• mkk

    sushi

    Hej!
    Jag undrar om det är nån som vet om det är lätt att göra sushi, isåfall hur gör man finns det recept?

  • Svar på tråden sushi
  • Ezzie

    Jag hittade recept i "vår kokbok" Annars kan du nog söka här på nätet.


    Väntan känns som en evighet=(
  • mkk

    Jag har försökt söka på internet menjag hittar inget bra recept. Vill ha recept på rullarna med sjögräs o nigiri

  • Ezzie
    2dl sushiris
    2dl vatten
    3 msk risvinäger
    2msk socker
    ½tsk salt
    japansk olja

    Skölj riset väl, vattnet ska vara helt klart.
    Slå på vatten och låt riset stå i 30 min, låt det rinna av.
    Blanda ris och vatten och låt det koka upp och sjud sedan under lock ca 20min.
    Tag kastrullen av plattan och låt stå 15 minuter.
    Häll riset i en bunke, rör samma vinäger, socker och salt, vänd försiktigt ner det i riset, riset ska inte pressas ihop. Låt svalna

    Lägg noribladen med den matta sidan upp på en bambumatta,
    lägg riset och bred ut det så det blir ca ½cm tjockt. Lämna ett par cm upptill och nertill fritt från ris. se lägger du i vad du vill ha i, fukta övre kanten. Rulla sen ihop riktigt hårt.

    Lycka till!
    Väntan känns som en evighet=(
  • AnnaK

    Vanlig sushi
    4 port

    2,5 dl rundkornigt ris
    0,5 liter vatten
    4 cl risvinäger
    2 cl strösocker
    1 tsk salt
    125g färsk lax eller tonfisk
    0,5 st gurka
    0,5 st avokado
    4 st noriark
    4-5 msk syltad ingefära
    Wasabi (japansk pepparrot) efter smak
    Japansk soja efter smak

    Vegetarisk sushi
    4 port

    2,5 dl rundkorningt ris
    0,5 liter vatten
    4 cl risvinäger
    2 cl strösocker
    1 tsk salt
    1 stor skalad morot eller två lite mindre
    0,5 st gurka
    0,5 st avokado
    4 st noriark
    4-5 msk syltad ingefära
    Wasabi (japansk pepparrot) efter smak
    Japansk soja efter smak
    Gör så här:

    1. Skölj riset i kallt vatten tills sköljvattnet är klart. Låt riset rinna av. Lägg det i en kastrull med varmt vatten och koka upp. Sänk värmen och sjud i 4-5 minuter.

    2. Skruva ner till svag värme och koka under lock ytterligare 4-5 minuter. Tag grytan av spisen och låt den stå med locket på i ca 10 minuter.

    3. Blanda vinäger, socker och salt och häll över riset. Rör om med en träsked tills det
    svalnat.

    4. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull

    5. Skär moroten i långa stavar och lägg ned i det kokande vattnet, ca 1 minut.

    6.Skär gurka och avokado i lite mindre stavar, ca fem centimeter långa.

    7. Lägg ett noriblad på en sushi-matta (det går att använda smörpapper också) på ett plant underlag, med långsidorna i överkant och nederkant. Klappa ut en fjärdedel av riset på hälften av nori-bladet längs ena långsidan, med en bar remsa på två centimeter runt kanterna.

    8. Bred ut en liten klick (tänk på att det är mycket starkt) wasabi mitt på riset. Lägg upp en fjärdedel av morotsstavarna, gurkan och avokadon längs wasabi strängen.

    9. Tag sushi-mattan till hjälp och rulla ihop nori-bladet hårt från nederkanten och uppåt. På så sätt kommer riset att omsluta de övriga ingredienserna, som hamnar på mitten. Fukta nori-kanterna lite lätt och pressa för att försluta rullen. Använd en vass kniv och skär rullen i 2,5 centimeter breda rundlar. Gör likadant med resten av ingredienserna.

    10. Sätt fram en liten sushitallrik för varje middagsgäst, med en liten skål soja, en klick wasabi och ca en msk syltad ingefära

  • AnnaK

    Lättgjord sushi
    4 Portioner

    10 dl Ris till sushi
    10 dl Vatten

    Till smaksättning

    1 dl Risvinäger till sushi
    1 tb Salt
    1 tb Socker; drygt

    Dessutom

    1 pk Nori (sjögräsplattor)
    8 Jumboräka; med skalet på -stjärten kvar
    8 sl Rökt eller gravad lax; TUNNA -skivor
    4 tb Laxrom
    1 Avocado; i tunna skivor Wasabi (grön japansk peppar- -rot)

    Fråga efter ris till sushi när du handlar i asiatiska butiker, så får du rätt - det kan vara bla kaliforniskt ris. Riset ska vara nykokt när du börjar göra sushin och det ska vara kroppsvarmt - alltså lika varmt som din hand. Då går det lättast att forma det.

