• Cheers

    Kan inte äta längre

    Jag kan inte äta längre för allt är ju onyttigt eller farligt.



    En mör och god biff? Nej! Glöm det, kött är maximalt tabu. Skadligt och dessutom skadar miljön.

    Fisk då? Nej, giftig. Du kan få i dig båse dioxiner, PCB:er, PFAS och kvicksilver. Högst en gång om året.

    Pannkakor med sylt och grädde då? Är du tokig. Ingen mjölmat. Pannkakor, vitt bröd, pasta, makaroner. Mjölmat är mycket olämplig. Taskigt förstås för Ukraina som exporterar så mycket av olika sädesslag. Böljande vetefält är en styggelse.

    Och sylt! Jösses! Det är ju bara socker. Säkert 70 %. Absolut inget socker.

    Du får gå förbi konditoridisken. Ingen sockerkaka. Och kakor. Herregud, de är ju ultraprocessade! Dödskallemärkning där. Du får gå förbi charkdisken också.

    Och när du kommer fram till långväggen med mjölkprodukter så säger jag bara: halt! Mjölkprodukter är ju farliga. Möjligen lite yougurt naturell, men sedan är det stopp. Ingen snaskyougurt med jordgubbssmak! Och kvarg kan vara en riktig sockerfälla.

    Osthyllan med smarrig Gorgonzola 42 % fett och hårdost 30 %? Nej, nej, nej.


     


    Man får väl leva på kålrötter, vitkål och potatis då?

    Vitkål? Det ger ju gaser i magen.

    Potatis. Helvete nej, potatis är ju kolhydrater. Farligtm farligt. Har man följt debatten så inser man att potatis är rena döden.
    De glykoalkaloider som kan bildas i potatis heter solanin och chakonin och kan, även i små doser, leda till magont, kräkningar och diarréer.


     


     

  • Svar på tråden Kan inte äta längre
  • Cheers
    Anonym (Tänk själv) skrev 2025-04-15 09:00:16 följande:

    Och ändå är medlelivslängden äver 80 år i Sverig


    Men ett folk som lever farligt med maten som ett ständigt hot.

    Här ett recept på Tournedos Rossini

     



    720 g oxfilé [4 mittbitar]

    4 skivor gåslever (terrine eller färsk) (à 30 g)

    4 skivor rundstansat toastbröd

    1 dl rött vin

    1 dl madeiravin



    3 dl kalvbuljong (eller oxbuljong)

    2 msk smör

    1 msk vetemjöl

    salt

    svartpeppar

    150 g färska haricots verts (förvällda)

    2 skivor bacon

    1 gul lök (liten)

    2 msk smör
  • Cheers
    Anonym skrev 2025-04-15 09:50:34 följande:
    Och TS är betydligt äldre än så och faktiskt helt enkelt bäst på det mesta.
    Nja, inte riktigt. Yngre.

    Men min granne är 94 och kör motorcykel. Harley Davidson. Det du!

    PS  Vad anser du om kostvarningar?
  • Cheers
    Anonym (.) skrev 2025-04-15 10:39:28 följande:

    Läs livsmedelsverkets kostråd, istället för kvällstidningar, så blir det mycket enklare!


    Livsmedelsverket är ju inte direkt lugnande. Här bara ett axplock från nätet som svämmar övar av varningar:

    Livsmedelsverket varnar för bly i viltfärs : Risk för matförgiftningsutbrott.


    Livsmedelsverket varnar för veganmärkta produkter: Veganmärkningar av olika slag garanterar inte att maten är helt fri från ägg, mjölk, fisk eller skaldjur.


    Livsmedelsverket varnar för farliga lunchfällor ? ökar risken för hjärtinfarkt. Experten: ?Stora kostnader och mycket lidande?.


    Livsmedelsverket varnar för gifter i fisk ... Barn och unga kvinnor ska undvika fet fisk fångad i Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern .


    Rött kött och chark


    Livsmedelsverket varnar för rött kött och chark: Ät högst 500 gram rött kött och chark i veckan.


    Livsmedelsverket varnar för mjölk i choklad .


    Livsmedelsverket varnar: Dricker du för mycket kaffe kan du få symtom på koffeinförgiftning.


    Livsmedelsverket varnar för surströmming.


    Livsmedelsverket varnar för tungmetaller såsom bly och kadmium i kosttillskott.


    Livsmedelsverket varnar för grönsaker från Tyskland.


