Inlägg från: Anonym (TS) |Visa alla inlägg
  • Anonym (TS)

    Vad gör ni på er fritid för återhämtning?

    Jag är sjukskriven för utmattning och försöker hitta tillbaka till en hållbar vardag. Jag är en person som satt mig själv åt sidan i alla år. Kan inte minnas när jag gjorde något för mig själv senast.
    Nu behöver jag hitta något som ger mig energi, men jag har ingen aning om vad. Vad gör ni på kvällar/helger/er fritid som får er att må bra? 

    Jag känner att jag under denna sjukskrivning inte tagit mig för något. Jag vet inte vad man brukar göra. Hela mitt liv har bara gått åt till att hjälpa andra. Gör allt för mina barn, min sambo, min familj, mina vänner. Jag har curlat mina barn alldeles för mycket och hämtat vatten, serverat maten framför teven, lagat specialrätter åt dem osv. Jag har städar deras rum, hela hemmet, dragit allt ensam och min sambo har spelat dator eller liknande. Jag har bakat åt mina vänner, hjälpt dem med renoveringar, hjälpt mina föräldrar med städ, hushåll, målat osv. Jag har aldrig ägnat tid åt mig själv. Inte ens innan barnen. Fick mitt första barn när jag var 19 år. Eller ja, en gång per år cirka har jag gått till frisören. Men that's it.


    Jag vet inte ens hur man lever ett liv där man prioriterar sig själv. Hur gör man? Hur ofta gör man saker för sig själv? Vad gör man? 
  • Svar på tråden Vad gör ni på er fritid för återhämtning?
  • Anonym (TS)
    Anonym (Tips) skrev 2025-03-11 22:01:07 följande:

    Många bra tips i tråden och sånt jag själv gör. Vill lägga till en sak: ta hand om krukväxter. Och så frön o ta hand om plantorna när de kommer upp. Det tycker jag är energigivande. 


    Ett tag höll jag på med palettblad, för ett par år sedan. Men det var ingen ensamaktivitet direkt utan barnen var ju med konstant. Sedan fick de ohyra hela tiden och då slängde jag allt.
    Anonym (Hejsanhoppsan) skrev 2025-03-11 21:53:24 följande:

    Synd att höra om din situation, men vad kul att du nu börjat prioritera dig själv!
    Jag är själv arbetsterapeut och jobbar mycket med rehabilitering inom psykisk hälsa och ffa utmattning. Mina bästa tips är att gärna söka kontakt med en arbetsterapeut för få god stöttning under din sjukskrivning, men även gärna att börja ?lära känna om dig själv?. Skriv ner saker som du gör, och skriv ner om det är aktiviteter som gett dig eller tagit dig energi. På så sätt kan man hitta ett mönster i sina dagar och lättare förstå hur mående r/t ork och energi ligger till. Annars är stora fokusområden sömn, mat, återhämtning och motion, alla viktiga och behöver finnas regelbundet. Bra tips på just återhämtning kan vara att bli mer skärmfri, göra en avslappningsövning, andningsteknik, ?bara vara?. Nyttja våren genom att ta en promenad i lagom tempo, sitt ute i solen. Laga något gott och äta maten långsamt. Läs en bok, om det funkar att hålla koncentration, rita, korsord, suduko, sticka/virka, skapa något, pyssla, vara ute i naturen. Och även här, skriv ner saker du testat och utvärdera om det var något som fick dig att slappna av/uppleva lugn och ro. Så har du en liten lapp att kika på när man plötsligt behöver få till återhämtning utan att behöva tänka efter för mycket! Lycka till och krya på dig!


