sushi
Hej!
Jag undrar om det är nån som vet om det är lätt att göra sushi, isåfall hur gör man finns det recept?
Hej!
Jag undrar om det är nån som vet om det är lätt att göra sushi, isåfall hur gör man finns det recept?
Jag hittade recept i "vår kokbok" Annars kan du nog söka här på nätet.
Jag har försökt söka på internet menjag hittar inget bra recept. Vill ha recept på rullarna med sjögräs o nigiri
Vanlig sushi
4 port
2,5 dl rundkornigt ris
0,5 liter vatten
4 cl risvinäger
2 cl strösocker
1 tsk salt
125g färsk lax eller tonfisk
0,5 st gurka
0,5 st avokado
4 st noriark
4-5 msk syltad ingefära
Wasabi (japansk pepparrot) efter smak
Japansk soja efter smak
Vegetarisk sushi
4 port
2,5 dl rundkorningt ris
0,5 liter vatten
4 cl risvinäger
2 cl strösocker
1 tsk salt
1 stor skalad morot eller två lite mindre
0,5 st gurka
0,5 st avokado
4 st noriark
4-5 msk syltad ingefära
Wasabi (japansk pepparrot) efter smak
Japansk soja efter smak
Gör så här:
1. Skölj riset i kallt vatten tills sköljvattnet är klart. Låt riset rinna av. Lägg det i en kastrull med varmt vatten och koka upp. Sänk värmen och sjud i 4-5 minuter.
2. Skruva ner till svag värme och koka under lock ytterligare 4-5 minuter. Tag grytan av spisen och låt den stå med locket på i ca 10 minuter.
3. Blanda vinäger, socker och salt och häll över riset. Rör om med en träsked tills det
svalnat.
4. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull
5. Skär moroten i långa stavar och lägg ned i det kokande vattnet, ca 1 minut.
6.Skär gurka och avokado i lite mindre stavar, ca fem centimeter långa.
7. Lägg ett noriblad på en sushi-matta (det går att använda smörpapper också) på ett plant underlag, med långsidorna i överkant och nederkant. Klappa ut en fjärdedel av riset på hälften av nori-bladet längs ena långsidan, med en bar remsa på två centimeter runt kanterna.
8. Bred ut en liten klick (tänk på att det är mycket starkt) wasabi mitt på riset. Lägg upp en fjärdedel av morotsstavarna, gurkan och avokadon längs wasabi strängen.
9. Tag sushi-mattan till hjälp och rulla ihop nori-bladet hårt från nederkanten och uppåt. På så sätt kommer riset att omsluta de övriga ingredienserna, som hamnar på mitten. Fukta nori-kanterna lite lätt och pressa för att försluta rullen. Använd en vass kniv och skär rullen i 2,5 centimeter breda rundlar. Gör likadant med resten av ingredienserna.
10. Sätt fram en liten sushitallrik för varje middagsgäst, med en liten skål soja, en klick wasabi och ca en msk syltad ingefära
Lättgjord sushi
4 Portioner
10 dl Ris till sushi
10 dl Vatten
Till smaksättning
1 dl Risvinäger till sushi
1 tb Salt
1 tb Socker; drygt
Dessutom
1 pk Nori (sjögräsplattor)
8 Jumboräka; med skalet på -stjärten kvar
8 sl Rökt eller gravad lax; TUNNA -skivor
4 tb Laxrom
1 Avocado; i tunna skivor Wasabi (grön japansk peppar- -rot)
Fråga efter ris till sushi när du handlar i asiatiska butiker, så får du rätt - det kan vara bla kaliforniskt ris. Riset ska vara nykokt när du börjar göra sushin och det ska vara kroppsvarmt - alltså lika varmt som din hand. Då går det lättast att forma det.
Skölj riset under rinnande kallt vatten, lägg det i en kastrull, häll på vattnet och koka upp. Minska värmen och låt riset sjuda på svag värme under lock tills det absorberat det mesta av vätskan. Ställ kastrullen på en träplatta, inpackad i handdukar och låt riset stå och dra ca 1 timme. Häll upp riset i en skål. Blanda vinägern med salt och socker och rör tilsl det har lösts upp. Blanda det i riset och arbeta in det i riset flera minuter med en träslev.
