Inlägg från: Anonym (fågelsången) |Visa alla inlägg
  • Anonym (fågelsången)

    Vad åt ni mycket som barn

    Jag föddes på mitten av 80-talet. Mina matminnen finns i typ 3 perioder, ungefär i linje med min dagis/skolgång. 

    När jag var riktigt liten, innan jag fyllde 8, var vi en helt vanlig familj, mina föräldrar jobbade, min pappa tjänade rätt bra, mamma lite mer snittmässigt, båda hade vanliga 8-16-jobb. Vi åt helt vanlig husmanskost som mestadels lagades hemma, men med en del helfabrikat som färdiga köttbullar ibland, fiskpinnar, osv. Köttfärs, torsk och kyckling åt vi mycket av, på den tiden var det billighetsmat. Jag tror att det som mina föräldrar såg som vardagslyx så att säga var smörgåsar. Vi åt aldrig gröt eller ens fil till frukost. Och oboy, det fick vi varje dag. Då och då åt min pappa långfil med hjortron som vi fick gratis med flygpost då vi bodde i stockholm men pappa var från norrland. Helglyx var fläskkotletter, lammkotletter, köttgryta. Och så åt vi hemma hos mormor varje eller nästan varje helg, och hon hade alltid kakor, rulltårta och kanelbullar.

    Sen började livet tjorva, min pappa blev opererad för hjärtfel och fick sjukersättning, så han gick från att ha en bra inkomst till att ha en dålig. Han började också dricka mycket. Så maten blev mer av den billiga sorten, mer korv och makaroner och mindre fläskkottletter. Men det var alltid någon som faktiskt lagade mat, och smörgåsar och oboy fanns det alltid. 

    Sen blev mamma också sjuk när jag var tonåring och då havererade alltihop. Jag och syskonen fick ofta klara maten själva och då blev det som det blev. Var vi duktiga så stoppade vi Stinas Kyckling i ugnen och åt potatissallad till, var vi inte duktiga så bladade vi ihop chokladbollssmet och åt direkt ur skålen. Var det nära lön kunde vi gå till pizzerian eller grillen, då kände vi oss rika. Vi var flitiga besökare på ortens godis- och videobutik vid namn Godismonstret. Och så mackor förstås, med oboy till.

  • Anonym (fågelsången)
    Anonym (Amomyn) skrev 2025-06-09 21:25:16 följande:

    Tänker spontant på blodpudding. Detta åt vi ofta i småskolan. I vuxen ålder tror jag aldrig att man ätit detta. Däremot dricker jag blod ibland. Utblandat då eftersom det blivit lite för äckligt att dricka som det är. Mycket järn och nyttigheter i djurblod. 

    Chokladpudding av sånt där pulver som vispas ihop med mjölk. Uppskattade detta som barn och nu i vuxen ålder så tycker jag det smakar mest som sockrad papp.

    Mer-dryck och Festis. Gott i barndomen, numera lite för sliskigt för mina smaklökar. 

    Prickigkorv eller "medvurst" som man numera kallar det, för att uttrycka sig vuxet.

    Ett favoritpålägg på mackan som liten. Jag gillar denna saltsyrliga korv än idag men äter den inte så ofta som förr. Chark är ju ingen nyttig mat precis. 

    Fiskpinnar och fiskburgare. Älskade detta som barn av nån anledning. Idag tycker jag att de knappt smakar nåt. Äter mycket hellre färsk fiskfilé. 


    Inte för att vara petig, men prickig korv finns och kallas fortfarande för prickig korv. Jag har en ask i kylen.
  • Anonym (fågelsången)
    Anonym (Amomyn) skrev 2025-06-09 21:54:34 följande:
    Jag såg det nu också efter en bildgoogling. Ser rätt larvigt ut med det namnet får jag säga. Men det är kanske främst barn som är målgruppen för denna korv då.

    Tror att jag håller mig till mina smaksatta korvskivor, såsom konjak, lök eller vitlöksmedvurst. Korven blir godare med lite mer sting tillsatt. 
    Det är rätt barnsligt med ett sånt resonemang, faktiskt. Det finns inget barnsligt över prickig korv. Denniskorv, kanske, men den heter ju fakiskt inte Dennis. Kalles Kaviar är väl också barnsligt isf, utöver att vara vidrigt. Svennes kaviar är visst rasistisk om jag minns. Och på Johnnys senapsfabrik har de inte rengjort maskinerna på 35 år. 

    Själv föredrar jag salami. Helst ungersk. Jag föredrar varmrökt påläggskorv, kallrökt tycker jag smakar konstigt. Och så ska den ju vara rökt också, inte doppad i röklösning.
Svar på tråden Vad åt ni mycket som barn