    Tack för dina tips!
    Jag har försökt med meditation och andningsövningar när jag varit ensam på dagarna nu. Har tagit promenader när det varit fint väder.
    En period stickade jag och som jag skrev här ovan så sysslade jag med palettblad. Men allt jag gör ska jag liksom bli bäst på. Hade som mest 50 olika sorters palettblad. När jag stickade gjorde jag det 24/7 och har en hel flyttlåda nu med olika garn och nålar. Nu har jag beställt hem grejer från Depend Gel Iq och tänkte göra fina naglar, men då köper jag en hel salong i princip med alla färger, tillbehör, lampor, elektriska filar osv. Jag gör alltid så. Ett tag bakade jag tårtor. Med sugarpaste och gjorde figurer osv, riktigt fina tårtor. Folk började beställa och det blev bara en stress så slutade med det. Förra sommaren hade jag dille på att tvätta och fixa med bilen då jag köpt ny bil. Köpte alla sprayer, avfettning i olika sorter, städverktyg, svampar, polering osv och sen blev det också bara en stressgrej som jag slutade med. Ett tag köpte jag kläder från en specifik kollektion åt min son. Köpte alla kläder som kom ut jämt, men det blev dyrt och också något som gav stress då jag kände mig tvungen att inte missa något.
    Jag hamnar liksom i något hyperfokus där jag måste "bli bäst" på det jag gör och så dör det ut för det blir för stressande.
    Jag kan som aldrig vara lagom...

    Är "bäst" på mitt jobb också. Kan allt och vet allt och är uppskattad därför. Känns jobbigt att gå tillbaka på jobbet och vara en "normal" anställd som inte gör allt hela tiden och deltar i alla projekt och olika arbetsuppgifter.

    Jag lyssnar mycket på podd. Min årsresumé på Spotify sa att jag lyssnat i 452 timmar 2024. 
  • Anonym (TS)
    Anonym (Hejsanhoppsan) skrev 2025-03-11 23:06:38 följande:

     


    Det låter som att du även har en stor inre stress i form av prestationsångest. Gillar du att ha kontroll över saker och ting? Vad skulle isf hända om du inte hade kontroll? vilka känslor hade väckts i kroppen? Vad är det värsta som hade kunnat hända? 
    - att göra saker och känna ett tvång av att prestera och därmed ?vara bäst på? ger tyvärr inte aktiviteten ett värde som skapar meningsfullhet, utan ofta istället tvärt om - ännu mer stress och kanske till och med ett krav. Att det blir en förväntan över att leverera ett resultat snarare än ett värde av glädje och/eller meningsfullhet. Detta kan vara väldigt bra att se över då de inte bidrar till en balanserad vardag och att det kan bli svårt att få till en förändring i vardagen.
    - Reflektera - vad är du rädd för? - vad känner du att du alltid måste göra? - vad ger dig trygghet?
    Våga sänka dina förväntningar kring aktiviteter du gör, -  gå inte in med någon inställning att du ska leverera, utan försök ta det lite mer som det kommer- det får bli vad det blir. Om det känns läskigt, så är det bara bra. Då utmanar du dig själv. När ångesten kommer, så bara andas- djupa andetag, håll dig lugn. Blir det triggande så börja pilla med något så du lättare knyter kontakt. Använd dina sinnen för att koppla tankar till nuet. Se dig om, lyssna och hör, känn, dofta och smaka. Vi är här och nu, inte bakåt i tiden och inte heller framåt. Planering är bra, men inte på bekostnad av nuet. Ta en dag i taget och kom ihåg att övning ger färdighet!


     


    Jag har väl inte direkt prestationsångest. Mår inte dåligt om jag gör dåligt ifrån mig. Är ganska prestigelös som person. Men, det är typ en inre tävling. Jag gillar uppmärksamheten jag får när jag är bra på något. Jag tänker mer att jag är en person som värderar mig själv utifrån mina prestationer, men samtidigt har jag inga problem att erkänna om något är svårt eller att jag inte har tillräcklig kunskap kring något. Däremot så det jag tycker om och är intresserad av vill jag kunna allt om.

    Jag har nog ett stort kontrollbehov. Men tänker att det behövs. Lever i en familj där alla har NPF diagnoser, utom jag. Jag har varit projektledaren i många, många år. Den som behöver ha koll på allt, den som behöver säkerställa att saker blir gjorda, komma ihåg allt åt alla osv. Då jag har en sambo som har add och är väldigt glömsk har det fallit sig naturligt att jag har koll på allt, påminner om allt och dubbelkollar allt. Saker behöver vara förberedda för barnens skull, det måste finnas en planering som jag kan delge dem så de vet vad de kan förvänta sig t ex. Det är svårt att leva i nuet och typ göra spontana saker.

