• Lynx123

    Hur påverkar man kroppens viktspann?

    Anonym (TS) skrev 2025-03-13 22:33:20 följande:
    Precis som jag skrev så handlar inte detta om personer som äter 3 kg godis utan då har man förmodligen något annat problem t ex hetsätning. Utan om personer som lever sunt, motionerar lagom och äter vad de är sugna på. Anna 35 år och 165 cm lång kan ha en normalvikt på 55 kg medan Karin 35 år och 165 cm lång kan ha en normalvikt på 65 kg även om de har samma livsstil och kostvanor. Det handlar om att kroppen i sig vill vara inom ett viktspann. För någon är det 50kg och för en annan 60kg även om man är tvillingar eller helt okända för varandra. Men för mig t ex skulle inte vikten förändras om jag levde på mackor och godis i en vecka och nästa vecka åt vanlig husmanskost och veckan därpå knappt åt något pga sjukdom. Däremot om jag varje dag levde på chips och godis så skulle min vikt öka, men det är ju inte ett sunt leverene heller, vilket jag pratar om i denna tråden.

    Så, jag säger det igen. En person som äter sunt, äter det den är sugen på, motionerar i lagom mängd kommer ha en vikt som kroppen håller sig på oavsett om kosten varierar från vecka till vecka och oavsett om den vikten är 60 kg på 165 cm eller 70 kg på 165 cm.

    Det slutsatsen är är att olika människor har olika viktspann. Det finns ingen standardvikt för alla utan kroppen strävar mot att hålla sitt viktspann om man inte medvetet gör något för att förändra det t ex bantar, tränar, äter enligt kostschema osv.
    Det där stämmer inte riktigt. Ligger man på kaloriunderskott går man ner, medan överskott får en att gå upp. Vad du däremot har som påverkar din kroposvikt är vissa matvanor som man går t
    Tillbaka i.
  • Lynx123

    Det är ens VANOR och inte någon underlig vilja som kroppen har som avgör en persons vikt. Tyvärr.

  • Lynx123

    Jag menar inte att det är lätt eller att man ska klanka ner på sig själv och andra pga vikt. Vad jag menar är att fett bildas när man konsumerar fler kalorier än man förbränner. Själva vetenskapen där är ganska enkel.

    Viktspannet skapas av åratal av konstant dagsintag/förbrukning. En person som tex konsumerar ungefär 2000 kcal om dagen ligger hela tiden på samma vikt. År ut och år in. Om personen plötsligt börjar konsumera  1700kcal dagligen kommer kroppen gå ner på ett motsvarande sätt. 

    Problemet är att personen är van vid att konsumera 2000. I de flesta fall börjar hen därför återintroducera de där 300 kalorierna och går därmed upp igen. Det är just därför som dieter inte funkar utan det krävs grundläggande och permanenta förändringar.

  • Lynx123
    Anonym (m) skrev 2025-03-16 14:15:22 följande:
    Handlar nog snarare om vad för matintag man vänjer sig vid psykologiskt 
    Precis. Det är ju inte som om kroppen börjar gå upp/ner av sig själv i det här fallet - det handlar om vanor.
  • Lynx123
    Anonym (Nihka) skrev 2025-03-17 05:28:24 följande:
    Det ÄR psykologiskt. Rent fysiskt så formar sig kroppen efter det du stoppar i dig, så det fysiska resultatet är varken svårt att räkna ut eller förvånande.

    Men psykologiskt kan man ha orsaker ända ner i barndomen som resulterat i tröstätande, stressätande, ätstörningar, svårt med impulsivitet, disciplin etc

    Det kan även vara rastlöshet, depressioner, separationer, sorg eller andra psykologiska orsaker till att man har svårt med vikten. Allt psykologiskt.
    Vi får inte heller glömma njutningen och glädjen med sådant som är gott. Allt handlar inte om problem och störniningar - det finns också mycket som är härligt med mat och godsaker. Just därför är det viktigt att även inkludera det goda i livet när man gör en livstilsändring.
  • Lynx123

    Man ärver också sina föräldrars mat- och rörelsevanor - det förväxlas ibland med genetik.

  • Lynx123
    Anonym (TS) skrev 2025-03-18 08:26:50 följande:
    Det där är en sanning med modifikation. Absolut, i teorin skulle man kunna hålla dig 200-300 kcal under ens förbrukning för att gå ner i vikt. Men det skulle ju också vara ett heltidsarbete. Det är svårt att veta exakt på kalorin vad ens grundmetabolism är till att börja med och den är förändering, så redan där kommer det vara svårt att veta exakt hur mycket du förbrukar varje dag. På det ska du dessutom räkna ut hur mycket du rört dig i vardagen, tränat och exakt på kalorin vad du ätit. Det är inte möjligt. 
    Dessutom kompenserar kroppens setpoint/viktspann med att förbruka mindre energi, äka hunger osv för att förbruka mindre för att behålla sin vikt.

    Det är därför man ofta måste ligga rejält under sin nuvarande förbrukning under en längre tid för att ens se någon skillnad. Dvs ha kroppen i konstant svält där du förbrukar mer än du äter och göra det till sådan grad att kroppens biologiska funktioner inte kan kämpa emot och kompensera längre. 

