Inlägg från: Anonym (allergiker deluxe) |Visa alla inlägg
  • Anonym (allergiker deluxe)

    Gikt, förmodligen förstört mitt liv

    Har du läst om histaminintolerans och SIGHI-skalan för histamin i mat?

    Flera av de saker du skriver att du mår dåligt av är höga i histamin-
    typiskt svartpeppar, rödvin, tomater, choklad, lax, curry. Nötkött kunde jag inte heller äta när jag var som sämst, det gick bara med fågel, vilt och vitfisk (torsk, spätta och så).

    Andra säkra livsmedel för mig då var blåbär, mango, broccoli och rotsaker samt rödlök, (som innehåller ett ämne som hjälper kroppen metabolisera histamin). Bara rena örtkryddor och lite vitpeppar, ingen chili eller kryddmixar. Histaminintoleranta tål smör grädde och mjölk men allt som är fermenterat eller långlagrat är rena döden. Enda undantaget var lite rysk yoghurt, Salakis.

    Citrusfrukter innehåller inte histamin men de innehåller ämnen som gör att kroppen frisläpper mer histamin, därför kan det också bli dåligt. 

    Här är länk till SIGHI-listan, finns även grupper på facebook för detta:

    www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/21_FoodList_EN_alphabetic_withCateg.pdf

    Här är en tjej som kan mycket om histaminträsket:

    www.histaminmy.se/

    Jag var tvungen att äta antihistamintabletter varje dag då, och jag hjälpte min kropp med ett tillskott som heter Daofood plus och innehåller det enzym (DAO, diaminoxidas) som många har för lite av när man har histaminintolerans.

    Tillskottet är helt enkelt samma enzym extraherat ur njuren på en gris, så det är inget hokuspokus på något vis alls. Men DAO hjälper inte alla eftersom det finns andra delar i den komplexa mekanismen man kan ha fel på också.

    Jag har också veteallergi (inte glutenintolerans) och det fick jag ont i leder och svullnade under fötterna av+ jättetrött innan jag lyckades utesluta det helt.
    Då äter man Naturligt Glutenfritt- 0 ppm (se facebookgrupp)

    Eftersom jag var snabb med att utreda mig själv både med histamin och plötsligt allergi vete/soja (som slog till med fyra år mellan) blev jag bättre inom några månader, kroppen kunde tagga ner när de inflammationsskapande ämnena togs bort. Men det tog mig fyra år att komma tillbaka till normalt ätande med avseende på histamin. Om man inte förstår vad man behöver utesluta utan fortsätter provocera kan kroppen fastna i inflammationstilllståndet och då blir det klart svårare.

    Hoppas jag har gett dig några nya funderingar att prova. Ät så färsk mat som möjligt, för histamin bildas i all mat medan den åldras och lagras- det sämsta man kan äta en fredagkväll är rödvin, långlagrad ost och chark, och sen mörk choklad på det. Då reagerar även de flesta som bara är lite känsliga.

  • Anonym (allergiker deluxe)
    Anonym (Olf) skrev 2025-03-18 07:09:23 följande:

    Har vården någonsin erbjudit dig en samtalskontakt och arbetsterapeut? Det låter som att du behöver det. Inte för att du skulle vara inbillningssjuk alltså utan för att få hjälp att leva med de besvär du har. Dina besvär verkar helt ta över ditt liv på ett sätt de inte borde behöva göra. 


    Jag kan tyvärr inget om dina sjukdomssymptom, men vet hur viktigt det är att hitta det friska när man inte är frisk och att acceptera sånt som måste accepteras. 


    Be om hjälp med den biten. 


    Jag har haft livspåverkande immunhändelser tre gånger i livet och ingen gång har vården ställt rätt diagnos i tid, eller ibland alls. Senast fick jag bråka och överklaga till VC:s ledning för att de skulle ta ett prov som visade att jag hade helt rätt. Igen.

    Dock har jag blivit frisk och fungerande igen varje gång, trots att läkare har sagt att jag "bara får acceptera att det är så här". De har även sagt detsamma till min son, som hade jätteont i magen ofta och inte fick sova, så han blev helt apatisk och inte orkade gå i skolan. Han hade dock en sällsynt cysta i urinvägarna och fick opereras på barnsjukhus efter att jag ställt till med helvete och vägrade lämna barnakuten. Men tänk om jag inte hade gjort det då...?

    Vården är alltså inte mycket att hänga i granen vad gäller diffusa åkommor överlag, och inte de som kräver utredning av kost och komplexa metaboliska samband heller. Kunskapen om ovanligare allergier och överkänsligheter är också usel- många VC-läkare vet inte ens att det finns, eller vilken provtagning som finns.

    I Schweiz är de 20 år före oss på detta och har både relevanta kostråd och utredningsråd i vården.
Svar på tråden Gikt, förmodligen förstört mitt liv