Inlägg från: Anonym (X) |Visa alla inlägg
  • Anonym (X)

    Kan en lärare ge för mycket böcker?

    Detta är utöver läromedlet skolan använder? Ja, det är för mycket.

  • Anonym (X)

    Hur många ämnen har en högstadieelev? Fler än 10.
    Om de ska läsa 2 extra böcker hos dig borde detsamma gälla för alla andra ämnen, fler böcker i svenska och engelska där litteratur faktiskt är en del av kursplanen.
    Så... Minst 25 böcker á 300 sidor på ett läsår.

    Verkar det rimligt?

  • Anonym (X)
    Anonym (Läsning) skrev 2025-06-11 22:58:45 följande:
    Dom har fått två böcker att läsa på 300 sidor som är mer åt det populärvetenskapliga hållet. 

    Det är böcker som beskriver området på ett kortfattat sätt men som ger eleverna en historisk kontext på ämnet.


    Anonym (Läsning) skrev 2025-06-11 23:52:05 följande:
    Eleverna fick en bok i höstas och en nu under våren. Vi har läst boken och sedan har dom fått reflektera över det dom läst efter varje kapitel (frivillig del, som dom skrivit ner för att komma ihåg, som jag aldrig läser), sedan diskuterar vi i smågrupper och kopplar det sedan till teorin vi läser. Typ hur det såg ut i X familj under den här tidpunkten. Så vi memorerar faktan och pratar om personer som levde då. Så dom har inte behövt läsa all text i ett svep (om dom inte önskat detta). Jag vill att dom ska bli goda läsare men samtidigt vill jag att faktan ska sitta. 
    Anonym (Läsning) skrev 2025-06-11 23:44:54 följande:
    Det är stor skillnad att läsa faktaböcker som man ska memorera och att läsa biografier. Att i exempelvis historia läsa Anne Franks dagbok och prata om hur det kunde vara för en ung judisk kvinna under andra världskriget gör att det blir mer verkligt.


    Vad är det för ämne du undervisar i där en populärvetenskaplig bok kan knyta an till hela kursplanen?
  • Anonym (X)
    Anonym (Läsning) skrev 2025-06-12 14:04:21 följande:

    Jag kopplar inte ämnet till hela kursplanen. Jag sätter ämnet i en historisk kontext. Varför är det här viktigt. Det skapar engagemang och nyfikenhet. Det gör att vi hela tiden har en gemensam grund att stå på och som vi alltid kan bolla tillbaka till. 


    Mitt ämne har inte särskilt mycket böcker och litteratur alls utan kortare saker som rektorn köpt in. Men främst får jag Skriva ut kortare texter, men jag vill knyta ihop det till en helhet. 


    Ni läser boken under en hel termin, då bör den vara kopplad till något övergripande istället för ett avskilt område (som Anne Frank som du tog som exempel)?

    Vad är det för ämne du har?
  • Anonym (X)
    Anonym (Q) skrev 2025-06-12 16:04:41 följande:

    Det verkar som om alla har olika åsikter om detta. När jag var i den åldern läste jag minst en bok på 200 sidor per dag, i perioder. Om eleverna ska få veckor eller till och med månader för att läsa 300 sidor, så tycker jag inte att det är mycket. Men läser jag kommentarerna här, så verkar det vara mycket.


    Valde du boken själv eller var det, som i TS, populärvetenskapliga böcker nån annan valt åt dig?
  • Anonym (X)
    Vilken historisk kontext behövs här för högre betyg?
  • Anonym (X)
    Anonym (Läsning) skrev 2025-06-13 08:41:19 följande:

    Du ska titta på innehållet vi ska undervisa i. Vi ska gå igenom jämställdhetsarbetet i hemmet. Könsfördelningen, hur gör du detta på ett bra sätt utan att uppfattas som politisk? Varför är hygienen viktig i hemmet, vi ska liksom lära eleverna att våttorka golv. Tittar man historiskt på hur vi i början på 1900 talet hade stora svårigheter med ofräscha råvaror, bristande hygien i hemmen så människor faktiskt dog. Vi ska lära eleverna att göra medvetna konsumtionsval. Vad är ett sådant val. 


    Hur påverkar ens konsumtion miljön. När jag tar det i en historisk kontext behöver ingen bråka om att man blir kränkt att vi försöker försöker förespråka att alla ska bli veganer eller att vi vill att alla ska känna skam inför att konsumera mejerier. 

