Äppelstrudel med ricotta
RECEPT.4 portioner, 40 minuter
4 ark filodeg
1 msk smör + 25 g
50 g smulor av färskt vitt bröd
50 g malen mandel
4 syrliga äpplen
2 msk socker
1 tsk kanel
1/2 dl blötlagda russin
1 citron
1/2 tsk pepparkakskrydda
25 g valnötter eller hackad mandel
150 g ricotta
florsocker
Smält en matsked smör i en stekpanna och stek brödsmulorna och den malda mandeln gyllengula. Ställ åt sidan.
Skala och skiva äpplena så tunt som möjligt. Blanda med socker, kanel, russin, rivet citronskal, pepparkakskrydda och hackade nötter. Vänd ner ricottan.
Smält resten av smöret. Pensla ett ark filodeg med smält smör, lägg på nästa och pensla mellan alla lager. Strö sedan ut brödsmulorna över. Bred äppelblandningen ovanpå och rulla ihop till en kompakt rulle. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter eller tills rullen är frasig och gyllenbrun.
Sikta florsocker över.
Turkisk börek i långpanna
RECEPT.Man kan också lägga hela ark i en långpanna - som i Turkiet. 4 portioner, 60 minuter.
12 filodegsark
Till pensling:
4 ägg
8 dl mjölk
3-4 msk olja
Fyllning:
100-150 g fetaost
500 g keso
salt
nymalen svartpeppar
1 dl mjölk
1 ägg
2 knippor persilja
1 knippa dill
salt
1 tsk svartpeppar
Smörj en långpanna och lägg i ett ark filodeg.
Blanda ägg, mjölk och olja till penslingen. Häll 1/2 dl av blandningen i formen och pensla över hela arket. Lägg sedan på ytterligare ett degark och pensla. Upprepa fyra gånger till.
Mosa fetaosten med gaffel. Blanda med keso, salt, peppar, mjölk, ägg och finhackad persilja och dill. Bred ut blandningen över degarken.
Lägg på resterande degark och pensla mellan varje lager. Häll över resten av penslingsvätskan.
Grädda i 225 grader, helst bara med undervärme första kvarten. Grädda sedan som vanligt tills böreken blir gyllenbrun, cirka 30-40 minuter. Låt vila en stund och skär sedan i rutor.
Servera med grönsallad.
Heta filogrissini med parma och rostad vitlök
4 portioner
30 minuter
Kul tilltugg till fördrinken eller spännande inslag på -buffébordet. Påläggen -varieras efter smak.
4 filodegsark
3 vitlöksklyftor
olivolja
1 chili
1 rejäl näve färska -basilikablad
flingsalt
Valfritt pålägg:
1 tsk tomatpuré eller 2 msk färskost med vitlök och örter eller 1/2 dl färskriven -parmesan
4 skivor parma- eller -serranoskinka
Gör så här:
1. Skala och hacka vitlöken.
2. Rosta den i lite olivolja med en nypa salt under grill-elementet i ugnen på hög -värme tills den börjar dofta, men inte får färg.
3. Finhacka chilin, strimla -basilikabladen och blanda med vitlökshacket.
4. Bred pålägg (tomatpuré, färskost eller parmesan) på ett filoark.
5. Strö över chiliblandningen.
Vik arket diagonalt och snurra sedan ihop till långa pinnar.
6. Pensla med lite olivolja och strö över flingsalt. Upprepa med resterande ark.
7. Grädda i 200 grader i 6-8 -minuter eller tills de får fin färg.
8. Låt svalna. Rulla en -skinkskiva runt varje pinne.
Filodegspaket m äpplen
Ingredienser
4 port
2 ark fryst filodeg, ca 90 g
2 syrliga äpplen
1 msk strösocker
1 tsk kanel
1 dl Kesella vanilj
Servera med:
1 dl Kesella vanilj
Gör så här
Tina filodegen enligt anvisning på förpackningen. Sätt ugnen på 225 grader. Kärna ur och skiva äpplena tunt. Dela varje filodegsark i två delar. Lägg en sträng av äppelskivor i mitten på varje ark. Strö över socker och kanel. Klicka på Kesella. Pensla kanterna med lite vatten och vik ihop till paket. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen 8 ? 10 minuter. Servera ljumma tillsammans med Kesella.
Sista frestelsen
2 portioner
1 ark filodeg (frys in det som blir över igen)
25 g smält smör
1 tsk Kardemumma malen
½ dl strösocker
Vaniljcrème
2 dl créme fraiche 38 %
1 st Vaniljstång
2 msk florsocker
100 g hallon färska eller djupfrysta
Masala tryffel
100 g mörk choklad 70 %
½ dl grädde
½ tsk Garam Masala
Kakaopulver
TILLAGNING
Pensla filodegen med smör. Strö över kardemumma och socker. Dela arket mitt itu och lägg det på det andra arket. Skär i önskade storlekar. Sätt in i 175°C i ca 5 minuter. Dela vaniljstången mitt på längden och skrapa ur vaniljfröna. Vispa crème fraiche, vaniljfrön och florsocker med en elvisp i ca 4 minuter till en krämig och hård massa. Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt grädde och Garam Masala under omrörning. Ställ in i kyl och låt stelna. Forma till små runda tryfflar. Klicka vaniljkrämen på flarnen och lägg på en desserttallrik. Garnera med hallonen och lägg tryfflarna bredvid. En oemotståndlig frestelse. Tips! Stansa hjärtan i filodegen. Stoppa tillbaka vaniljstången i glasburken och fyll med strösocker så har du efter ett tag smaksatt socker