Sushi med ris och jumboräkor: Ta en klump av det ljumma riset i handen (ca 1 msk eler 20-25 g), forma till en avlång boll. Doppa fingret i den gröna rivna wasabin (den gröna pepparroten) och dra en sträng wasabi på riset eller undersidan av jumboräkan. Tryck fast räkan på risklumpen och forma risklumpen med handen efter räkans form. Lägg eventuellt ett tunt band av nori över räkan för dekorationens skull och ställ den åt sidan.
Sushi med ris, lax och avokado: lägg ut ett ark med nori på bordet eller på den speciella lilla sjögräsmattan man använder för att rulla sushi (som när man rullar en cigarett ungefär). Bred ut en sträng med ris längs med noribladets långsida, dra med fingret en sträng wasabi ovanpå riset och lägg på tunna strimlor av rökt eller gravad lax. Lägg tunna skivor av avocado överst och rulla sedan ihop noriplattan som när du rullar en rulltårta. Lägg rullen med skarven nedåt på ett fat och låt stå en stund innan du skivar upp sushin i 2-3 cm tjocka skivor tvärs över. OBS! Använd en vass kniv!
Sushi med ris och laxrom: Lägg ut en platta nori, bred ut en sträng med kokt kryddat ris utmed plattans långsida och rulla ihop den som en rulltårta. Låt stå en stund och skär sedan den risfyllda rullen i 5-6 cm tjocka skivor. Ställ dem upp på högkant som små tunnor och lägg en matsked laxrom på toppen.
Sushi ris
1 Sats
3 3/4 dl Ris; rundkornigt
7 1/2 dl Vatten
5 tb Risvinäger
1 tb Mirinvin
3 tb Socker
2 ts Salt
Skölj riset tills sköljvattnet blir klart. Låt rinna av en timma genom en finmaskig sil. Slå över riset i en riskokare eller kastrull med tätslutande lock och tillsätt vattnet. Koka upp, sänk värmen och låt koka ytterliggare 5 minuter. Sänk värmen och ångkoka i ytterliggare 12-15 minuter. Ta bort kastrullen från värmen. Lyft locket och täck kastrullen med en handuk, lägg på locket igen och låt stå i 15 minuter.
Medans du kokar riset, så blandar du till vinägerblandningen i en skål och värmer försiktigt tills sockret löst sig i blandningen. Ta av från värmen och låt svalna.
Bred ut riset i en hangiri eller nåt annat kärl som inte är av metall. (pajform eller liknande, men INTE av metall.) Kör en sked eller gaffel igenom riset för att separera kornen medans du försiktigt tillsätter vinägerblandningen. Riset skall inte vara alltför fuktigt.
Fläkta riset tills det fått rumstemperatur. Täck riset tills det skall användas.
OBS!!!
Sushiris håller sig bara en dag och skall INTE serveras igen.
OBS!!!
Tilläggas kan väl att det går till nöds att använda Jasminris, men riktigt japanskt ris är att föredra.
För fyra personer
Sushi gjord på 6 dl Japanskt ris
1 pkt (10 st) Nori
150-200 g gravad lax
9 st Krabbpinnar
½ st Avokado
1 burk Tonfisk
2 msk Majonnäs
1 knippe Gräslök
1 flaska Japansk soja
1 tub Wasabi
1 burk Inlagd ingefära
Dryck: Grönt te eller Misosoppa
Strimla laxen i en cm breda bitar.
Blanda tonfisken och majonnäsen.
Skiva avokaden
Lägg en nori på en makisu (finns att köpa hos Tokiya).
Bred ut riset på norin och lägg sedan ? på ena sidan - laxen eller krabbpinnar/avokado eller tonfisk/majonnäs/gräslök på riset.
Börja sedan rulla makisu. Den skall rullas hårt. Använd båda händerna, annars går den lätt i sönder.
Ta bort makisu och dela rullen på mitten. Dela sedan dessa två rullar på mitten. Fortsätt att dela rullarna på mitten tills de är c.a. 2 cm breda.