    Har flera personer i mitt nätverk av hem och konsumentkunskapslärare som fått mycket skit från föräldrar över att dom pratat om jämställdhet och typ gett uppgifter att studera sina föräldrars arbetsfördelning i hemmet och typ kompisars arbetsfördelning i hemmet. Där kan du prata om ett jäkla liv. 


    När jag går in historiskt och vi läser om hur det såg ut i Sverige i början på 1900 talet och olika generationer så kan vi jämföra, vi kan se en skillnad i samhällsutvecklingen. Det handlar ju inte om att peka ut folk utan vi gör saker utifrån samhällsutvecklingens kontext. Mina elever tycker detta är jätteintressant, men ingen blir heller kränkt. När dom kanske jämför med sina egna föräldrar mellan deras arbetsfördelning i hemmet blir det inte en kränkning av att typ pappa gör ingenting utan nu blir det en diskussion om jämförelsen mellan typ 30 talet, 60 talet, 90 talet och så vidare. 


    Var i betygskriterierna återfinns det?
  • Anonym (X)
    Anonym (Läsning) skrev 2025-06-13 09:41:34 följande:
    Du måste ju läsa kursmålen och det blir ju lite märkligt när folk utanför skolans värld ska sitta och tolka vad vi ska göra på lektionerna och att föräldrar ska gå in och säga vad deras barn ska ha i betyg utifrån att ha läst läroplanen. Föräldrar som klagat anser att vi enbart ska laga mat. 
    Var i betygskriterierna står det att eleverna behöver resonera kring jämställdhet?
  • Anonym (X)
    Anonym (Läsning) skrev 2025-06-16 22:19:38 följande:

    Vad menar du att syftet är med undervisningen då? facket går ut och säger också att ämnet är för brett, så mycket som ska undervisas om men timmarna finns ju inte. Du får det att låta som en jobbig uppgift istället för att jag skickar hem massa teoretiska uppgifter där det ska analyseras och skrivas hemma. Är det bättre? 


    Helt seriöst, läsuppgiften är LÄS den här boken. Om inte ALLA elever gör detta händer ju absolut ingenting. Jag kör inget läxförhör på det. Eleverna diskuterar innehållet på lektionerna. Om någon inte hängt med i boken så klarnar bilden ändå på lektionen. 


    Det andra alternativet är ju att jag kör långa föreläsningar på lektionen och sedan behöver jag att dom läser kortare texter på fritiden och lämnar in 20 sidors text per år istället med deras analyser och reflektioner. En uppgift som kommer kräva för majoriteten betydligt mer jobb, dom kommer inte få hjälp att resonera som dom får i klassrummet med mig och andra. 


    Detta blir även väldigt ojämlikt då alla inte kommer kunna få hjälp med läxan hemma. Med ChatGPT kräver vi helt andra typer av texter nu för att se så att eleverna inte fuskar, med mitt upplägg så slipper jag detta. 

    När du dessutom skriver att det är något som föräldrarna borde lära sina barn, då blir det väldigt ojämlikt där också. Barn har rätt att lära sig hushållsekonomi och förstå vad ränta är. När unga personer tar blancolån och förstör hela sin framtid för en resa till solen är inte bra. Människor med skulder mår generellt sätt sämre? Alla föräldrar kan inte detta och kan därför inte lära sina barn detta. Dessutom är det samhället som måste betala människors skuldsanering. 


    Sedan om vi ska prata om klimataspekten så är det inte heller bra att konsumera som vi gör i dagens Sverige. Men att gå in i ett klassrum och säga typ kids, ta inte lån och ta hand om planeten. Jättebra information, fäster kunskapen? Nej troligtvis inte. Kommer dom förstå innebörden, nej. 


    Jag blir faktiskt jättenyfiken på vilka böcker det är! Varför kan du inte tala om det?
  • Anonym (X)
    Anonym (Läsning) skrev 2025-06-17 12:22:43 följande:
    Vad har det för betydelse? 
    Vaddå, har du bara valt på måfå heller? Klart det spelar roll vilka böcker det är!
    Du borde väl också vilja tipsa om dessa eminenta böcker?
  • Anonym (X)
    Anonym (Läsning) skrev 2025-06-17 12:41:41 följande:
    Hela poängen är väl att förbli anonym?. Så nej böckerna är inte valda på måfå? det är nya moderna böcker. 
    Tro mig, är du på riktigt känns du igen ändå.
    Jag tror bara du är rädd för att böckerna skulle sågas. 
Svar på tråden Kan en lärare ge för mycket böcker?