• AnnaK

    Vad kan man göra med filodeg?????

    Gorgonzola o päronspäckad köttfärsrulle i filodeg

    1 sats grunddeg för köttfärs
    150 g gorgonzolaost
    3 päron
    1 gul lök + 2 vitlöksklyftor
    60 g pinjenötter
    1 krm stött rosmarin
    1-2 msk balsamvinäger
    3 blad filodeg

    Skala och hacka den gula löken. Skala päronen, kärna ur och skär dem i lite grövre tärningar. Fräs hacket i lite olivolja, tillsätt hackad vitlök och stött rosmarin, droppa över 1-2 msk balsamvinäger och låt den dunsta in i fräset. Drar av och låt kallna. Rosta pinjenötterna i en torr panna, låt kallna. Skär gorgonzolan i ca 1-2 cm stora tärningar. Lägg plastfolie på köksbänken. Lägg på grundfärsen och kavla ut till en rektangulär platta.
    Fördela lök- och päronfräset, gorgonzolatärningarna och pinjenötterna över plattan. Rulla upp med hjälp av plastfoliet. Linda in rullen i filodeg och placera den på ett smort ugnssäkert fat. Pensla rullen med smält smör och grädda i 200° i ca 40-40 minuter. Pensla gärna med smält smör under gräddningstiden. Täck ev. av med aluminiumfolie mot slutet av gräddningen. Servera med portvin- eller rödvinssås samt fräst spenat eller broccoli. Det går även att steka rullen som den är utan filodeg. Täck då gärna rullen med bacon.

  • AnnaK

    Filodegscigarrer med röd pesto
    24 st
    Ugnstemperatur 175º

    ca 40 minuter

    Ingredienser
    6 plattor djupfryst filodeg

    Röd pesto:
    100 g soltorkade tomater i olja (ca 12 st)
    1/2 dl pinjenötter
    1 dl riven parmesanost
    1/2 dl basilikablad
    ca 2 msk olja från tomaterna
    2-3 msk vatten
    Ta fram paketet med filodegen och tina den enligt anvisning på förpackningen.
    Sätt ugnen på 175°.

    Mixa allt till peston till en slät massa i mixer eller med mixerstav. Späd med lite vatten om peston blir för tjock, den ska vara lätt att breda.

    Ta försiktigt ut filodegsarken.
    Lägg eventuellt över en fuktig handduk så att de inte torkar. Bred ett tunt lager pesto på varje ark, dock inte ända ut på kortsidorna.
    Dela varje ark en gång på längden och en gång på bredden så att det blir 4 delar.
    Rulla ihop varje del så att den obredda änden kommer längst ut.

    Lägg 12 rullar åt gången på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 12 - 15 minuter. Det går bra att göra i förväg och förvara rullarna i burk med tättslutande lock.

    Servera rullarna som tilltugg, kalla eller sprödvärmda i 200° några minuter strax före servering.

  • AnnaK

    Äppelstrudel med ricotta

    RECEPT.4 portioner, 40 minuter

    4 ark filodeg
    1 msk smör + 25 g
    50 g smulor av färskt vitt bröd
    50 g malen mandel
    4 syrliga äpplen
    2 msk socker
    1 tsk kanel
    1/2 dl blötlagda russin
    1 citron
    1/2 tsk pepparkakskrydda
    25 g valnötter eller hackad mandel
    150 g ricotta
    florsocker

    Smält en matsked smör i en stekpanna och stek brödsmulorna och den malda mandeln gyllengula. Ställ åt sidan.
    Skala och skiva äpplena så tunt som möjligt. Blanda med socker, kanel, russin, rivet citronskal, pepparkakskrydda och hackade nötter. Vänd ner ricottan.

    Smält resten av smöret. Pensla ett ark filodeg med smält smör, lägg på nästa och pensla mellan alla lager. Strö sedan ut brödsmulorna över. Bred äppelblandningen ovanpå och rulla ihop till en kompakt rulle. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter eller tills rullen är frasig och gyllenbrun.

    Sikta florsocker över.

    Turkisk börek i långpanna

    RECEPT.Man kan också lägga hela ark i en långpanna - som i Turkiet. 4 portioner, 60 minuter.

    12 filodegsark
    Till pensling:
    4 ägg
    8 dl mjölk
    3-4 msk olja
    Fyllning:
    100-150 g fetaost
    500 g keso
    salt
    nymalen svartpeppar
    1 dl mjölk
    1 ägg
    2 knippor persilja
    1 knippa dill
    salt
    1 tsk svartpeppar

    Smörj en långpanna och lägg i ett ark filodeg.
    Blanda ägg, mjölk och olja till penslingen. Häll 1/2 dl av blandningen i formen och pensla över hela arket. Lägg sedan på ytterligare ett degark och pensla. Upprepa fyra gånger till.

    Mosa fetaosten med gaffel. Blanda med keso, salt, peppar, mjölk, ägg och finhackad persilja och dill. Bred ut blandningen över degarken.
    Lägg på resterande degark och pensla mellan varje lager. Häll över resten av penslingsvätskan.

    Grädda i 225 grader, helst bara med undervärme första kvarten. Grädda sedan som vanligt tills böreken blir gyllenbrun, cirka 30-40 minuter. Låt vila en stund och skär sedan i rutor.

    Servera med grönsallad.