Lägg upp sushibitarna på ett snyggt uppläggningsfat.
När du dukar, häll upp sojan i små skålar. Styrkan på sojasåsen bestämmer varje gäst själv genom att hälla i en klick wasabi i sojan. Sedan blandar han dessa genom att röra ut wasabin i sojan.
Ingefäran lägger man på tallriken och äter dem sedan hela, utan att dela dem.
För fyra personer
Sushi (gjord på 6 dl japanskt ris)
3 skivor Rökt lax
1 burk Salladskrabba
1 st Salladsblad
Dryck: Te eller öl
Häll riset på en plastfolie (Dess storlek, beror på hur stor du vill att bollarna skall vara). Slut folien och forma sushin.
Ta bort sushibollen från platsfolien och lägg en laxbit, en klick salladskrabba eller en bit salladsblad på plastfolien. Lägg sedan sushibollen ovan på.
Tillslut plastfolien och pressa/forma sushin med ingrediensen. När den är färdig tar du bort plastfolien och placera Temarisushin på ett uppläggningsfat. Laxen, salladskrabban och salladen skall vara uppåt.
RISET
Du behöver: Japanskt rundkornigt ris, finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer.
Tänk på: Innan du kokar riset bör
du tvätta bort det vita dammet.
Tillagning: Fyll upp en kastrull med ris och vatten. Lägg handen på riset och fyll på med vatten tills du når knogarna ? då är det tillräckligt. Låt riset stå i vatten i max femton minuter. Koka därefter på hög värme tills vattnet försvinner. Låt det dra i femton minuter. Häll ut riset i ett kar och tillsätt sushivinäger. Kyl därefter riset genom att fläkta med en tidning.
FISKEN
Du behöver: Färsk lax, tonfisk, räkor.
Tänk på: Ej insjöfisk på grund av sjukdomsrisken.
Tillagning: Det är viktigt att fisken
är färsk för att den ska bli god. Skär upp bitar som är nästan ett finger lång, ett halvt finger bred och 3,5 millimeter tjock. Skär mot fibrerna med en vass kniv.
TILLBEHÖR
Du behöver: Wasabi (grön pepparrotskräm som du har på fisken) sushisoja, sushivinäger. Ingridienserna och tillbehören finns att köpa i välsorterade livsmedels-affärer eller i asiatiska affärer.
RECEPT/SUSHI
En niobitarstallrik innehåller fyra laxbitar, en tonfiskbit, en räka och tre sjögräsrullar.
Till fyra personer behöver du:
INGREDIENSER
? 400 gram ris
? 2 deciliter sushivinäger
? 160 gram lax (10 gram per bit)
? 40 gram tonfisk
? 4 tigerräkor
? 12 sjögräsrullar (snabbkurs nedan)
Gör så här:
Krama riset med höger hand till en avlång boll (händerna måste vara blöta annars fastnar riset). Med vänsterhanden stryker du på wasabi på laxen eller räkan och lägger den därefter på riset. Ta så lite som möjligt i fisken, eftersom handvärme gör den ofräsch. Bra sushi äter du med en gång, men det går att att vänta. Täck i så fall maten med plast och förvara kallt.
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
www.icakuriren.se/recept_visa.asp
www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=5533
www.tasteline.com/default.ns&intChannelID=&lngRID=4334&tlfo=0
www.tasteline.com/default.ns&intChannelID=&lngRID=3411&tlfo=0
verkar som att vi har en massa sushi experter här inne, då kan jag väl få passa på en fråga om det är ok fast det är OT..... När man är gravid vilka bitar kan man äta då? Äter idag bara lax är allergisk mot skaldjur och skulle gärna vilja fortsätta äta sushi när jag väl blir gravid ngn gång i framtiden....
Ezzie: tusen tack för infon!
Jag köpte första gången "ett kitt" som allt det man behövde fanns i Sedan har jag börjat göra själv...
AnnaK: Tack så jättemycket för alla recept!! Har du gjort nåt själv? Isåfall var det svårt?
Teljeufo: Var köpte du det?