    Att man går ner i vikt om man äter mindre än man förbrukar och upp i vikt om man äter mer än man förbrukar är en väldigt förenklad version av sanningen. I långa loppet ja, men kortsiktigt nej. Jag skulle kunna äta 3000 kcal idag och det skulle inte hända något med min kropp för kroppen skulle kompensera genom att dämpa hungern imorgon.

    Det är ju därför ätstörningsvård också tar LÅNG tid. De får äta enligt schema, sex mål per dag och uträknat antal kalorier och noll fysisk aktivitet. Ofta ligger man 1000-2000 kcal över sin grundmetabolism och det tar ändå månader att ta igen förlorad vikt, trots att man arbetar med kroppen i det avseendet som vill tillbaka till sitt viktspann. 

    Det som det pratas om i denna tråd är inte att äta enligt schema, räkna kalorier osv utan att behålla en vikt utan att tänka på vad man äter. Majoriteten i denna tråd pratar om päron och de andra om äpplen. Alla skriker "Banta", "Ät mindre, förbruka mer". Det är INTE det tråden handlar om. Alla de tipsen kräver att man som person behöver planera sina måltider, röra sig enligt schema osv. Här pratar jag om den vikten alla har som INTE tänker på vad de äter utan som låter hungern styra och rör sig måttligt i vardagen. Inte de med sjuklig fetma som äter för att hantera känslor, som stressäter, hetsäter eller de med anorexia som svälter sig själv eller liknande. Utan om personer som är friska, äter hälsosamt och rör på sig normalt i vardagen. Alla de personer kommer ha ett viktspann de håller sig inom oavsett om de är på kalas och äter fika och tårta tre gånger ena veckan eller äter en hel chipspåse till fredagsmyset ena veckan eller åker på semester en vecka och äter utemat, glass och dricker drinkar varje dag. 
    Där kompenserar kroppen själv genom att sänka hungern kommande vecka så man inte äter lika mycket t ex. 
    Jag är emot bantning och för att man ska få leva som man vill, men håller inte riktigt med om det där med viktspannet. Vi är alla vanemänniskor så en smal person äter av sin natur färre kalorier medan en tyngre person konsumerar fler. Oavsett om de tänker på kalorierna eller inte så är det ändå kalorier in/ut som gäller. En person som en vecka fikar/äter ute extra mycket kommer gå upp den veckan. Nästa vecka återgår hen till sina vanliga vanor och då går vikten ner igen. Det är inte kroppen som har en egen vilja - det är det jag alltså inte håller med om - utan det är personens vanor.
  • Lynx123
    Anonym (TS) skrev 2025-03-18 19:48:38 följande:
    Men återigen. Ser du inte skillnaden? Tänk bort allt som har med övervikt eller undervikt att göra. De personerna går bort här. Här pratar vi om de som ligger högre och lägre inom normalvikt. Det kan skilja upp till 15 kg på en person som är 163 cm och de båda kommer ligga inom normalvikt. Men den som väger 65 kg kanske vill väga 55 kg för att man inte trivs i sin kropp, även om man är normalviktig. 

    Jag har aldrig påstått att kroppen själv skapar övervikt utan pratar fortfarande om normalviktiga människor som vill väga mindre, men fortfande inom normalvikt. 

    Jag kopierar det jag skrev här ovan: 
    En person kan ju vara 163 cm lång och väga 50 kg och en annan kan vara 163 cm och väga 65 kg och de båda äter ungefär lika mycket. Den på 65 kg äter något mer för att grundmetabolismen är högre med högre vikt. Båda står still på sin vikt och båda är inom spannet för normalvikt. De kan till och med vara syskon och få samma mat servad varje dag, röra sig lila mycket osv. Där kommer genetik in t ex. En väldigt liten och tanig mor som en brås på och den andra brås på pappan som är kraftigare i kroppen, inte tjock. De som väger mer av syskonen kommer behöva banta, tänka på vad den äter, röra sig mer osv för att väga samma som sin syster. För att deras inre termostat som styr hunger är olika.
    I exemplet med de två personerna så är det dock fortfarande kalorier in och ut som gäller. Den som är lättare rör mer på sig, har kanske mer muskelmassa.etc. Alltså förbränner denne kanske 300-700 fler kcal om dagen, därav den lägre.vikten. Det gör stor skillnad i det långa loppet.
  • Lynx123
    Anonym (Nihka) skrev 2025-03-18 21:53:35 följande:
    Dålig disciplin, impulsivitet, tröstätande, rastlöshetsätande, bekväm, lat och som inte värderar sig själv tillräckligt för att vilja ta hand om sin kropp?

    Har du fler skäl?
    Fast det kan också handla om matglädje, kultur och intresse för mat och dryck. Det är så "inne" i Sverige att skuldbelägga mat just nu och vi talar ju inte om obesitas utan skillnaden mellan normalviktiga personer. Vissa älskar mat och andra tycker att det är rätt ointressant - ingen av dem har fel. Vissa gillar att träna, andra inte. Vi är olika, helt enkelt. Det jag insisterar på är att det handlat.om vanor.
Svar på tråden Hur påverkar man kroppens viktspann?