    Heta filogrissini med parma och rostad vitlök
    4 portioner
    30 minuter
    Kul tilltugg till fördrinken eller spännande inslag på -buffébordet. Påläggen -varieras efter smak.
     4 filodegsark
     3 vitlöksklyftor
     olivolja
     1 chili
     1 rejäl näve färska -basilikablad
     flingsalt
    Valfritt pålägg:
     1 tsk tomatpuré eller 2 msk färskost med vitlök och örter eller 1/2 dl färskriven -parmesan
     4 skivor parma- eller -serranoskinka
    Gör så här:
    1. Skala och hacka vitlöken.
    2. Rosta den i lite olivolja med en nypa salt under grill-elementet i ugnen på hög -värme tills den börjar dofta, men inte får färg.
    3. Finhacka chilin, strimla -basilikabladen och blanda med vitlökshacket.
    4. Bred pålägg (tomatpuré, färskost eller parmesan) på ett filoark.
    5. Strö över chiliblandningen.
    Vik arket diagonalt och snurra sedan ihop till långa pinnar.
    6. Pensla med lite olivolja och strö över flingsalt. Upprepa med resterande ark.
    7. Grädda i 200 grader i 6-8 -minuter eller tills de får fin färg.
    8. Låt svalna. Rulla en -skinkskiva runt varje pinne.

    Filodegspaket m äpplen
    Ingredienser
    4 port
    2 ark fryst filodeg, ca 90 g
    2 syrliga äpplen
    1 msk strösocker
    1 tsk kanel
    1 dl Kesella vanilj
    Servera med:
    1 dl Kesella vanilj
    Gör så här
    Tina filodegen enligt anvisning på förpackningen. Sätt ugnen på 225 grader. Kärna ur och skiva äpplena tunt. Dela varje filodegsark i två delar. Lägg en sträng av äppelskivor i mitten på varje ark. Strö över socker och kanel. Klicka på Kesella. Pensla kanterna med lite vatten och vik ihop till paket. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen 8 ? 10 minuter. Servera ljumma tillsammans med Kesella.

    Sista frestelsen
    2 portioner

    1 ark filodeg (frys in det som blir över igen)
    25 g smält smör
    1 tsk Kardemumma malen
    ½ dl strösocker

    Vaniljcrème
    2 dl créme fraiche 38 %
    1 st Vaniljstång
    2 msk florsocker
    100 g hallon färska eller djupfrysta

    Masala tryffel
    100 g mörk choklad 70 %
    ½ dl grädde
    ½ tsk Garam Masala
    Kakaopulver

    TILLAGNING
    Pensla filodegen med smör. Strö över kardemumma och socker. Dela arket mitt itu och lägg det på det andra arket. Skär i önskade storlekar. Sätt in i 175°C i ca 5 minuter. Dela vaniljstången mitt på längden och skrapa ur vaniljfröna. Vispa crème fraiche, vaniljfrön och florsocker med en elvisp i ca 4 minuter till en krämig och hård massa. Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt grädde och Garam Masala under omrörning. Ställ in i kyl och låt stelna. Forma till små runda tryfflar. Klicka vaniljkrämen på flarnen och lägg på en desserttallrik. Garnera med hallonen och lägg tryfflarna bredvid. En oemotståndlig frestelse. Tips! Stansa hjärtan i filodegen. Stoppa tillbaka vaniljstången i glasburken och fyll med strösocker så har du efter ett tag smaksatt socker

  • AnnaK

    Filorulle med kräftor, avokado och lime
    Ingredienser
    Beräknat för 4 portioner
    8 st ark filodeg
    smält smör till pensling
    1 msk malda anisfrön
    1 msk sesamfrön
    1 dl kräftstjärtar
    1 st avokado
    0,5 st gurka
    0,5 dl finhackad dill
    1 st finhackad rödlök
    0,5 st lime, rivet skal och saft
    salt och peppar

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 200 grader. Skär avokadon i små bitar och mosa ihop dem lätt. Skala gurkan och ta bort kärnhuset. Skär den i små tärningar. Dela kräftstjärtarna på hälften. Blanda alla ingredienserna i en skål. Smaksätt med salt och peppar.

    Placera filoarken på bänken, pensla ett ark med smör, lägg sedan ett extra ark ovanpå. Lägg lite fyllning i mitten och rulla som en vårrulle.

    Pensla lite smör över rullen och strö på anis och sesamfrö. Ugnsbaka i 10 minuter på smord plåt.

    Servera filorullen som tillbehör till t ex Kräftsoppa med krondill.

    Baklava
    375 g finhackade valnötter
    3 msk strösocker
    1 tsk malen kanel
    12 blad filodeg
    300 ml vatten el. rosvatten
    Siraps blandning : saft och rivet skal av 1 citron 2 kanelstänger
    3 msk honung
    Ungsvärme 180 c
    Blanda valnötter, socker och kanel. Smörj en stor ugnsäker form. Skär filodegen till formens längdstorlek. Ta av lite extra då den krymper i ugnen. Täck över den resterande degen med en fuktig duk för att hindra den att torka. Varva sedan fyllning med 4 blad åt gången, pensla varje blad med smält smör även det översta lagret. Skär baklavan nästan ända till botten i diamant eller triangel format. Fukta med vatten för att hindra kanterna att dra ihop sig i ugnen. Baka desserten i ugn i ca 35-45 min. tills den är gyllenbrun. Under tiden, Koka upp ingredienserna till sirapsblandningen. Rör om tills sockret har smält. Låt sjuda i 10 min. och rör om då och då. Låt baklavan svalna, häll sedan över siraps blandningen och låt den stå i ca 10 min. (Vid användning av rosvatten, fukta detta över.) Skär baklavan i bitar och servera.

    Tillagningstid ca 2 timmar varav 35-40 min i ugn.

Svar på tråden Vad kan man göra med filodeg?????