    Jag har börjat släppa på kontrollen, men det som sker är endast merarbete och inte direkt ett positivt resultat. Barnen får åka med halva gympapåsen packad då min sambo packat, det blir stress i sista minuten för han har glömt meddela en tandläkartid t ex. 

    Jag vet inte vad jag är rädd för eller varför jag agerar som jag gör. Jag vet inte vad jag behöver för återhämtning och jag vet inte vad som får mig trygg eller lugn. Jag tycker detta är supersvårt.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Olivia) skrev 2025-03-11 23:25:15 följande:
    Det låter som att du missar att lära dig göra saker för din egen skull.
    Allt du räknar upp har haft ett syfte. Att prestera
    Nu måste du tänka om helt. Det du gör är bara för dig själv med enda syftet att INTE prestera. 
    Att sysselsätta dig ska vara meditation.  Det är mindullness och ska ta tid. Det ska vara långsamma aktiviteter så din hjärna saktar ner .
    Att lägga 100 pusselbitar får inte ta kortare tid än 5 timmar. För att du ska ta paus emellan bitarna och hinna njuta av en mugg kaffe och lite podd också innan du fortsätter.  Blir det 70 bitar så stanna där och lägg resten dagen efter. 

    Det är inte målet som är viktigt.  Utan resan. 

    Träna på att INTE bli klar. Att det är SYSSLAN som sig ska ge dig ro, stillhet och en stunds energi . 

    Jämför det med en kafferast typ. En stund av vila . Det är så egentid ska spenderas. 

     
    Det mesta börjar som ett genuint intresse, men sedan går det snabbt överstyr.
    Jag blir superstressad av att göra saker långsamt eller av andra människor som är långsamma. Jag vill bara typ raffla av alla aktiviteter så är jag klar. Lägga ett pussel, check på den. Promenera, check på den. Baka, check på den, städa - check på den osv, handla - check på den. Jag får en oerhört inre stress av att vara långsam eller när andra är långsamma. Att prata med min sambo som ska prata om och kring och aldrig komma till sak och ofta om ett ämne jag har noll intresse för gör mig sjukt stressad. Att umgås med vänner kan jag göra 1 timme max, sen är jag less. Blir stressad av människor som ska umgås timme ut och timme in. Har slutat gå på stan eller på loppis med min närmsta vän för hon ska klämma, känna, strosa, stå vid samma klädesplagg fem minuter osv och jag får en enorm stress och kryp i hela kroppen, får huvudvärk av att behöva vänta och vänta och vänta. Att vänta är det värsta jag vet. 
    Jag umgås allra helst med min sambo. Han är som mig. Han kan vandra genom en butik i samma takt som mig, för han har lika lite intresse som mig att stå och titta på grejer. Restaurangbesök med hela familjen tar max en timme och då är väntan på maten halva tiden och de flesta bokningar är 2 timmar. Aldrig någonsin nyttjat de två timmarna, blir stressad bara av tanken att sitta på en restaurang två timmar. 

    Jag har svårt att se mig själv som en person som tar saker i lugn och ro. Promenerar i sakta mak. Njuter av stunden. Aldrig gjort det. Alltid varit produktiv, hinna med så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Samtidigt förstår jag ju att jag måste göra en förändring, för jag är där jag är. Men bara tanken på det stressar mig och jag vet inte ens vart man börjar...
  • Anonym (TS)
    Anonym (Alfa) skrev 2025-03-12 07:17:56 följande:
    Men har du inget läkarstöd? Psykolog? Det du beskriver här är precis de beteenden du behöver få hjälp att jobba med. Annars kommer du aldrig komma ur det.

