Vad kan man göra med filodeg?????
Paj - som pajskal, små knyten m.m.
FILODEGSINBAKAD LAX ? 1 portion 7 points/portion
1 laxfilébit, cirka 140 gr
Salt och peppar
1 msk färskost vitlök och örter
Rivet citronskal
Dill eller persilja
Filodeg
Man tar laxfilébiten, saltar och pepprar och brer 1 msk ost över. Strör över lite rivet citronskal och dill eller persilja och sveper in det hela i tredubbla lager med filodeg, ett ark per laxbit. Mellan lagren av filodeg och över hela paketet penslar eller sprayar man lite olja och gräddar sedan ca 30 minuter i 175 grader. Man kan servera med potatis, om man vill, och naturligtvis grönsaker eller sallad.
Frasiga spenat- och ostrullar
200 g späda spenatblad
200 g keso, gärna med gräslök
1 msk hackad dill
4 ark filodeg, 30x20 cm, tinade
2 tsk flytande margarin
salt och peppar
Förväll spenaten i ett par matskedar vtten i en kastrull på svag värme, 2-3 min. Låt spenaten rinna av väl och krama ur ev. vätska.
Hacka spenaten och blanda med keso, dill och kryddor.
Värm ugnen till 200 grader, varmluft 175. Pensla degarken med margarinet. Lägg spenaten som en längd vid ena kortsidanav varje degark. Rulla ihop degen ganska löst om fyllningen.
Lägg rullarna på ett bakplåtspapper på en lpåt. Grädda tills de blir frasiga och har fin färg, ca 15 min. Dela i halvor och servera varma.