LAXLASAGNE ? 4 portioner 5 points/portion
    6 gröna lasagneplattor
    Ostsås: 1 msk flytande margarin
    1/2 dl vetemjöl
    5 dl lättmjölk
    1/2 dl riven ost (max 17%)
    1/2 tsk salt
    1 krm vitpeppar
    Laxsås: 2 vitlöksklyftor
    1 tsk olja
    150 gram urbenad, gravad eller rimmad lax
    1 burk krossade tomater
    1/2 dl klippt persilja
    salt och svarpeppar
    Smält margarinet till ostsåsen, rör i mjöl och späd med mjölk. Sjud i fem minuter, smaka av med salt, peppar och ost. Spara lite ost för att strö över. Skala viktlöksklyftorna och skiva dem riktigt tunt. Fräs dem på svag värme i oljan. Höj värmen till medel och fräs tärnad lax hastigt. Tillsätt tomatkross och låt koka ihop till ca hälften återstår. Smaka av med salt, peppar och rör i persiljan. Varva lasagneplattor, laxsås och ostsås i en smord ugnssäker form med ostsåsen överst. Strö över riven ost och gratinera i ugn 225 grader ca 35 minuter.

    FRUKTFYLLD RULLTÅRTA ? 8 portioner 3 points
    3 ägg
    1 dl socker
    1½ dl extra fint vetemjöl ( eller vanligt + 1 tsk bakpulver)
    FYLLNING:
    50 gr vindruvor, urkärnade
    1 kiwi
    1 dl lätt creme fraiche
    Värm ugnen till 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en långpanna. Vispa ägg och socker till en pösig smet. Sikta ner mjölet och blanda. Bred ut smeten i långpannan, grädda i nedre delen av ugnen i cirka 5-8 min. Stjälp upp kakan på ett papper med florsocker och låt svalna. Dela frukten och blanda med creme fraichen och bred ut den på kakan, rulla ihop. Skär i åtta delar. Creme fraichen kan bytas ut mot glass.

    CHOKLADKAKOR ? 40 kakor 1 points
    50 gr margarin
    1 ¼ dl socker
    2 ägg + 1 äggvita
    2 dl vetemjöl
    1 msk kakao
    1 tsk bakpulver
    25 gr mörk choklad
    Värm ugnen till 200 grader. Rör margarin och socker krämigt. Vispa i de hela äggen. Vispa äggvitan till skum i en annan skål. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Hacka chokladen grovt. Vänd ner äggvitan omväxlande med mjölblandningen och chokladen i smeten. Klicka ut smeten på en plåt med bakpapper. Grädda i 10-15 min.

    MOROTSKAKA ? 12 bitar 3 points
    0,5 kg morot
    4 ägg
    2,5dl Hermesetas Lättströ
    80 gr hasselnötter
    2,5 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    ½ tsk nejlika, malen
    1 krm salt
    1 citron, rivet skal och saft
    Sätt ugnen på 175 grader.
    Skala och riv morötterna fint. Vispa ägg och Hermesetas Lättströ vitt och pösigt. Mal nötterna. Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver, kryddor och salt. Rör i nötter, citronskal, saft och rivna morötter.
    Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter. Låt kakan svalna och stjälp upp den.

    MARÄNGKAKA MED JORDGUBBSKESELLA ? 10 bitar 2,5 points/bit
    1 förp marängbottnar
    1 burk Kesella Jordgubb-Lime
    1 förp Vaniljvisp
    Färska jordgubbar tex
    Bred ut Kesellan på första botten, lägg på den andra och på den brer du ut ordentligt vispad Vaniljvisp.
    In i frysen ett par timmar (eller längre om du har tid att förbereda) och ta fram en liten stund innan du ska ha den, den tinar ganska snabbt. Lägg då på en drös skivade färska jordgubbar.

    MARIAS CHEESECAKE ? 8 portioner 4,5 points/portion
    3 medelstort Ägg
    1 1/2 dl Socker
    100 g Philadelphia Light 16%, naturell
    250 g Kesella 10%
    1 tsk Vaniljsocker
    4 st Digestivekex
    Vispa äggulor och socker poröst, blanda ner philadelphiaost, kesella och vaniljsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i ostsmeten. Häll hälften av de smulade digestivekexen i en rund form. Häll glassmeten över. Strö resten av kexsmulorna ovanpå. Ställ i frysen minst tolv timmar. Tag fram i rumstemperatur någon halvtimme innan servering. Serveras med färska bär och frukt.

  • MagdaA

    AnnaK:

    Mirakelsoppan, är det nån "dunder-kur" eller?

    Vilken massa recept det kommit in! KUL! TACK!

  • AnnaK

    ja, det är en sån där soppa man ska äta nån vecka för att komma i bikinin...

  • MagdaA

    Äter man inget annat än soppa den veckan? Har du testat den? Hur mycket gick du ner i så fall?

  • MagdaA

    När ingen annan kommer med tips på smala recept så får väl jag göra det! =O)

    KYCKLING GRYTA:
    4 port

    1 grillad kyckling
    1 gul lök
    1 syrligt äpple
    2-3 msk curry
    2 ½ dl vatten
    1 buljongtärning
    1 msk vetemjöl
    1 msk tomatpure´
    2 dl creme´ fraiche
    1 krm cayennepeppar

    Rensa kycklingen och skär i bitar. Hacka lök och äpple, fräs i lite olja. Tillsätt vatten buljongtärning, curry, tomatpure´ och vetemjöl: låt puttra 5 minuter. Rör i creme fraiche (går utmärkt med lätt creme´fraiche) och kött. Peppra efter smak.

    Servera med ris och en god sallad!

    Super lätt att göra och väldigt god! Tar dock lite tid att rensa kycklingen, men resten går fort! "Orginal receptet" är med kaninkött, vilket jag brukar göra, men det funkar lika bra med kyckling! För övrigt är kaninkött bland det bättre köttet man kan äta! Påminner väldigt mycket om kyckling. Vitt och väldigt magert! Tyvärr lite svårt att få tag på...

  • MagdaA

    Nu har det varit lugnt här alldelens för länge! Ingen som har några bra recept att dela med sig av?!

Svar på tråden Smal-mat och bak!