    Du behöver inte bli en lat och sävlig person, det är inte det som är målet. Men att springa genom livet, det vill du kanske inte heller?
    Jag har kontakt med psykolog. Det enda vi pratar om är jobbrelaterat. Hur jag ska kunna säga nej och sätta gränser mot kollegor på jobbet. Inget om det privata planet.
    Anonym (Olivia) skrev 2025-03-12 09:11:47 följande:
    Allt detta du beskriver och berättar om är inget annat än ångest.  Hela ditt svar till mig skriker av ångest. Det hör ofta ihop med kontrollbehov. Och det är därför du måste prestera hela tiden. Du försöker hela tiden springa ifrån din ångest. 
    Och det är ju  detta som gör att du hamnat där du är. 

    Du behöver hjälp av sjukvården att gräva i detta och få hjälp med rätt verktyg att hantera det och hitta strategier att kunna dämpa din ångest på andra sätt än att att stressa ihjäl dig. 

    Det handlar inte om att bli en sävlig person utan att bemöta din ångest på ett konstruktivt sätt och låta den passera istället för att du försöker springa ifrån den. 
    Jag kan ärligt säga att jag inte känner mig ångestfylld utifrån hur jag tänkt att ångest är. Hur känns det? 
  • Anonym (TS)
    Anonym (Olivia) skrev 2025-03-12 09:11:47 följande:
    Allt detta du beskriver och berättar om är inget annat än ångest.  Hela ditt svar till mig skriker av ångest. Det hör ofta ihop med kontrollbehov. Och det är därför du måste prestera hela tiden. Du försöker hela tiden springa ifrån din ångest. 
    Och det är ju  detta som gör att du hamnat där du är. 

    Du behöver hjälp av sjukvården att gräva i detta och få hjälp med rätt verktyg att hantera det och hitta strategier att kunna dämpa din ångest på andra sätt än att att stressa ihjäl dig. 

    Det handlar inte om att bli en sävlig person utan att bemöta din ångest på ett konstruktivt sätt och låta den passera istället för att du försöker springa ifrån den. 
    Jag gjorde ett test på nätet för ångest. Det sa lindrig ångest baserat på rastlöshet i vardagen. Jag fick dock inga poäng avseende rädsla eller oro för framtiden och det känner jag inte att jag har. Däremot kan jag mycket väl tänka mig att jag har adhd. Det har två av mina barn.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Alfa) skrev 2025-03-13 07:02:14 följande:
    Då måste ni nog börja prata om det också. Eller så kommer ni dit så småningom. 
    Vad jag förstått är företagshälsovårdens psykolog främst för det arbetsrelaterade?
  • Anonym (TS)
    Anonym (J) skrev 2025-03-13 14:38:33 följande:

    Läs det du själv skrivit. Det där är nog delvis varför du blivit utmattad.

    Jag var likadan.  


    Jag vet ju varför jag blivit utmattad, men inte hur jag ska förändra det.
  • Anonym (TS)
    Anonym (J) skrev 2025-03-14 07:34:25 följande:

    Ja men du skriver ofta att du inte kan ändra dig för du måste göra saker fort. Det är ju jusr detta, som är problemet. Du behöver öva dig på att göra saker sakta.


    Fråga dig själv varför du måste göra allt så snabbt hela tiden. 
    Öva.
    När du märker att du ändå ska göra allt snabbt, t.ex. äta fort, gå fort, laga mat fort eller städa fort, säg till dig själv att nu tar du det lugnt. Och gör det lugnt. Öva. Ju mer du övar, desto bättre går det. Det tar tid. Bli inte arg på dig själv om det inte går direkt. 