    Skölj riset under rinnande kallt vatten, lägg det i en kastrull, häll på vattnet och koka upp. Minska värmen och låt riset sjuda på svag värme under lock tills det absorberat det mesta av vätskan. Ställ kastrullen på en träplatta, inpackad i handdukar och låt riset stå och dra ca 1 timme. Häll upp riset i en skål. Blanda vinägern med salt och socker och rör tilsl det har lösts upp. Blanda det i riset och arbeta in det i riset flera minuter med en träslev.

    Sushi med ris och jumboräkor: Ta en klump av det ljumma riset i handen (ca 1 msk eler 20-25 g), forma till en avlång boll. Doppa fingret i den gröna rivna wasabin (den gröna pepparroten) och dra en sträng wasabi på riset eller undersidan av jumboräkan. Tryck fast räkan på risklumpen och forma risklumpen med handen efter räkans form. Lägg eventuellt ett tunt band av nori över räkan för dekorationens skull och ställ den åt sidan.

    Sushi med ris, lax och avokado: lägg ut ett ark med nori på bordet eller på den speciella lilla sjögräsmattan man använder för att rulla sushi (som när man rullar en cigarett ungefär). Bred ut en sträng med ris längs med noribladets långsida, dra med fingret en sträng wasabi ovanpå riset och lägg på tunna strimlor av rökt eller gravad lax. Lägg tunna skivor av avocado överst och rulla sedan ihop noriplattan som när du rullar en rulltårta. Lägg rullen med skarven nedåt på ett fat och låt stå en stund innan du skivar upp sushin i 2-3 cm tjocka skivor tvärs över. OBS! Använd en vass kniv!

    Sushi med ris och laxrom: Lägg ut en platta nori, bred ut en sträng med kokt kryddat ris utmed plattans långsida och rulla ihop den som en rulltårta. Låt stå en stund och skär sedan den risfyllda rullen i 5-6 cm tjocka skivor. Ställ dem upp på högkant som små tunnor och lägg en matsked laxrom på toppen.

  • AnnaK

    Sushi ris
    1 Sats

    3 3/4 dl Ris; rundkornigt
    7 1/2 dl Vatten
    5 tb Risvinäger
    1 tb Mirinvin
    3 tb Socker
    2 ts Salt

    Skölj riset tills sköljvattnet blir klart. Låt rinna av en timma genom en finmaskig sil. Slå över riset i en riskokare eller kastrull med tätslutande lock och tillsätt vattnet. Koka upp, sänk värmen och låt koka ytterliggare 5 minuter. Sänk värmen och ångkoka i ytterliggare 12-15 minuter. Ta bort kastrullen från värmen. Lyft locket och täck kastrullen med en handuk, lägg på locket igen och låt stå i 15 minuter.

    Medans du kokar riset, så blandar du till vinägerblandningen i en skål och värmer försiktigt tills sockret löst sig i blandningen. Ta av från värmen och låt svalna.

    Bred ut riset i en hangiri eller nåt annat kärl som inte är av metall. (pajform eller liknande, men INTE av metall.) Kör en sked eller gaffel igenom riset för att separera kornen medans du försiktigt tillsätter vinägerblandningen. Riset skall inte vara alltför fuktigt.

    Fläkta riset tills det fått rumstemperatur. Täck riset tills det skall användas.

    OBS!!!

    Sushiris håller sig bara en dag och skall INTE serveras igen.

    OBS!!!

    Tilläggas kan väl att det går till nöds att använda Jasminris, men riktigt japanskt ris är att föredra.

  • AnnaK

    För fyra personer

    Sushi gjord på 6 dl Japanskt ris
    1 pkt (10 st) Nori
    150-200 g gravad lax
    9 st Krabbpinnar
    ½ st Avokado