    Livsmedelsverket varnar för vinblad.


    Livsmedelsverket varnar för att om slam sprids på åkrarna kan vi få i oss mer kadmium.


    Livsmedelsverket varnar för  vissa fisksorter från Östersjön, älvarna, Vänern och Vättern har förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. Ämnena lagras i din kropp.


    Livsmedelsverket varnar för gelégodis som kan orsaka kvävning.

  • Cheers
    Tow2Mater skrev 2025-04-15 18:23:56 följande:

    Ha ha, ja det var lättare förr när det var helt ok med limpmacka och Oboy till mellis och färdiga fiskpinnar till middag. Idag anses ju det mesta inte bra nog.


    Det läskiga är att det är varningsflagg på nästan allt numera. Fisk var det bästa man kunde äta och så blev man intelligent fick man veta. Och en läcker köttbit var riktig mat för en karl. Nu anses rött kött vara rena döden. 

    Men larmas det inte lite väl mycket? Inget med socker alls och varning för mjölmat och mjölkprodukter. Jösses. Vad finns kvar?
  • Cheers
    Anonym (Carinata) skrev 2025-04-15 22:47:08 följande:

    Det mesta är ju livsfarligt att förtära. Inga mjölkprodukter öht. Väldigt cancerogent. Utgår. Välj växtbaserad överlag. inte de där sammansatta som oumph, ztsay å gud vad de heter. Undvik soja som innehåller fytoöstrogener. Tofu och de där soja bitarna. Möjligen quorn. Veganskt om det inte är besprutade grön- och rotsaker. Handla alltid ekologiskt.  Crowd fonding rekommenderas fast då har vi miljöfarliga transporter. Tyvärr får du substituera ämnen som B12. Å lite till. Se till att hålla proteinnivåerna bra. Gärna genom baljväxter. Absolut ingen solrosolja. Välj andra bra fetter. Se upp med salt också. Absolut inget socker. Det är rent gift. 


    Leva på baljväxter? Barkbröd kanske kan vara ett komplement?
  • Cheers
    Anonym (Klister) skrev 2025-04-17 08:02:40 följande:

    Livsmedelsverket utgår från att folk läser det de skriver, inte bara tidningsrubriker. 


     


    Tre av dina rubriker gäller samma sak nämligen miljögifter i fisk. Det är ett råd de gett sedan jag var barn. 


    Att man kan må dåligt av extremt högt koffeinintag är knsppast nytt. De varnar inte för helt vanlig konsumtion. 


    De varnar inte om kosttillskott generellt utan vissa, tex ayurvediska, som i enstaka fall kan innehålls tungmetaller. Knappast något som ändrar gemene mans vardagsmat. 


    De tyska grönsakerna var ett råd till svensksr på tysklandssemester under ett EHEC-utbrott. Alltså inget som påverksr vår vardagsmat. 


    Vinbladen var en specifik leverans. Inget om att man ska sluta äta vinblad. 


    Viltfärsen. Det handlar om råd vid slakt för att minska mängden bly i maten. 


    Veganmärkning och mjölk i choklad - råd till hur folk med svår allergi ska tolka innehållsförteckningar och märkningar. Inget som påverksr vardagsmaten för oss andra. 


    Lunchfällan var en påminnelse om det uråldriga rådet att hålla nere saltkonsumtionen. 


    Rött kött och chark. Ja, de uppmuntrar ett minskst intag. Men bakgrunden till det är ju att köttkonsumtionen har ökat så mycket. Det är bara att återgå till den köttmängd vi pt på 70-talet. Inget dramatiskt. 


    Varningen om slam gällde ett remissutlåtande i ett fall om slamsoridning, som dessutom slutade med att tillåtelse inte gavs. Hade inte med vad du bör äta över huvudet taget. 


    Gelégodisvarningen var förven specifik sort som riktar sig till barn och som såldes i en förpackning som sköt iväg godisarna. Barn riskerade att skjuta ner godis i luftstrupen. 


    Bra tillrättalägganden. Jag böjer mig inför detta....

    Min lista blev alltså en flopp. Men jag ville visa att vi översköljs av information om hur farlig mat är. Det är än det ena, än det andra.
  • Cheers
    Anonym (Mamma) skrev 2025-04-17 06:39:31 följande:
    Och efter 70? 
    Det är väl då som sockret, mjölmaten och mjölkprodukterna slår till med full kraft.
     
Svar på tråden Kan inte äta längre