    Jag tänker att det förmodligen beror på en odiagnoticerad adhd. Jag har försökt med diverse metoder för att hitta lugn, men tankarna maler på, hela hela tiden. Ofta tänker jag snabbare än jag skriver så jag automatiskt hoppar ord för att "komma ikapp" tankarna. Så får jag radera och börja om. Det är något som sker automatiskt. Är otroligt rastlös generellt.
    Kan såklart vara ångest också, men när jag läst om ångest känner jag inte igen mig i det.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Karin) skrev 2025-03-13 20:19:18 följande:
    Jag hade en bild av vad ångest var. Jag trodde typ man låg i fosterställning på sängen eller att man hade fysiskt ont i kroppen/själen konstant. Var deprimerad, orolig, nojig. Så den bilden hade jag, och så länge jag inte låg i fosterställning på sängen och var orolig över saker så hade jag inte ångest. 
    Jag kunde inte sova under typ 8 års tid, jag var uppe på nätterna och sysselsatte mig med mina hobbys, och tänkte i mitt huvud "gud vad bra jag är, som tar tid till mig själv på fritiden och prioriterar egentid, vem behöver sömn?!". Sov kanske 2-4 timmar per natt. Och sådär rullade det på, jobbade samtidigt heltid.

    Tills jag började få en massa konstiga fysiska symptom, yrsel, illamående, hjärtklappning. 

    Hamnade hos en bra läkare och det första han frågade mig var hur mina dagar såg ut och jag beskrev ärligt och han sa direkt "det där med att du är uppe på nätterna och håller dig konstant sysselsatt istället för att sova, det är ångest. Du har ångest". Han satte in en mild lugnande medicin direkt som jag skulle ta en timme innan jag skulle sova, och jag skulle satsa på rutiner, sova och vakna samma tid varje dag osv. Och första dagarna med medicinen sov jag 8-9 timmar, rakt igenom, och vaknade som en ny människa varje morgon. "Aha, det är såhär det känns att vara utvilad!". Fick ett helt annat inre lugn. 

    Började även gå till psykolog och upptäckte en massa saker hos mig själv, och varför jag levt som jag gjort.
    Idag förstår jag att ångest kan vara så mycket mer än att ligga på sängen i fosterställning. Ångesten för mig handlade om att jag hade svårt att verkligen se mig själv och dom delar jag såg tyckte jag inte om, att jag inte vad nöjd med vissa aspekter av mitt liv, och att hålla mig konstant sysselsatt och inte sova på nätterna var ett sätt att fly från mig själv. Det hade lika gärna kunnat vara tvångsmässig träning, att hela tiden städa, att konstant äta, dricka för mycket alkohol, att inte våga vara ensam, att hela tiden vara på väg någonstans. Så kan ångest också se ut. 

    Jag är inte din läkare eller psykolog, men det känns som att någonting i sättet du lever på inte är optimalt. Och nu råkade det bli problem på jobbet och någon form av ohälsa uttryckte sig i den miljön, men jag tror inte det är ditt jobb som är grundproblemet. Det finns ju en risk att oavsett var du jobbar eller vad du jobbar med så kommer det bli problem igen. Men det är bara vad jag tror. 
    Jag delar inte din bild av ångest. Har människor i min omgivning som har ångest som t ex isolerar sig på rummet när de har ångest. Panikångest låter mer som din beskrivning. 
    När jag läser om ångest på t ex 1177 så känner jag inte alls igen mig i de symptom som beskrivs där.

    Jag tror det handlar om något annat. Kanske en odiagnosticerad adhd.

    Problemet har inte endast funnits på jobbet utan har haft en ansträngd livssituation både hemma och på jobbet under åtminstone 5 års tid. Har flera barn med neuropsykiatriska diagnosen och även en sambo med sådan. Haft ett allvarligt sjukt barn hela sommaren som tagit all kraft och ork och haft en lång period på jobbet, säkert 3 år, där det varit en enormt ansträngd arbetsbelastning. Jobbet har tidigare varit min återhämtning då det egentligen är min hemsituation som är mest krävande. Men med tyngre arbetssituation så har min återhämtning där försvunnit. Det har inneburit 100% belastning både på jobbet och fritiden, vilket varit för mycket.

    Hemsituationen kan jag väl egentligen inte göra så mycket åt. Mina barn har de behoven de har. Jag behöver vara den ständiga motivation, projektledaren och den som håller strukturen.
Svar på tråden Vad gör ni på er fritid för återhämtning?