    1 burk Tonfisk
    2 msk Majonnäs
    1 knippe Gräslök

    1 flaska Japansk soja
    1 tub Wasabi

    1 burk Inlagd ingefära
    Dryck: Grönt te eller Misosoppa
    Strimla laxen i en cm breda bitar.
    Blanda tonfisken och majonnäsen.
    Skiva avokaden
    Lägg en nori på en makisu (finns att köpa hos Tokiya).
    Bred ut riset på norin och lägg sedan ? på ena sidan - laxen eller krabbpinnar/avokado eller tonfisk/majonnäs/gräslök på riset.
    Börja sedan rulla makisu. Den skall rullas hårt. Använd båda händerna, annars går den lätt i sönder.
    Ta bort makisu och dela rullen på mitten. Dela sedan dessa två rullar på mitten. Fortsätt att dela rullarna på mitten tills de är c.a. 2 cm breda.
    Lägg upp sushibitarna på ett snyggt uppläggningsfat.
    När du dukar, häll upp sojan i små skålar. Styrkan på sojasåsen bestämmer varje gäst själv genom att hälla i en klick wasabi i sojan. Sedan blandar han dessa genom att röra ut wasabin i sojan.
    Ingefäran lägger man på tallriken och äter dem sedan hela, utan att dela dem.

  • AnnaK

    För fyra personer
    Sushi (gjord på 6 dl japanskt ris)
    3 skivor Rökt lax
    1 burk Salladskrabba
    1 st Salladsblad

    Dryck: Te eller öl
    Häll riset på en plastfolie (Dess storlek, beror på hur stor du vill att bollarna skall vara). Slut folien och forma sushin.

    Ta bort sushibollen från platsfolien och lägg en laxbit, en klick salladskrabba eller en bit salladsblad på plastfolien. Lägg sedan sushibollen ovan på.

    Tillslut plastfolien och pressa/forma sushin med ingrediensen. När den är färdig tar du bort plastfolien och placera Temarisushin på ett uppläggningsfat. Laxen, salladskrabban och salladen skall vara uppåt.

  • AnnaK

    RISET
    Du behöver: Japanskt rundkornigt ris, finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer.
    Tänk på: Innan du kokar riset bör
    du tvätta bort det vita dammet.
    Tillagning: Fyll upp en kastrull med ris och vatten. Lägg handen på riset och fyll på med vatten tills du når knogarna ? då är det tillräckligt. Låt riset stå i vatten i max femton minuter. Koka därefter på hög värme tills vattnet försvinner. Låt det dra i femton minuter. Häll ut riset i ett kar och tillsätt sushivinäger. Kyl därefter riset genom att fläkta med en tidning.

    FISKEN
    Du behöver: Färsk lax, tonfisk, räkor.
    Tänk på: Ej insjöfisk på grund av sjukdomsrisken.
    Tillagning: Det är viktigt att fisken
    är färsk för att den ska bli god. Skär upp bitar som är nästan ett finger lång, ett halvt finger bred och 3,5 millimeter tjock. Skär mot fibrerna med en vass kniv.

    TILLBEHÖR
    Du behöver: Wasabi (grön pepparrotskräm som du har på fisken) sushisoja, sushivinäger. Ingridienserna och tillbehören finns att köpa i välsorterade livsmedels-affärer eller i asiatiska affärer.

    RECEPT/SUSHI

    En niobitarstallrik innehåller fyra laxbitar, en tonfiskbit, en räka och tre sjögräsrullar.
    Till fyra personer behöver du:
    INGREDIENSER
    ? 400 gram ris
    ? 2 deciliter sushivinäger
    ? 160 gram lax (10 gram per bit)
    ? 40 gram tonfisk
    ? 4 tigerräkor
    ? 12 sjögräsrullar (snabbkurs nedan)
    Gör så här:
    Krama riset med höger hand till en avlång boll (händerna måste vara blöta annars fastnar riset). Med vänsterhanden stryker du på wasabi på laxen eller räkan och lägger den därefter på riset. Ta så lite som möjligt i fisken, eftersom handvärme gör den ofräsch. Bra sushi äter du med en gång, men det går att att vänta. Täck i så fall maten med plast och förvara kallt.

  • killing

    verkar som att vi har en massa sushi experter här inne, då kan jag väl få passa på en fråga om det är ok fast det är OT..... När man är gravid vilka bitar kan man äta då? Äter idag bara lax är allergisk mot skaldjur och skulle gärna vilja fortsätta äta sushi när jag väl blir gravid ngn gång i framtiden....

  • Ezzie
    Det finns ju speciell mammasushi, men där är det även skaldjur.
    Det blir väl den vegetariska sushin som AnnaK lagt upp receptet på.
    Väntan känns som en evighet=(
  • killing

    Ezzie: tusen tack för infon!

  • Ezzie
    killing: det var så lite så=)
    Väntan känns som en evighet=(
  • teljeufo

    Jag köpte första gången "ett kitt" som allt det man behövde fanns i Sedan har jag börjat göra själv...

  • mkk

    AnnaK: Tack så jättemycket för alla recept!! Har du gjort nåt själv? Isåfall var det svårt?

Svar på tråden sushi